Windows 98 – episodul cu placa de sunet
April 29, 2020
Avem aceeași baftă și cu placa de sunet on board? Nu prea, daca avem o placa de baza foarte noua. Este evident că producătorii nu au avut grija lui Windows 98. Daca însă avem o placa de baza mai veche cu sunet on board de la Realtek, compatibilă cu standardul AC 97, putem folosi un driver care suporta destul de multe chipseturi: RealTek AC’97 Audio Codec for ALC880, ALC882, ALC883, ALC885, ALC888, ALC889, ALC861VC, ALC861VD, ALC655, ALC660, ALC662, ALC260, ALC262, ALC267,ALC268, ALC269. Si plăcile de baza cu sunet C-Media sunt compatibile cu Windows 98, dar acestea sunt destul de vechi oricum.
Din fericire, Windows 98SE (1999) vine cu suport USB Audio, una din îmbunătățirile cheie față de versiunea lansata cu un an în urmă. Așa se face că am putut utiliza chiar placa mea externa pe care o folosesc în Windows 10. E vorba de un ESI U24XL care se conectează la USB și scoate semnal optic într-un receiver Denon. După ce am instalat driverele USB, am rămas foarte surprins să văd că Windos 98SE a reușit să se înțeleagă cu o placă de sunet relativ recenta care se poate încă comanda din magazine și în 2020. Am folosit și două seturi de căști USB și ambele au fost recunoscute.
Totuși, sunetul pe USB nu este ceva cu care să ne mulțumim în Windows 98, nu are nimic special. Dacă avem un slot PCI liber putem instala un Sound Blaster de Creative, o placă cu chipset Aureal, sau o placa cu pretenții de la M-Audio. Aceste plăci sunt ușor de găsit contra unor prețuri modice și, pe lângă calitatea sunetului, vor produce efecte spațiale în jocurile care oferă suport. Să nu uităm EAX standardul creat de cei de la Creative, care promitea minuni în materie de efecte spațiale la lansarea sa în 1998. Când aveai o placa de sunet banală și citeai prin reviste de specialitate că, în jocul Thief, redactorul a reușit să treacă de un nivel datorită plăcii de sunet, care a reflectat prin nu știu ce perete pașii unei gărzi care stătea în umbră, știai că vrei musai o astfel de placă de sunet. Pe lângă EAX, un alt motiv pentru care echipai un PC cu Windows 98 cu o placa de sunet puternica, precum un Creative Sound Blaster Live, era că placa descărca procesorul de diverse sarcini și astfel obțineai un frame rate mai mare în jocuri. Când procesorul era Pentium 200MMX această soluție părea salvatoare chiar. Sound Blaster Live versiunea originala, dar si cele ulterioare, va merge foarte bine in Windows 98 instalat pe un sistem modern. Eu am preferat totuși compania unui Aureal 8220.
Dacă nu avem un slot PCI liber, putem apela la o placa de sunet pe PCI-Express, anticul chipset CMI8738 este vândut și astăzi, ba chiar pe placi cu slot PCI-Express 1x. Windows 98 nu are nicio problemă cu interfața PCI-Express.
Comentarii
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.