Windows Millenium (Me) – ediția milenară după 20 de ani

June 17, 2020

Așadar, avem Windows 1 lansat în 1985, Windows 2 în 1987, 3 în 1990, Windows 95 care ar fi Windows 4, Windows 98 – numărul 5, ceea ce face din Windows Me – ediția numărul 6 de Windows. Cum-necum, Millenium a fost `released to manufacturing` pe 19 iunie 2000, find mai apoi disponibil pentru publicul larg din septembrie. Aceasta este ultima versiune care are la bază MS-DOS.

Noutăți aduse de Windows Millenium Edition

Windows Me a venit la pachet cu un set de instrumente care au rămas standard și în prezent. Putem aminti utilitarul de back-up & restore integrat. Dacă PC-ul nostru rula în regulă în urmă cu o săptămână dar am instalat un program care l-a dat peste cap, putem reveni la starea din urmă cu o săptămână. Acestă filosofie a fost implementată și în edițiile ulterioare de Windows și este prezentă și în Windows 10.

Fiind lansat în epoca bulei dot.com, când accesul la internet devenise o banalitate, Windows Me a implementat sistemul de update-uri automate. Așadar, dacă aveam această opțiune pornită, Windows Me se conecta la serverele Microsoft de unde descărca ultimele update-uri. Țin minte că am folosit intensiv această funcție după o nouă instalare, iar senzația de a avea sistemul la zi mă ținea mai aproape de Me în dauna Windows 98SE. În același timp, Windows Me nu putea fi restartat în modul MS-DOS pentru a

Windows Me a mai adus îmbunătățiri în ceea ce privește conectivitatea suportând standardul NDIS 5 pentru plăcile de rețea, la fel ca Windows 2000. De asemenea, a incorporat numeroase drivere pentru hardware-ul deja lansat până la apariția sa. Pe sistemul de test a recunoscut: placa de sunet Creative PCI 64 și placa video 3dfx Voodoo3, acestea fiind lansate în 1998, respectiv 1999. Windows 98SE este prieten în general cu hardware-ul ceva mai vechi.

Cu toate acestea, impresia generală pe care a lăsat-o Windows Me nu a fost una tocmai strălucită. Față de Windows 98 Second Edition, lansat în aprilie 1999, Me s-a dovedit o implementare mai puțin stabilă. Dacă luăm două PC-uri identice, putem paria că PC-ul care rulează „millenium edition” ca acesta va fi primul care va da un mesaj de eroare. În general, mesajele de eroare nu sunt catastrofale, dar e foarte posibil ca Windows ME să ne înștiințeze că nu știu ce program numai ce a făcut o operațiune ilegală și că trebuie închis. De regulă vom putea continua lucrul, dar vor exista și momente că calculatorul va trebui repornit. Nici Windows 98SE nu este străin de acest comportament, dar tendința de raporta „operațiuni ilegale” este una mai scăzută.

Windows Me pe un Ryzen 9 3900x

Da, la fel ca și Windows 98SE, ediția milenară se poate instala pe un sistem mai nou care are BIOS sau UEFI-CSM. Instalarea se face după aceeași rețetă ca și în Windows 98SE, artificiul cel mai important pe care trebuie să-l facem este să limităm cantitatea de memorie RAM la 1GB, ceea ce se rezolvă simplu, prin editarea fișierului windows\system.ini și adăugând linia MaxPhysPage=40000 la secițiunea [386enh]. După vom vedea în continuare, la unele capitole Windows Me-ul stă chiar mai bine decât Windows 98SE, care este văzut cu ochi mult mai buni.

Așadar, Me s-a instalat fără mari bătăi de cap pe Ryzen 9 3900x @ 3.8Ghz cu placă de bază Biostar X470, 32GB RAM DDR4, RTX2070 Super. Această configurație a fost suplimentată cu hardware adițional compatibil: respectiv o placă video PCI Voodoo 3 3000, o placă de sunet PCI Creative PCI64 și o placă PCI-E cu chipset VIA 6212L pentru USB.

Placa video

Dacă nu avem o placă video compatibilă, Windows Me vine cu vesti foarte bune, putem avea rezoluție full HD în Windows Me datorită driverelor universale VBEMP 9x.

