Windows 98 – episodul cu instalarea

April 27, 2020

Am ajuns la punctul in care avem o partiție bootabila FAT32, pe care avem kitul de instalare cu Windows 98 si suntem gata sa ne apucam in sfarsit de instalare.

Mai intainte de asta, de pe sticul bootabil copiem pe C:\ (partiția proaspăt făcută) fisierele himem.sys si edit.com. Mai avem si alte SSD-uri si partitii? Nicio problema: partitiile NTFS vor fi ignorate iar partitia noastra va primi litera C: (cu conditia sa nu mai avem alte partitii FAT32 sau FAT16)

Revenim in Windows 10 si copiem kitul de instalare cu Windows 98 intr-un folder pe partia proaspat creata (folderul Win98 de pe CD aprox 120MB)

Bootam de pe SSD/HDD unde se afla kitul de instalare care presupunem ca este in folderul C:\Win98 – si scriem CD Win98 – acum ne aflam in folderul cu pricina de unde apelam fiserul setup.exe ca sa pornim instalarea.

Scriem urmatoarea comanda: setup /is /ir

  • /is = nu porneste scan disk
  • /ir – nu modifica sectorul de boot, foarte util daca instalam pe un hard unde mai avem si Windows 10 si nu vrem dupa repornire ca sa botam direct in Window 98
  • /p g=3 – ne afiseaza niste informatii extra in faza de discover new hardware – util in cazul in care instalarea de blochează.

Ura! Daca totul este ok, a pornit instalarea!

Daca avem partitii NTFS (de ex partitia pe care este inslatat Win10) – vom fi intampinati cu un mesaj prin care suntem anuntati ca acesta nu este accesibila din Windows 98. Asta e, nu ne batem capul si continuam cu instalarea.

Dupa ce repornim calculatorul o sa ne apara un mesaj frumos: Getting ready to run Windows for the first time… si imediat dam si de prima bataie de cap:

In mod ironic, tocmai pentru ca avem prea multa memorie RAM suntem instiintati ca aceasta este insuficienta! Ce se intampla? La momentul lansarii, un calculator tipic cu Windows 98 avea 32MB-64MB RAM. Windows 98 nu a fost gândit sa lucreze cu mai mult de 1GB RAM, iar faptul ca noi avem 32GB RAM consuma din spațiul limitat desemnat pentru maparea memoriei. Nu mai intram în detalii si rezolvam problema cu o comanda prin care limitam memoria fizica la 512MB. Este arhisuficient! Primul calculator pe care am lucrat cu Windows 98 avea doar 16MB RAM, un mega upgrade a fost când i-am pus 64MB.

Ca sa continuam instalarea repornim calculatorul și alegem din meniul Command prompt only

O sa ajungem iar la promptul DOS de unde sa dam comanda edit c:\windows\system.ini.

Ca sa putem edita acest fisier, am copiat din timp fisierul edit.com de pe sticul bootabil. In fisierul system.ini ne interseaza sa introducem doua linii, la doua sectiuni diferite:

La sectiunea [386Enh] introducem:
MaxPhysPage=20000 (10000= 256MB, 20000 = 512MB, 30000=768MB, 40000=1GB)

Derulam pina capatul listei, iar si introducem urmatoarea linite la sectiunea [vcache]

MaxFileCache=393216

Nu uitam sa salvam ALT + F ne va deschide meniul file.

Acum suntem gata sa pornim continuam instalarea. Nu e nevoie sa repornim calculatorul, dupa ce am terminat de editat fisierul system.ini scriem win.

Super! Instalarea continua si acum Windowsul ne cere sa introducem CD-Key-ul. Daca am descarcat ISO-ul cu Windows 98 de pe WinWorld, gasim acolo si key-ul.

Daca am instalat de multe ori Windows 98 si nu ne aducem aminte de acest ecran, e pentru ca el este generat de comanda setup /p g=3, pe care o folosim in scop de depanare. Daca nu folosim acest switch putem instala la de de bine si vom ne confrunta direct cu ecranul albastru de mai jos:

Cum era si de asteptat, ne intalnim si cu o eroare fatala. Nu ne panicam si repornim calculatorul, iar instalarea ca continua normal. Aceasta eroare este de fapt una buna, pentru ca daca incercam sa scapam de ea (nu o sa mai apara faca folosim setup /p i ) dam de alte belele la urmatoarea repornire. Asa ca lasam Windowsul sa-si faca damblaua si sa afiseze superbul ecran de mai jos:

Apasam CTRL + ALT + DEL si dupa ce am repornit calculatorul instalarea va continua in mod normal:

Iar dupa ultima repornire, reusim intr-un sfarsit sa intram in Windows!

Victorie! Avem Windows 98 instalat pe un PC trasnet. Rezolutia este deocamdata 640×480. Despre partea cu instalatul driverelor facem un episod separat.


Comentarii

Un comentariu la articolul “Windows 98 – episodul cu instalarea”

  1. Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice | pinzaru.ro on October 27th, 2021 8:27 pm

    […] ME este fratele mai mare și mai fițos din familia Win 9x. Instalarea se face urmând aceeași rețetă ca și pentru Windows 98. La vremea, sa Windows ME a fost criticat pentru instabilitate și, […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.