Asrock 4CoreTwins-P35
June 30, 2008
DDR3 & Crosffire
Asrock vine cu o oferta atractiva pe segmentul “nu vreau sa dau mult… da’ vreau ceva bun”. Placa costa ~220 RON1 un pret la care concurenta ofera mult mai putine facilităţi in jurul aceluiasi chipset Intel P35. Daca mai adaugam si un procesor ieftin din seria E21xx, avem o combinaţie interesanta pentru cei care sunt la buget si nu vor sa scoata din buzunar mai mult de 500 RON pe placa de baza si procesor.
Placa celor de la Asrock ne atrage atentia in primul rand suportul pentru mai noile memorii DDR3, si mai apoi celelate facilităţi pe care nu ne asteptam sa le gasim la acest pret – si aici ne referim la cele 2 sloturi PCI-Express care suporta tehnologia Crossfire.
What’s in the box?
Nu gasim nimic deosebit, cu execeptia unui mic cablu, care nu ne dam seama pentru ce e pina nu citim manualul. (si aflam ca nu avem nevoie de el)
Procesoare suportate
- LGA 775 for Intel® Core™ 2 Extreme / Core™ 2 Quad / Core™ 2 Duo / Pentium® Dual Core / Celeron®, supporting Penryn Quad Core Yorkfield and Dual Core Wolfdale processors
Chipset
- Intel® P35 + ICH9 Chipsets
- Compatible with FSB1600/1333MHz CPUs
BUS-ul de 1600Mhz este unul neoficial pentru chipseturile P35, insa este disponibil la toate placile cu pretentii echipate cu acest chipset. In cazul de fata daca ne hotaram sa folosim un FSB de 1600 trebuie sa aducem la cunostinta placii aceasta prin setarea unui jumper.
ICH9 (Intel® I/O Controller Hub) ne oferta de toate mai putin facilitatea de a cupla cupla doua sau mai multe hard-disk-uri intr-o matrice RAID. Pentru RAID trebuie sa mai platim ceva in plus si sa cumparam o placa de baza echipata cu ICH9-R.
Memorie
- Supports Dual Channel DDR3 1333 (2 x DIMM slots) / Dual Channel DDR2 1066 (4 x DIMM slots)
Este vident ca nu vom putea folosi cele doua tipuri de memorie simultan. Cum deocamdata preturile memoriilor DDR3 nu prezinta rentabilitate (avand in vedere sporul de performana fata de DDR2) cel mai probabil cei mai multi dintre noi vor merge pe varianta DDR2 pentru care exista disponibile 4 sloturi de memorie. Freceventa de 1066 pentru DDR2 nu este disponibila decat la un bus de cel putin 1066Mhz.
PCI-Express
- Supports ATI™ CrossFire™
- 2 x PCI-E x16 slots (white @ x16 mode, purple @ x4 mode)
Chiar daca cei mai multi dintre noi nu intentionam sa folosim doua placi video in mod Crossfire, ne simtim bine totusi sa stim placa ne ofera totusi aceasta posibilitate. Cine stie…
Randamentul celor doua placi in crossfire va avea totusi de suferit din cauza modului X4 in care functioneaza cel de al doilea slot PCI-Express.
No digital audio out…
Din tablou lipseste este o iesire digitala audio, mai ales ca placa vine echipat cu un chip audio 7.1 ALC888 de ultima generatie. (ofera si posibilitatea folosirii a doua canale independente pentru iesirile frontale, un fel de 7.1+2)
Singura posibilitate de a folosi o iesire audio digitala este data de header-ul SPDIF/HDMI care prin cablul furnizat se poate conecta la plăcile video care suporta aceasta functie, sunetul urmand sa fie distribuit prin iesirea HDMI a placii video. Cei care vor sa-si conecteze receiverul printr-o interfata SPDIF coaxiala sau optica sunt lasati cu ochii in soare.
e-SATAII
Ne bucura prezenta unui port e-SATAII in categoria aceasta de pret. Totusi pentru a-l putea folosi avem nevoie de un cablu SATA care sa traverseze placa de la un capăt la altul, cu un potential mare de încâlcire cu celelalte cabluri rebele din interior.
