Ce este SPDIF?

November 19, 2008

SPDIF este protocol de transmisie audio in format digital dezvoltat in anii ’80 avand la baza standardele AES/EBU folosite in domeniul profesional. Cum standardul profesional ar fi fost prea costisitor pentru productia in masa acesta a transformat de catre Sony si Philips intr-un standard comercial prin schimbarea conecticii (mufe/cablaj) si a unor specificatii hardware,  la nivel de protocol lucrurile rămânând aproape neschimbate.

             AES/EBU        S/PDIF (IEC-958)

Cabling          110 ohm shileded TP 75 ohm coaxial or fiber
Connector         3-pin XLR      RCA, Toslink (or BNC)
Signal level       3..10V        0.5..1V
Modulation        biphase-mark-code  biphase-mark-code
Max. Resolution      24 bits       20 bits (24 bit optional)

Fiind dezolvatat de cate Sony in colaborare cu Philips nu trebuie sa ne mire denumirea standardului: Sony/Philips Digital Interconnect Format, de unde si acronimul SPDIF. ( sau intr-o alta varianta – Sony Philips Digital InterFace)

Si daca e in format digital la ce mă ajută?

Informatia audio stocată in calculator, pe un CD, DVD, etc. este in formă digitală – iar pentru a putea fi folosită impreuna cu boxele noastre cele de toate zilele trebuie transformată in semnale electrice analogice. Aceasta conversie este facuta de un chip dedicat al placii de sunet – Digital-to-Analog Converter (sau chiar de chip-ul principal) iar perfomantele conversiei variaza in functie de pretul platit pe placa de sunet. Un DAC foarte performant ofera distorsiuni minime ale sunetului precum si o valoare a SNR (Signal to noise ratio) foarte buna.

Transmisia digitala a sunetului elimina conversia de tip digital-analogic facuta de placa de sunet si este  intodeuna noiseless, adica fara zomot de fond. Asadar folosind o conexiune SPDIF calitatea sunetului este influenţată in mod direct doar de specificatiile receiverul si a incitelor audio.

DAC – AKM4396VF care echipează placile Azuzen X-Fi Prelude 7.1  (vezi specificatii)

Convertor Digital - Analogic (DAC)

Conexiuni

Conexiunile SPDIF se realiează fie printr-un cablu optic (standardizat de Toshiba, de unde si denumirea de Toslink) fie printr-un cablu coaxial (75 ohm).

Cablu optic toslink, si cablu coaxial pentru SPDIF

Coaxial sau optic?

Desi in general conexiunea optica este vazuta ca una superioara in realitate este vorba de absolut acelasi semnal SPDIF, identic bit cu bit cu cel care este transportat şi pe o conexiune coaxiala. Un avantaj al fibrei optice este reprezentat de distanta mai mare pe care se poate indinde conexiunea, conexiunea coaxiala fiind limitata la maxim 10m. Un alt avantaj ar fi si acela ca o conexiune optica este imuna la orice alte interferente electrice.

SPDIF si PC-urile

Incepand cu anul 2000 au aparut primele placi de baza cu suport SPDIF (echipate cu codecul C-Media® CMI-8738), pentru ca acesta era deja prezent de mult la placile de sunet cu pretentii: Creative Sound Blaster AWE64 1996, AurealVorex II 1998, Creative Sound Blaster Live! 1998.
Intre timp conexiunea SPDIF a devenit ceva aproape standard in randul placilor de baza din segementul de mijloc si standard in randul placilor de sunet.

SPDIF optic si coaxial pe placa de baza

Si majoritatea laptopurilor fabricate in ultimii ani beneficiaza de iesire SPDIF. Dar  din moment ce  iesirea SPDIF este partajata cu cea analogică obişnuită foarte mulţi utilizatori nu-si sunt constienti de prezenţa acesteia.

Laptop SPDIF

Pentru a beneficia de o conexiune SPDIF care se relizează prin iesirea de 3.5MM (la un laptop sau la o placa de sunet) avem nevoie de un adaptor 3.5mm – RCA, sau de un cablu jack- RCA. pentru o transmisie coaxiala.

