Interferentele in codarea digitala versus analogica

June 18, 2008

Înainte de a fi transmisă sau stocată în memorie orice informaţie trebuie codata1 mai întâi. Pentru ca informaţia să poată fi folosită ulterior, acesta trebuie readusă la forma iniţială în urma unui proces de decodare.

Atunci când informaţia urmează să fi folosită împreună cu diverse echipamente electronice există două mari posibilităţi de codare a acesteia:

  • codare analogică: informaţia este reprezentată sub forma unor variaţii continue ce corespund unor schimbări fizice (precum variaţiile curentului electric) Informaţii codate în formă analogică: semanlul TV sau radio obişnuit, înregistrările audio pe discuri de vinil, casete audio, înregistrările audio-video pe casete VHS, imaginea pe un film fotografic etc.

  • codare digitală: informaţia este reprezentată sub forma unor semnale fixe corespunzătoare unor secvenţe numerice. Nu există tip de informaţie care să nu poată fi codificată în formă digitală.

Ceea ce pentru un echipament digital nu reprezintă decât coduri numerice pentru dumnevoastră poate însemna un sunet de cea mai înaltă fidelitate, ultimul film cu James Bond, statele de plată pe luna curentă, sau un document de 500 de pagini.


Interferente

Transmitrea şi păstrea informaţiei, indiferent de forma de codare folosită, este supusă întotdeauna unor interferenţe exterioare.

Interferenţele pot fi de natură diversă:

impulsurile electrice transmise prin fire pot fi atenuate sau chiar pierdute datorită rezistenţei electrice ale firelor respective

semnalul radio poate ajunge distorsionat la destinaţie datorită interferenţei cu alte semnale radio

informaţia stocată de un disc (ex. CD audio) poate fi distorsionată datorită murădirii suprafeţei discului

Semnalul analogic, ce constă într-o serie de variaţii continue, poate fi alterat definitiv de intereferenţele apărute. Este de ajuns să vă gândiţi la felul cum este recepţionat semnalul TV în condţii de turblulenţă atomosferică.

Inevitabil, şi semnul digital este supus unei degradări, dar interferenţele apărute pot fi ignorate unerori. Orice semnal apropiat de o anumită valoare particulară (1 de exemplu) este interpretat ca având exact acea valoare.Totusi echipamentele digitale nu fac mininiuni,  iar atunci cand semalul digital este alterat în mod decisiv datorită unor interferenţe exterioarea acesta nu mai poate fi decodat la destinaţie.

Acesta este şi motivul pentru care în caz de turbulenţe atomosferice puternice (revenind la exemplul cu semnanlul TV) recepţia posturilor recepţionate pe cale digitală pe către operatorul de cablu este complet întreruptă. (Celebrul mesaj – No signal – Fără semnal)

Datorită posibilăţii de a recompune o informaţie codificată exact în forma sa iniţială, echipamentele digitale sunt superioare celor analogice.

  1. Sensul termenului de „cod” din perspectiva codării informaţiei este acela de „sistem de semne sau semnale ce servesc la transmiterea unui mesaj” [DEX] []

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.