AMD FX – când zici că ai 8 core și pierzi la proces

August 31, 2019

Recent,  AMD a fost de acord să plătească 12,1 milioane de dolari daune într-un proces de „acțiune colectivă în justiție” (class-action lawsuit) pentru clienții care și-au cumpărat procesoare din seria FX-8000/90001 construite pe arhitectura Bulldozer care datează din 2011, punând astfel capăt unei dispute care s-a întins pe o perioadă de 4 ani. Inițiatorii procesului, au pretins că AMD a făcut publicitate falsă atunci când a susținut că aceste procesoare au 8 nuclee când, de fapt, dețineau doar jumătate din acest număr.

Colac peste pupăză, AMD a mai și făcut reclama la FX-urile cu 8 core folosind în chiar expresia „primul procesor desktop cu 8 nuclee native” și, în consecință, a perceput și un preț pe măsură pentru utilizatorii care voiau să se laude prietenilor că ei au 8 nuclee!

Cum a gândit-o AMD?

Simplu: patru module x două nuclee = opt nuclee. Consumatorii supărați, care au lansat procesul în 2015,  s-au prins că cele 8 „nuclee” nu sunt nuclee adevărate deoarece împart resurse, în mod special o singură unitate de calcul FPU la 2 nuclee. Unitatea FPU de la Floating Point Unit (calcul în virgulă mobilă)are un cuvânt greu de spus când vine vorba de performanță. Primele generații de procesoarele x86 nu dispuneau de FPU iar acesta se putea monta separat pe placa de baza, și purta denumirea de „coprocesor”. De exemplu, la un procesor 386 îi puteai oferi compania unui coprocesor 387. Coprocesorul era o soluție evidentă, pentru utilizatorii de programe care presupuneau calcule matematice intensive până când acesta a fost inclus în CPU, începând cu unele modele 486 și toate modelele de la Pentium în sus. De regulă, Intel a avut întotdeauna o implementare mai buna a FPU-ului, țin minte că pe vremea când concurența venea și de la Cyrix și nu numai de AMD, procesoarele Cyrix pierdeau din cauză că FPU-ul lor era mult mai slab.

8 Core vs dual core?

In condițiile în care FX-urile nu au 8 core-uri pe bune și în condițiile în care Intel are o arhitectură superioară, un dual core din 2015 precum i4-4170 este la același nivel cu un FX8300 din 2012.

 1. Procesoarele cu pricina sunt următoarele:

  AMD FX-8120
  AMD FX-8150
  AMD FX-8320
  AMD FX-8350
  AMD FX-8370
  AMD FX-9370
  AMD FX-9590 []

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.