Windows 98 – episodul cu UEFI și CSM-ul

May 9, 2020

CSM – Compatibility Support Module

CSM-ul este cheia compatibilității pentru sistemele de operare care nu suportă standardul UEFI. Aici se încadrează Windows XP/2000, Windows 98 și toate sistemele de operare precedente. Modulul CSM implementează funcțiile standard oferite de BIOS și permite să rulăm orice sistem de operare Windows pe un calculator de ultimă generație, atât timp cât acesta este adeptul arhitecturii x86.

Dacă avem un sistem mai vechi care se bazează exclusiv pe BIOS sistemul nostru e compatibil „out of the box”, cum zic americanii. Într-un PC mai vechi ar trebui totuși să căutăm opțiunile care activează suportul pentru mouse și tastatură USB în modul DOS, dacă nu avem asemenea opțiuni va trebui să ne bazăm pe porturile clasice PS/2.

BIOS? Parcă am auzit.

BIOS-ul (de la Basic Input/Output System) este firmware-ul care intermediază tranzacțiile la nivelul cel mai de jos între software și hardware. Aceste rutine sunt standardizate, așa că dacă luăm o versiune mai veche de MS-DOS și o versiune foarte noua de BIOS, MS-DOS va ști ce să ceară iar BIOS-ul va ști cum să execute. E ca și cum s-ar întâlni Shakespeare cu prințesa Diana, chiar dacă limba engleză s-a mai schimbat, la nivel de bază s-ar înțelege bine amândoi.

Multă vreme de la apariția primului PC, toate calculatoarele (PC-compatible) au venit însoțite de un BIOS adaptat/optimizat pentru un anumit tip de hardware. La un moment dat, BIOS-ul a început să fie înlocuit de un nou standard – UEFI – care vine de la Unified Extensible Firmware Interface și care este prezent pe toate PC-urile de ultimă generație. Standardul UEFI a devenit ceva relativ comun începând cu anul 2010, dar nu toți producătorii s-au grăbit să-l adopte.

Din fericire, marea majoritatea PC-urilor care se bazează pe standardul UEFI au și o implementare BIOS. Această implementare poartă de regulă denumirea CSM și face ca PC-ul nostru să se comporte ca și cum ar avea BIOS ceea ce va permite instalarea de sisteme de operare mai vechi pe hardware de ultimă generație.

Cum știu dacă am doar BIOS sau UEFI cu CSM?

Dacă PC-ul nostru a fost cumpărat în ultimii 5 ani cu siguranță e în tabăra UEFI. Dacă nu știm când a fost cumpărat, putem judeca după aparențe. De regulă, BIOS-ul clasic are o interfață tip text (albastru/cu alb) menținută de unii producători neschimbată de-a lungul anilor. Implementările UEFI tind să aibă o interfață mai colorată/grafică, ba chiar oferă și acces la mouse. PC-urile de firmă gen HP, Dell etc – preferă în general să mențină interfața text deși folosesc UEFI.

În imaginea de mai jos facem ca PC-ul nostru să se comporte ca și cum ar avea BIOS, prin opțiunea Launch CSM – Enabled.
Înterfață UEFI vs interfață clasică tip text.

Windows 10 merge pe un PC cu BIOS?

Windows 10 nu are pretenții ca PC-ul să ruleze exclusiv UEFI, nici vorbă. Acesta a fost lansat în 2015 când majoritatea PC-urilor nu foloseau acest standard. Așadar, dacă activăm modul CSM vom putea rula sisteme de operare mai vechi dar și cea mai nouă versiune de Windows 10. Până la urmă, acesta este și scopul nostru să avem un PC dual boot – Windows 10/Windows 98 pe care să le pornim alternativ, după cum avem chef.

Cum activăm CSM-ul? La mine nu apare nimic de CSM?!?

Ca să activăm CSM-ul trebuie să intrăm în firmware-ul PC-ul – fie că acesta e adeptul standardul BIOS sau este UEFI cu suport CSM. La fel cum Xerox a devenit o denumire generică, așa și BIOS-ul. Din aceleași motive, spunem că anumite setări le facem din BIOS, deși în cazul unui PC nou cel mai probabil este vorba de UEFI. Ca să intrăm în „BIOS” trebuie să apăsam la pornire, de regula tasta Del sau F2. Pot fi și alte combinații în funcție de placa de bază, dar cele menționate anterior sunt cele mai comune. Dacă nu găsim nicio opțiune legată de CSM, următorul cuvânt cheie este „Legacy”. Tot ce vedem cu „Legacy” trebuie activat dacă dorim să rulăm sisteme de operare mai vechi.

Comentarii

Avem 3 comentarii la articolul “Windows 98 – episodul cu UEFI și CSM-ul”

  1. Windows Millenium (Me) – ediția milenară după 20 de ani | pinzaru.ro on October 24th, 2020 1:11 pm

    […] fel ca și Windows 98SE, ediția milenară se poate instala pe un sistem mai nou care are BIOS sau UEFI-CSM. Instalarea se face după aceeași rețetă ca și în Windows 98SE, artificiul cel mai important […]

  2. 2020 – Hardware compatibil cu Windows 9x care poate fi cumpărat de nou | pinzaru.ro on October 31st, 2020 1:48 pm

    […] aproape toate plăcile de bază care implementează mai noul sistem UEFI vin echipate cu un modul de compatibilitate (CSM, de la Compatibility Support Module) care va oferi aceleași funcții ca și BIOS-ul tocmai […]

  3. Cum instalam Windows 98 pe platforma Intel gen. 10 (socket 1200) | pinzaru.ro on June 16th, 2021 9:49 am

    […] Activam CSM din BIOS. Daca CSM nu e, nimic nu […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.