Cum facem bootabil un stick USB?

August 22, 2009

Ce inseamna bootabil?

Denumim un dispozitiv de stocare bootabil atunci când acesta conține software ce permite instalarea sau incarcarea unui sistem de operare.  Problema bootabilitatii se pune  în special atunci când dorim sa instalam un sistem de operare – fie ca avem un calculator nou fie ca dorim sa instalam din nou sistemul de operare sau o versiune mai noua a acestuia.

De regula, bootatbile sunt discurile de pe care instalam sistemul de operare. Aceste discuri sunt concepute in special pentru situațiile in care avem de a face cu un calculator nou, fara nici un fel de software instalat. Dupa instalarea sistemului de operare hard disk-ul devine, la rândul sau, bootabil.

Ordinea de boot

Orice dispozitiv de stocare poate fi folosit pentru a încărca codul de boot. Așadar putem boota de pe discheta, hard disk, unitate optica interna sau externa, hard disk, ZIP drive, unități de banda, USB drive, card de memorie iar in anumite condiții – prin intermediul plăcii de rețea – chiar și  pe dispozitivele de stocare conectate la alte calculatoare.

Meniu de boot / boot menu

Pentru ca PC-ul nostru sa booteze de pe dispozitivul de stocare potrivit (de regula de pe hard disk si la nevoie de pe unitatea optica sau alte dispozitive) acesta tine cont de o anumita ordine de boot – unde intotdeauna exista un prim dispozitiv de bootare urmat de altele. Daca pe primul dispozitiv de bootare nu gaseste cod bootabil calculatorul va cauta seceventa de boot pe urmatorul dipozitiv din lista si asa mai departe.

De exemplu, in imaginea alaturata calculatorul va cauta mai intai sa booteze de pe discul din unitate optica (1), daca nu gaseste nimic acolo va contiuna pe dispozitivele externe (2) (categorie la care intra si stick-ul USB), mai apoi pe hard disk (3) iar intr-un final se va incerca prin placa de retea (4).

Ordinea de boot se personalizeaza din setatile BIOS-ului calculatorului, apasand imediat dupa ce am deschis calculatorul tasta Delete sau F2 sau alte combinatii in functie de tipul placii de baza. In mod standard calculatorul cauta sa booteze mai intai de pe unitatea floppy, hard disk si mai apoi de pe unitatea optica.

Pot face bootabil si stick-ul meu…?

Orice drive USB poate fi facut bootabil.  In cazul calculatoarelor mai vechi (si cand spunem vechi de gandim la generatia Penitium I – II) chiar daca avem un stick USB bootabil putem boota doar pe pe dispozitivele de stocare traditionale: floppy, hard disk, unitate optica, suportul pentu dispozitivele USB lipsind.

… si de ce?

Necesitatea unui stick USB bootabil apare in special atunci cand nu avem la dispozitie o unitate optica pentru a instala sistemul de operare. Tinand cont de noile mini laptop-uri (netbook-uri) care au invadat piata si care nu sunt echipate cu unitate optica – un stick USB bootabil devine tot mai necesar.

In acest articol vom invata sa facem un stick bootabil  care poate fi folosit nu numai pentru instalarea sistemului de operare dar si pentru a incarca programe de diagnosticare, recuperare date sau pentru a face un upgrade la BIOS-ul placii de baza.

Strict pentru instalarea sistemului de operare Windows exista software specializat care ne face viata mai usoara ocupandus-se si de bootabilitate cat si de copierea de pe CD sau DVD a tuturor fisierelor necesare instarii sistemului de operare Windows.

WinToFlash

Unelte pentru a face stick-ul bootabil

1. Fisiere

Orice software intr-un fel sau altul face parte dintr-un fisier. Comenzile necesare pentru secventa de boot nu fac exceptie.  Acestea sunt de fapt fisiere de baza ale sistemului de operare MS-DOS si le gasim in principiu pe o discheta de boot. Practic ne intereseaza sa copiem pe stick-ul USB fisierele de pe o discheta de boot – dispozitivul clasic pentru bootare.

