Windows 98 – episodul partiția și formatarea

Citeste articol...

Dacă dorim să instalam cu succes un sistem de operare mai vechi, este necesar să-i respectăm principiile cu privire la partiții și sisteme de fișiere. În DOS și Windows 3.x vom folosi partiții FAT16 iar pentru Windows 98 – partiții FAT32. (merge și FAT16 dacă ne limităm la 2GB) Partea bună e că aceste partiții FAT16/32 vor putea fi folosite fără nicio problemă în Windows 10, așa că putem putem descărca de pe web direct software direct pe partiția cu Windows 3.11, de exemplu. În Windows 98 putem avea oarecare succes dacă intrăm pe internet și descărcăm direct, dar... [Citeste] »

Avem nevoie de el! Citeste articol...

Slotul PCI – since 1992

Ce se întâmpla în 1992? Microsoft a introdus Windows 3.1  și a vândut peste un milion de exemplare în primele două luni de la lansarea sa pe 6 aprilie 1992.Intel a lansat cipul 486DX2 pe 2 martie 1992, cu viteză dublă.Linux a fost lansat sub licența publică generală GNU în 1992.Wolfenstein 3D a fost lansat pe 5 mai 1992.Adobe Photoshop 2.5 a... [Citeste] »

Pe locuri, fiti gata... Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu instalarea

Am ajuns la punctul în care avem o partiție bootabila FAT32, pe care am copitat kitul cu Windows 98 și suntem gata sa ne apucam, în sfârșit, de instalare. Bineînțeles, am putea porni instalarea în mod clasic… chiar de pe CD, dar un CD pe interfața SATA necesită o configurare separata pentru a fi accesibil în DOS, așa că vom alege calea mai simplă și vom copia kitul de instalare într-un folder pe partiția... [Citeste] »

Prea multă memorie RAM daunează grav instalării Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu prea multă memorie RAM

Daca avem mai mult de 1GB de memorie RAM (și cu siguranță avem), Windows 98 va începe să se instaleze dar la prima repornire va da o eroare.  Aceasta eroare este însă cu totul remediabilă, revenim cu detalii în josul paginii. Dar… s-ar putea să nu ajungem așa departe. Există șanse ca atunci când rulăm setup.exe de pe CD sau dintr-un folder să primim eroarea din gif ul de mai jos. `Unable de to control... [Citeste] »

CSM - Compatibility Support Module Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu UEFI și CSM-ul

CSM – Compatibility Support Module CSM-ul este cheia compatibilității pentru sistemele de operare care nu suportă standardul UEFI. Aici se încadrează Windows XP/2000, Windows 98 și toate sistemele de operare precedente. Modulul CSM implementează funcțiile standard oferite de BIOS și permite să rulăm orice sistem de operare Windows pe un calculator de ultimă generație, atât timp cât acesta este adeptul... Citeste »

SSD? AHCI? No problem at all. Cum pornim calculaotorul de pe un USB stick

Windows 98 – episodul cu SSD-ul

Putem instalăm Windows 98 pe un SSD? Da, fără niciun fel de probleme. Rata de transfer extraordinară a SSD-urilor nu este deloc un factor intimidat pentru un sistem de operare precum Windows 98, pentru că nu viteza este importantă ci protocolul de comunicare. Pentru că protocolul intermediat de BIOS a rămas neschimbat, practic Windows va accesa un SSD folosind aceleași comenzi pe care le folosea și cu un HDD standard... [Citeste] »

Partea cea mai complicata... Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu placa video.

Dacă vrem sa ne bucurăm de Windows 98 pe o configurație nouă, ne trebuie o placa video care sa se înțeleagă cu acesta. Ne luăm gândul de la plăcile video cu suport hardware DirectX 10+, pentru ca acestea nu oferă drivere pentru Windows 98. Microsoft a decis să înceteze suportul pentru Windows 98 în anul 2004, dar pentru că sistemul de operare era încă extrem de popular, a menținut suportul până în anul... [Citeste] »

Full HD? No problem! Citeste articol...

