Windows 7, adio! #insuportabil
January 7, 2020
Windows 7 a fost oficial lansat pe 22 octombrie octombrie 2009 și în prezent (ianuarie 2020) este sistemul de operare aflat la cârma la aproximativ 10% din PC-urile conectate la internet. (la fel ca și cota celor de la Apple.)
În ianuarie 2015, când Microsoft a dat semnalul că Windows 7 e bun de pensionat (i-a fost retras suportul mainstream), acesta deținea 55% din cota de piață. În același an a fost lansat și Windows 10 și se pare că Microsoft a schimbat politica în privința generațiilor de Windows. Nu de alta, dar suntem în 2020 și nici vorbă de Windows 11, în luna mai se anunță un upgrade major, dar tot sub titulatura de Windows 10. Poate cei la Microsoft vor să meargă pe sistemul celor de la Apple, care au trecut de la MAC OS 9 la Mac OS X în 2001 și de atunci OS X a rămas și până-n prezent.
Pe 14 ianuarie 2020, după 10 ani și trei luni suportul pentru acest sistem de operare va înceta definitiv și irevocabil. Ce înseamnă asta? Ei bine, PC-ul nostru va fi mai vulnerabil la viruși și malware, după cum ne explică chiar Microsoft, în ordinea importanței:
1. Fără update-uri de securitate
Aceste update-uri sunt și cele mai importante. Odată descoperite, Microsoft lansează de urgență un patch care să rezolve problema. Bine, bine… dar ce înseamnă asta mai exact? Practic, un update de securitate acoperă o gaură de securitate… descoperită în codul sistemului de operare și care poate fi exploatată pentru a obține acces neautorizat asupra un PC ce rulează Windows 7. De exemplu, Windows 7 furnizează servicii de fax iar exploatarea unei bucăți de cod din fișierul fxscover.exe poate duce la acces neautorizat în PC-ul dvs. (bineînțeles, dacă acest serviciu este activ) Windows 7, ca orice alt sistem de operare, are zeci de vulnerabilități, mai mici sau mai mari. Toate vulnerabilitățile cunoscute au fost rezolvate până în prezent, dar după 14 ianuarie 2020 acest lucru nu se va întâmpla.
2. Fără update-uri de software
Aceste viitoare update-uri sunt importante și vor reduce în timp posibilitatea de a rula software foarte nou în Windows 7. Poate să fie chiar următoarea versiune de DirectX care va suporta de la Windows 8 în sus și va lăsa Windows 7 în offside. Dacă un joc va necesita musai ultima versiune de DirectX, atunci acesta nu va porni în Windows 7.
3. Fără suport tehnic
Majoritatea utilizatorilor de Windows din România, probabil n-au sunat niciodată la Microsoft pentru a rezolva o problemă. Eu am sunat de vreo câteva ori pentru a activa niște licențe, dar n-am sunat să întreb de ce nu-mi merge imprimanta. În alte țări lucrurile stau un pic diferit, în special în mediul business, unde (contra cost) se oferă suport telefonic.
Să trec pe Windows 10?
Da. Dacă aveți un PC care rulează Windows 7 aceasta va rula și Windows 10, aproape fără nicio excepție.
O problemă poate apărea la placa video, dacă aveți una foarte veche care nu mai are suport pentru Windows 10. În acest scenariu, placa video trebuie să fie veche de-a binelea, căci am reușit să instalez cu succes plăci video lansate în 2006 (GeForce 7600) și în Windows 10. Considerați totuși un upgrade la memoria RAM, nu vă aventurați în Windows 10 cu 1GB RAM, nici în Windows 7 nu e ideal.
Nu mă pricep și nici nu intenționez să-mi schimb sistemul de operare prea curând, o să pățesc ceva dacă intru pe internet?
Dacă n-ați pățit nimic în ultimii 10 ani de când folosiți Windows 7 și care la un moment dat era instalat pe mai bine de 50% din toate PC-urile conectate la internet, probabil n-o să se întâmple nimic grav pe viitor când cota acestuia va scădea de la 10% la câteva procente în anul viitor. Ne bazăm pe logica hackerilor care nu se vor concentra să atace 3% din PC-urile cu Windows, ci pe restul. N-ar fi rău să folosiți și un antivirus updatat la zi.
Comentarii
Un comentariu la articolul “Windows 7, adio! #insuportabil”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
[…] cont că Windows 7 a fost oficial suportat până în ianuarie 2020, nu se pune problema să nu găsim drivere pentru această placă de bază. Chipsetul X470 este […]