Windows 98 – episodul cu SSD-ul
April 27, 2020
Putem instalăm Windows 98 pe un SSD? Da, fără niciun fel de probleme. Rata de transfer extraordinară a SSD-urilor nu este deloc un factor intimidat pentru un sistem de operare precum Windows 98, pentru că nu viteza este importantă ci protocolul de comunicare. Pentru că protocolul intermediat de BIOS a rămas neschimbat, practic Windows va accesa un SSD folosind aceleași comenzi pe care le folosea și cu un HDD standard care echipa un PC standard cu Windows 98, de regulă unul de câțiva GB și incomparabil mai lent.
Cum este posibil? Prin intermediul BIOS-ului atât DOS-ul cât și Windows 98 au la îndemână modul de acces clasic pe 16 bit, folosind int 13h. Cu toate că modul de acces pe 16bit nu e cel mai rapid, impactul nu va fi unul sesizabil deoarece un SSD va face ca timpii de bootare să fie de câteva secunde, practic nici nu trebuie să ne batem capul pentru acces pe 32bit. În definitiv,i sistemul nostru se va mișca mult mai rapid decât se mișca pe un HDD lent dar cu acces pe 32bit. Dacă instalăm o placa de extensie SATA cu drivere pentru Windows 98, atunci SSD-ul nostru va fi văzut ca un device SCSI și avem acces pe 32bit.
Ce SSD este compatibil?
În principiu orice SSD care folosește standardul AHCI/IDE va putea găzdui Windows 98. Aici se încadrează SSD-urile noastre obișnuite de 2.5 inch pe care le conectăm în porturile SATA, sau cele în format M.2 conectate la aceeași interfață SATA.
Merge și SSD nVME care folosește interfața PCI-Express? Este posibil. Nu am testat, deși dețin unul un nVME în PC. Totuși standardul nVME este diferit față de AHCI și e posibil să complicăm lucrurile.
Totuși, într-o instalare tipică, cel mai probabil vom folosi SSD-ul nVME pentru Windows 10 și un SSD obișnuit pentru sistemele de operare retro. Este total realizabilă și varianta în care instalăm pe același SSD cu Windows-ul actual, în ideea că formatăm una din partiții FAT32, o facem primară și instalăm acolo Windows 98. Această abordate necesită însă și o a doua etapă: instalarea unui bootloader sau niște niște muncă de lămurire cu Windows 10 ca să avem un sistem dual boot. Deocamdată, mergem pe soluția unui SSD separat, pe care-l selectăm ca device de boot ca să intrăm în Windows 98. Voi reveni și cu un articol
AHCI sau IDE?
Modul AHCI este recomandabil și extrem de compatibil cu sistemele de operare mai vechi. Dacă avem erori în modul AHCI schimbăm pe IDE. Pe un sistem HP Z220 cu procesor i7-3770 si chipset Intel C216 (Z77), Windows 98 a funcționat perfect în modul AHCI. În modul IDE erau probleme de compatibilitate, în sensul că orice copiere de date bloca temporar sistemul.
Legacy support
După ce am selectam modul AHCI sau IDE ne asiguram e musai să ne asigurăm că avem CSM/Legacy support – Enabled iar „secure boot” este dezactivat. În funcție de placa de baza, aceste setări se prezintă sub diverse forme și în diverse meniuri, dar rezultatul e același, ne bazam pe vechiul și clasicul BIOS ca sa trateze cu sistemul de operare.
Comentarii
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.