Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice

April 21, 2020

« 1 2 | Vezi toate paginile»

O placa de bază high end socket AM4 cu 2 sloturi PCI clasice? Da, se poate, iar aceasta poartă numele de cod: Biostar X470GTA.

Pe meleagurile noastre, brandul Biostar este asociat mai mult cu plăcile low end, în general cele foarte ieftine. Dacă în trecut ați cumpărat un calculator de la un retailer precum Altex, e posibil să fi dat peste o placă Biostar. În rest, Biostar e o companie cu tradiție – fondată în 1986 – și când vine vorba de plăci de bază, au și modele foarte avansate la prețuri bune. La momentul când am cumpărat această placă de bază (11.2019), era cea mai ieftină cu chipset X470 și avea fix ce mă interesa mai tare – două sloturi PCI clasice, care lasă loc pentru pentru configurații dual boot nostalgice. Tot ce ne trebuie este o placa video PCI compatibilă, eventual una de sunet și putem rula pe un sistem de top din 2019/2020 – Windows 3.x sau Windows 98 cu tot ce avem nevoie. (LAN, sunet, video și USB pentru Win 9x)

Chipset AMD X470

Chipsetul X470 a fost lansat în martie 2018, iar pe cartea sa de vizită scrie că se pricepe la overclocking și că suportă două placi video PCI-E 3.0. X470 a fost înlocuit înlocuit în 2019 cu chipsetul X570 cu suport pentru PCI-E 4.0, care oferă viteză dublă: 64Gb/s față de 32Gb/s. Mă rog, suportul pentru PCI 4.0 este implementat chiar în procesor iar procesoarele din seria 3000 au acest upgrade major de partea lor. Teoretic, suportul pentru PCI-E 4.0 se poate activa și pe X470 pe care montăm un procesor din seria 3000, cei de la Gigabyte chiar au scos un BIOS pentru una din plăcile lor cu chipset X470 ca sa-i ofere suport PCI-E 4.0, dar ideea de bază e că aceste plăci nu au fost concepute pentru PCI-E 4.0 și vor trăi în lumea PCI-E 3.0.

Conectivitate

Nu ducem lipsă de sloturi: avem două sloturi PCI-E 16x, plus alte două sloturi PCI-E 1x utile și ele. Într-unul din sloturile 1x am instalat o placa de rețea gigabit de la Intel și în al doilea o placa PCI-E cu chipset VIA 6212L pentru suport USB în Windows 9x. (acest chipset este suportat de Windows 98SE nativ) Să nu uităm de cele două sloturi PCI pe 32bit care fac această placă deosebită fiind, în principiu, cea mai nouă placă de la AMD cu suport legacy.

În materie de I/O nu găsim nimic foarte interesant, partea din spate pare chiar pare puțin dezolantă și depopulată. Este de salutat portul PS/2!

Un mic unboxing, în videoul de mai jos:

Configurații legacy testată pe acestă placa:

I. Windows 3.1/3.11

Windows 3.x nu are nicio problema cu cele 12 core-uri de pe Ryzen 3900X @ 3.8Ghz. Din principiu, sistemul de operare lucrează doar cu un singur core. Nici cei 32GB RAM DDR4 nu sunt foarte intimidanți. Cu eleganță, Windows 3.1 se limitează la cât poate duce și anume 256MB. Trebuie însa sa facem o declarație pe proprie răspundere în system.ini la secțiunea [386Enh] unde introducem PageOverCommit=1, dacă vrem să intrăm în Enhanced mode.

În standard mode Windows 3.x se împacă bine cu SSD-ul si cu chipsetul SATA în modul AHCI. Pentru enhanced mode, am fost nevoit sa apelez la o placa de extensie SATA cu chipset VIA 6421. Asta după multe bătăi de cap, caci sistemul nu boota în enhanced mode, iar când încerci sa instalezi un sistem de operare din 1993/94 pe hardware lansat în anul de gratie 2019 toate subansamblele sunt suspecte!

Foarte bine la acest capitol se descurca GPU-urile Intel. Intel HD 4000 de pe un i7 Haswell, randează perfect imaginea în Windows 3.x.

