DOS-ul nu este chiar mort

Citeste articol...

Un articol de Brett Nordquist George RR Martin, autorul celebrului serial de fantezie Game of Thrones a explicat motivele pentru care folosește un computer DOS care rulează WordStar 4 spunând: „Dacă aș fi dorit o majusculă, aș fi tastat o majusculă. Știu cum să lucrez cu tasta Shift. ” După câteva zile de la dezvăluirea lui Marin, internetul era plin de fani ai cărților și seriei HBO, întrebându-se de ce un autor ar alege intenționat instrumente vechi față de cele moderne disponibile pe Windows sau Mac. Mulți oameni au glumit că vechiul software a fost parțial responsabil... [Citeste] »

Same as it never was... Citeste articol...

MS-DOS 5.0, since 1991

MS-DOS 5.0 a fost lansat în iunie 1991 și, în mai puțin de un an, a făcut echipă câștigătoare cu Microsoft Windows 3.1, care a fost lansat în aprilie 1992 și s-a dovedit un succes pentru Microsoft. MS-DOS 5.0 a fost prima versiune care a venit la pachet cu himem.sys, un manager pentru memoria superioară, care a fost mai apoi inclus în mod standard în toate versiunile ulterioare de MS-DOS. Acesta... [Citeste] »

De ce merge DOS pe aproape orice PC nou? Pentru că X86. Citeste articol...

x86 Real Mode – zeul compatibilității retro

Dacă ar exista un zeu al retro-compatibilității, acesta ar purta denumirea de x86. De ce? Pentru că procesoarele care suporta arhitectura x86, inclusiv modele de ultimă generație x86-64 precum Ryzen 9 cu 12/16 core-uri, suportă modul real de operare. În acest mod memoria maxima adresabilă este de 1MB, iar software-ul are acces direct către fiecare adresă de memorie, inclusiv adrese I/O și periferice. Modul real... [Citeste] »

MS-DOS Executive Citeste articol...

Cum instalam Windows 1.0 pe un PC ultimul răcnet

Windows 1.0 a fost lansat în 1985, toamna. Datorită retro-compatibilității arhitecturii x86 acesta poate fi instalat și pe un sistem de ultimă generație. Cea mai nouă configurație pe care am rulat Windows 1.0 în modul real este un Ryzen 3900x, pe o placă de bază cu chipset X470, 32GB RAM DDR4 @ 3200 și o placă video RTX 2070 Super. Potrivit Microsoft, Windows 1.0 a necesită un minimum de 256 KB RAM, două... [Citeste] »

CSM - Compatibility Support Module Citeste articol...

Windows 98 – episodul cu UEFI și CSM-ul

CSM – Compatibility Support Module CSM-ul este cheia compatibilității pentru sistemele de operare care nu suportă standardul UEFI. Aici se încadrează Windows XP/2000, Windows 98 și toate sistemele de operare precedente. Modulul CSM implementează funcțiile standard oferite de BIOS și permite să rulăm orice sistem de operare Windows pe un calculator de ultimă generație, atât timp cât acesta este adeptul... Citeste »

Cum pornim calculatorul de pe un stick USB? Cum pornim calculaotorul de pe un USB stick

Cum facem bootabil un stick USB?

Ce inseamna bootabil? Denumim un dispozitiv de stocare bootabil atunci când acesta conține software ce permite instalarea sau incarcarea unui sistem de operare.  Problema bootabilitatii se pune  în special atunci când dorim sa instalam un sistem de operare – fie ca avem un calculator nou fie ca dorim sa instalam din nou sistemul de operare sau o versiune mai noua a acestuia. De regula, bootatbile sunt discurile... [Citeste] »

Serial-ATA Citeste articol...

Drivere DOS pentru CD-ROM/DVD-ROM PATA/SATA si placi de baza mai noi

Daca dorim sa accesam unitatea optica din DOS s-ar putea sa ne trezim, mai nou, cu un mesaj de eroare. Driverul generic de pe discheta de boot care si-a facut treaba excelent ani la randul (in general oakcdrom.sys) acum nu mai face fata. De ce? Pe de o parte unitatile optice au migrat catre interfata SATA, iar  pe de alta parte nici placile de baza nu au batut pasul pe loc. Daca nu dorim sa lasam lucrurile la stadiul... [Citeste] »

Pentium II vs i7! Citeste articol...