Cum e foarte probabil sa nu detiem o astfel de discheta sau nici macar o unitate floppy trebuie sa facem rost de aceste fisiere. Daca detinem o unitate floppy putem crea o discheta bootabila manual selectand din meniul de context (click dreapta) al unitatii floppy: Create DOS startup disk.

Create MS-DOS startup disk

In Windows XP discheta va fi formata si vor fi copiate pe aceasta cele 15 fisiere de mai jos:

fisierele de pe o discheta bootabila

Acesta discheta bootabila creata din Windows XP nu este tomcmai cea mai utila solutie, pentru ca lipsesc utilitarele de partitionare si formatare a hard disk-ului si de asemenea  suportul pentru unitatile optice.

Discheta de boot, Windows 98SE originala

O discheta de boot foarte populara ce contine utiliare de formatare si partitionare, editor text, driver generic pentru unitati optice este cea care venea la pachet cu sistemul de operare Windows 98SE.

Putem procura o imagine a acestei dischete sau chiar a unor compilatii mai noi cu sport SATA de pe site-ul: bootdisk.com, accesand mai urmatoarea adresa: http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm

Imaginile de dischete bootabile pe care le putem downloada de pe bootdisk.com sunt executabile, acestea urmand sa creeze automat discheta de boot.

Daca nu detinem o unitate floppy trebuie sa procuram o arhiva cu fisierele ce se gasesc pe o astfel de discheta si mai apoi sa le copiem in radacina stick-ului USB.  O astfel de arhiva gasim aici local accesand urmatorul link: descarca fisiere discheta de boot (Windows 98SE)

2. Utilitar

Copierea acestor fisiere NU va face stick-ul bootabil. Pentru a duce misiunea la capat avem nevoie de un mic de software aditional care trebuie sa scrie ceea ce se numeste “sectorul de boot” al drive-ului.  Cel mai simplu de folosit software de acest gen vine de la HP sub denumirea de HP USB Disk Storage Format Tool.

HP USB Disk format tool

Instructiuni de utilizare:

– mai inatai selectam drive-ul pe care dorim sa-l facem bootabil. Acesta va fi formatat, asadar trebuie sa ne uitam de doua ori nu cumva sa formatam o unitate ce contine informatii importante

– bifam create DOS startup disk dupa care selectam fie unitatea de dischete sau un alt drive bootabil ce contine fisierele de boot (CD), ori folderul in care am copiat fisierele bootabile pe care le-am descarcat de pe unul din linkurile de mai sus

– apasam butonul Start si confirmam ca dorim sa formatam unitatea selectata

Atentie: pe stick nu vor fi copiate decat cele trei fisiere de baza: command.com, io.sys si msdo.sys, restul fisierelor trebuie copiate manual in radacina. (adica nu intr-un folder separat)

L-am facut bootabil, acum ce?

Daca am facut bootabil stick-ul USB si intentionam sa instalam sistemul de operare, trebuie sa copiem fisierele sistemului de opeare pe stick.  In cazul sistemului de operare Windows XP aceste fisiere sunt grupate la un loc pe CD in folderul I386, mai departe pentru a intializa instalarea din modul DOS trebuie sa rulam executabilul WINNT.EXE aflat in acelasi folder.

Terminologie

USB Drive – denumit adesea si “memory stick” sau usb stick sau flash drive, pen drive etc. Memory stick este  un brand Sony Corp. Japan pentru carduri de memorie, asadar o formulare incorecta pentru a desemna dispozitivele USB cu memorie flash.

DOS – Disk Operating System – este sistemul de operare original pentru PC-uri, lansat la inceputul anilor 80.

Comentarii

Avem 40 comentarii la articolul “Cum facem bootabil un stick USB?”

  1. crysis on November 26th, 2009 11:10 am

    interesant articolul si totodata multumim pentru aceste informatii utile, chiar vreau sa fac un stick bootabil sa il folosesc mai usor indiferent unde ma duc.

  2. boitan on November 28th, 2009 9:30 am

    Foarte util site-ul. Am citit toate articolele.
    Nu am putut descarca novicorp wintoflash, nu functioneaza linkul. Va rog frumos cine a apucat sa-l descarce sa mi-l trimita si mie pe adresa ID:cobr666 pe yahoo.