Dar dacă tot am slăvit sloturile PCI clasice, am instalat cu brio un 3dfx VooDoo3 PCI. Secretul îl reprezintă niște drivere de VooDoo Velocity 100 care merg perfect în Windows 3.x și care ne pun la dispoziție rezoluții de 1280×1024 x 256 sau 1024×768 x 64K.

Placa de rețea on board Realtek gigabit este recunoscuta prin intermediul driverelor NDIS2 de DOS, puse la dispoziție de Realtek si update cu regularitate (c) sept 2019. Personal prefer să folosesc o placă de rețea dedicată de la Intel care oferă cele mai bune drivere pentru DOS.

Intel Gigabit drivers on Windows 3.11 NDIS

II. Windows 95A

Windows 95A este ediția lansată chiar în 1995 și se remarcă prin faptul că nu suportă FAT32 și USB. Windows 95 OSR2 rezolvă și aceste aspecte. În rest, ediția originală este un sistem de operare nativ pe 32bit și rulează programe pe 32bit fără nicio reținere – am instalat chiar ultimul Total Commander downloadat de pe net. Dacă avem hardware-ul compatibil cu Windows 98 nu o să ducem lipsă de suport tehnic, driverele de tip .vxd se potrivesc sunt perfect compatibile și în Windows 95. Am instalat Windows 95 peste Windows 3.11, versiunea upgrade, și totul a mers ceas – fără nicio eroare.

III. Windows 95C OSR2

Această versiune mai evoluată de Windows 95, suportă sistemul de fișiere FAT32 și are oarecare suport pentru USB. Se poate instala și Windows 95C pe această placă de bază, dar necesită mai multă bătaie de cap. În primul rând trebuie folosit un patch la primul restart, altfel Windows va genera o eroare fatală din cauza celor 3.8Ggz ai procesorului.

IV. Windows 98SE ? Altă viață!

Atât în Windows 3.11 cat și în Windows 98SE mouse-ul și tastatura pe USB sunt recunoscute fără bătăi de cap, pentru ca sunt emulate din BIOS ca fiind pe port PS/2. În Windows 98, chiar dacă este recunoscut, mouse-ul se va comporta ciudat și trebuie să schimbăm driverul cu cel din Windows 3.11 care, chiar dacă datează din 15.03.1994, știe să se înțeleagă perfect cu mouse-ul.

Încă sunt în teste driverele generice de USB, deocamdată nu am reușit să obțin rezultate cu porturile USB de pe placa de bază și am folosit o placa de extensie pentru USB în Windows 98. Să nu uităm că pe un singur port USB se pot adăuga până la 127 de device-uri, numai să avem HUB-uri destule.

Conexiunea LAN on board va merge perfect via driverele NDIS pentru DOS (putem găsi și drivere specifice pentru Windows 98 dacă avem o placa de rețea dedicată).

Placa video 3Dfx VooDoo 3 are suport excelent pentru toate jocurile vremii. Pentru sunet am folosit o placa Aureal AU8220, însa Windows 98SE vine cu suport USB audio, deci se pot folosi caști USB sau tot felul de placi pe USB. Eu am folosit un ESI U24XL care-l folosesc pe SPDIF în Windows 10 și mare mi-a fost surprinderea sa-l vad funcționând din prima și-n anticul Windows 98SE.

SSD-ul merge perfect în modul AHCI.

V. Windows ME (Millenium Edition)

Având la bază același ADN ca și Windows 98SE, ME este fratele mai mare și mai fițos din familia Win 9x. Instalarea se face urmând aceeași rețetă ca și pentru Windows 98. La vremea, sa Windows ME a fost criticat pentru instabilitate și, într-adevăr, până punem lucrurile la punct vom avea parte diverse mesaje de eroare care nu apar în Windows 98SE

După ce am reușit să instalăm driverele și să dezactivăm utilitarele cu care vine la pachet și care mai mult încurcă, ME se va descurca onorabil. StateMgr va da cele mai multe bătăi de cap, fiind utilitarul care se ocupă cu System Restore, o noua funcționalitate introdusă în Me.

