Windows XP: end of story, dupa 12 ani
October 12, 2014
Pe 8 aprilie 2014 Windows XP a fost scos la pensie. În mod oficial: end of story. Neoficial, XP va mai rămâne în peisaj cel puțin 2-3 ani, până când va scădea înspre 1% cotă de piață și se va stabiliza pentru alți 2-3 ani sau chiar mai mult. Acum în octombrie – la jumătate de an după ce i s-a retras suportul și s-a făcut mare tam-tam că o să ne cotropească virușii dacă nu facem update – XP încă deține 15% din cota de piață a calculatoarelor conectate la Internet.
Windows XP este un punct de referință în istoria sistemelor de operare. Din anii ’80 și până-n anul 2000, când a fost lansat Windows ME, toate sistemele de operare pentru „consumatori” au avut legătură cu MS-DOS. (firește avem în vedere tabăra Microsoft) Lansat în 2001, XP a fost primul sistem de operare pe care-l puteai instala acasă fără să fie nevoie de prezența MS-DOS. Acesta a putut fi cumpărat în mod oficial începând cu octombrie 2001 și a rămas foarte popular și după ce s-a lansat Windows Vista, ba chiar Windows 7.
Ce se întâmplă acum dacă am rămas fără suport?
Când termină suportul pentru un sistem de operare, Microsoft nu mai lansează patch-uri de securitate pentru acesta. Dacă între timp se descoperă o metodă de accesare neautorizată în timp ce rulați Windows XP, atunci sunteți expuși acestor atacuri generice, care vor da roade pe toate sistemele cu Windows XP. Asta în teorie. În practică nu va fi ceva teribil, căci s-a tot reparat în ultimii 12 ani la Windows XP și hackerii se vor concentra pe sistemele de operare mai noi, cu o cotă de piață mai mare.
Pe lângă lipsa patch-urilor de securitate, unele upgrade-uri software e posibil să lipsească pe viitor. De exemplu, în decembrie 2006 a fost lansată ultima versiune DirectX pentru Windows 98. Windows XP va avea aceeași soartă, dar nu cred că se va întâmpla prea curând. Pe partea de browsere de Internet, se va întâmpla gradual o abandonare a acestui sistem. Momentan, nici nu se pune problema.
De ce mai va mai rămâne XP printre noi?
În primul rând, va rula cel mai bine pe sisteme cu specificații modeste. Cerințele minime pentru Windows XP Home Edition sunt:
Procesor Pentium 233-megahertz (MHz) sau mai rapid (300 MHz este recomandat)
Minimum 64 mega baiți (MB) de RAM (128 MB recomandat)
Minim 1.5 giga baiți (GB) de spațiu liber pe hard disk
Placa video și monitor cu rezoluție Super VGA (800 x 600) sau mai mare
Așadar, pentru sistemele mai vechi sau laptop-urile modeste Windows XP va fi partenerul lor până când hardware-ul va ceda fizic. (it may take a while…)
Un alt motiv pentru ca XP va mai rămâne printre noi – în special pentru anumite cazuri de nișă – este suportul pentru aplicațiile pe 16bit care nu pot fi rulate în emulator. Windows XP pe 32 de bit poate rula aplicații Windows pe 16bit care au fost scrise pentru Windows 3.1 sau în perioada în care s-a făcut tranziția la Windows 95/98 și nu era obligatoriu să scrii o aplicație pe 32bit, mai ales dacă nu erau avantaje evidente în cazuri unor softuri nu foarte complicate. Asemenea software-uri le întâlnim în general în sectorul industrial. De exemplu, la ultimul ITP, softul de testare a frânelor era pe 16bit, am întrebat operatorul și mi-a zis că stația ITP a fost construită în 1998 și tot atunci și standul de testare a frânelor. Teoretic aceste aplicații pot fi rulate și-n Windows 7, dar XP pare să aibă o compatibilitate mai bună, să nu uităm ca a fost lansat în 2001 și pe moment ar fi fost mare deranj dacă nu putea rula o aplicație scrisă doar cu 3-4 ani în urmă.
La nivel anului 2014, nu există hardware recent care să refuze să lucreze cu Windows XP. Ca să nu mai vorbim de hardware-ul mai vechi, unde avem parte de o selecție mai mult decât generoasă. XP se va putea instala cu ușurință și pe viitor pe sisteme mult mai sofisticate. Trebuie să ținem cont că XP nu suportă UEFI, dar toate implementările UEFI de astăzi au și modul CSM, adică permit ca PC-ul nostru să ruleze ca și cum am avea BIOS clasic, motiv pentru care am putut instala XP fără nicio problemă pe un i7-4790K @4Ghz. Firește, nu m-am bazat doar pe XP, dar un sistem dual boot Windows 7/XP nu mă deranjează deloc.
Comentarii
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.