Adaptor PCI-E 1x- USB pentru Windows 98/Me/2K?

May 30, 2020

Ne-a apucat nostalgia și am instalat un sistem de operare scos la pensie (98/ME/2000/XP etc) pe hardware de ultimă generație dar nu avem parte de USB? Într-o primă etapă, BIOS-ul va avea grijă să emuleze tastatura și mouse-ul USB – le vom putea folosi – dar povestea noastră se oprește aici pentru că porturile USB de pe placa de bază nu vor să colaboreze de nicio culoare. (exceptând culoarea galbenă și semnul exclamării din device manager) Dar tocmai pentru că ne plac provocările ne încăpățânam să continuăm aventura.

Lucrurile sunt mai simple dacă PC-ul nostru are deja vreo câțiva ani vechime și are în dotare un slot PCI clasic. Pur și simplu instalăm o placă PCI-USB și astfel ajungem la o înțelegere cu orice sistem de operare Windows 9x. Totuși, pe un sistem mai vechi, înainte de instala o o placă dedicată avem mari șanse să o scoatem la capăt și cu USB-urile incorporate dacă încercăm să căutam drivere/patch-uri.

Aceste adaptoare PCI-USB sunt ieftine și încă se mai găsesc lejer pe stoc, la preturi 30-50 lei.

Pe altă parte, plăcile de bază mai noi nu mai oferă suport nativ pentru interfața PCI. Pentru a oferi suport PCI clasic, producătorii trebuie să adauge un chip bridge – acest lucru se întâmplă dar mai mult pentru produse de nișă. De exemplu, Biostar X470GTA este o placă de bază lansată în iulie 2019 și vine la pachet cu 2 sloturi PCI. Dacă avem un sistem cu componente din ultimii 2-3 ani – și nu am ținut dinadins să avem măcar un slot PCI clasic pe placa de bază – atunci trebuie să ne orientăm către interfața PCI-Express 1x. Se poate?

Ce ar fi să folosim o placă PCI-Express 1x?

Da, avem vești bune! Putem folosi o placă PCI-E 1x care folosește un chip compatibil cu Windows 98/ME/2000/XP & co. Nu sunt multe oferte de acest fel, dar am găsit un producător (StarTech) care s-a încumetat să folosească un chip VIA6212L USB 2.0 gândit pentru interfața PCI pe interfața PCI-Express. Nu a trebuit decât să adauge un chip bridge care să transfere semnalul PCI pe interfața PCI-Express.

PEXUSB4DP
După ce și-a dat seama că nu are concurență cei de la Startech s-au gândit să taxeze ceva în plus pentru această placă, în sensul că placa modelul PEXUSB4DP costă dublu față de o placă PCI-E -USB 3.0. Ce-i drept, a fost necesar și chip-ul bridge de care am pomenit mai sus. Acest chip nu e necesar pentru plăcile PCI-E – USB 3.0, din moment ce aceste chip-uri suporta nativ interfața PCI-Express.
PCI-E 1X VIA 6212L low profile
Chipul bridge care se ocupă de conectarea la interfața PCI-Express este PERICOM P17C9X.
Placa dispune și de un port intern USB care și-a dovedit utilitatea prin conectarea în interiorul unității a unui stick wireless compatibil cu Windows 9x.

Windows 98 prieten bun cu chipsetul USB VIA

PCI Universal Serial bus new hardware Windows 98
Placa noastră va fi recunoscută automat în Windows 98, însă doar ca placă USB 1.1. Este și firesc, e standardul USB 2.0 a apărut mai târziu (aprilie 2000) iar când a fost lansat a oferit suport complet pentru USB 1.1. (backward compatible).
VIA USB 2.0 driver installation
VIA 6212L on Windows ME
După ce instalam driverele oficiale vom avea și suport pentru USB 2.0.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.