Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice

April 21, 2020

« 1 2 | Vezi toate paginile»

O placa de bază high end socket AM4 cu 2 sloturi PCI clasice? Da, se poate, iar aceasta poartă numele de cod: Biostar X470GTA.

Pe meleagurile noastre, brandul Biostar este asociat mai mult cu plăcile low end, în general cele foarte ieftine. Dacă în trecut ați cumpărat un calculator de la un retailer precum Altex, e posibil să fi dat peste o placă Biostar. În rest, Biostar e o companie cu tradiție – fondată în 1986 – și când vine vorba de plăci de bază, au și modele foarte avansate la prețuri bune. La momentul când am cumpărat această placă de bază (11.2019), era cea mai ieftină cu chipset X470 și avea fix ce mă interesa mai tare – două sloturi PCI clasice, care lasă loc pentru pentru configurații dual boot nostalgice. Tot ce ne trebuie este o placa video PCI compatibilă, eventual una de sunet și putem rula pe un sistem de top din 2019/2020 – Windows 3.x sau Windows 98 cu tot ce avem nevoie. (LAN, sunet, video și USB pentru Win 9x)

Chipset AMD X470

Chipsetul X470 a fost lansat în martie 2018, iar pe cartea sa de vizită scrie că se pricepe la overclocking și că suportă două placi video PCI-E 3.0. X470 a fost înlocuit înlocuit în 2019 cu chipsetul X570 cu suport pentru PCI-E 4.0, care oferă viteză dublă: 64Gb/s față de 32Gb/s. Mă rog, suportul pentru PCI 4.0 este implementat chiar în procesor iar procesoarele din seria 3000 au acest upgrade major de partea lor. Teoretic, suportul pentru PCI-E 4.0 se poate activa și pe X470 pe care montăm un procesor din seria 3000, cei de la Gigabyte chiar au scos un BIOS pentru una din plăcile lor cu chipset X470 ca sa-i ofere suport PCI-E 4.0, dar ideea de bază e că aceste plăci nu au fost concepute pentru PCI-E 4.0 și vor trăi în lumea PCI-E 3.0.

Conectivitate

Nu ducem lipsă de sloturi: avem două sloturi PCI-E 16x, plus alte două sloturi PCI-E 1x utile și ele. Într-unul din sloturile 1x am instalat o placa de rețea gigabit de la Intel și în al doilea o placa PCI-E cu chipset VIA 6212L pentru suport USB în Windows 9x. (acest chipset este suportat de Windows 98SE nativ) Să nu uităm de cele două sloturi PCI pe 32bit care fac această placă deosebită fiind, în principiu, cea mai nouă placă de la AMD cu suport legacy.

În materie de I/O nu găsim nimic foarte interesant, partea din spate pare chiar pare puțin dezolantă și depopulată. Este de salutat portul PS/2!

Un mic unboxing, în videoul de mai jos:

Configurații legacy testată pe acestă placa:

I. Windows 3.1/3.11

Windows 3.x nu are nicio problema cu cele 12 core-uri de pe Ryzen 3900X @ 3.8Ghz. Din principiu, sistemul de operare lucrează doar cu un singur core. Nici cei 32GB RAM DDR4 nu sunt foarte intimidanți. Cu eleganță, Windows 3.1 se limitează la cât poate duce și anume 256MB. Trebuie însa sa facem o declarație pe proprie răspundere în system.ini la secțiunea [386Enh] unde introducem PageOverCommit=1, dacă vrem să intrăm în Enhanced mode.

În standard mode Windows 3.x se împacă bine cu SSD-ul si cu chipsetul SATA în modul AHCI. Pentru enhanced mode, am fost nevoit sa apelez la o placa de extensie SATA cu chipset VIA 6421. Asta după multe bătăi de cap, caci sistemul nu boota în enhanced mode, iar când încerci sa instalezi un sistem de operare din 1993/94 pe hardware lansat în anul de gratie 2019 toate subansamblele sunt suspecte!

Foarte bine la acest capitol se descurca GPU-urile Intel. Intel HD 4000 de pe un i7 Haswell, randează perfect imaginea în Windows 3.x.

Dar dacă tot am slăvit sloturile PCI clasice, am instalat cu brio un 3dfx VooDoo3 PCI. Secretul îl reprezintă niște drivere de VooDoo Velocity 100 care merg perfect în Windows 3.x și care ne pun la dispoziție rezoluții de 1280×1024 x 256 sau 1024×768 x 64K.

Placa de rețea on board Realtek gigabit este recunoscuta prin intermediul driverelor NDIS2 de DOS, puse la dispoziție de Realtek si update cu regularitate (c) sept 2019. Personal prefer să folosesc o placă de rețea dedicată de la Intel care oferă cele mai bune drivere pentru DOS.