Windows 98 în Full HD – episodul cu monitorul

Rezoluția tipică pentru un PC cu Windows 98, echipat cu monitor de 14 sau 15 inch, oscila între 800×600 și 1024×768. Pe monitoarele de 14 inch 800×600 era chiar o rezoluție mai uzuală, la „1024” iconițele și textul deveneau prea mici pentru unii utilizatori, mai ales că unele monitoarele CRT ieftine nu aveau o claritate deosebită. Să nu uităm nici de practica din epoca monitoarelor CRT când... Citeste »

We need some magic... Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu mouse-ul

Dacă instalăm un sistem de operare mai vechi pe hardware foarte nou, ne putem lovi de următorul paradox: avem un mouse perfect funcțional în DOS, în Windows 1.x, 2.x, 3.x, Windows 95 dar nu și-n Windows 98SE care este și cel mai nou sistem de operare dintre toate, ba chiar are suport nativ pentru mouse-uri pe USB. Problema se manifestă în felul următor: mișcăm mouse-ul la drepta, el se duce în altă parte ba... [Citeste] »

Universal Serial BUS Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu USB-urile

Q: Are Windows 98 suport USB? A: Firește că are. Iată și ecranul prin care Windows 98 se lăuda că suportă noul Universal Serial Bus care „asigură o conexiune universală pentru multe dintre cele mai populare device-uri, precum scanere si camere. Pur și simplu conectați device-ul USB și sistemul se reconfigurează singur! Nici măcar nu trebuie să reporniți computerul.” Standardul USB 1.0 a fost lansat... [Citeste] »

Back in 1998.... Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu procesorul și memoria de ultimă generație

Am un procesor cu 16 core și 32GB DDR4 RAM, pot să instalez Windows 98? Da, se poate. Cel mai nou procesor cu care am testat Windows 98 (dar și 3.11) Windows 3.11 este un AMD Ryzen 3900x 12 Core 3.8Ghz, model lansat pe piață în iulie 2019 și care a putut fi efectiv cumpărat mai înspre toamnă. Prea mulți megahertzi dăuneză? Toate versiunile de DOS, Windows 1x, 2x, 3x, Windows 95 prima ediție, Windows... [Citeste] »

Cu sunet o rezolvam foarte simplu... Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu placa de sunet

In episodul cu placa de rețea, am văzut că e destul simplu o folosim pe cea on board în Windows 98, asta datorită driverelor DOS care, în mod surprinzător, încă sunt oferite spre descărcare, ba chiar updatate la nivelul anului 2019 de principalii producători Realtek și Intel. Avem aceeași baftă și cu placa de sunet on board? Nu prea, daca avem o placa de baza foarte noua. Este evident că producătorii nu au... [Citeste] »

Gigabit? No problem! Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu placa de rețea și Internetul

Ne putem conecta cu Windows 98 la internet? Da, se poate.  De fapt, ce întrebare e asta? Windows 98 are internetul în ADN, unde mai pui că a trăit din plin perioada bulei dot.com când, datorita creșterii masive a accesului la internet, companiile asociate cu acest domeniu s-au apreciat la bursa mai ceva decât Făt-Frumos. Ca orice bula, aceasta s-a spart și puține companii au supraviețuit. Bineînțeles, Google,... [Citeste] »

Sisoft Sandra 99 Citeste articol...

Test i7-3770 3.4Ghz vs Pentium II – Sisoft Sandra 99

Dacă ați mai fost pe site, poate ca ați observat ca exista numeroase articole cu privire la Windows 98 si Windows 3.x rulând pe hardware modern, inclusiv Windows 3.1 pe Ryzen 9. Evident, avem în vedere o instalare pe direct și nu în mașina virtuala. (Funny story: recent am fost la o stație ITP, iar calculatorul rula Windows 98, pentru că softul pentru testele de frânare nu era compatibil cu XP sau mai nou. ) Așadar... [Citeste] »

Tips & triks

Acum se poate! Windows 98 / ME pe ultima generație de procesoare Intel și AMD!

