CAEN 2008 -Clasificarea activităţilor din economia naţională

July 17, 2008

Introducere

Ce este CAEN?

CAEN (CAEN – clasificarea activităţilor din economia naţională))reprezintă acronimul utilizat pentru a desemna clasificarea statistică naţională a activităţilor economice din România. Această clasificare a fost proiectată pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la “unităţi statistice”, cum ar fi, de exemplu, o uzină sau un grup de uzine ce constituie o entitate economică, o întreprindere. Clasificarea asigură baza pentru pregătirea unei game largi de date statistice (producţie, factori de producţie, formarea de capital şi tranzacţiile financiare) ale acestor unităţi.

Ce sunt clasificările statistice?

O clasificare statistică prezintă următoarele caracteristici principale:

a) organizare ierarhică strictă şi detaliată care face posibilă culegerea şi prezentarea informaţiilor la diverse nivele de agregare (în funcţie de disponibilitatea datelor);

b) acoperirea exhaustivă a domeniului observat;

c) încadrarea fiecărui fenomen sau obiect analizat într-o singură entitate de clasificare (entităţi ce se exclud reciproc);

d) clasarea obiectelor analizate pe diverse ramuri ale clasificării este guvernată de principii metodologice omogene.

Integrarea clasificărilor la nivel internaţional

În decursul ultimului deceniu a avut loc o revizuire completă a clasificărilor statistice internaţionale, iar noile clasificări au fost elaborate ca un sistem integrat de clasificări statistice. Astfel, diversele clasificări ale produselor au fost armonizate şi au fost corelate cu clasificările activităţilor economice, pe criteriul originii economice. Pe lângă această integrare la nivel mondial (în principal, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite), alte organizaţii regionale, de pildă Uniunea Europeană sau ţările Americii de Nord, şi-au aliniat, în grade diferite, clasificările proprii la clasificările mondiale.

Aceasta a dat naştere unui sistem integrat în care diversele clasificări au fost armonizate şi corelate la nivel mondial, la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară a realizat sistemul naţional corespunzător.

Download

  ORDIN Nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN.zip (72.0 KiB, 470 hits)
You need to be a registered user to download this file.

Comentarii

Un comentariu la articolul “CAEN 2008 -Clasificarea activităţilor din economia naţională”

 1. admin on March 3rd, 2009 11:45 am

  Sursa Evenimentul Zilei.

  Obiectul de activitate al firmelor, actualizat gratuit şi în 2009

  Firmele pot să îşi actualizeze gratuit, şi anul acesta, obiectul de activitate.

  Şi asta pentru că, Guvernul a prelungit termenul privind acordarea de facilităţi pentru actualizarea obiectului de activitate, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţionala (CAEN), se arată într-un comunicat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

  Astfel, obiectul de activitate se poate actualiza gratuit, până la 01.03.2010.

  Ordonanţă de anul trecut

  Anul trecut, Executivul a emis o ordonanţă prin care instituia scutirea de taxele prevăzute pentru actualizarea obiectului de activitate şi emiterea noului certificat de înregistrare, sumele aferente gratuităţilor urmând a fi suportate din bugetul de venituri şi cheltuieli al ONRC.

  Sprijin pentru mediul de afaceri

  Potrivit Registrului Comerţului, hotărârea Guvernului de anul acesta vine in sprijinul mediului de afaceri, asigurând un flux simplificat al documentelor şi scurtând timpul de depunere şi aşteptare la ghişeu.

  Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului a actualizării obiectului de activitate sunt următoarele:

  • Cerere de actualizare a obiectului de activitate conform CAEN ;
  • Certificatul de înregistrare, în original;
  • Dacă este cazul, împuternicire specială sau avocaţială pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale, în original ;
  • Dovezile privind plata tarifelor legale pentru transmiterea documentelor prin poştă, dacă se solicită transmiterea documentelor prin poştă.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.