  3. guru on November 28th, 2009 5:10 pm

    Site-ul celor de la Novicorp functioneaza, la fel si linkul. Linkul exact pentru sectiunea de descarcare este urmatorul: http://wintoflash.com/download/en/

  4. boitan on November 29th, 2009 10:26 am

    Am incercat doua metode de a pune kitul de xp pe stick ca apoi sa instalez de pe el.
    Stickul este de 1gb (reali 988mb)

    1. Cu wintoflash dupa ce dau restart la pc avand setat din bios la first boot device, stickul, imi apare fereastra neagra de dos si cursosul blink-uind. Nici un gand sa inceapa ceva.

    2. Cu metoda celor 3 arhive, petousb, usb_prep8 si bootsect se intampla urmatoarele: bootez dupa stick aleg optiunea cu text mode,Trec de faza setup is loading files si in momentul cand apare setup is starting windows dupa 10sec imi da ecran albastru. Motivele invocate sunt: check for viruses, check disk, remove any newly installed hard drives or hard drive controllers.
    Stickul este de 1gb, mentionez ca cd-ul cu windows-ul dupa care am creeat stick-ul este functional.

    Aveti idee de unde poate fi eroarea?

    Multumesc

  5. sumu on January 11th, 2010 5:38 pm

    daca am inteles bine I386 se muta cu tot cu folder?

  6. guru on January 11th, 2010 10:31 pm

    In varianta in care copiem folderul I386 ca folder distinct trebuie sa intram in el dupa care sa rulam WINNT.EXE. Pentru aceasta trebuie sa folosim comanda de DOS cd de la change directory. Adica trebuie sa scriem la promtul DOS mai intai cd I386 apoi WINNT.EXE.

    Daca copiem continutul folderului direct in radacina stickului USB rulam direct WINNT.EXE.

  7. Andrei on January 12th, 2010 1:03 am

    Salut si scuze de deranj. Am pus si eu o intrebare la sectiunea memorie ram, dar nu cred ca se mai viziteaza acest articol. Ma puteti ajuta va rog?

    Mesajul era urmatorul :
    “Salut. Detin o placa de baza intel Dx38bt cu un procesor Core 2 duo E8500, 3.16.
    Placa de baza suporta memorii DDR3 de 1066 sau 1333. Momentan am 2GB ddr de 1333.

    Intrebarea mea este urmatoarea: pot sa-mi iau inca doua memorii de 2gb sa fac 6? Daca da, trebuie sa aiba aceeasi latenta cu cele vechi? mersi”

    Imi cer scuze inca o data pentru ca am postat aici.

  8. admin on January 13th, 2010 6:36 pm

    Daca memoria pe care o achizitionati are latente mai mari atunci automat si celalte doua memorii isi vor mari latenta. Daca dimpotriva are o letenta mai buna (mai mica) nu va fi de niciun folos pentru ca va lucra cu aceeasi latenta ca si memoriile existente.

  9. el principe on June 29th, 2010 2:42 am

    Am incercat ambele metode. Nu a mers niciuna…. cea cu novicorp, in momentul in care, trebuie sa dai enter=instal pe partitia respectiva, imi da eroare si imi spune ca nu poate fi accesat harddrivul, sau ca sectiunea de boot nu este buna
    iar cealalta cu hp usb disk storage, imi spune ca lipsesc cele 3 fisiere, comand, io, si celalalt…. deci nu merge… nu stiu de ce…. cu prima am fost cel mai aproape de a reusi, care sa fie totusi cauza….pt care nu ma lasa sa ma ating de hdd( nu pot sterge partitia, si nici nu pot instala pe ea)…

  10. adriana on August 4th, 2010 9:04 pm

    am si eu o intrebare va rog:imi fac un usb bootabil ca sa pot sa iau in el un windows,deoarece am un minilaptop(notepad)la care ii trebuie schimbat wind.am inteles tot intrebarea mea e care discheta de boot trebuie sa o cobor?

