Blu-ray, adica raza albastra…

September 19, 2008

Nevoia de spatiu

Conceputul de disc optic de densitate foarte mare si cu o capacitate de stocare pe masura nu este unul nou.  Chiar dacă reprezenta o tehnologie de top la momentul lansarii pe piata, in 1996, DVD-ul nu oferea spaţiu suficient de stocare pentru conţinutul video de inaltă densitate. În aceste condiţii încă din anul 1998 Sony, Philips şi Pionner au inceput lucrul la ceea ce azi s-a concretizat în formatul blu-ray. Primele unităţi optice compatibile blu-ray au aparut pe piaţă în anul 2006 sub forma unor bluray playere.

Sony BDP S1E bluray lansat pentru piata europeana

Utilizare

Principala utilizare a discurilor blu-ray este in momentul de faţă este cea de mediu de stocare pentru filmele de înaltă definiţie, si pentru distributia jocurilor pe consolele Play Station 3. Ca mediu de stocare pentru utilizatorii obisnuiti discurile blu-ray inca nu sunt foarte populare datorita preturilor in special pentru discurile inscriptibile.

Blu-ray filme si jocuri

Capacitate de stocare

La fel cum DVD-urile au adus o capacitate de stocare de aproximativ 6 ori mai mare decat ultraraspanditul Compat Disc (CD), discurile blu-ray (BD) vin cu o capacitate de stocare de aproximativ 6 ori mai mare decat cea a unui DVD obisnuit. Totul pe aceiasi suprafara standard de 12CM.

Tip Marime Capcitate single Capacitate Dual layer
Disc standard
12 cm, single sided 25 GB (23.28 GiB) 50 GB (46.56 GiB)
Disc mini
8 cm, single sided 7.8 GB (7.26 GiB) 15.6 GB (14.53 GiB)

Capacitatea de stocare a fost marita folosindu-se o reteta deja consacrata: reducerea distanteleor dintre piste si a marimii pit-urilor.

Comparatie CDvsDVDvsBlu-ray

Spre deosebire de CD-uri si DVD-uri care sunt citite cu ajutorul unei raze laser de culoare rosie, tehnologia blu-ray se bazeaza pe o raza de culoare… ia ghiciti… albastra… (de unde si denumirea)

O alta noutate adusa de discurile blu-ray este rezistenta mai buna la zgarieturi datorita aplicarii unui strat special polimeric ce acopera suprafata de stocare si care o sa tina o vreme preturile destul de ridicate. Aceasta supra protectie a aparut datorita pozitionarii stratului de inregistrare mult mai aproape de fata citibila a discului. Un CD spre exemplu are pozitionat stratul de stocare la o adancime de 1mm fata de un disc bluray.

Laser bluray

1X = 4.5MB/s

Da un in cazul unui CD un 1X echivaleaza cu 150KB/s, iar in cazul unui DVD un X echivaleaza cu 1.38MB/s discurile blu-ray au ridicat standardul la 4.5MB pe secunda.

  Rata de transfer Timp de scriere a unui disc blu-ray(minute)
Mbit/s MB/s Single Layer Dual Layer
36 4.5 90 180
72 9 45 90
144 18 23 45
216 27 15 30
288 36 12 23
12×* 432 54 8 15

*Teoretic, pe piata inca nu exista unitati capabile sa atinga aceasta viteza

Blu-ray si continutul video HD (High Definition)

Continutul video de inalta definitie necesita un suport de stocare de inalta densitate… cu o capacitate de stocare pe masura. O imagine statica la rezolutie standard presupune prezenta a 300 de mii de pixeli (640×480) pe cand una de inalta definitie presupune prezenta a doua milioane de pixeli (1920×1080). Asadar este necesara o cantitate destul de mare de  date date daca dorim continut de inalta defintie.

In prezent ne putem bucura de peste 3500 de titluri in format bluray. Daca la inceput aveau privilegiul de a fi lansate si in varianta blu-ray doar titluri de prima-mana sau block-bustere, astazi sunt lansate pe blu-ray ultimele noutati dar si titluri mai vechi cu… sau fara pretentii.

Puteti verifica disponibilitatea unui titlu aici: Bluray

Comapraritie rezolutii HD

Blu-ray vs HD-DVD

La fel ca in anii ’80 cand a avut loc razboiul formatelor video casetelor, standardul VHS (dezvoltat de JVC) impunandu-se in dauna standardului Betamax (dezvoltat de Sony), acum formatul Blu-ray a avut un rival de seama si anume formatul HD-DVD.

Formatul HD-DVD a fost proiectat de catre Toshiba ca un succesor al DVD-ului actual, si a avut ca principal sustinator pe Microsoft. Capacitatea de stocare mai redusa de numai 15GB in varianta standard si de 30GB in varianta dual layer precum si numele grele din alianta blu-ray1 au facut din formatul HD-DVD unul abandonat oficial la mijlocul anului 2008.

Avand in spate pe gigantul japonez Sony formatul blu-ray s-a impus si datorita milioanelor de console PlayStation 3 care sunt echipate in mod standard cu unitate optică de tip BD-ROM. In Europa primele 100.000 de console PS3 au beneficiat la lansare (primavara 2007) si de filmul James Bond – Casino Royale, pe blu-ray desigur.

