Windows 98 – episodul cu placa de rețea și Internetul

April 29, 2020

Ne putem conecta cu Windows 98 la internet? Da, se poate.  De fapt, ce întrebare e asta? Windows 98 are internetul în ADN, unde mai pui că a trăit din plin perioada bulei dot.com când, datorita creșterii masive a accesului la internet, companiile asociate cu acest domeniu s-au apreciat la bursa mai ceva decât Făt-Frumos. Ca orice bula, aceasta s-a spart și puține companii au supraviețuit. Bineînțeles, Google, eBay si Amazon sunt și acum printre noi, ba chiar s-au transformat în niște giganți.

În realitate, Windows 98 era atât de popular, încât Microsoft s-a văzut nevoită sa prelungească suportul cu încă doi ani și jumătate,  pentru ca la momentul în care au dorit să-i retragă suportul aprox 1/3 din căutările google erau generate de un PC ce rula Windows 98.

Cum rezolvam cu placa de rețea?

Partea cu placa de rețea în Windows 98 este mult mai simplă decât ne-am aștepta. Dacă avem un slot PCI liber, pur si simplu instalam o placa de rețea Realtek, Intel, DLink, 3com etc si vom avea parte și de drivere dedicate special pentru Windows. Aceste plăci, dacă nu le găsim aruncate printr-o cutie cu vechituri, le putem comanda de pe net pentru contra unor preturi modice.

Merge și gigabit?

Standardul Gigabit Ethernet a fost lansat în 1999, de aceea multe placi Gigabit oferă drivere pentru Windows 98 în mod standard. Cum sloturile PCI sunt o resursă foarte limitată pe  o placă de bază din generația nouă, adică maxim 1-2 sloturi, preferăm să le ocupăm (la o instalare Windows 98) – cu o placă video sau una de sunet, sau poate una de extensie USB/SATA.  Cea mai la îndeamnă soluție pentru placa de rețea, este sa folosim driverele DOS pentru placa de rețea on board. Stai un pic? Ca eu am placa de baza noua lansata acum doua luni? Nicio problema! Atât Realtek cât și Intel oferă și la nivelul anilor 2020 drivere DOS pentru plăcile lor de rețea. Aceasta pare sa fie o cerință în mediul corporate, altfel stai să te întrebi de ce și-ar bate capul? Driverele pentru DOS sunt oarecum universale, în sensul ca pentru modelele gigabit din ultimii 10-15 ani folosim același driver, iar pentru modelele FAST ETHERNET (100mbps) alt driver. Bineînțeles, nu vom avea mega performante cu aceste drivere de DOS, dar nici nu ne interesează.

Avem aici si driverele:

  • https://www.realtek.com/en/component/zoo/category/network-interface-controllers-10-100-1000m-gigabit-ethernet-pci-express-software
  • https://downloadcenter.intel.com/download/29138/Intel-Ethernet-Adapter-Drivers-for-MS-DOS-

De asemenea, putem folosi și diverse adaptoare USB – LAN sau placi de rețea Wireless, în general placi ce suporta standardul 802.11G până la 54mbps.

O sa meargă internetul ca pe vremuri?

Conectarea în sine, prin fir, va merge brici. Windows 98 are un client DHCP updatat, iar atât timp cat am instalat protocolul TCP/IP va bate palma din prima cu routerul pentru un IP, e suficient sa lăsam totul pe automat. Dacă pornim Quake II si dorim sa ne conectam la un server și, surpriză, încă sunt foarte multe servere online, vom avea succes!

Acum că suntem conectați, se vor afișa site-urile cum trebuie?

In general, nu prea. Depinde de site, dar mai ales de browser. Cu Internet Explorer 5, care vine la pachet cu Windows98SE, vom putea face măcar o căutare pe google. Motorul Google e întotdeauna hyper-compatabil, ba chiar afișează corespunzător și cu Internet Explorer 3, in Windows 3.11. În funcție de tehnologia folosita, unele site-uri mai vechi se vor afișa absolut în regulă, altele vor afișa informația anapoda și foarte multe altele ne vor refuza pur si simplu accesul.

Cel mai nou și cel mai bun browser este Retrozilla, updatat ultima data în februarie 2019. Acesta va afișa acceptabil o mulțime de site-uri. Putem sa facem research în voie pe Wikipedia pentru ca fiecare pagina va fi afișată corect. Vom putea citi și posta pe Gmail. Youtube-ul nu va funcționa, tot pe baza de motive de securitate. Asta e, până la urma poate ne refugiem în Windows 98 să luăm o pauza de la Youtube.

Ce aduce nou Retrozilla in ultima versiune?

Functii noi
NSS actualizat cu suport TLS 1.2
Diferite adrese URL interne au fost actualizate pentru a reflecta site-ul web actual RetroZilla
Diverse corecții de securitate
Diverse modificări ale sistemului de construcție
A fost adăugat codul RetroZilla Browser (Firefox)
Porturile nestandardizate ale gopher pot fi acum accesate prin toggling network.gopher.port-limited în aproximativ: config
Tastați interogări de căutare direct în bara URL

Retrozilla se trage din proiectul Mozilla, care se trage din proiectul Netscape.

Comentarii

Un comentariu la articolul “Windows 98 – episodul cu placa de rețea și Internetul”

  1. Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice | pinzaru.ro on November 15th, 2021 8:37 pm

    […] de rețea on board Realtek gigabit este recunoscuta prin intermediul driverelor NDIS2 de DOS, puse la dispoziție de Realtek si update cu regularitate (c) sept 2019. Personal prefer să […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.