  11. Manea Lucian on December 30th, 2010 11:52 am

    datimi si mie add : lucym_94 …sa ma ajutati sa fac acest stick…va rog din suflet ..multumesc…astept

  12. Valentin on January 21st, 2011 11:49 am

    Sall am si eu o rugaminte, as vrea sa instalez windows 98 se, ca am mare nevoie de el, dar problema este ca nu am flopy, am incercat mai toate tutorialele gasite pe forumuri si cam degeaba.. cand incerc cu usb disk format tools, selectez tot, dau start, format apoi apare o eroare”Device media is writ-protected” si asta am patit`o cu 4 stick-uri diferite! astept orice raspuns multumesc!

  13. rizeacgm on January 27th, 2011 9:01 am

    va rog sa-mi spuneti daca toate stickurile pot fi facute bootabile , ca eu am windows 7 pe calculator si am incercat sa fac un stick bootabil [2 giga] cu win xp dar nu merge . la mine in my computer in dreptul stickului scrie disk amovibil iar la altii am vazut ca scrie removable disk, de ce ? am intrat in bios si nu scrie pe nicaieri removable device .

  14. cobra on April 2nd, 2011 10:29 am

    Cum aş putea instala Win98SE sau Win2000Pro pe un laptop care nu are nici unitate optică, nici FDD, ci doar un conector USB?

  15. lagowitch on May 26th, 2011 11:19 pm

    un link util pentru a face instalarea Windows 7/Vista .de pe un USB stik ,am probat ,si este 1000% functional ,atat timp cat PC-ul are USB BOOT SUPPORT (de verificat in BIOS). http://www.intowindows.com/bootable-usb/

  16. Gicu on July 14th, 2011 8:02 pm

    Un site absolut bestial. Felicitari autorilor

  17. gaby on August 2nd, 2011 7:13 pm

    eu vreau sa fac un stick bootabil cu windows7 de pe xp. intru in cmd, scriu diskpart, scriu apoi list disk da nu imi citeste stick-ul, imi citeste doar HDD. ce pot sa fac???? :-??

  18. gaby on August 2nd, 2011 7:16 pm

    va rog spune-ti-mi si mie ca nu imi funct unitatea de citire

  19. jocuri on August 10th, 2011 6:19 pm

    Navicon Win to Flash e cel mai bun program de facut windos butabil..il folosesc si fara erori.

  20. feso on December 27th, 2011 10:39 pm

    salut..miam cumparat din franta un notebook e cafe ec-800-h20g/s avea un sistem de operare foarte ciudat…nu mam descurcat de loc pe el..un coleg mi-a instalat windows 7 pe el..ei bine..pentru ca erau niste erori la messenger cu microfonul(doar atat) mam decis sa imi instalez xp-ul..l-am instalat eu greu cum am putut…de pe stik…pana aici e ok..dar nu mai pot gasi driverele nu se mai conecteaza la waireles nu mai pot face nimic…intrebarea mea este ce windows ar trebuii sa folosesc ca sa nu mai ab batai de cap…si de unde sa-l copiez…mersi

  21. cobra on December 28th, 2011 10:09 am

    Vezi şi tu că mai există şi literă mare pe tastatură, că uneori se foloseşte cratima, alteori se scrie doar cu un singur i, că la final de frază se pune doar un punct. Asta din respect faţă de cei cărora le ceri ajutorul şi pentru a te face mai uşor de înţeles.
    Pe de altă parte, tu ai pus carul înaintea boilor. În sensul că ai şters sistemul de operare existent aşa ciudat cum era pentru tine (în fapt, o variantă de Linux) înainte de a verifica dacă există driveri pentru laptopul tău.
    În cazul de faţă, intri pe pagina producătorului, dai click pe Support/FAQ, apoi pe Updates and Downloads, selectezi categoria de produs (ECAFE) şi dai pe sistemul de operare dorit. Întradevăr, dacă dai Windows XP nu găseşti driveri pentru el (nici producătorii ăştia nu sunt perfecţi), dar dai la Linux aşa cum era instalat iniţial şi alegând exact produsul tău vei găsi driverii şi manualul aferent. Vei avea surpriza să constaţi că deşi ai ales Linux, vei fi întâmpinat de acest mesaj:
    This package contains all the drivers necessary to install Windows XP Operating system on you eCafé.

    Be sure to consult the included “Read Me” files before proceeding.
    Restul ar trebui să fie floare la ureche.
    Succes!
    PS Totuşi, n-ar fi stricat să dai şi tu o căutare pe internet înainte de a avea o solicitare aici. Că prea aştepţi mură-n gură.