Razboiul Blu-ray vs HD-DVD…

 1. Din alianta blu-ray fac parte: Apple, Dell, Hewlett-Packard, Hitachi, LG Electronics, Mitsubishi Electric, Panasonic (Matsushita Electric), Pioneer, Philips, Samsung Electronics, Sharp, Sony Corporation, Sun, TDK, Thomson, Twentieth Century Fox, Walt Disney Motion Pictures Group / Walt Disney Studios Home Entertainment, Warner Bros. Entertainment. []

Comentarii

Avem 10 comentarii la articolul “Blu-ray, adica raza albastra…”

 1. elfu_din_ct on October 8th, 2008 3:01 pm

  Saltare, va vorbeste un detinator de inscriptor blu-ray..

  Eu mi-am luat un calculator pe la 50 de milioane la care platesc o rata de vreo 170 de ron pe luna. 🙁 Pot sa zic ca nu-mi lipeseste nimic am doua 260GTX-uri in Crossfire, 8GB RAM… dar banii care i-am degeaba pina acum cred ca cei care s-au dus in unitatea blu-ray. De ce? De doua luni nu a vazut nici un disc bluray si nici nu cred ca o sa vada prea curand. M-am gandit sa-mi trec colectia de DVD-uri pe bluray dar cand un disc bluray e 45 RON/50 RON m-am lasat pagubas dupa primele 50 de CD-uri.

  Sfatul meu: nu va grabiti! chiar daca unitatile s-au mai ieftinit nu ca prea multi isi permit sa dea 400.000 de mii vechi pe un disc bluray. Mai bine bine 3 DL-uri la 5-6 RON si tot acolo ajungi cu stocarea dar la mai putin de jumatate de pret.

 2. loco on November 6th, 2008 2:07 pm

  Corect! Treaba ti-o faci foarte bine cu DL-uri, mai ales daca ai bafta la ele si gasesti cu 30-40 ron un cake de 10 bucati. Mare atentie totusi ca am luat si teapa cu unele de astea mai ieftine – dar am gasit si bune si ieftine. Bluray mai pe la anu poate cand preturile o sa fie la jumatate. (sper 😀 )

 3. Blu-ray discul de 25GB | incepator.pinzaru.ro on November 22nd, 2008 4:58 pm

  […] Discurile blu-ray au avut de infruntat un format rival si anume HD-DVD-ul. Cititi aici informatii despre războuil formatelor. […]

 4. urs4ki on January 26th, 2009 10:03 pm

  Am un laptop cu unitate bluray si am reusit sa fac rost de niste discuri bluray dar nu ma descurc sa le rulez. Ce codec imi trebuie pt ele??

 5. guru on February 1st, 2009 11:30 pm

  In mod normal laptopul trebuie sa fi venit cu software compatibil blu-ray.

  Unul dintre primele playere cu compatibilitate blu-ray pentru PC a fost PowerDVD 7, ajuns acum la versiunea 8.
  Power DVD 7 cu suport bluray

 6. miiib on February 11th, 2009 7:20 pm

  cine stie cum e cu scrisu lor , daca vreau sa ard un blu ray blank si apoi sa il pun pe o consola ps 3 va merge sau cu ce program trebuie facut? sau sa fac un film si sa ma uit pe un blu ray reader ??

 7. elfu_din_ct on February 12th, 2009 12:40 am

  Bluray-urile le scrii ca pe discurile obisnuite cu NERO. Cauta pe net utima versiune > Nero 9 < care stie meserie nu gluma. Despre PS3 nu ma pot pronunata ca nu am si nici nu am facut filme cu blurayuri ams scris doar fisiere cu date. Cred ca exista suport tot in Nero sa faci un Bluray video ca daca-l instalezi full vine cu o tona de aplicatii eu am instalat doar programu de scris Nero burning rom. Deci cauta Nero si incearca sa rezolvi cu el.
  Daca la PS3 e ca la PSP fa un bluray cu fisiere si le pui pe categorii PHOTO, MUSIC si el trebuie sa ti le vada la sectiunile respective.

 8. Blu-ray ,sau raza albastra | Stil de viata ,descopera online mai multe articole in viata asa cum este ea on November 17th, 2011 1:32 pm

  […] in varianta standard si de 30GB in varianta dual layer precum si numele grele din alianta blu-ray1 au facut din formatul HD-DVD unul abandonat oficial la mijlocul anului […]

 9. gabriel herovic on February 17th, 2012 12:00 pm

  Buna.Am un laptop ASUS M51Vr cu placa video dedicata ATI HD 3470, 256MB .
  As vrea sa stiu daca memoria video poate fi marita.Multumesc.

 10. Blu-ray ,sau raza albastra | Stil de viata cool on February 26th, 2012 9:27 am

  […] in varianta standard si de 30GB in varianta dual layer precum si numele grele din alianta blu-ray1 au facut din formatul HD-DVD unul abandonat oficial la mijlocul anului […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.