Windows 98 – episodul cu USB-urile
April 30, 2020
Q: Are Windows 98 suport USB? A: Firește că are. Iată și ecranul prin care Windows 98 se lăuda că suportă noul Universal Serial Bus care „asigură o conexiune universală pentru multe dintre cele mai populare device-uri, precum scanere si camere. Pur și simplu conectați device-ul USB și sistemul se reconfigurează singur! Nici măcar nu trebuie să reporniți computerul.”
Standardul USB 1.0 a fost lansat în 1996, cu binecuvântarea celor de la Intel, Compaq, Apple, IBM și Microsoft. Chiar și Windows 95 OSR2 (printr-un patch din august 1997) suportă acest standard dar are o funcționalitate limitată, de exemplu nu oferă drivere pentru mouse și tastatură USB. În aceste condiții, Windows 98 vine suport nativ USB, iar Windows 98SE (1999) a fost lansat cu suport extins, inclusiv pentru USB Audio, adică putem folosi placi de sunet/căști generice pe USB fără niciun driver suplimentar.
La momentul lansării, deși standardul USB simplifica enorm lucrurile din punct de vedere al conectivității (practic ne mai fiind necesare cunoștințe despre porturi, IRQ-uri, adrese etc), acesta nu reprezentat mare interes pentru un utilizator obișnuit până aproape de anul 2000. Un PC tipic din anul 1998 nu avea porturi USB în mod standard. Cu Apple e altă poveste, ca-n totdeauna.
În lumea PC-urilor însă, producătorii de echipamente își doreau o piață cât mai largă așa ca imprimantele și scanerele erau lansate în marea lor majoritate tot cu clasicul port paralel, care era prezent pe toate PC-urile. Țin minte că am cumpărat un scanner nou în anul 2000 și nu m-a deranjat cu nimic că se conecta pe portul paralel, la fel ca și imprimanta. Pentru că porturile USB erau puține, în general în număr de 2 (puteau fi extinse printr-un „header” oferit odată cu placa de bază) nu avea sens să le ocupăm cu mouse și tastatură USB, ba chiar să ne trezim că avem probleme în timpul instalării sistemului de operare în cazul în care acesta nu recunoștea porturile USB. Din aceste motive, tastaturile și moușii pe port PS/2 au supraviețuit o perioadă mai lungă de timp și se găsesc și în prezent de cumpărat.
Cum avem parte de USB în Windows 98?
1. Placa de baza e compatibilă
Avem o placa de bază de baza cu un chipset care are drivere pentru Windows 98. Problem solved. Instalăm pur și simplu driverele, dacă Windows nu le-a recunoscut deja. În această categorie
2. Folosim o placa de extensie PCI – USB
Aceasta soluție era foarte populară pe vremea când plăcile de bază fie ofereau suport USB, fie unii utilizatorii doreau upgrade la USB 2.0 care oferea o viteză de 480mbps, față de 12mbps oferiți de standardul USB 1.1 Aceste plăci au drivere oficiale pentru Windows 98 și sunt foarte ieftine de procurat second-hand.
3. Folosim o placa de extensie PCI-E – USB
Nu avem sloturi PCI sau nu vrem sa irosim unul? Atunci folosim o placă de extensie PCI-Express. Acestea se găsesc de cumpărat în mod în mod curent în magazinele online sau mai ales pe eBay. Ne asigurăm însă suportă USB 2.0 ca să fim siguri că o vom putea folosi în Windows 98. (evităm plăcile cu chip USB 3.0) Chiar dacă în descriere nu apare nimic despre Windows 98 (producătorul nu vrea să dea de înțeles că vinde antichități), după ce identificăm chipsetul avem toate șansele să găsim drivere și pentru Windows 98. De obicei plăcile USB 2.0 pe PCI-Express sunt ceva mai scumpe, putem scăpa mai ieftin dacă folosim un adaptor PCI-E to PCI și astfel putem recicla o placă mai veche.
4. Instalam drivere universale și speram că o să meargă
Aceste drivere poartă denumirea de: Maximus Decim Native USB ver.3.6 și vor face minuni pe o grămadă de plăci de bază, pentru că va instala suportul EHCI (Enhanced Host Controller Interface) în Windows 98, care este un standard lansat odată cu USB 2.0. După denumire, cred că v-ați dat seama că acest pachet nu are binecuvântarea Microsoft, ci este munca o muncă de echipă a unor utilizatori pasionați de Windows 98.
Acest pachet a fost testat pe placi de bază socket Intel 1156, 1155, 1150 – cu rezultate perfecte: am putut folosi porturile USB 2.0, fără nicio bătaie de cap. USB 3.0 nu va funcțional în Windows 98. Bineînțeles, mulțumită acestui pachet vom aveam suport USB și pe plăci de bază mai vechi – absolut pe orice placă de baza socket 775 (foarte multe încă printre noi și în 2020) dar și pe diverse chipseturi de la AMD, VIA si ALi (Acer). Acest pachet împrumută câteva fișiere din Windows ME și XP pentru a maximiza compatibilitatea, în special pe pentru de stocare externă, are însă și un efect secundar: în control panel Windows 98 se va prezenta drept ME.
Puteți descarca pachetul de aici, stocat local:nusb36e
Colegu’, ai o tastură PS2?
Dacă instalăm suportul USB e foarte posibil să avem parte de o situație jenantă. Windows ne spune că a descoperit o tastatură pe USB și ne cere să apăsăm butonul NEXT pentru a continua instalarea, doar că tastatura și mouse-ul nu mai funcționează. (vor funcționa la repornire, după ce s-au instalat driverele) Cum depășim această situație?
N-ar strica să avem la îndemnă o tastatură sau un mouse pe port PS2. Din fericire foarte multe placi de baza noi, chiar și foarte sofisticate mai oferă încă acest port. Teoretic, este posibil să rezolvăm problema prin modificarea din timp a unor regiștri prin care-i spunem Windows-ului să nu ne mai ceară confirmarea și să instaleze automat driverele. Dar chiar și așa e posibil să ne apară o casetă de dialog pe ecran și să se blocheze instalarea în acel punct. Eu am pățit-o și s-a rezolvat cu un drum în oraș și o tastatură PS2. Ce se întâmplă? BIOS-ul va emula tastatura și mouseul pe care le avem conectate pe USB drept device-uri pe port PS2, asta ne va permite sa avem acces la tastatură și mouse când ne apucăm de instalare (deși e foarte posibil ca mouseul sa se miște ciudat pe ecran). Atunci când instalăm driverele USB, în Windows tastatura nu mai poate fi și emulată și recunoscută ca tastatură USB în același timp, motiv pentru care nu mai funcționa deloc.
Comentarii
Avem 2 comentarii la articolul “Windows 98 – episodul cu USB-urile”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
[…] sunt în teste driverele generice de USB, deocamdată nu am reușit să obțin rezultate cu porturile USB de pe placa de bază și am […]
[…] totuși, probabil că nu vrem să renunțăm la mouse-ul nostru pe USB. Pasul următor este să rezolvăm partea cu driverele USB. Din moment de Windows 98 recunoaște mouse-ul ca fiind un device USB, aceasta se va comporta […]