Magic Lantern: superputeri pentru DSLR-urile CANON
January 12, 2017
Magic Lantern este un program compatibil cu anumite DSLR-uri CANON (decât!)
, se instaleaza pe cardul de memorie si ofera functii avansate, precum posibilitatea de a filma RAW, la fel ca si camerele profesionale.
Un aspect important (si incurajator) este ca acest soft nu modifica nici un bit din firmware-ul camerei. Daca scoatem sau formatam cardul de memorie, e ca si cum Magic Lantern n-a interactionat niciodata cu camera. Desi producatorii o tin sus si tare ca nu ofera nici cea mai mica garantie, si ca orice s-ar intampla e pe barba noastra, pot sa confirm (dupa 3 ani de utilizare) ca 5D Mark III-ul meu n-a patit absolut nimic.
Cum se instaleaza?
Intram pe pagina de download, descarcam fisierele si le copiem pe card – in radacina. (adica direct pe card, nu intr-un folder anume) Apoi mergem in meniul camerei si selectam optiunea de firmware update si restartam. La repornire camera va rula in paralel si Magic Lantern, care poate fi activat de pe butonul de delete. Mai trebuie sa ne asiguram ca versiunea de Magic Lantern pe care o descarcam coincide cu firmware-ul camerei. De exemplu daca avem firmware versiunea 1.1.3 – descarcam Magic Lantern conceput pentru 1.1.3.
De ce sa filmam raw?
Atunci cand filmam RAW imaginea nu este compresata, la 24 de frame-uri pe secunda avem practic 24 de imagini .dng x aprox 2MB bucata. Intr-adevar, avem nevoie de un card de memorie rapid care sa poata tina pasul, (in full HD aprox 80MB/s) insa beneficiile la partea de post procesare sunt imense, putem creste expunera cu un stop fara ca imaginea sa se deterioreze vizibil, ceea ce nu este posibil pe o filmare deja compresata.
Pentru filmare am folosit urmatoarele echipamente:
- Canon 5D Mark III
- Card CF Sandink 160MB/s (filmarea necesita o scriere constanta de aprox 80MB/s – megabytes si nu megabits)
- Canon 24-70L F4 si Canon 70-200L 2.8 II
- Magic Lantern
- Davinci Resolve
Comentarii
Un comentariu la articolul “Magic Lantern: superputeri pentru DSLR-urile CANON”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
[…] Ce ar fi sa rulam un benchmark în Windows 98 sa vedem cum se compara un i7-3770 cu cele mai de top procesoare din anul de gratie 1998. Dacă va întrebați de ce n-am făcut print screen și am preferat sa fotografiez ecranul, imaginile sunt extrase dintr-o înregistrare video raw cu magic lantern. […]