  22. feso on December 28th, 2011 2:53 pm

    Mersi de sfat,am dat 100 de cautari la toate driverele compatibile cu notebook-ul meu dar imposibil de instalat, sistemul de operare era Windows Mandriva cred si daca bine imi amintesc numele.Nu sunt “bun”la PC-uri si nu-i vorba ca astept mura-n gura dar chiar nu ma pricep!
    Dupa cate miai spus tu ca am de facut acolo,cred ca am sa-l duc la un Service:)))

  23. cobra on December 28th, 2011 5:05 pm

    Mandriva este o variantă de Linux, nu de Windows.
    Ti-l pot face eu daca esti din Bucuresti.

  24. feso on January 1st, 2012 3:40 pm

    Sunt din Cluj mersi oricum
    Cred ca cea mai buna solutie este sa imi pun Windows 7 si scap de toate grijile.Asa m-au sfatuit multi si cred ca m-as descurca si pe W7
    Apreciez gestul cobra dar adevarul e ca imi trebuie un laptop sau notebook doar pentru Messenger sa iau legatura cu ei mei in tara.E suficient pentru mine

  25. cobra on January 1st, 2012 7:55 pm

    Sunt destule motive să-ţi pui Win 7, dar tot atât de multe să ai şi Win XP. Win 7 te poate scăpa de unele probleme, dar pot apărea altele. Dar, e un risc asumat.

  26. daniel on February 7th, 2012 12:22 am

    tot nam inataleas cum fac un stik usb sa buteze

  27. Stelian on February 13th, 2012 2:47 pm

    Salut. Am achizitionat un Win 7 home edition cu licenta la care am primit 2 Cd-uri, unul pentru 32 si celalalt pentru 64 biti. Fiecare dintre sisteme are licenta separata? Intreb pentru ca un prieten m-a rugat sa-i dau lui cd-ul pentru 64 bit ca sa-l instaleze pe PC-ul lui si nu stiu daca imi va da conflict pe licenta. Am cautat pe net dar nu am gasit ceea ce ma intereseaza (poate nu am cautat corect)
    Va multumesc anticipat.

  28. EuPistolarul on March 1st, 2012 7:56 pm

    Tind sa multumesc anticipat celor care se mai gandesc si la noi astia mai amarati. Deci chiar aveam nevoie de un stick bootabil iar dupa 5 ore de incapatanare tipica mie am reusit sa instalez windowsul pe un computer care de altef nici nu mai avea functionabil dvdrwiter-ul, unica solutie fiind usb memori flash. Am incercat prima oara a 2-a optiune, cu toate ca ar fi trebuit ca un om normal sa incep cu inceputul, nu am reusit, insa cu programul acela este super ok si foarte simplu. Multumesc inca o data si folositi cu incredere acel soft pentru ca merita.

  29. Razvan on March 2nd, 2012 11:19 pm

    Salut Am o problema dupa ce fac stikul Bootabil cand trebuie sa pun sistemul de operare XP sp2 se copie o parte si restu imi da eroare Ce pot face Multumesc!!

  30. daniel on March 3rd, 2012 7:08 pm

    salut
    stie cineva cum pot sa transfer un cd pe care am un antivirus pe un steek
    mentionez ca trebuie sa instalez antivirusul pe un netbook
    multumesc anticipat

  31. cobra on March 5th, 2012 9:33 pm

    @ Razvan Pune şi tu XP SP3 ca să poţi descărca actualizările.
    @ daniel stick, nu steek. Prima dată scanezi CD-ul de viruşi după care transferi datele pe memory stick.

  32. vali on March 8th, 2012 12:36 am

    salut am un laptop la care mi sa dus hardul am un stick de 4gb pot sa pun un windows pe el pana imi iau alt hard?

  33. cobra on March 9th, 2012 8:11 pm

    Da.

  34. dan on March 12th, 2012 9:42 am

    msdo.sys nu gasesc in arhiva….