3.5 mm to RCA SPDIF

Fie de un cablu mini-plug (3.5mm) – toslink in cazul unei conexiuni optice. (ori daca deja avem un cablu toslink putem cumpara un adaptor care transforma unul din capete in format mini-plug)

Toslink mini-plug

SPDIF, Windows, si home theathre-ul de acasă

In mod standard pe o conexiune SPDIF avem parte de sunet stereo in format PCM (necompresat) la maxim 48khz sau sunet 5.1 compresat in format Dolby Digital (AC-3) sau DTS la maxim 48khz cu un bitrate de maxim 640kbs.

Cum sunet multicanal in format Doby Digital/DTS avem in cea mai mare parte doar la filme, pentru orice altceva conexiunea SPDIF ramane una stereo. Acest inconvenient a fost rezolvat prin crearea tehnologiei Dolby Digital Live care permite crearea in timp real a unui stream AC3 si astfel putem avea partea de sorround si-n jocuri sau alte aplicatii.

Pentru a beneficia de sunet multicanal in format Dolby Digital sau DTS trebuie ca placa de sunet sa transmita stream-ul digital direct catre receiver. Aici avem nevoie si de o configurare software din setarile placii de sunet, si al player-ului video.

AC3 pass-trough SPDIF

Ce este receiverul?

Receiverul atunci cand vorbim de o conexiune SPDIF este orice echipament audio-video care suporta acest protocol.

Atunci cand pe conexiunea SPDIF stream-ul este Dolby Digital sau DTS aceasta va fi detectat de către receiver iar pe display va fi afisat logo-ul corespunzător.

Dolby Digital si DTS display

Atunci cand pe o conexiunea SPDIF se transmite stream PCM stereo avem posibilitatea de a-l lasa nemodificat sau de a folosi tehnologia Dolby Prologic care prin intermediul unor algoritmi recompune sunetul stereo in format 5.1. (fara prea mult succes insa)

In materie de echipamente audio compatibile SPDIF intr-o prima categorie se incadrează receiverele home theathre ale caror preturi incep de la 100 de euro. Preturile pot ajunge foarte departe in functie de fidelitate si de tehnologiile incorporate.  Cele mai noi receivere sunt compatibile si cu sunet la o definitie ridicata 24 bit/96Khz sau chiar 192khz.

Receiver compatibil Dolby Digital

O alta categorie de receivere sunt sistemele 5.1/6.1/7.1 cu intrare digitala. Cel mai bun exemplu in acest sens fiind modelul Z5500 al celor de la Logitech.

Logitech Z5500 featuring Dolby Digital optical coaxial inputs

Comentarii

Avem 206 comentarii la articolul “Ce este SPDIF?”

 1. alecs on December 18th, 2008 2:05 pm

  Deci asa. M-am mai luminat cu SPDIF_ul asta, stiam ca am pe placa de baza dar nu am folosit pina acum cand mi-am luat un un Home theathere Pioneer care primeste intrare optic si am zis sa vad ce iese. Am luat un cablu optic pe care am dat 180 de mii si am facut conexiunea cu hometheathereul. Se aude in toate boxele dar nu-mi apare sigla de la dolby pe display si parca nu se aude ca de pe DVD-ul orginal. Player folosec pt DVD_uri PowerDVD 7 si pentru restul filmelor VLC.
  Ce setari trebuie sa fac ca se am si eu sunet cum trebuie din calculator?

 2. guru on December 22nd, 2008 6:12 pm

  Daca nu apare sigla Dolby sau, dupa caz, DTS cel mai probabil pe iesirea SPDIF avem parte de un stream PCM stereo. (Se aude in toate boxele- desi receiverul primeste sunet stereo – datorita tehnologiei Dolby Prologic care stie sa descopuna o sursa stereo in 5.1 canale.)

  Ca la receiver sa ajunga direct stream-ul AC3/DTS trebuie sa faci niste setari in player sau in filtre.

  VLC pentru Windows desi este imbunatatit continuu nu stie sa faca cum trebuie bypass catre receiver. (versiunea pentru OS X se descurca perfect in schimb)

  Oricum poti sa incerci si din VLC > Intrumente/Preferences/Audio:

  SPDIF settings on Video Lan player VLC

  Daca vrei sa mergi la sigur instaleaza CCCP si faci urmatoarele setari in FFDShow: (Filter properties / ffdhow audio decoder)

  SPDIF decoder bypass ffdhow audio filter

 3. Ionut on February 10th, 2009 2:21 pm

  Multumesc mult pentru aceste informatii. De mult ma interesam cum sa pot scoate DTS din laptopo ca sa vad filmele HD si cu sunet perfect. Am sunat la multe firme de electronice dar toti mi-au zis ca nu se poate.

