Windows 98 – episodul cu placa video.
April 26, 2020
Dacă vrem sa ne bucurăm de Windows 98 pe o configurație nouă, ne trebuie o placa video care sa se înțeleagă cu acesta. Ne luăm gândul de la plăcile video cu suport hardware DirectX 10+, pentru ca acestea nu oferă drivere pentru Windows 98. Microsoft a decis să înceteze suportul pentru Windows 98 în anul 2004, dar pentru că sistemul de operare era încă extrem de popular, a menținut suportul până în anul iulie 2006, așadar ultimele drivere oficiale se învârt în jurul acestei date.
Placă video de ultimă generație?
Putem instala Windows 98 cu o placa video de ultimă generație, am făcut-o cu RTX 2070 Super de 8GB dar și cu multe alte modele. Cu toate aceste plăci mai noi vom fi limitați la o rezoluție standard VGA: 640x480x16 culori. Există și un proiect prin care s-a dorit crearea unui driver video universal, asemănător cu VGA.SYS din Windows XP care – chiar și în lipsa unui driver dedicat – apelează la standardul VESA pentru a oferi rezoluții mai mari decât VGA. Puteți descărca driverul universal de aici, este compatibil cu multe plăci video Intel, ATI și nVDIA. Am încercat driverul pe plăci mai noi în Windows 98, dar fără mare succes, însă s-a instalat fără probleme în Windows Me, care face parte tot din universul Win9x. În orice caz, plăcile video noi au un suport limitat pentru standardele VESA.
La acest capitol se descurcă excelent plăcile video Intel HD incorporate în procesoarele Intel, aceasta randează perfect, fără niciun fel de artefacte chiar și interfața de la Windows 3.1
Totuși, scopul nostru este experiență vizuală completă, mai ales ca Windows 98 nu are nicio problemă cu o rezoluție full hd. Daca avem un monitor cu cel puțin doua intrări video ne facem viața mai ușoară.
Primary video card
Într-un sistem dual boot Windows 98/Windows 10 putem folosi o placa video moderna si una compatibila cu Windows 98, fara ca placa mai veche sa ne încurce in Windows 10.
Placa căreia dorim sa-i instalam driverele in Windows 98 o setam din BIOS ca primary video card
si atunci cand pornim calculatorul in Windows 98 o sa ne bucuram de toate avantajele unei placi video dedicate, iar in Windows 10 putem seta placa noastra principla ca fiind primara. Am facut acest lucru cu un VooDoo 3 pe slot PCI care pornea in Windows 98 ca placa primara, iar in Windows 10 cu puteri depline intra in tura de lucru un RTX 2060.
Daca nu putem seta din BIOS care sa fie placa primara atunci avem o problema, pentru ca Windows 98 va da intotdeauna prioritate placii video raportate de BIOS ca fiind primara. Asta inseamna ca nu vom putea sa o dezactivam din Control Panel sau din registri. Putem gasi si o placa video care sa functioneze ca placa primara si in Windows 10 si in Windows 98, un GeForce seria 7 de exemplu sau un Matrox G550.
Ce placi video au drivere pentru Windows 98?
În mod evident, plăcile video contemporane cu Windows 98 dar și cele cu suport pentru Windows 95 vin la pachet și cu drivere. Aici se încadrează plăcile video lansate intre anii 1995 și 2005. Ca un punct de referință, suportul pentru Windows 98 se oprește odată cu lansarea DirectX 10. Nici plăcile cu DirectX 9.0C nu oferă suport strălucit.
Din păcate, o buna parte din plăcile apărute odată cu Windows 98 au fost concepute pentru slot AGP (slotul maro în imaginea alăturată) și nu ne putem bucura de ele pe un sistem modern. Standardul AGP a fost lansat în anul 1997 și a început sa fie scos pe tușă începând cu anul 2004, fiind complet abandonat în prezent. Nu aceeași soarta a avut si slotul clasic PCI, slotul alb în imaginea alăturata. Apărut în 1992 slotul PCI clasic, cu toate ca nu mai este oferit în mod standard, îl găsim și în prezent în dotarea unei plăci de bază de generație foarte nouă. Drept dovada, am cumpărat în decembrie 2019 o placa de baza cu chipset AMD X470 lansat în martie 2018 cu sloturi PCI clasice. (ultimele doua sloturi negre din imaginea de mai jos)
Cum nu există adaptoare AGP- PCI-Express – ne luam gândul de la plăcile pe slot AGP și ne concentram pe plăcile video PCI sau PCI-Expres. In paralel cu plăcile AGP, anumite modele au fost lansate și în varianta PCI și pe acestea trebuie sa le avem în vedere. De exemplu, eu folosesc un 3dfx VooDoo 3 pe slot PCI – care are drivere pentru Windows 3.x, Windows 95, Windows 98, Windows 2000/XP. Dar si drivere neoficiale pentru Windows 7 si 8 inclusiv pe 64 bit.
Avem de unde alege:
- 3dfx Voodoo pe slot PCI – orice versiune – și prima varianta de luat în calcul.
- nVidia Riva si GeForce până la seria 7 inclusiv – pe slot PCI sau PCI-Express
- Ati RAGE si Radeon inclusiv seria X800 cu suport DirectX 9.0b. Am testat o placa X800 pe slot PCI-Express care s-a instalat fără probleme.
- S3 Graphics, diverse modele pe slot PCI
- Matrox Mystique, Parhelia si Millenium pe slot PCI sau PCI-Express.
- Ca un fapt interesant, Matrox G550 încă se mai găsește teoretic de cumparat de nou, fiind
cea mai veche care se poate cumpăra de nouă
pentru Windows 98. I mod întâmplator mi-a trecut și mie una prin mana.
Comentarii
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.