  35. geokamikaze on April 8th, 2012 11:16 pm

    multumesc pt procedura de instalare de pe stick butabil. eu am reusit la un hp mini 1027. nu mi-a mers de pe stick dar mi-a mers de pe un sd card 2gb, sandisk, introdus direct in slotul de card-reader al notebook-ului

  36. calin on April 30th, 2012 10:55 pm

    salut am un pc mai vechi am doar cd-rom nu-mi merge flopy mi-am partitionat hardul am downloadat un linux si as vrea sa il instalez direct de pe hard am linux-ul pe D si as vrea sa il instalez pe C peste Windows XP sau sa stearga XP-ul si sa ramana doar linux-ul am incercat sa instalez linux-ul folosind fisierul exe dar nu merge si as vrea sa-l bootez cumva se poate face ceva ?

  37. blackiris26 on June 7th, 2012 11:26 am

    cauta si downloadeaza un linux in format ISO
    dupa aia , monteaza l cu ajutorul programului power ISO
    dupa ce l ai montat o sa ti mearga instalat in C, iar xp vechi o sa ti l puna intr un fisier separat pe care poti sa l stergi oricand vrei tu
    insa inainte sa faci orice, vezi cat loc liber mai ai in C ca sa iti dai seama daca iti va incapea linuxul in paralel cu xp pe care deja il ai
    ca daca nu ai suficient loc liber in c si nici nu ai dvd rom va trebui sa incerci sa l instalezi de pe un stick usb
    insa daca Pc ul tau e mai vechi de vreo 6 ani e foarte probabil ca bios ul care l are sa nu aiba optiunea de bootare de pe usb
    si in acest caz singurul mod in care ai putea sa ti schimbi sistemul de operare va fi sa ti demontezi hdd ul si sa te duci cu el la unprieten care are un dvd rom si sa ti montezi hdd ul la el pe unitate si sa faci de acolo instalarea de pc

  38. calin on June 14th, 2012 1:44 pm

    multumesc pentru raspuns blackiris26 eu am instalat linux-ul cu programul unetbootin problema e ca dupa restartare trebe sa-l instalez mereu si orice instalez se sterge parca am incercat sa fac bootabil linux-ul si cu programul power ISO nu mai stiu exact pentru ca am incercat cu o gramada de programe dar nu-l puteam face imi dadea eroare ca nu am dvd rom am cerut un stick imprumut si tot am cautat cum sa-l fac bootabil insa nu gaseam optiunea in bios pana la urma i-am dat de cap mie imi arata +Hard Disk / CDROM si unde ii plusul is mai multe optiuni am dat enter pe el si mi-a gasit stickul insa nu reusesc sa-l fac bootabil si sa pot instala linuxul definitiv am incercat sa-i dau format si sa fac starup disk dar nu am reusit am hard de 6 GB windowsul ocupa 1 si ceva 2 linuxul cum l-am instalat eu cu ajutorul programului unetbootin tot atat si daca reusesc sa instalez linuxul si sa sterg windowsul as avea ceva loc mai mult dupa ce am imprumutat stick-ul am incercat si cu programul liveusb pentru ca nu toate linux-urile le puteam instala doar cu unetbootin insa dupa restartare era acceasi problema trebuia sa-l instalez din nou

  39. calin on June 23rd, 2012 11:13 pm

    m-am inselat blackiris26 nu incercasem power iso dar l-am incercat acum cateva zile dar din pacate nici cu el nu am reusit

  40. calin on July 4th, 2012 2:08 am

    ai dreptate blackiris26 nu reusesc sa setez sa-mi buteze de pe stick din bios cand setez sa fie enable la usb lan sau ceva de genu imi arata stickul dar imi dar imi da eroare si cand dau F2 sa intru in bios nu pot intra fara sa scot stickul si imi da eroare si cand ar trebui sa buteze iar cand ii setat disable la usb lan nu-mi arata stickul inaintea hardului nu-l vad deloc acolo daca as da update la bios nu ar merge ? am tot incercat sa montez imaginea pe poweriso si mai mult ca sigur am reusit problema e ca linuxul nu-mi buteaza din windows ce din dos si cand ii in dos nu-si mai face efect imaginea montata insa am reusit sa instalez windows vista cu poweriso pe alt pc si tot acolo am incercat si usb-ul butabil facut de mine si buteaza doar la mine pe pc nu vrea sa buteze

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.