  Multumesc inca o data pentru efort. Spor la treaba.

 4. Programare Sociala on March 29th, 2009 11:14 pm

  Nici eu nu știu prea bine, dar presupun că dacă laptopul scoate SPDIF (printr-un jack de 3.5) ai putea să te duci la un sistem 5.1. Altfel ai nevoie de o placa audio externă care să scoată 5.1.

 5. admin on March 30th, 2009 9:28 pm

  Exact. Daca avem un sistem audio (receiver) cu intrare digitala coaxiala putem avea 5.1 din laptop. Sunet 5.1 avem doar acolo unde aceasta exista in format nativ adica in general la filme.

  Majoritatea sistemelor 5.1 nu au intrari digitale. Pentru a avea 5.1 de la laptop folosind un sistem obisnuit cu 5+1 sateliti trebuie sa achizitionam o placa de sunet externa pe USB fie pe interfata PCMCIA/card express care sa dispuna de iesiri analogice.

 6. Mihai on May 8th, 2009 1:49 pm

  Salut!
  In primul rand multumesc pentru articolul tau! M-am edificat in mare masura asupra acestor notiuni!
  In al doilea rand as dori sa te intreb: daca laptopul meu are printre caracteristici si :
  “1x Headphones/speaker/line-out jack with S/PDIF support”, asta inseamna ca as putea ca, in combinatie cu un sistem Z5500 sa-l pot folosi ca player HD (legat la un LCD bineinteles)? Sa scot sunetul DTS direct din el, fara a mai fi nevoie sa achizitionez un receiver? Sau daca mi-as achizitiona si o placa de sunet de genul http://www.pczone.ro/detaliu.php?id=70&idp=9942? Cum e mai bine?

  Multam,
  Mihai

 7. admin on May 8th, 2009 3:13 pm

  Receiverul executa doua functii: 1) decodeaza pachetele digitale in format AC3 (Dolby Digital) sau DTS primite de la placa de sunet si… 2) amplifica sunetul pe 5+1 canale.

  Avand in vedere ca ai suport SPDIF la laptop ai scapat de achizitia unei placi dedicate cu suport SPDIF. (destul de costisitoare pentru un laptop)

  In continuare poti lega direct laptop-ul la receiver, fie ca este unul dedicat care se achizitioneaza separat de boxe, fie ca este un sistem de boxe gen Logitech Z5500 cu decodor AC3/DTS si amplificator incoporat. Ai nevoie de un cablu cu jack de 3.5MM la un capat si mufa RCA la celalalt capat.

 8. Mihai on May 8th, 2009 3:42 pm

  Deci, tot ce imi mai trebuie pt. a avea sunet DTS la filmele HD este sistemul 5500?
  Ar fi super, ca scap de receiver!

 9. Cristi on May 30th, 2009 5:50 am

  Salut.As dori putin ajutor,am un receiver digital satellite pt receptia programe ”Vantage HD 7100S” cu iesire audio coaxial si optical(S/PDIF) si nu stiu ce cablu imi trebuie pt conectare la amplificator gen combina muzicala(are mufe de intrare semnal),am incercat cu cabluri RGA si nu se aude nimic,poate imi trebuie alfel de amplificator? de exemplu receiver digital audio? care poate amplifica semnalul mai puternic decit o combina muzicala.Va rog daca ma puteti ajuta sint incepator.Multumesc anticipat Cristi.

 10. admin on May 30th, 2009 9:57 am

  Un Vantage 7100S (frumoasa jucarie) are iesiri SPDIF absolut standard, dupa cum se poate observa si din poza:
  Vatantage 7100S iesiri SPDIF

  Sunt necesare cabluri obisnuite (Toslink pentru optic, sau coaxial obisnuit cu mufe RCA). Daca receiverul nu primeste nimic e foarte probabil sa nu fi activat din setarile receiverului acesta functie. Adica trebuie sa navigati putin prin setari si sa undeva unde scrie Audio OUT sa bifati pentru SPDIF optic sau coaxial.

