Cum instalam Windows 1.0 pe un PC ultimul răcnet

Citeste articol...

Windows 1.0 a fost lansat în 1985, toamna. Datorită retro-compatibilității arhitecturii x86 acesta poate fi instalat și pe un sistem de ultimă generație. Cea mai nouă configurație pe care am rulat Windows 1.0 în modul real este un Ryzen 3900x, pe o placă de bază cu chipset X470, 32GB RAM DDR4 @ 3200 și o placă video RTX 2070 Super. Potrivit Microsoft, Windows 1.0 a necesită un minimum de... [Citeste] »

Cum facem un stick bootabil cu Windows 10?

Citeste articol...

S-au dus vremurile când o imagine .iso cu Windows se descărca de pe cine știe ce site-uri, pentru cei care n-au aveau la dispoziție discul original. Acum ultima versiune de Windows se poate descărca chiar pe mircrosoft.com, iar cei de la Microsof au fost suficient de amabili să ne pună la dispoziție și un utilitar cu care poate crea un stick bootabil. (sau ne poate descărca o imagine .iso pentru a... [Citeste] »

Magic Lantern: superputeri pentru DSLR-urile CANON

Citeste articol...

Magic Lantern este un program compatibil cu anumite DSLR-uri CANON (decât!), se instaleaza pe cardul de memorie si ofera functii avansate, precum posibilitatea de a filma RAW, la fel ca si camerele profesionale. Un aspect important (si incurajator) este ca acest soft nu modifica nici un bit din firmware-ul camerei. Daca scoatem sau formatam cardul de memorie, e ca si cum Magic Lantern n-a interactionat... [Citeste] »

Mixed content over https – De ce pagina mea nu e sigura?

Citeste articol...

Dacă vrei să te pui bine cu google și să ai un ranking mai bun, trebuie să ai instalat un certificat SSL.  Nu merge și așa, fără certificat? Merge, dar browserele vor avea mare grijă să afișeze un mesaj prin care anunță vizitatorii că site-ul nu e sigur.    Păi, șite-ul meu are doar niște poze cu ciobănești miortici și niște texte pe care le-am scris când eram mai mult... [Citeste] »

Probleme cu memoria? Cum verificăm memoria RAM din Windows?

Citeste articol...

Calculatorul nostru se comportă ciudat? Se blochează? Apar ecrane albastre, nu putem reinstala Windows-ul? Atunci, înainte de a căuta alți vinovați, n-ar strica să testăm memoria RAM. De ce să verific memoria RAM? Memoria ori funcționează, ori nu! Într-adevăr, de cele mai multe ori, un modul de memorie „ars” e bun de reciclat și nimic mai mult.  Dacă se întâmplă ca modulul buclucaș... [Citeste] »

Citeste articol...

Ce este SPDIF?

SPDIF este protocol de transmisie audio in format digital dezvoltat in anii ’80 avand la baza standardele AES/EBU folosite in domeniul profesional. Cum standardul profesional ar fi fost prea costisitor pentru productia in masa acesta a transformat de catre Sony si Philips intr-un standard comercial prin schimbarea conecticii (mufe/cablaj) si a unor specificatii hardware,  la nivel de protocol lucrurile... [Citeste] »

Citeste articol...

Creative X-FI – Cum activam Dolby Digital Live?

Sarim peste partea in care ar trebui sa aducem critici celor de la Creative pentru felul cum au intels sa-si trateze cumparatorii, neoferind aceasta functie in mod oficial. Daca nu stiti inca ce inseamna Dolby Digital Live dati o fuga aici. Do it yourself… Do it yourself… Software requirements Driverele pentru seria X-FI, cele neoficiale ( daniel_k’s drivers) DDLunlocker.exe,... [Citeste] »

Cum pornim calculatorul de pe un stick USB? Cum pornim calculaotorul de pe un USB stick

Cum facem bootabil un stick USB?

Ce inseamna bootabil? Denumim un dispozitiv de stocare bootabil atunci când acesta conține software ce permite instalarea sau incarcarea unui sistem de operare.  Problema bootabilitatii se pune  în special atunci când dorim sa instalam un sistem de operare – fie ca avem un calculator nou fie ca dorim sa instalam din nou sistemul de operare sau o versiune mai noua a acestuia. De regula, bootatbile sunt discurile... [Citeste] »

Probleme? Cum pornim calculaotorul de pe un USB stick

Windows NT, XP, Vista sau 7/8. Am uitat parola?

Daca am uitat parola si calculatorul nostru rulează Windows XP, Vista sau 7 mai exista o speranta de a pune din nou stapanire pe calculator! Nu trebuie sa ne gandim imediat la reinstalare. Parola care ne da batai de cap va putea fi eliminata, dar nu o vom putea recupera. Acesta este un lucru foarte bun caci, din comoditate, lumea obișnuiește sa folosească aceeași parola pe o multitudine de conturi. În aceste condiții,... [Citeste] »

Multumiri R. Loew Citeste articol...

4GB RAM in Windows 98/Me? Da, se poate. #R. Loew.

Windows 98 nu este prietenos când vine vorba prea multă memorie RAM. Cel mult, poate să se înțeleagă cu 1GB RAM, o cantitate oricum mult prea mare pentru PC-urile din zilele sale de glorie. Majoritatea plăcilor de bază contemporane nici nu suportau 1GB RAM. De exemplu, un chipset foarte în vogă care a făcut echipă cu Windows 98 – Intel 440BX – suporta procesoare Pentium II/III și 512MB SD-RAM. Așadar,... [Citeste] »

Conectare automata Citeste articol...

