Ce este SPDIF?

Nov 19

SPDIF este protocol de transmisie audio in format digital dezvoltat in anii ’80 avand la baza standardele AES/EBU folosite in domeniul profesional. Cum standardul profesional ar fi fost prea costisitor pentru productia in masa acesta a transformat de catre Sony si Philips intr-un standard comercial prin schimbarea conecticii (mufe/cablaj) si a unor specificatii hardware,  la nivel de protocol lucrurile rămânând aproape neschimbate.

             AES/EBU        S/PDIF (IEC-958)

Cabling          110 ohm shileded TP 75 ohm coaxial or fiber
Connector         3-pin XLR      RCA, Toslink (or BNC)
Signal level       3..10V        0.5..1V
Modulation        biphase-mark-code  biphase-mark-code
Max. Resolution      24 bits       20 bits (24 bit optional)

Fiind dezolvatat de cate Sony in colaborare cu Philips nu trebuie sa ne mire denumirea standardului: Sony/Philips Digital Interconnect Format, de unde si acronimul SPDIF. ( sau intr-o alta varianta – Sony Philips Digital InterFace)

Si daca e in format digital la ce mă ajută?

Informatia audio stocată in calculator, pe un CD, DVD, etc. este in formă digitală – iar pentru a putea fi folosită impreuna cu boxele noastre cele de toate zilele trebuie transformată in semnale electrice analogice. Aceasta conversie este facuta de un chip dedicat al placii de sunet – Digital-to-Analog Converter (sau chiar de chip-ul principal) iar perfomantele conversiei variaza in functie de pretul platit pe placa de sunet. Un DAC foarte performant ofera distorsiuni minime ale sunetului precum si o valoare a SNR (Signal to noise ratio) foarte buna.

Transmisia digitala a sunetului elimina conversia de tip digital-analogic facuta de placa de sunet si este  intodeuna noiseless, adica fara zomot de fond. Asadar folosind o conexiune SPDIF calitatea sunetului este influenţată in mod direct doar de specificatiile receiverul si a incitelor audio.

DAC – AKM4396VF care echipează placile Azuzen X-Fi Prelude 7.1  (vezi specificatii)

Convertor Digital - Analogic (DAC)

Conexiuni

Conexiunile SPDIF se realiează fie printr-un cablu optic (standardizat de Toshiba, de unde si denumirea de Toslink) fie printr-un cablu coaxial (75 ohm).

Cablu optic toslink, si cablu coaxial pentru SPDIF

Coaxial sau optic?

Desi in general conexiunea optica este vazuta ca una superioara in realitate este vorba de absolut acelasi semnal SPDIF, identic bit cu bit cu cel care este transportat şi pe o conexiune coaxiala. Un avantaj al fibrei optice este reprezentat de distanta mai mare pe care se poate indinde conexiunea, conexiunea coaxiala fiind limitata la maxim 10m. Un alt avantaj ar fi si acela ca o conexiune optica este imuna la orice alte interferente electrice.

SPDIF si PC-urile

Incepand cu anul 2000 au aparut primele placi de baza cu suport SPDIF (echipate cu codecul C-Media® CMI-8738), pentru ca acesta era deja prezent de mult la placile de sunet cu pretentii: Creative Sound Blaster AWE64 1996, AurealVorex II 1998, Creative Sound Blaster Live! 1998.
Intre timp conexiunea SPDIF a devenit ceva aproape standard in randul placilor de baza din segementul de mijloc si standard in randul placilor de sunet.

SPDIF optic si coaxial pe placa de baza

Si majoritatea laptopurilor fabricate in ultimii ani beneficiaza de iesire SPDIF. Dar  din moment ce  iesirea SPDIF este partajata cu cea analogică obişnuită foarte mulţi utilizatori nu-si sunt constienti de prezenţa acesteia.

Laptop SPDIF

Pentru a beneficia de o conexiune SPDIF care se relizează prin iesirea de 3.5MM (la un laptop sau la o placa de sunet) avem nevoie de un adaptor 3.5mm – RCA, sau de un cablu jack- RCA. pentru o transmisie coaxiala.

3.5 mm to RCA SPDIF

Fie de un cablu mini-plug (3.5mm) – toslink in cazul unei conexiuni optice. (ori daca deja avem un cablu toslink putem cumpara un adaptor care transforma unul din capete in format mini-plug)

Toslink mini-plug

SPDIF, Windows, si home theathre-ul de acasă

In mod standard pe o conexiune SPDIF avem parte de sunet stereo in format PCM (necompresat) la maxim 48khz sau sunet 5.1 compresat in format Dolby Digital (AC-3) sau DTS la maxim 48khz cu un bitrate de maxim 640kbs.

Cum sunet multicanal in format Doby Digital/DTS avem in cea mai mare parte doar la filme, pentru orice altceva conexiunea SPDIF ramane una stereo. Acest inconvenient a fost rezolvat prin crearea tehnologiei Dolby Digital Live care permite crearea in timp real a unui stream AC3 si astfel putem avea partea de sorround si-n jocuri sau alte aplicatii.

Pentru a beneficia de sunet multicanal in format Dolby Digital sau DTS trebuie ca placa de sunet sa transmita stream-ul digital direct catre receiver. Aici avem nevoie si de o configurare software din setarile placii de sunet, si al player-ului video.

AC3 pass-trough SPDIF

Ce este receiverul?

Receiverul atunci cand vorbim de o conexiune SPDIF este orice echipament audio-video care suporta acest protocol.

