Windows 98 – episodul cu USB-urile

April 30, 2020

Q: Are Windows 98 suport USB? A: Firește că are.

Dacă l-ați instalat la vremea lui iată și ecranul prin care se lăuda că suportă noul Universal Serial Bus care „asigură o conexiune universală pentru multe dintre cele mai populare device-uri, precum scanere si camere. Pur și simplu conectați device-ul USB și sistemul se reconfigurează singur! Nici măcar nu trebuie să reporniți computerul.

Standardul USB 1.0 a fost lansat în 1996, cu binecuvântarea celor de la Intel, Compaq, Apple, IBM și Microsoft. Chiar și Windows 95 OSR2 (printr-un patch din august 1997) suportă acest standard. În aceste condiții, Windows 98 vine suport nativ USB, iar Windows 98SE (1999) a fost lansat cu suport extins, inclusiv pentru USB Audio, adică putem folosi placi de sunet/căști generice pe USB fără niciun driver suplimentar.

La momentul lansării, deși standardul USB simplifica enorm lucrurile din punct de vedere al conectivității (practic ne mai fiind necesare cunoștințe despre porturi, IRQ-uri, adrese etc), acesta nu reprezentat mare interes pentru un utilizator obișnuit până aproape de anul 2000. Un PC tipic din anul 1998 nu avea porturi USB în mod standard. Cu Apple e altă poveste, ca-n totdeauna. În 1998 iMac G3 a fost primul computer care a renunțat la porturile clasice și a venit echipat cu două porturi USB. În lumea PC-urilor însă, producătorii de echipamente își doreau o piață cât mai largă așa ca imprimantele și scanerele erau lansate în marea lor majoritate tot cu clasicul port paralel, care era prezent pe toate PC-urile. Țin minte că am cumpărat un scanner nou în anul 2000 și tot pe port paralel a fost, deși în anul 2000 fusese lansat deja standardul USB 2.0 cu rata de transfer de până la 480mbps, omniprezent printre noi și astăzi.

Cum avem parte de USB în Windows 98?

1. Placa de baza e complatibilă

Avem o placa de bază  de baza cu un chipset care are drivere pentru Windows 98. Problem solved. Instalăm pur și simplu driverele, dacă Windows nu le-a recunoscut deja.

2. Folosim o placa de extensie PCI – USB

Aceasta soluție era foarte populară pe vremea când plăcile de bază nu ofereau suport USB și bineînțeles că exista foarte multe plăci cu drivere fix pentru Windows 98, ba chiar sunt șanse ca placa să fie recunoscută de către Windows. Aceste plăci sunt foarte ieftin de procurat second-hand.

3. Folosim o placa de extensie PCI-E – USB

Nu avem sloturi PCI sau nu vrem sa irosim unul? Atunci folosim o placă de extensie PCI-Express. Acestea se găsesc de cumpărat în mod în mod curent în magazinele online sau mai ales pe eBay. Ne asigurăm însă suportă USB 2.0 și nu 3.0 ca să fim siguri că o vom putea folosi în Windows 98. Chiar dacă în descriere nu apare nimic despre Windows 98 (producătorul nu vrea să dea de înțeles că vinde antichități), după ce identificăm chipsetul avem toate sanșele să găsim drivere și pentru Windows 98.

4. Instalam drivere universale și speram că o să meargă

Aceste drivere poartă denumirea de: Maximus Decim Native USB ver.3.6 și va face minuni pe o grămadă de plăci de bază, pentru că va instala suportul EHCI (Enhanced Host Controller Interface) în Windows 98, care este un standard lansat odată cu USB 2.0. După denumire, cred că v-ați dat seama că acest pachet nu are binecuvântarea Microsoft, ci este munca o muncă de echipă a unor utilizatori pasionați de Windows 98.

Acest pachet a fost testat pe placi de bază socket Intel 1156, 1155, 1150 – cu rezultate perfecte: am putut folosi porturile USB 2.0, fără nicio bătaie de cap. USB 3.0 nu va funcțional în Windows 98, dar cred că ne putem mulțumi și cu 480mbps. Bineînțeles, mulțumită acestui pachet vom aveam suport USB si pe plăci de bază mai vechi – absolut pe orice placă de baza socket 775 (foarte multe încă printre noi și în 2020) dar și pe diverse chipseturi de la AMD, VIA si ALi (Acer). Acest pachet împrumută câteva fișiere din Windows ME și XP pentru a maximiza compatibilitatea, în special pe pentru de stocare externă, are însă și un efect secundar: în control panel Windows 98 se va prezenta drept ME.

Puteți descarca pachetul de aici, stocat local:nusb36e

Maximus Decim Native USB ver.3.6 Only for Windows 98SE English !!! *Native (without installation of additional drivers for each type) support USB flash drives, digital photo and videocameras and other similar devices. *Universal Stack USB 2.0 (without installation of additional drivers for each chipsets) with uninstall. 1.Remove ALL drivers USB flash drives. 2.Remove ALL drivers USB 2.0 controllers. 3.Remove ALL USB 1.1 and 2.0 controllers and devices. 4.Remove ALL unknown devices. 5.Install NUSB 3.5 and reboot. 6.After detection new USB 1.1 and 2.0 controllers (if it will occur) too it is necessary to be reboot. Remember! You install it at own risk!

Colegu’, ai o tastură PS2?

Dacă instalăm suportul USB e foarte posibil să avem parte de o situație jenantă. Windows ne spune că a descoperit o tastatură pe USB și ne cere să apăsăm butonul NEXT pentru a continua instalarea, doar că tastatura și mouse-ul nu mai funcționează. (vor funcționa la repornire, după ce s-au instalat  driverele) Cum depășim această situație?

Porturi PS/2: verde pentru mouse, mov pentru tastatură

N-ar strica să avem la îndemnă o tastatură sau un mouse pe port PS2. Din fericire foarte multe placi de baza noi, chiar și foarte sofisticate mai oferă încă acest port. Teoretic, este posibil să rezolvăm problema prin modificarea din timp a unor regiștri prin care-i spunem Windows-ului să nu ne mai ceară confirmarea și să instaleze automat driverele. Dar chiar și așa e posibil să ne apară o casetă de dialog pe ecran și să se blocheze instalarea în acel punct. Eu am pățit-o și s-a rezolvat cu un drum în oraș și o tastatură PS2. Ce se întâmplă? BIOS-ul va emula tastatura și mouseul pe care le avem conectate pe USB drept device-uri pe port PS2, asta ne va permite sa avem acces la tastatură și mouse când ne apucăm de instalare (deși e foarte posibil ca mouseul sa se miște ciudat pe ecran). Atunci când instalăm driverele USB, în Windows tastatura nu mai poate fi și emulată și recunoscută ca tastatură USB în același timp, motiv pentru care nu mai funcționa deloc.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.