Dragi tovarăși si prieteni, Până nu de mult Windows 98 era fructul interzis pe calculatoarele Intel de... [Citeste] »

DiskWrite

DiskWrite este un mic utilitar (doar 17KB) din anul de gratie 2000 care vă permite să transferați o imagine... [Citeste] »

Cum instalam Windows 98SE pe un PC modern

1. Activam CSM din BIOS. Daca CSM nu e, nimic nu e… 2. Facem o partiție FAT32 pe un SSD sau HDD. Dupa... [Citeste] »

2020 – Hardware compatibil cu Windows 9x care poate fi cumpărat de nou

Misiune imposibilă? Mai găsim în iunie 2020 hardware pe care să-l putem comanda de nou și care să funcționeze... [Citeste] »

Cum tranformăm slotul PCI-Express într-unul PCI clasic? Nimic mai simplu, folosim un adaptor!

Dacă ținem cu tot dinadinsul să avem un slot PCI în calculatorul nostru de ultimă generație – există... [Citeste] »

Suport AHCI în Windows 95/98/ME? Da, se poate!

AHCI vine de la Advanced Host Controller Interface și este un standard creat de Intel pentru implementarea bus-ul... [Citeste] »

Cum instalăm DOS & Windows 3.11 pe un SSD. Pas cu pas.

Dacă avem un calculator cu BIOS sau UEFI-CSM, avem toate șansele teoretice să putem instala mai întâi o versiune... [Citeste] »

Cum facem un stick bootabil cu Windows 10?

S-au dus vremurile când o imagine .iso cu Windows se descărca de pe cine știe ce site-uri, pentru cei care... [Citeste] »

Mixed content over https – De ce pagina mea nu e sigura?

Dacă vrei să te pui bine cu google și să ai un ranking mai bun, trebuie să ai instalat un certificat SSL.  ... [Citeste] »

Probleme cu memoria? Cum verificăm memoria RAM din Windows?

Calculatorul nostru se comportă ciudat? Se blochează? Apar ecrane albastre, nu putem reinstala Windows-ul? Atunci,... [Citeste] »

Cum listam postarile din aceeasi categorie in WordPress

Nu e o idee rea să avem o lista cu postări din aceeași categorie la sfârșitul unui articol. În primul rând... [Citeste] »

Magic Lantern: superputeri pentru DSLR-urile CANON

Magic Lantern este un program compatibil cu anumite DSLR-uri CANON (decât!), se instaleaza pe cardul de... [Citeste] »

Magic Lantern RAW MLV – EOSHD 5D Mark 3 LUT

Camera: Canon 5D Mark III (1.1.3 with Magic Lantern may 2015) Lens: Canon 24-70 F4 L Format: RAW footage... [Citeste] »

Windows NT, XP, Vista sau 7/8. Am uitat parola?

Daca am uitat parola si calculatorul nostru rulează Windows XP, Vista sau 7 mai exista o speranta de a pune din... [Citeste] »

Cum adaugam drivere pentru o instalare de XP

Cum puteți modifica o instalare de XP ca să adaugați manual drivere și update-uri? În primul rând, acest... [Citeste] »


Windows 98

Valorant – sau ce se întâmplă dacă mixăm League of Legends, Counter-Strike și Fortnite

Valorant este un „tactical first person shooter” 5 vs 5 lansat de către RIOT Games, nimeni alții decât... [Citeste] »

Ryzen 9 vs Pentium II – benchmark pe direct în Windows 98

După ce am instalat cu succes Windows 98SE pe un Ryzen 9 3900x nu am putut rezista tentației de a rula niște... [Citeste] »

Asus Cerberus – mouse-ul de gaming deloc fioros

În mitologia greacă, Cerberul este un câine monstruos cu trei capete, considerat frate cu Hidra din Lerna și... [Citeste] »

SSD PCIe M.2 Adata XPG SX8200 Pro – unboxing si test

Mai jos avem un unboxing cu SSD M.2 de 512GB de la Adata. Modelul SX8200 PRO deși este unul cu pretenții, este... [Citeste] »

Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice

-Buna ziua! -Bună ziua? Aveți o placa de bază socket AM4 cu 2 sloturi PCI clasice? -Da, desigur, Biostar... [Citeste] »

XPG SX8200 Pro PCIe Gen3x4 M.2 SSD (512GB) – unboxing, installing and testing

Specs: NAND Flash 3D TLC Controller SMI Dimensions (L x W x H) 80 x 22 x 3.5 mm Weight 8g / 0.28oz... [Citeste] »

Unboxing AMD Ryzen™ 9 3900X – 12 core CPU

CPU: AMD Ryzen™ 9 3900X, 70MB, 4.6 GHz with Wraith Prism cooler https://www.amd.com/en/processors/ryz…... [Citeste] »

Quake II RTX benchmark 1000 fps?