Intel Gigabit drivers on Windows 3.11 NDIS

II. Windows 95A

Windows 95A este ediția lansată chiar în 1995 și se remarcă prin faptul că nu suportă FAT32 și USB. Windows 95 OSR2 rezolvă și aceste aspecte. În rest, ediția originală este un sistem de operare nativ pe 32bit și rulează programe pe 32bit fără nicio reținere – am instalat chiar ultimul Total Commander downloadat de pe net. Dacă avem hardware-ul compatibil cu Windows 98 nu o să ducem lipsă de suport tehnic, driverele de tip .vxd se potrivesc sunt perfect compatibile și în Windows 95. Am instalat Windows 95 peste Windows 3.11, versiunea upgrade, și totul a mers ceas – fără nicio eroare.

III. Windows 95C OSR2

Această versiune mai evoluată de Windows 95, suportă sistemul de fișiere FAT32 și are oarecare suport pentru USB. Se poate instala și Windows 95C pe această placă de bază, dar necesită mai multă bătaie de cap. În primul rând trebuie folosit un patch la primul restart, altfel Windows va genera o eroare fatală din cauza celor 3.8Ggz ai procesorului.

IV. Windows 98SE ? Altă viață!

Atât în Windows 3.11 cat și în Windows 98SE mouse-ul și tastatura pe USB sunt recunoscute fără bătăi de cap, pentru ca sunt emulate din BIOS ca fiind pe port PS/2. În Windows 98, chiar dacă este recunoscut, mouse-ul se va comporta ciudat și trebuie să schimbăm driverul cu cel din Windows 3.11 care, chiar dacă datează din 15.03.1994, știe să se înțeleagă perfect cu mouse-ul.

Încă sunt în teste driverele generice de USB, deocamdată nu am reușit să obțin rezultate cu porturile USB de pe placa de bază și am folosit o placa de extensie pentru USB în Windows 98. Să nu uităm că pe un singur port USB se pot adăuga până la 127 de device-uri, numai să avem HUB-uri destule.

Conexiunea LAN on board va merge perfect via driverele NDIS pentru DOS (putem găsi și drivere specifice pentru Windows 98 dacă avem o placa de rețea dedicată).

Placa video 3Dfx VooDoo 3 are suport excelent pentru toate jocurile vremii. Pentru sunet am folosit o placa Aureal AU8220, însa Windows 98SE vine cu suport USB audio, deci se pot folosi caști USB sau tot felul de placi pe USB. Eu am folosit un ESI U24XL care-l folosesc pe SPDIF în Windows 10 și mare mi-a fost surprinderea sa-l vad funcționând din prima și-n anticul Windows 98SE.

SSD-ul merge perfect în modul AHCI.

V. Windows ME (Millenium Edition)

Având la bază același ADN ca și Windows 98SE, ME este fratele mai mare și mai fițos din familia Win 9x. Instalarea se face urmând aceeași rețetă ca și pentru Windows 98. La vremea, sa Windows ME a fost criticat pentru instabilitate și, într-adevăr, până punem lucrurile la punct vom avea parte diverse mesaje de eroare care nu apar în Windows 98SE

După ce am reușit să instalăm driverele și să dezactivăm utilitarele cu care vine la pachet și care mai mult încurcă, ME se va descurca onorabil. StateMgr va da cele mai multe bătăi de cap, fiind utilitarul care se ocupă cu System Restore, o noua funcționalitate introdusă în Me.

VI. Windows 2000

Windows 2000 se instalează fără mari bătăi de cap, cu condiția să aveți un driver pentru SATA. Dacă instalați Windows 2000/XP în modul AHCI veți primi un blue screen de toată frumusețea. Așadar, trebuie furnizat un driver care se încarcă de pe dischetă cu F6 sau pe care-l integrați în ISO-ul original cu un utilitar precum nLite. Eu am folosit o placă VIA SATA 6421 pe care o aveam deja instalată de la Windows 3.1. Driverul de la VIA nu a mers instalat cu nLite așa că a trebuit să modific manual txtsetup.sif și să copii driverele SATA în kitul de instalare.

După ce integrați driverul SATA la instalare în loc de F6 apăsați F7, altfel veți un BSOD generat de o neînțelegere cu privire la ACPI, interfața de power management. Dacă apăsați F7 instalarea va continua fără bătăi suport ACPI și ajungeți la partea în care selectați discul. De asemenea, aveți nevoie și de tastatură PS2.

În Windows 2000 se poate instala DirectX 9.0C

VII. Windows XP

Pentru că a fost un produs de business dar și pentru restul lumii, Windows XP e mult mai compatibil decât Windows 2000 când vine vorba de drivere și suport, în special pentru gaming. Jocuri precum League of Legends sau platforma STEAM au oferit suport pentru Windos XP până în 2019. Putem instala și plăci video precum un nVidia GeForce GTX960 și cu driverele o putem scoate la capăt pentru majoritatea componentelor, inclusiv sunetul on board și placa de rețea.