Se stie ca placile de baza cu chipset P35 sunt excelente performere la capitolul overclocking, chiar si cele fara prententii. Placa celor de la Asrock se inscrie in tipar si reuşeşte sa ofere conditii rezonabile de overclocking (daca nu întrecem masura), dar in nici intr-un caz nu vrea sa ia painea de la gura plăcilor cu prententii. Vedem asta imediat ce intram in BIOS, optiuni in privinta ratiei FSB/RAM.
Mai multe optiuni in privinta overclocking-ului avem la dispozitie daca instalam ASrock Overclocking Utility, aplicatia care se gaseste pe CD si care ne pune la indemana optiuni recum cea de selecatare a multiplicatorului, si care ne face viata mai usoara oferindu-ne posibilitatea de a selecta si testa pe viu din Windows toata gama de voltaje.
Hardware monitor & System Health
In cadrul secţiunii System Health putem opta pentru a creste sau a scădea turaţia ventilatorului, cu consecinte directe asupra zgomotului din camera.
FSB DRAM ratio
Un aspect ce i se poate reproşa acestei placi este lipsa oricărei opţiuni de configurare a ratiei dintre FSB si RAM. In BIOS avem posibilitatea de a seta frecventa memoriei la 667Mhz, in speranţa ca atunci când vom creste FSB-ul frecventa la memorii sa rămână in limite suportabile. Ei bine, fie ca setam 667 fie ca setam 800… orice creştere a FSB-ul aduc imediat memoriile in zona fierbinte de peste 800Mhz. Astfel un FSB de 266Mhz coincide cu o frecventa a memoriilor de 880Mhz. (indiferent de ce setari facem sau de ce multiplicator alegem)
Din fericire memoriile care suporta 1066Mhz (PC8500) sunt cu 10-20 RON mai scumpe decat cele obisnuite DDR800(PC6400). Ne referim aici, bineînţeles, la memoriile ieftine SYCRON/Kingmax.
E2180@3Ghz
In cazul unui E2180 stock@2Ghz am reusit un overclocking de 50% ceea ce echivalează cu o frecventa a procesorului de 3Ghz. Voltajul a trebuit ajustat de la 1.285V la 1.35V iar frecventa memoriilor a ajuns la 1000Mhz.
Everest Ultimate 2008
Memory read – 8038 MB/s | Memory write -5457 MB/s | Memory latency – 58.4 ns
3DMark 2006 – E2180@3Ghz + Radeon 4850
Trecerea de la frecventa standard de 2Ghz la 3Ghz aduce un castig de performanta evident. Sporul de performanta nu este adus doar de cei 1000Mhz in plus, ci si de cresterea FSB-ului de la 200 la 300Mhz – si a frecventei memoriei RAM. Fara overclocking in 3Dmark 2006 reuşim un scor de doar 8600 puncte.
Crysis
In compania unui Radeon 4850 atingem scoruri foarte bune:
- 270 RON de cand dolarul a ajuns la 2.8 lei [↩]
Comentarii
Avem 17 comentarii la articolul “Asrock 4CoreTwins-P35”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
[…] AsrockTwins 4Core P35 DDR2/3 […]
sal,
As vrea sa stiu care e combinatia cea mai buna?
Sa iau procesor mai ieftin si placa mai scumpa sau procesor mai scump si placa mai ieftina.
Daca iau procesor mai scump nu mai e nevoie sa fac asa mult overclocking, daca iau placa mai scumpa fac overclocking dar mi-e cam frica. :-s
M-ar tenta un 8400+ placa asta sau ceva in vreo 200 RON.
Cred ca ti-ai luat de acum. 😀
Parerea mea… e ca mai bine placa de baza mai scumpa pentru ca se devalorizeaza mai greu. Preturile la procesoare o iau la valea rau de tot la un moment dat.
Cand imi iei si mie una moshu?
suporta si tehnologia 45 nm la procesor ?
Daca poate cineva sa imi raspunda la intrebarea asta ca vreau sa imi iau aceasta placa de baza impreuna cu E5200
Sunt fully supported.
Foarte multumit de placa. Nici nu prea ce ai cumpara acum, m-am tot uitat pe site-uri ori is foarte scumpe gen 4-5 mil ori ieftine dar is modele vechi cu chipset 945, 965 care nu mai merita sa fie cumparate.