Hold on! 1000 FPS avem in modul OPEN GL cu ajutorul unei placi RTX 2060. In modul RTX ne tinem aproape de rata... [Citeste] »

Quake II RTX

Quake II (de la iD software) lansat in 1997 este un FPS de referință in istoria gamingului. Pe lângă numeroasele... [Citeste] »

Test i7-3770 3.4Ghz vs Pentium II – Sisoft Sandra 99

Dacă ați mai fost pe site, poate ca ați observat ca exista numeroase articole cu privire la Windows 98 si Windows... [Citeste] »

Socket AM4, Ryzen 5, arhitectura Zen si un nou cooler…

Iată că noul socket AM4 este de găsit și la noi și recent am construit un astfel de sistem pentru un amic,... [Citeste] »

Workstation HP Z220 CMT – i7-3770 – o afacere buna!

Luna trecută, contra 2000 RON, am cumpărat un calculator second hand HP Z220 CMT. În mare, acesta este echipat... [Citeste] »

i7-4770, noua arhitectura Haswell de la Intel. Merita upgrade-ul?

Sunteți pregătiți pentru noul Intel Core i7-4770K? Dacă buzunarul nu are nimic împotrivă, i7-4770K este cea... [Citeste] »

League of Legends – Zyra, zisă și grădinăreasa

Dacă e vară, Riot Games a lansat o eroină de sezon Zyra (se pronunță „Zaira”, cu accent pe r). Noua campioana ... [Citeste] »

League of legends – cafteala multiplayer 5 vs 5

Dacă vrem să încercăm ceva nou (atenție, poate crea adicție) n-ar strica să aruncăm o privire către League... [Citeste] »

GGPO: Retro Gaming in 2.0

Ce este GGPO? de Adam Marita (Shinji-kun) GGPO = Good Game Peace Out este o platforma multiplayer pentru jocurile... [Citeste] »

Radeon 3850 cea mai buna placa video pe AGP

Mai are cineva slot AGP în 2009? Cu siguranță, da! Acest slot nu a dispărut precum dinozaurii. Cota de piață... [Citeste] »

SMPlayer – cel mai bun frontend pentru MPlayer

SMPlayer intenționează să fie un front-end complet pentru MPlayer, având funcții de bază precum redarea... [Citeste] »

EVGA GTX 295 1792MB – The monster is here!

EVGA GTX 295 o placă cu greutate… Pentru ziua de astazi ne-am propus sa va facem o prezentare a placii... [Citeste] »

eVGA GTX 260 core 216 in teste (SLI & single)

Astazi 21.01.2009 ne-au sosit 2 placi video eVGA GTX 260 core 216 variantele pe 55nm. Si ne-am gandit sa le testam... [Citeste] »

Asrock P45TurboTwins2000 – noul chipset P45 pe 65 nm, socket 775

Asrock ne propune o placa dotata cu un chipset de poate de dezirabil în momentul de față – Intel P45 –... [Citeste] »

Intel P4X+ICH10(R)

La un an dupa lansarea seriei de buget/mainstream P31/P35 (Bearlake) Intel ne pune la dispozitie doua noua chipseturi:... [Citeste] »

CCCP – The Combined Community Codec Pack

Combined Community Codec Pack, sau mai pe romaneste Pachet Combinat de Codecuri ale Comunitatii1, este  compilatia... [Citeste] »

Crysis Warhead

Lansat in exclusivitate pentru PC pe 16 septembrie, si dezvoltat de studiourile Crytek din Budapesta, Crysis... [Citeste] »

Crysis Warhead benchmark tool

Framebuffer Crysis Warhead Benchmarking Tool este un mic utilitar de testare a performantei in Crysis Warhead. Fata... [Citeste] »