VI. Windows 2000

Windows 2000 se instalează fără mari bătăi de cap, cu condiția să aveți un driver pentru SATA. Dacă instalați Windows 2000/XP în modul AHCI veți primi un blue screen de toată frumusețea. Așadar, trebuie furnizat un driver care se încarcă de pe dischetă cu F6 sau pe care-l integrați în ISO-ul original cu un utilitar precum nLite. Eu am folosit o placă VIA SATA 6421 pe care o aveam deja instalată de la Windows 3.1. Driverul de la VIA nu a mers instalat cu nLite așa că a trebuit să modific manual txtsetup.sif și să copii driverele SATA în kitul de instalare.

După ce integrați driverul SATA la instalare în loc de F6 apăsați F7, altfel veți un BSOD generat de o neînțelegere cu privire la ACPI, interfața de power management. Dacă apăsați F7 instalarea va continua fără bătăi suport ACPI și ajungeți la partea în care selectați discul. De asemenea, aveți nevoie și de tastatură PS2.

În Windows 2000 se poate instala DirectX 9.0C

VII. Windows XP

Pentru că a fost un produs de business dar și pentru restul lumii, Windows XP e mult mai compatibil decât Windows 2000 când vine vorba de drivere și suport, în special pentru gaming. Jocuri precum League of Legends sau platforma STEAM au oferit suport pentru Windos XP până în 2019. Putem instala și plăci video precum un nVidia GeForce GTX960 și cu driverele o putem scoate la capăt pentru majoritatea componentelor, inclusiv sunetul on board și placa de rețea.

Am instalat XP peste Windows 2000, prin metoda upgrade și totul a mers ceas, în câteva minute s-a făcut trecerea fără nicio eroare.

VIII. Windows Vista/7?

Ținând cont că Windows 7 a fost oficial suportat până în ianuarie 2020, nu se pune problema să nu găsim drivere pentru această placă de bază. Chipsetul X470 este suportat în mod oficial de către AMD în Windows 7 și are drivere pe 64 bit la zi, mai 2020. Nu am încercat Vista, dar partea de drivere este, în principiu, compatibilă cu Windows 7.

–~~~~~~~~~~~~–

An AM4 high end motherboard with 2 classic PCI slots? Yes, it is possible, and it is codenamed: Biostar X470GTA.

Biostar brand is more associated with low end boards, generally very cheap ones. If in the past you bought a computer from a retailer like Altex, you may have come across a Biostar board. Otherwise, Biostar is a company with a tradition – founded in 1986 – and when it comes to motherboards, they also have advanced models at good prices. At the time I bought this motherboard (11.2019), it was the cheapest with the X470 chipset and had exactly what I was most interested in – two classic PCI slots, which leave room for nostalgic dual boot configurations. All we need is a compatible PCI video card, possibly a sound card and we can run on a top system from 2019/2020 – Windows 3.x or Windows 98 with everything we need. (LAN, audio, video and USB for Win 9x)

AMD X470 chipset

The X470 chipset was launched in March 2018, and on its business card it says that it is good at overclocking and that it supports two PCI-E 3.0 video cards. The X470 was replaced in 2019 with the X570 chipset with support for PCI-E 4.0, which offers double speed: 64Gb / s compared to 32Gb / s. Well, PCI 4.0 support is implemented right in the processor and the 3000 series processors have this major upgrade on their side. Theoretically, support for PCI-E 4.0 can also be activated on the X470 on which we mount a 3000 series processor, Gigabyte even released a BIOS for one of their cards with X470 chipset to provide PCI-E 4.0 support , but the basic idea is that these cards were not designed for PCI-E 4.0 and will live in the PCI-E 3.0 world.

Connectivity

We don’t lack slots: we have two 16x PCI-E slots, plus two other useful 1x PCI-E slots. In one of the 1x slots I installed a gigabit network card from Intel and in the second a PCI-E card with VIA 6212L chipset for USB support in Windows 9x. (this chipset is supported by native Windows 98SE) Let’s not forget the two 32bit PCI slots that make this card special being, in principle, the newest card from AMD with legacy support.

In terms of I / O we do not find anything very interesting, the back seems a bit desolate and depopulated. The PS / 2 port is to be welcomed!

Legacy configurations tested on this board:

I. Windows 3.1 / 3.11

Windows 3.x has no problem with the 12 cores on the Ryzen 3900X @ 3.8Ghz. In principle, the operating system works with only one core. The 32GB DDR4 RAM is not very intimidating either. Elegantly, Windows 3.1 is limited to how much it can carry, namely 256MB. However, we must make a statement on our own responsibility in system.inisection [386Enh] where we enter PageOverCommit=1, if we want to enter Enhanced mode.