  O combina cu CD… si cu mufe RCA nu inseamna ca are automat suport pentru SPDIF, cele mai multe nu au. (ne referim la ceea ce se intelege printr-o combina obisnuita) Intrarea RCA de la combine e analogica, o puteti folosi cu iesirile stereo (audio left-right) RCA de la receiver , de la un DVD, etc. Daca pe combina nu apare sigla Dolby Digital atunci nu are nicio treaba cu acest standard.

  Pentru a beneficia de sunet in format Dolby Digital sau DTS aveti nevoie de un receiver pur sange, sau un home cinema cu intrari SPDIF. In Altex cel mai ieftin receiver dedicat e 749 RON, este vorba Panasonicul din imaginea de mai jos:

  Receiver obisnuit, costa 749 lei in magazin

 11. nicu on June 20th, 2009 1:09 pm

  salut uite am si eu o problema : am o conexiune digitala prin cablu optic si merge cand vrea el adik daca repornesc calculatorul s-ar putea sa nu mearca pana nu misc putin din mufa din spatele calculatorului adik o distantez putin si o bag la loc dupa care e totul ok merge , si inca ceva la ce frecventa ar trebui sa setez placa de sunet ca sa mearga cu mai putine probleme pt ca ma gandesc ca si din cauza asta imi face probleme, placa de sunet are 2 frecvente la care poate merge: 44khz si 48khz, care e mai indicata ? se poate sa fie stricat cablul optic ? va rog daca poate cineva sa ma ajute ..

 12. lucian on June 22nd, 2009 12:56 pm

  am un laptop dell 1501 placa sunet sigmatel si as vrea un sistem 5.1 logitech x540.am decat o iesire pt casti si intrare microfon.am incercat sa ma documentez sg dar n-am reusit.acum am un 2.1 microlab de care sunt destul de multumit dar vreau 5.1,fara sa mai cumpar si atlceva*(receiver,draci laci).multumesc

 13. admin on June 22nd, 2009 1:06 pm

  Nu se poate fara receiver sau placa de sunet 5.1.

  Sistemul X540 este unul analogic, si poate fi folosit doar impreuna cu o placa de sunet cu iesiri 5.1 analogice. Pentru laptop variantele aceste placi sunt cu conectare USB sau pe slot PCMCIA sau Express card. Din pacate sunt destul de scumpe, de la 300 RON in sus.

  Solutia e sa iesiti cu sunetul in format digital (SPDIF) prin iesirea de la casti (cu setarile corespunzatoare in control panelul placii de sunet – de unde trebuie activat modul SPDIF, daca placa suporta) Mai departa aceasta conexiune digitala sa o ia in primire un receiver la care pot fi conectati sateltii si subwooferul de la sistemul Logitech X540. Subwooferul, avand amplificare proprie, trebuie conectata la iesirea pasiva pentru subwoofer a receiverului. (trebuie verificat daca are)

  Un receiver ieftin trebuie vanat pe site-urile gen Okazii sau pe forumuri. De exemplu, cel din imaginea de mai jos undeva pe la 300 RON:
  Receiver dobly digital (marca DK)

 14. aTix on July 10th, 2009 9:42 am

  salut. as vrea sa ma lamuriti daca se poate cu urmatoarele.
  Am un home cinema samsung (intari sunet optic si rca) si un laptop cu spdif. in momentul asta scot pe casti (pe jack) si bag in home cinema 2 mufe rca (canale stanga dreapta cred). home cinema-ul are 9.1 virtualization si isi face treaba binisor, insa as vrea sa stiu exact ce ar trebui sa cumpar astfel incat sa folosesc spdiful laptopului si intarea optica a homecinema-ului

  multumesc

  (ps home cinema e un txq 120)

 15. admin on July 10th, 2009 4:24 pm

  Ne intereseaza laptopul furnizeaza semnal SPDIF optic pentru a-l putea folosi impreuna cu home cinema-ul, care se pare ca are doar intrare optica, nu si coaxiala.