Atunci cand pe conexiunea SPDIF stream-ul este Dolby Digital sau DTS aceasta va fi detectat de către receiver iar pe display va fi afisat logo-ul corespunzător.

Dolby Digital si DTS display

Atunci cand pe o conexiunea SPDIF se transmite stream PCM stereo avem posibilitatea de a-l lasa nemodificat sau de a folosi tehnologia Dolby Prologic care prin intermediul unor algoritmi recompune sunetul stereo in format 5.1. (fara prea mult succes insa)

In materie de echipamente audio compatibile SPDIF intr-o prima categorie se incadrează receiverele home theathre ale caror preturi incep de la 100 de euro. Preturile pot ajunge foarte departe in functie de fidelitate si de tehnologiile incorporate.  Cele mai noi receivere sunt compatibile si cu sunet la o definitie ridicata 24 bit/96Khz sau chiar 192khz.

Receiver compatibil Dolby Digital

O alta categorie de receivere sunt sistemele 5.1/6.1/7.1 cu intrare digitala. Cel mai bun exemplu in acest sens fiind modelul Z5500 al celor de la Logitech.

Logitech Z5500 featuring Dolby Digital optical coaxial inputs

Comentarii

Avem 205 comentarii la articolul “Ce este SPDIF?”

 1. Aura R on July 28th, 2012 2:30 pm

  Am rezolvat-o! Nu este contact perfect intre mufa si laptop! Multumesc pt. ajutor

 2. Dragos U on August 4th, 2012 4:12 pm

  Salut. Recent mi-am cumparat un Sony DAV-DZ320 si normal ca nu am stiut ca nu are audio input. Deocamdata il folosesc printr-o improvizatie –> Scart Tv-out din sistem cu audio in (laptop)( jack 3,5 mm) merge pana la 25 volum dupa care face interferente si bazaie. Cum as putea sa il conectez altfel(mai bine)? m-am mai gandit la solutiile VGA out din laptop – HDMI in sistem sau HDMI out din laptop si sa ii gasesc adaptor la DMPORT. (nu ma pricep la electronice dar ma descurc improvizand) Astept o parere. Multumesc!

 3. Merlin on August 10th, 2012 2:17 am

  Salut!

  Am urmatorul sistem PC :

  Placa de baza Asus P5p43td pro cu chipsetul de sunet realtek alc887. Stiu, este onboard, slab si mai stiu eu ce….insa am gasit la ei pe site in manualul placii audio (da, exista si asa ceva:p)

  The ALC887 supports host audio controller from the Intel ICH series chipset, and also from any other HDA compatible audio controller. With EAX/Direct Sound 3Dcompatibility, and software utilities like environment sound emulation, multiple-band software equalizer and dynamic range control, optional Dolby ® PCEE program, DTS® CONNECT™ program, the ALC887 provides an excellent home entertainment package and game experience for PC users.

  luat de aici -> http://www.hardwaresecrets.com/datasheets/ALC887.pdf

  Ca sistem HC , am un sistem Samsung (iarasi nu aruncati) HT-D330 , am aflat prea tarziu ca nu are si DTS iar in filme m-am chinuit enorm ca sa le fac sa mearga .. in cele din urma datorita filtrului ac3 bine setat mi-a mers!

  Dupa ce am rasuflat usurat, bineinteles ca nu m-am multumit cu putin si am zis sa merg si mai departe – sunetul 5.1 in jocuri !

  Teoretic daca placa audio stie de Dolby, la fel si receiverul Samsung (afara de DTS stie de toate…) ar trebui sa-mi mearga cu acele codecuri de la Dolby … zic si eu ! Incat sunetul sa nu mai fie stereo in timp real, ci 5.1 . Doar ca nu stiu de unde sa le iau codecurile, le-as si cumpara cu 5$ numai sa mearga !!! Am cam ajuns la capatul rabdarilor sa stiti … toata ziua pe forumuri/google caci dintre cunoscuti nu ai cu cine, nu stie nimeni din astea:)

  Si da, folosesc conexiunea optica intre HOme Cinema si PC si nu vreau sa renunt la ea nici mort!

  Ca placa de sunet ce ziceti de asta (nu as vrea sa mai investesc in asa ceva, bugetul este foarte limitat la ora actuala) – > http://www.emag.ro/placi_sunet/placa-de-sunet-asus-xonardg-51-channel-pci-bulk–pXONAR-DGBulk#ocazii

  Va multumesc pentru orice sfat si ajutor! Extraordinar de bine facut siteul si documentat!

 4. Mihai on August 22nd, 2012 7:19 pm

  Sa stii ca am incecat si eu cu o placa dedicata, a fost un fis, toata treaba sta in ac3, la mine e setat sa scoata sunetul “as is” si totul e ok, la tine e o problema ca nu ai DTS, receiver-ul meu are si stie sa decodeze – DTS atunci cind e multi channel. Sfatul meu e sai ai rabdare si sa-ti iei la reducere un sistem Logitech certificat THX si ai sa ramii “stuchefiat”.

 5. Razvan on January 29th, 2016 6:46 pm

  Salut! Am un player BDP 7200 ce are iesire S/PDIF,am cumparat un cablu optic ce are si un adaptor de 3.5mm. Acest adaptor trebuie conectat la iesirea coaxiala,sau trebuie un alt gen de adaptor?

  http://www.mediagalaxy.ro/cablu-audio-optic-hama-42973-adaptor-3-5-mm

  Acesta este cablul si adaptorul. Vreau sa ma conectez cu playerul la un receiver.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.