In standard mode Windows 3.x gets along well with the SSD and SATA chipset in AHCI mode. For enhanced mode, I had to resort to a SATA expansion card with VIA 6421 chipset. This is after a lot of hassle, because the system does not boot in enhanced mode, and when you try to install a 1993/94 operating system on released in the year of grace 2019 all subassemblies are suspicious!

Intel GPUs do very well in this regard. Intel HD 4000 on an i7 Haswell, renders the image perfectly in Windows 3.x.

But if I still glorified the classic PCI slots, I brilliantly installed a 3dfx VooDoo3 PCI . The secret is some VooDoo Velocity 100 drivers that work perfectly in Windows 3.x and provide us with resolutions of 1280 × 1024 x 256 or 1024 × 768 x 64K.

The Realtek gigabit on-board network card is recognized by DOS NDIS2 drivers , provided by Realtek and regularly updated (c) sept 2019. Personally, I prefer to use a dedicated network card from Intel that offers the best drivers for DOS.

Intel Gigabit drivers on Windows 3.11 NDIS

II. Windows 95A

Windows 95A is the edition launched in 1995 and is notable for not supporting FAT32 and USB. Windows 95 OSR2 also addresses these issues. Otherwise, the original edition is a native 32bit operating system and runs 32bit programs without any restraint – I even installed the latest Total Commander downloaded from the net. If we have hardware compatible with Windows 98 we will not lack technical support, the matching .vxd drivers are perfectly compatible in Windows 95 as well. I installed Windows 95 over Windows 3.11, upgrade version, and everything went clockwise – without any error.

II. Windows 95C OSR2

This more advanced version of Windows 95 supports the FAT32 file system and has some support for USB. You can also install Windows 95C on this motherboard, but it requires more hassle. First you have to use a patch at the first restart, otherwise Windows will generate a fatal error due to the 3.8Ggz of the processor.

III. Windows 98SE ? Of course!

In both Windows 3.11 and Windows 98SE , the USB mouse and keyboard are recognized without hassle, because they are emulated from the BIOS as being on the PS / 2 port. In Windows 98, even if it is recognized, the mouse will behave strangely and we have to change the driver with the one in Windows 3.11 which, even if it dates from 15.03.1994, knows how to get along perfectly with the mouse.

The generic USB drivers are still being tested , so far I haven’t been able to get results with the USB ports on the motherboard and I used a USB expansion card in Windows 98. Let’s not forget that on a single USB port you can add up to on 127 devices, just have enough HUBs.

The LAN on board connection will work perfectly via NDIS drivers for DOS (we can also find specific drivers for Windows 98 if we have a dedicated network card).

The 3Dfx VooDoo 3 video card has excellent support for all weather games. For the sound I used an Aureal AU8220 card, but Windows 98SE comes with USB audio support, so you can use USB headphones or all kinds of USB cards. I used an ESI U24XL that I use on SPDIF in Windows 10 and I was very surprised to see it working from the first and in the old Windows 98SE.

The SSD runs perfectly in AHCI mode.

IV. Windows ME (Millennium Edition)

Based on the same DNA as Windows 98SE, ME is the older and fitter brother of the Win 9x family. The installation is done following the same recipe as for Windows 98. At the time, its Windows ME was criticized for instability and, indeed, until we fix things we will have various error messages that do not appear in Windows 98SE

Once we have managed to install the drivers and disable the utilities that come with the package and that confuse more, ME will do honorably. StateMgr will give you the most headaches, being the utility that deals with System Restore, a new functionality introduced in Me.

V. Windows 2000

Windows 2000 installs without much hassle, provided you have a SATA driver. If you install Windows 2000 / XP in AHCI mode you will receive a beautiful blue screen. Therefore, you must provide a driver that loads from the floppy disk with F6 or that you integrate into the original ISO with a utility such as nLite. I used a VIA SATA 6421 card that I already had installed from Windows 3.1. The VIA driver did not work with nLite, so I had to manually modify txtsetup.sif and copy the SATA drivers to the installation kit.

