Creative X-FI – Cum activam Dolby Digital Live?

Jul 7

Dolby Digital stream receiver

Sarim peste partea in care ar trebui sa aducem critici celor de la Creative pentru felul cum au intels sa-si trateze cumparatorii, neoferind aceasta functie in mod oficial.

Daca nu stiti inca ce inseamna Dolby Digital Live dati o fuga aici.

Do it yourself…

Software requirements

 • Driverele pentru seria X-FI, cele neoficiale ( daniel_k’s drivers)
 • DDLunlocker.exe, de acelasi autor.
 • Dolby digital live pack.

Download (click pe iconita)

The unofficial SB X-FI Series Instalation Disc for XP/Vista from daniel_k

DDL unlock icon

Dolby Digital Live Pack

Hardware requirements

 • X-Fi ( mai putin X-Fi Xtreme Audio care nu este compatibila)
 • Cablu optic sau coxial (cu sau fara adaptoare, in functie de X-Fi-ul de care dispuneti)
 • Receiver sau sistem audio (Z5500 de ex) cu decodor Dolby Digital si intrare optica sau coaxiala

Receiver compatibil Dolby Digital

Step 1 – Drivere…

Mai intai trebuie sa instalam driverele neoficiale, opera a hacker-ului brazilian daniel_k. Nu va faceti griji in privinta “neoficialitatii” driverelor, in propotie de 99,5% coincid cu cele originale doar ca mai sunt deblocate niste functii.

Pe langa driverele propriu zise, mai trebuie sa instalam, cel putin, aplicatia Audio Console sau Creative console launcer, pentru ca de acolo vom activa optiunea dolby digital live output.

Step 2 – DDLunlocker.exe

Odata ce am instalat driverele neoficiale suntem eligibili sa rulam DDLunlocker.exe.  Acest mic programel  functioneaza doar cu aceste drivere, alfel se va incapatana sa-si faca treaba.

DDL valid software

Atentie, unlockerul trebuie rulat fie in safemode (recomandabil), fie numai dupa ce inchidem toate aplicatiile active de la Creative.

DDL succes

Step 3 – Dolby digital live pack

Acum instalam Dolby Digital Live pack, aplicatie care este inclusa in pachetul de drivere oferite de Auzen pentru al lor X-FI Prelude care foloseste un chip X-Fi. Initial driverele se puteau downloda direct de la Auzen, dar dupa ce au inceput sa cada serverele, si mai ales cand si-au vazut produsele amentintate au schimbat strategia. Acum drivele se pot downloda numai dupa o inregistrare prealabila cu seria de la produs. Evident ca driverele au avut timp sa se raspandeasca pe diverse site-uri.

Nici nu ne trebuie tot pachetul de drivere si aplicatii, ci doar aplicatia Dolby Digtial Live pack, care are aproximativ 4MB.

Step 4 – Engage…

Dolby digital live X-Fi

Restartam si activam functia din Audio Console, unde va aparea un nou tab denumit “Encoder”. Daca totul a mers bine, acum trebuie sa vedem display-ul receiverului logo-ul Dolby Digital. (vezi imaginea de sus)

AC3/DTS pass-trough SPDIF

La filme, unde sunetul este deja in format AC3/DTS, nu avem nevoie de o  alta encodare a sunetului. In aceasta situatie trebuie sa-i spunem placii de sunet si playerului sa trimita direct stream-ul AC3/DTS spre receiver. Pentru aceasta dezactivam functia Dolby Digital Live si ne asiguram ca avem setat direct bitstream out.

X-FI bitstream out

Nu trebuie sa uitam sa facem si setarile corespunzatoare in media playerul folosit, cautam undeva la options/preferences>audio, si selectam AC3/DTS pass-trough.  (sau orice formulare asemantoare)

In FFDSHOW mergem la sectiunea codecs si selectam la AC3/DTS decoder – SPDIF.

AC3 pass-trough SPDIF

Comentarii

Avem 102 comentarii la articolul “Creative X-FI – Cum activam Dolby Digital Live?”

 1. techitpc on May 11th, 2012 2:13 pm

  […] E2180@3Ghz (300×100) pus pe un Asrock 4CoreTwins P35, 2GB Kingmax@1000, Windows XP SP3 si un X-Fi platinum cu Dolby Digital Live […]

 2. Automatizari Porti on October 10th, 2017 9:22 am

  Super bun articolul. M-a ajutat foarte mult.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.