Am instalat XP peste Windows 2000, prin metoda upgrade și totul a mers ceas, în câteva minute s-a făcut trecerea fără nicio eroare.

VIII. Windows Vista/7?

Ținând cont că Windows 7 a fost oficial suportat până în ianuarie 2020, nu se pune problema să nu găsim drivere pentru această placă de bază. Chipsetul X470 este suportat în mod oficial de către AMD în Windows 7 și are drivere pe 64 bit la zi, mai 2020. Nu am încercat Vista, dar partea de drivere este, în principiu, compatibilă cu Windows 7.

« 1 2 | Vezi toate paginile»

Comentarii

Avem 8 comentarii la articolul “Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice”

 1. BobOC on May 24th, 2020 7:15 pm

  Hei! Am cautat placa asta peste tot dar apare numai in oferte din Republica Moldova si la noi nu mai are nimeni pe stoc. Stii daca au fost probleme cu ea sau de ce a disparut din oferta mai ales ca e o placa relativ noua?

 2. pinzaru on May 29th, 2020 2:34 pm

  Buna, nu stiu de ce a disparut din oferte. Placa a fost lansata in iulie 2019, odata cu procesoarele din seria Zen 2 (Ryzen 3xxxx) având suport din fabrica pentru aceasta serie. De obicei, un model de placa de baza poate sta pe piata si 2-3 ani lejer. Unele modele din seria 775 au fost produse pentru 10 ani și încă se mai găsesc de cumpat si noi. E posibil sa aiba legătura cu seria viitoarea serie 4000 de la AMD care necesita niste extra efort ca sa poata fi compatibile cu placi din seria 4xx. Vezi aici: https://www.pinzaru.ro/7833/amd-s-a-razgandit-si-va-suporta-arhitectura-zen-3-ryzen-4xxx-pe-placi-de-baza-b450-si-x470/

 3. Maxx on July 3rd, 2020 4:28 pm

  Am o placa tot cu X470 respectiv MSI X470 GAMING PRO MAX, nu are sloturi PCI (nu sunt oricum pentru mine) dar am senzatia ca-mi tine procesorul in temeparatura prea mare, ajunge in 80-90 de grade daca fac ceva mai serios. E normal? Procesorul e tot Ryzen 3900x. Am citit undeva ca anumite placi baga mai mult curent in CPU ca sa iasa mai bine in bench-uri.

 4. pinzaru on July 3rd, 2020 4:34 pm

  Ryzen 3900x e fierbinte, n-ai ce sa-i faci. Asa e modelul. Chiar daca e pe 7nm, sunt totusi 12 core-uri acolo ingramadite pe o suprafata destul de mica care face contact cu cooler putin subdimensionat. Fiecare core trebuie sa consume sub 10W ca sa se incadreze in TDP-ul de 105W, dar chiar si asa procesorul meu ajunge in 90 de grade fara nicio strabatere. Acuma vara mi se incalzeste si tabla de la carcasa zici ca am calorifer de ala pe rotile. (am 4 vent-uri de 12 in carcasa)

 5. Cum instalam Windows 1.0 pe un PC ultimul răcnet | pinzaru.ro on October 24th, 2020 1:08 pm

  […] Cea mai nouă configurație pe care am rulat Windows 1.0 în modul real este un Ryzen 3900x, pe o placă de bază cu chipset X470, 32GB RAM DDR4 @ 3200 și o placă video RTX 2070 […]

 6. 2020 – Hardware compatibil cu Windows 9x care poate fi cumpărat de nou | pinzaru.ro on October 24th, 2020 1:14 pm

  […] un PC de ultimă generație: sunet, USB, placa de rețea sau chiar video. De exemplu, am instalat Windows 98 pe un Ryzen 3900x și acesta este pefect funcțional cu LAN, sunet și […]

 7. Andrei on June 15th, 2021 8:37 pm

  Buna! Am luat aceasta placa cu un Ryzen 1600X si am cumparat un procesor Ryzen 5 3600X, dar nu booteaza, nu face paractic nimic, zici ca e moarta. Trebuia sa-i fac update de BIOS? Probelema e ca nu mai am proceosrul Ryzen 1600X, l-am vandut. Si daca pe asta nou nu il recunoaste ce pot sa fac?

 8. pinzaru on June 16th, 2021 10:42 pm

  @Andrei – Problema e alta, nu BIOS-ul. Dupa cum am scris si mai sus, placa vine cu suport pentru seria 3000 din fabrica. Adica stie foarte bine de Ryzen-ul tau. Sa nu fie o problema cu procesorul in sine, daca zici ca mergea placa inainte si singura schimbare e Ryzenul 5. Dar inainte de toate verifica placutele de RAM, e cea mai comuna rezolvare…

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.