Test i7-3770 3.4Ghz vs Pentium II – Sisoft Sandra 99

Dacă ați mai fost pe site, poate ca ați observat ca exista numeroase articole cu privire la Windows 98 si Windows 3.x rulând pe hardware modern, inclusiv Windows 3.1 pe Ryzen 9. Evident, avem în vedere o instalare pe direct și nu în mașina virtuala. (Funny story: recent am fost la o stație ITP, iar calculatorul rula Windows 98, pentru că softul pentru testele de frânare nu era compatibil cu XP sau mai nou. ) Așadar... Citeste »

Nostalgia Capcom Citeste articol...

Callus95: emulator Capcom CPS-1

Ce e aia Capcom CPS-1? CPS stands for… Capcom Play System.  Platforma japonezilor de la Capcom a fost lansata in 1988 in jurul unui procesor Motorola 6800@10Mhz si a fost gazda multor titluri de succes. Este de ajuns sa amintim Street Fighter II, Final Fight, sau Cadillacs and Dinosaurs…. Callus 95 – emulator CPS-1 cu multiplayer over TCP/IP Callus95 este unul dintre cele mai bune emulatoare facute vreodata.... [Citeste] »

Back in 1996.... Citeste articol...

Placa video de 1MB?

Back in 1996 – sau ce se mai poate face cu o placa video de 1MB? Avem un sistem nou motorizat de un procesor  Intel Dual Core @3Ghz, o placa de bază cu chipset Intel P35, 2GB RAM  DDR2 ce rulează la 1000Mhz, dar nu avem placă video… Soluţia de moment e să apelăm la placa video de la calculator mai vechi pe care nu ne-am indurat să-l aruncăm la gunoi. Ei, şi ce găsim?  O placă video tipică pentru ... [Citeste] »

Windows 3.x

DOOM for Windows – un software pe 32bit compatibil cu Windows 3.11 dar și Windows 11! *fara niciun fel de modificări

Suntem la începutul lui 1995 iar Microsoft insistă că Windows e cea mai bună experiență pentru jocuri. Cum... [Citeste] »

Windows 3.11 pe Ryzen 3900X [youtube video]

Un scurt video despre cum ruleaza Windows 3.11 pe Ryzen 3900X Ryzen 3900XBiostar X470 motheboard with 2 classic... [Citeste] »

Windows NT 3.1, primul sistem de operare pe 32bit, ruleaza si pe hardware nou

Windows 3.0 a fost prima ediție care s-a bucurat de un real succes și s-a vândut în 10 milioane de copii... [Citeste] »

Oh la la! Windows NT 3.51 pe hardware nou! Nu credeam ca se poate.

Windows NT, de la “New Technology”, a fost primul sistem de operare pe 32bit de la Microsoft.  Aceasta... [Citeste] »

Internetul și Windows 3.11

Dacă ținem dinadins să intrăm pe internet din Windows 3.11 acest deziderat este cu totul realizabil. Și nici... [Citeste] »

Cum instalăm DOS & Windows 3.11 pe un SSD. Pas cu pas.

Dacă avem un calculator cu BIOS sau UEFI-CSM, avem toate șansele teoretice să putem instala mai întâi o versiune... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu mouse-ul

Dacă instalăm un sistem de operare mai vechi pe hardware foarte nou, ne putem lovi de următorul paradox: avem... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu SSD-ul

Putem instalăm Windows 98 pe un SSD? Da, fără niciun fel de probleme. Rata de transfer extraordinară a SSD-urilor... [Citeste] »

DOS-ul nu este chiar mort

Un articol de Brett Nordquist George RR Martin, autorul celebrului serial de fantezie Game of Thrones a explicat... [Citeste] »

Windows 3.11 pe un i7? Da, se poate!

Nu mi-a ieșit din prima, dar am reușit sa instalez Windows 3.11 pe un workstation HP-Z220 echipat cu un i7-3770. 1... [Citeste] »

Windows 3.11 în 2009?

Facem pariu că nu știați că anticul Windows 3.11 încă a mai rezistat (în mod oficial) printre noi chiar... [Citeste] »


Windows 98

Acum se poate! Windows 98 / ME pe ultima generație de procesoare Intel și AMD!