Cred ca placa asta e una dintre cele mai bune afaceri cu P35 pentru cei care nu sunt foarte pretentioasi cu brandurile (in special pentru cei care generalizeaza: “Asrock e naspa…”)si nici nu vor sa faca un overclocking nebun.
Am o problema cu ac placa. Daca las netul nefolosit o vreme, Imi inchide placa de retea,. Concret, in device manager placa de retea este activa , dar vista spune ca nu conectata la nici o retea. mentionez ca am net prin router, dar nu e de la roter sau de la cablu de legatura. acelasi cablu bagat in alt calculator deschide imediat netu.
in rest e OK
Ai incercat si-n Windows XP? Aceleasi probleme? Alte drivere? E neplacut sa ai probleme cu placa de retea, din fericire una pe PCI costa 10 ron or less… Asta daca nu vrei neaparat gigabit, desi cu siguranta routerul nu este gigabit.
Am primit placa asta azi de dimineata 😀 si pot sa spun ca sunt foarte multumit de ea. Insa am o nelamurire. Am un procesor Intel E2180…3 Gb ram..insa aceste ruleaza la 667mhz..cu memoriile astea nu am reusit sa trec de 2.6Ghz..Sunt curios daca se poate sa il duc mai sus :)asta pana sapt viitoare cand fac rost si de memorii mai bune.
Cum incerci sa faci overclockingul?
Da disable la speed step, ca sa poti cobori multiplicatorul din BIOS. (altfel nu-ti apare optiunea)
Citeste manualul si vezi ca sunt niste jumperi care pun frau frecventelor la RAM tocmai pentru overclocking. Setezi jumperiii pentru un bus de 1066 (266MHz) si daca ai pus jumperii cum trebuie BUS-ul la memorie o sa fie la 400 (200Mhz) pe un FSB de 266.
Cresti FSB-ul la 300 MHz si memoria pornind de la 400Mhz o sa-ti stea in limite suportabile.
Salut! Imi puteti spune daca pun un E8500 pe aceasta placa pana unde as putea duce overclock-ul. si am zis ca as pune 2Gb de Ram Kingston HyperX la 1066 Mhz, cu o placa video radeon HD 4670 cu 512 MB. Va multumesc anticipat.
Aceasta placa se preteaza in special la overclocking-ul procesoarelor ceva mai ieftine care functioneaza pe un FSB de 200Mhz (800Mhz rated). De la un bus 200Mhz putem ajunge la un bus 333Mhz (1333Mhz rated) ceea ce inseamna un overclocking serios cu rezultate pe masura.
Un procesor E8500 functioneaz default la un FSB de 333Mhz (1333) asa ca un overclocking serios presupune sa ajungem cu FSB-ul undeva peste 400Mhz. Placa suporta un FSB de 400 Mhz (desi oficial chipset-ul nu suporta) dar deja overclockam si chipsetul. Ideal ar fi ca chipsetul sa suporte nativ 400Mhz si sa overclockam doar procesorul.
La un FSB de 400Mhz procesorul ruleaza la 3.8Ghz freceventa care nu pune probleme procesoarelor pe o tehnologie de 45nm. Daca doriti sa folositi un BUS de 400mhz cititi cu atentie manualul pentru ca trebuie sa folositi niste jumepri pentru acest bus neoficial.
vreau sa stiu dak merge cu un procesor pentium d 925 d 3,ghz si 800mhz frecventa.
ps:pe site-ul lor oficial nu arata decat pentium dual-core la procesor nu pentium d….a incercat cineva p aceasta serie d procesoare???
In mod normal ar trebui sa fie compatibil, am intalnit probleme de incompatibiliate la proceosoarele mai vechi pe FSB 533.
Salut,
Am vazut ca ai facut un review la un MB Asrock 4CoreTwins-P35. Am si eu aceasta placa pe 3 configuratii diferite, 3 carcase diferite, pe niciuna nu imi mere front panel-ul decat USB… microfon si sunet din parti. Mai ai placa ?
Un motiv ar putea fi carcasa care nu are suport pentru HD audio (cum sunt pinii de pe placa de baza) ci pt configuratia mai veche tip AC97.
Alt motiv ar fi setarile din BIOS – front panelul audio trebuie ACTIVAT.