Cum ne conectam automat pe o conexiune PPPoE (RDS, Romtelecom, etc)

Ce este PPPoE? PPP este un acronim pentru point to point protocol, iar oE vine de la over Ethernet.  Cum ethernet se refera tehnologia implementată pentru  reţelele de calculatoare obişnuite (LAN) rezultă ca PPPoE este un protocol de transmisie prin intermediul unei retele ethernet. Protocolul PPoE este folosit pe scara larga de catre providerii de internet pentru că oferă o funcţionalitate mai mare decat o conexiune... [Citeste] »

Noua generatie Citeste articol...

Drivere DOS pentru CD-ROM/DVD-ROM PATA/SATA si placi de baza mai noi

Daca dorim sa accesam unitatea optica din DOS s-ar putea sa ne trezim, mai nou, cu un mesaj de eroare. Driverul generic de pe discheta de boot care si-a facut treaba excelent ani la randul (in general oakcdrom.sys) acum nu mai face fata. De ce? Pe de o parte unitatile optice au migrat catre interfata SATA, iar  pe de alta parte nici placile de baza nu au batut pasul pe loc. Daca nu dorim sa lasam lucrurile la stadiul... [Citeste] »

Acces restrictionat Citeste articol...

Cum blocam accesul catre un anumit site in Firefox

Unele site-uri ar trebui sa ramana numai pentru adulti iar altele pline de cod malitios nici pentru ei macar. Daca folosim Firefox si dorim sa restrictionam accestul catre anumite site-uri putem apela o extensie Firefox pe nume BlockSite ajunsa acum la versiunea 0.71. BlockSite functioneaza fie in mod blacklist – unde toate adresele trecute in lista nu pot fi accesate, fie in mod whitelist unde doar adresele din lista... [Citeste] »

Encodare 5.1 digitala in timp real Citeste articol... Creative X-FI – Cum activam Dolby Digital Live?

Sarim peste partea in care ar trebui sa aducem critici celor de la Creative pentru felul cum au intels sa-si trateze cumparatorii, neoferind aceasta functie in mod oficial. Daca nu stiti inca ce inseamna Dolby Digital Live dati o fuga aici. Do it yourself… Do it yourself… Software requirements Driverele pentru seria X-FI, cele neoficiale ( daniel_k’s drivers) DDLunlocker.exe, de acelasi autor. Dolby... Citeste »

incepator.pinzaru.ro

Vezi si:

Valorant – sau ce se întâmplă dacă mixăm League of Legends, Counter-Strike și Fortnite

Valorant este un „tactical first person shooter” 5 vs 5 lansat de către RIOT Games, nimeni alții decât producătorii League of Legends. Pe lângă LoL, compania mamă – Tencent... [Citeste] »

Ryzen 9 vs Pentium II – benchmark pe direct în Windows 98

După ce am instalat cu succes Windows 98SE pe un Ryzen 9 3900x nu am putut rezista tentației de a rula niște benchmark-uri cu Sisoft Sandra 99 – care are înregimentate spre comparație... [Citeste] »

Asus Cerberus – mouse-ul de gaming deloc fioros

În mitologia greacă, Cerberul este un câine monstruos cu trei capete, considerat frate cu Hidra din Lerna și Leul din Nemeea. În gama de produse Asus, mouse-ul Cerberus este un un șoricel... [Citeste] »

SSD PCIe M.2 Adata XPG SX8200 Pro – unboxing si test

Mai jos avem un unboxing cu SSD M.2 de 512GB de la Adata. Modelul SX8200 PRO deși este unul cu pretenții, este cu totul accesibil la preț. În decembrie 2019 l-am comandat online contra 309.99... [Citeste] »

Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice

-Buna ziua! -Bună ziua? Aveți o placa de bază socket AM4 cu 2 sloturi PCI clasice? -Da, desigur, Biostar X470GTA este ceea ce căutați… Pe meleagurile noastre, brandul Biostar... [Citeste] »

XPG SX8200 Pro PCIe Gen3x4 M.2 SSD (512GB) – unboxing, installing and testing

Specs: NAND Flash 3D TLC Controller SMI Dimensions (L x W x H) 80 x 22 x 3.5 mm Weight 8g / 0.28oz Interface PCIe Gen3x4 Performance(Max) Read 3500MB/s , Write 3000MB/s Maximum... [Citeste] »

Unboxing AMD Ryzen™ 9 3900X – 12 core CPU

CPU: AMD Ryzen™ 9 3900X, 70MB, 4.6 GHz with Wraith Prism cooler https://www.amd.com/en/processors/ryz… Video: 3dfx VooDoo 3 PCI for installing old operating systems... [Citeste] »

Quake II RTX benchmark 1000 fps?

Hold on! 1000 FPS avem in modul OPEN GL cu ajutorul unei placi RTX 2060. In modul RTX ne tinem aproape de rata de referesh a monitorului, adica undeva pe la 60FPS +/-  Read More →

Quake II RTX

Quake II (de la iD software) lansat in 1997 este un FPS de referință in istoria gamingului. Pe lângă numeroasele premii si fan club-uri active si in prezent, cea mai buna dovada este că... [Citeste] »

Test i7-3770 3.4Ghz vs Pentium II – Sisoft Sandra 99

Dacă ați mai fost pe site, poate ca ați observat ca exista numeroase articole cu privire la Windows 98 si Windows 3.x rulând pe hardware modern, inclusiv Windows 3.1 pe Ryzen 9. Evident,... [Citeste] »

Socket AM4, Ryzen 5, arhitectura Zen si un nou cooler…

Iată că noul socket AM4 este de găsit și la noi și recent am construit un astfel de sistem pentru un amic, fan AMD pe viață. Vestea bună e că noile procesoare pe AM4 sunt la alt nivel,... [Citeste] »