After integrating the SATA driver into the installation instead of F6 press F7, otherwise you will get a BSOD generated by a misunderstanding about ACPI, the power management interface. If you press F7 the installation will continue without ACPI support beats and you will reach the part where you select the disc. You also need a PS2 keyboard.

DirectX 9.0C can be installed on Windows 2000

VI. Windows XP

Because it was a business product but also for the rest of the world, Windows XP is much more compatible than Windows 2000 when it comes to drivers and support, especially for gaming. Games such as League of Legends or the STEAM platform have provided support for Windos XP until 2019. We can also install video cards such as an nVidia GeForce GTX960 and with the drivers we can complete it for most components, including on-board sound and network card.

I installed XP over Windows 2000, through the upgrade method and everything went clockwise, in a few minutes the transition was made without any errors.

VII. Windows Vista / 7?

Given that Windows 7 was officially supported until January 2020, there is no question of not finding drivers for this motherboard. The X470 chipset is officially supported by AMD in Windows 7 and has 64-bit drivers up to date, May 2020. I haven’t tried Vista, but the drivers part is basically compatible with Windows 7.

« 1 2 | Vezi toate paginile»

Comentarii

Avem 6 comentarii la articolul “Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice”

 1. BobOC on May 24th, 2020 7:15 pm

  Hei! Am cautat placa asta peste tot dar apare numai in oferte din Republica Moldova si la noi nu mai are nimeni pe stoc. Stii daca au fost probleme cu ea sau de ce a disparut din oferta mai ales ca e o placa relativ noua?

 2. pinzaru on May 29th, 2020 2:34 pm

  Buna, nu stiu de ce a disparut din oferte. Placa a fost lansata in iulie 2019, odata cu procesoarele din seria Zen 2 (Ryzen 3xxxx) având suport din fabrica pentru aceasta serie. De obicei, un model de placa de baza poate sta pe piata si 2-3 ani lejer. Unele modele din seria 775 au fost produse pentru 10 ani și încă se mai găsesc de cumpat si noi. E posibil sa aiba legătura cu seria viitoarea serie 4000 de la AMD care necesita niste extra efort ca sa poata fi compatibile cu placi din seria 4xx. Vezi aici: https://www.pinzaru.ro/7833/amd-s-a-razgandit-si-va-suporta-arhitectura-zen-3-ryzen-4xxx-pe-placi-de-baza-b450-si-x470/

 3. Maxx on July 3rd, 2020 4:28 pm

  Am o placa tot cu X470 respectiv MSI X470 GAMING PRO MAX, nu are sloturi PCI (nu sunt oricum pentru mine) dar am senzatia ca-mi tine procesorul in temeparatura prea mare, ajunge in 80-90 de grade daca fac ceva mai serios. E normal? Procesorul e tot Ryzen 3900x. Am citit undeva ca anumite placi baga mai mult curent in CPU ca sa iasa mai bine in bench-uri.

 4. pinzaru on July 3rd, 2020 4:34 pm

  Ryzen 3900x e fierbinte, n-ai ce sa-i faci. Asa e modelul. Chiar daca e pe 7nm, sunt totusi 12 core-uri acolo ingramadite pe o suprafata destul de mica care face contact cu cooler putin subdimensionat. Fiecare core trebuie sa consume sub 10W ca sa se incadreze in TDP-ul de 105W, dar chiar si asa procesorul meu ajunge in 90 de grade fara nicio strabatere. Acuma vara mi se incalzeste si tabla de la carcasa zici ca am calorifer de ala pe rotile. (am 4 vent-uri de 12 in carcasa)

 5. Cum instalam Windows 1.0 pe un PC ultimul răcnet | pinzaru.ro on October 24th, 2020 1:08 pm

  […] Cea mai nouă configurație pe care am rulat Windows 1.0 în modul real este un Ryzen 3900x, pe o placă de bază cu chipset X470, 32GB RAM DDR4 @ 3200 și o placă video RTX 2070 […]

 6. 2020 – Hardware compatibil cu Windows 9x care poate fi cumpărat de nou | pinzaru.ro on October 24th, 2020 1:14 pm

  […] un PC de ultimă generație: sunet, USB, placa de rețea sau chiar video. De exemplu, am instalat Windows 98 pe un Ryzen 3900x și acesta este pefect funcțional cu LAN, sunet și […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.