USB

La o instalare retro, nevoia pentru suport USB nu este una stringentă dacă mouse-ul și tastatura sunt recunoscute prin intermediul BIOS-ului. (care prin funcția „USB legacy support” le va emula și raporta către sistemul de operare ca fiind conectate pe porturile clasice PS/2)

Dacă totuși avem parte de USB, fie direct de pe placa de bază, fie datorită unei placi de extensie PCI – USB sau chiar PCI-E – USB precum cea din imaginea de mai jos, atunci posibilitățile în materie de adăugare de hardware compatibil cresc substanțial. Deja putem vorbi de acces wireless la rețea cu ajutorul unui stick USB din primele generații (în general stick-urile wireless B sau G), suport pentru web-cam-uri, stick-uri flash, card readere, rețea LAN cu fir și așa mai departe. De asemenea, am rezolvat și partea cu sunetul căci dispozitivele USB generice – precum plăcile de sunet pe USB generice sau căștile USB, vor fi recunoscute automat.

Internet

Partea cu conectarea este simplă. Windows Me suportă nativ standardul TCP/IP iar din momentul în care ce am instalat driverele pentru placa de rețea asta e tot – suntem „pe net”. Ca o curiozitate, am instalat un stick wireless iar aceasta s-a conectat automat la prima rețea de tip open (fără parolă) pe care a găsit-o. Carevasăzică, suntem în anii 2000 și lumea încă nu era paranoică în legătură cu securitatea.

Datorită proiectului Retrozilla, experiența de navigare va fi una acceptabilă. Vom putea intra pe numeroase site-uri, face postări pe forumurile retro și așa mai departe. Putem instala și browsere precum Internet Explorer 6, Netscape, Chrome, Firefox sau Opera dar, evident, versiuni mult mai vechi undeva la nivelul anilor 2010.

Gaming?

Windows Me a fost lansat în epoca în care cele mai noi și avansate jocuri erau lansate pe PC, așadar se descurcă de minune cu jocurile lansate pentru Windows între anii 1995 și 2005. În această perioadă s-au lansat câteva titluri devenite clasice și cu multe „reîncărnări”: Quake, Half Life/Counter Strike, Unreal, Age of Empires, Thief, Diablo, Need for Speed, EA Sports FIFA, World of Warcraft, Fallout, Elders Scrools ș.a.md. Fiind cu DOS-ul în ADN, Windows Me se se va descurca și cu jocurile mai vechi pe 16bit pentru DOS sau Windows 3.x. După anul 2006, când Microsoft a retras suportul pentru Windows 98/Me, producătorii s-au concentrat pe Windows XP și jocurile noi s-au declarat compatibile exclusiv Windows XP/Vista. (unele jocuri doar pentru a nu părea depășite și nu din motive tehnice) Chiar și în aceste condiții, din moment ce Windows Me oferă suport pentru DirectX 9.0C o parte jocurile care nu-și declară compatibilitatea pentru Windows 98/Me pot fi pornite dacă ne dăm străduința.

Software popular care poate fi instalat în Windows Me

În Windows Me, putem folosi chiar ultimele versiuni pe 32bit ale unor programe populare precum Total Commander, HWInfo sau AbiWord.

Firește, vom găsi versiuni mai vechi de 7zip, WinRar, WinZip, VLC, Acrobat care să ruleze nativ în Windows Me. De mare ajutor în identificarea unor versiuni compatibile este www.oldversion.com. Dacă dorim să forțăm nota, putem instala KernelEx – un patch care va crește compatibilitatea și cu programele care necesită minim Windows 2000/XP. Să nu ne așteptăm la minuni însă, deoarece această extensie a fost concepută mai mult pentru a putea rula versiuni mai noi de browsere în Windows 98/Me și nu este optimizată pentru fiecare program în parte.

Microsoft Office XP este ultima variantă compatibilă cu Windows Me, respectiv Adobe Photoshop 7.0 când vine vorba de editare foto profesională.

Pe partea de office avem la dispoziție și Open Office, care este absolut gratuit și satisface cerințele cele mai exigente.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.