Dragi tovarăși si prieteni, Până nu de mult Windows 98 era fructul interzis pe calculatoarele Intel de... [Citeste] »

My computer in octombrie 2000

Știți momentul ala când cauți ceva și găsești altceva…? Ei bine, eu am găsit un CD de backup din anul... [Citeste] »

Cum instalam Windows 98SE pe un PC modern

1. Activam CSM din BIOS. Daca CSM nu e, nimic nu e… 2. Facem o partiție FAT32 pe un SSD sau HDD. Dupa... [Citeste] »

2020 – Hardware compatibil cu Windows 9x care poate fi cumpărat de nou

Misiune imposibilă? Mai găsim în iunie 2020 hardware pe care să-l putem comanda de nou și care să funcționeze... [Citeste] »

Suport AHCI în Windows 95/98/ME? Da, se poate!

AHCI vine de la Advanced Host Controller Interface și este un standard creat de Intel pentru implementarea bus-ul... [Citeste] »

Adaptor PCI-E 1x- USB pentru Windows 98/Me/2K?

Ne-a apucat nostalgia și am instalat un sistem de operare scos la pensie (98/ME/2000/XP etc) pe hardware de ultimă... [Citeste] »

Ryzen 9 vs Pentium II – benchmark pe direct în Windows 98

După ce am instalat cu succes Windows 98SE pe un Ryzen 9 3900x nu am putut rezista tentației de a rula niște... [Citeste] »

4GB RAM in Windows 98/Me? Da, se poate. #R. Loew.

Windows 98 nu este prietenos când vine vorba prea multă memorie RAM. Cel mult, poate să se înțeleagă cu... [Citeste] »

VESA BIOS Extensions – driver video universal pentru Windows 9x

Conform Wikipedia, VESA BIOS Extensions (VBE) este un standard VESA, actualmente la versiunea... [Citeste] »

Windows 98 în Full HD – episodul cu monitorul

Rezoluția tipică pentru un PC cu Windows 98, echipat cu monitor de 14 sau 15 inch, oscila între 800×600... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu mouse-ul

Dacă instalăm un sistem de operare mai vechi pe hardware foarte nou, ne putem lovi de următorul paradox: avem... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu UEFI și CSM-ul

CSM – Compatibility Support Module CSM-ul este cheia compatibilității pentru sistemele de operare care... [Citeste] »

Windows 98 – episodul partiția și formatarea

Dacă dorim să instalam cu succes un sistem de operare mai vechi, este necesar să-i respectăm principiile cu... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu procesorul și memoria de ultimă generație

Am un procesor cu 16 core și 32GB DDR4 RAM, pot să instalez Windows 98? Da, se poate. Cel mai nou procesor cu... [Citeste] »

GeForce seria 7 în Windows 98

Ultimele plăci pentru care nVidia a oferit suport oficial pentru Windows 9x au fost cele din seria 6. Seria 7... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu USB-urile

Q: Are Windows 98 suport USB? A: Firește că are. Iată și ecranul prin care Windows 98 se lăuda că suportă... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu placa de sunet

In episodul cu placa de rețea, am văzut că e destul simplu o folosim pe cea on board în Windows 98, asta datorită... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu placa de rețea și Internetul

Ne putem conecta cu Windows 98 la internet? Da, se poate.  De fapt, ce întrebare e asta? Windows 98 are... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu prea multă memorie RAM

Daca avem mai mult de 1GB de memorie RAM (și cu siguranță avem), Windows 98 va începe să se instaleze dar... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu SSD-ul

Putem instalăm Windows 98 pe un SSD? Da, fără niciun fel de probleme. Rata de transfer extraordinară a SSD-urilor... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu instalarea

Am ajuns la punctul în care avem o partiție bootabila FAT32, pe care am copitat kitul cu Windows 98 și suntem... [Citeste] »

VooDoo 3 PCI – cea mai compatibila placa video ever? Windows 3.x/NT/95/98/ME/2K/XP & Windows 7- 8 32/64 bit

Placile VooDoo repezinta un cult. Revolutia 3D de la mijlocul anilor 90 a reprezentat un salt de calitate care... [Citeste] »

Windows 98 – episodul cu placa video.

Dacă vrem sa ne bucurăm de Windows 98 pe o configurație nouă, ne trebuie o placa video care sa se înțeleagă... [Citeste] »

Windows 98 pe Ryzen 9? De ce nu? #ryzen98

Putem instala Windows 98 pe hardware modern, sa zicem un procesor Ryzen 9 lansat in 2019 si o placa de baza cu... [Citeste] »

Test i7-3770 3.4Ghz vs Pentium II – Sisoft Sandra 99

Dacă ați mai fost pe site, poate ca ați observat ca exista numeroase articole cu privire la Windows 98 si Windows... [Citeste] »