Windows 98 – episodul partiția și formatarea
May 9, 2020
Dacă dorim să instalam cu succes un sistem de operare mai vechi, este necesar să-i respectăm principiile cu privire la partiții și sisteme de fișiere. În DOS și Windows 3.x vom folosi partiții FAT16 iar pentru Windows 98 – partiții FAT32. (merge și FAT16 dacă ne limităm la 2GB)
Partea bună e că aceste partiții FAT16/32 vor putea fi folosite fără nicio problemă în Windows 10, așa că putem putem descărca de pe web direct software direct pe partiția cu Windows 3.11, de exemplu. În Windows 98 putem avea oarecare succes dacă intrăm pe internet și descărcăm direct, dar depinde de site-ul pe care se află fișierele cu pricina, dacă poate fi accesat din Windows 98.
Cum facem o partiție primară?
Pentru a instala Windows 98, o primă misiune presupune crearea unei partiții primare care să folosească sistemul de fișiere FAT32. În mod standard, o partiție FAT32 poate avea maxim 32GB. Putem crea această partiție chiar din Windows 10, cu ajutorul utilitarului DiskPart. O a doua opțiune, necesită un stick bootabil de Windows 98 și utilitarul fdisk
inclus. Ne concentrăm în continuare pe utilitarul DiskPart pe care-l chemăm la datorie apăsând tastele Windows + R apoi scriem diskpart
.
Comenzile uzuale pentru DiskPart sunt list
și select
pe care le putem folosi cu discuri și partiții. În imaginea de mai sus am folosit mai întâi list disk
ca să listeze discurile disponibile, mai apoi am scris select disk 2
pentru a selecta discul pe care urmează să fac partiția, în cazul de față discul de 29GB. De asemenea, am scris și list partition
pentru a vedea care e situația pe disk, iar utilitarul m-a informat că am o singură partiție de 2000MB. (respectiv partiția care apare în prima imagine și pe care este instalat DOS5 cu Windows 1.01)
Ajuns pe discul corect și știind că am 27GB spațiu liber, am zis să fac o partiție de 20000 MB pentru Windows 98 cu următoarea comandă.
create partition primary
size=200000
Am repetat comanda list partition
ca a vedea listată și cea de a doua partiție, pentru ca un 1GB=1024MB, din 20000MB a rezultat o partiție de aprox 19GB.
Cum formatăm partiția?
Acum că am avem partiția creată și în toane bune, este momentul să o formatăm și să o facem activă. Primul pas presupune să selectăm discul, respectiv partiția pe care vrem să o formatăm. Dacă nu am ieșit din DiskPart, imediat după ce am creat partiția de mai sus, aceasta va rămâne selectată și putem scrie comanda format fs=fat32
. FS fiind o prescurtare de la file system. Dacă am ieșit din DiskPart sau vrem să fim siguri că formatăm partiția care trebuie, selectăm din nou discul și partiția care să primească comanda format. În cazul de față comenzile sunt următoarele:
De ce să fac partiția activă?
Pentru că BIOS-ul va respecta cu strictețe convenția că sistemul de operare va fi încărcat întotdeauna de pe partiția activă. Dacă nu avem nicio partiție activă pe discul de boot vom primi următorul mesaj:
Ca să facem partiția activă, folosim iarăși DiskPart, folosim comanda select
pentru a selecta discul, respectiv partiția pe care vrem să o facem activă și scriem:
active
Acum că am făcut partiția activă suntem gata să o facem și bootabilă, să copiem kitul de instalare cu Windows 98 și să ne apucăm de instalat.
Comentarii
Avem 3 comentarii la articolul “Windows 98 – episodul partiția și formatarea”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
Help… Am un hdd Western Digital de 160gb cu Windows 98 recuperat efectiv din pod de la socri. Pe hdd am mai multe poze de la absolvire. Unitatea de pe care l-am scos e din 2003-2004, are un Athlon XP, dar nu mai functioneaza. A fost scoasa din uz pentru ca pisica a rasturnat un recipent cu parfum de camera peste unitate :)) si s-a corodat placa de baza. Nu cred ca hdd a patit ceva, dar am 3 intrebari:
1. HDD nu a mai fost pornit de mai bine de 10 ani, crezi ca e posibil sa se fi deteriorat datele, gen s-a demagnetizat?
2. Am o unitate i7 de la Asus cumparata in 2018 si clar ca nu am unde pune hardul pt ca e din ala cu mufa lata. Am vazut ca este adaptor pt SATA imi poti recomanda un model?
3. Daca reusesc sa conectez hardul il vede direct in My Computer sau trebuie sa fac niste setari?
Merci mult, BA.
1. Puțin probabil sa se fi demagnetizat. Am văzut unboxing-uri de PC-uri IBM din anii ’80, deschise pentru prima data acum (new old stock) si hard disk-ul nu avea probleme.
2. Poți lua un adaptor intern pe care-l bagi în mufa SATA și o transformi în IDE – trebuie doar sa o setezi corect (dintr-un switch fizic), pentru ca adaptoarele astea sunt în general bidirecționale – in sensul ca poți pune și un HDD/SSD SATA într-o mufă IDE. Exista adaptoare USB – IDE, dar hardul trebuie alimentat separat. Mai poți cauta un rack extern pe IDE și să pui hardul acolo.
3. Indiferent de cum îl conectezi partițiile o să-ți apară în My Computer. Dacă-ți faci curaj poți chiar sa bootezi de pe el chiar daca sistemul e cu i7…
Revin cu update. Am cumparat cel mai ieftin adaptor posibil: https://www.vexio.ro/adaptoare/gembird/22996-adaptor-bidirectional-sata-ide-gembird/ si am reusit sa recuperez pozele si ce mai aveam pe acolo. Hardul nu a pus probleme, desi am observat ca e foarte galagios cand stai aproape de el.