  Trebuie sa ne uitam daca la iesirea pentru casti, sau eventual pe o iesire separata se vede o luminita rosie, semn ca acolo avem semnal SPDIF optic. Exact ca in imaginea de mai jos:

  iesire optica laptop - necesita mufa mini plug

  Pentru a folosi iesirea de mai sus avem nevoie de un cablu la un capat cu mufa mini-plug si la celalalt toslink normal. (in jur de 15 RON)

  Mai inainte de orice verificari trebuie sa fim siguri ca este activata iesirea SPDIF din meniul placii de sunet.

 16. claudiu on July 17th, 2009 10:40 am

  Salut, am si eu urmatoarea intrebare : Am un home cinema acest model http://panasonic.ro/Produse/Sisteme-home-cinema/Sc-pt860/722.html
  vreau sa il leg audio cu calc.; Mentionez ca am iesire spdif la calc., la placa de baza.M-am gandit la un cablu optic toslink, mai precis acesta :http://www.elfast.ro/shop/produse/7-cabluri-pcaudio-video/121-cabluri-si-adaptoare-audio-optice/2475-cablu-optic-toslink—toslink-10m-pprof.html
  E ok si obtin un sunet relativ bun ?
  Acum eu am pus aceasta intrebare, intrucat am deja calc. conectat la un LCD panasonic printr-un cablu hdmi, care intra in placa video http://www.gainward.net/main/vgapro.php?id=55 si vreau sa obtin si audio.
  In acest moment am imagine de pe calc. pe ecranul LCD -ului dar nu am sonor si m-am gandit ca oricum e mai bine sa scot partea audio direct pe home cinema.Multumesc pentru raspuns

 17. aTix on July 29th, 2009 3:07 pm

  “Trebuie sa ne uitam daca la iesirea pentru casti, sau eventual pe o iesire separata se vede o luminita rosie, semn ca acolo avem semnal SPDIF optic.
  Pentru a folosi iesirea de mai sus avem nevoie de un cablu la un capat cu mufa mini-plug si la celalalt toslink normal. (in jur de 15 RON)”

  multumesc mult pentru clarificare. pare ca aveti dreptate. as mai avea o singura intrebare. stiti vre-un magain care chiar comercializeaza acel cablu. am tot cautat dar nimic…

  multumec mult

 18. Cristi on July 29th, 2009 3:32 pm

  Ajutor si pt. mine?!
  Nu reusesc sa scot 5.1 pe coaxial.
  Am asa:
  Asrock P43DE, Intel P43+ICH10
  Placa asta de baza cica are iesire SPDIF, ca atare am conectat un cablu coaxial de la ia la un Z5500, dar cand ma duc la comp sa ma uit in configuratiile de sunet la “Choose your configuration” nu vad decat Stereo.
  La “Speaker Setup” am posibilitatea de a alege 5.1 Surround.
  Te rog frumos da-mi o idee de ce nu mere 5.1 pe coaxial?

 19. admin on July 30th, 2009 12:03 am

  @Cristi – problema ta e descrisa foarte clar si in articol. Din calculator sunetul pe o conexiune digitala SPDIF iese in format STEREO. Doar la filme cu sunet in format Dolby Digital sau DTS ai parte de 5.1.

  Daca vrei 5.1 digital si la jocuri iti trebuie o placa de sunet ceva la scumpa, gen Creative X-Fi. O astfel de placa poate scoate 5.1 si la muzica dar sursa fiind stereo boxele din fata si din spate se vor auzi identic.

 20. Kratek on August 3rd, 2009 3:08 pm

  Salut care ma poate sfatui si pe mine PLEASE…

  Am in sintoamplificator Onkyo cu HDMI printre care si SPDIF optical si Coaxial…

  config-urile la sunet le-am facut 5.1 surround…
  am conectat cablul optic de la computer la amplificator….am dat sursa Tv/Tape..(altfel nu se aude pe alte surse)..merge bine…dar problema e una singura…NU SE AUDE SUBwoofer-ul…cu toate ca si ala l-am conectat cu un cablu digital la amplificator…mentin sa specific… cablul celalalt Coaxial (Orange) merge…pe sursa Cbl/Sat….cum fac sa se auda SUB-ul cu acel cablu optic ?

 21. Kratek on August 8th, 2009 2:21 am

  ati atzipit aici adminilor? :))

 22. admin on August 8th, 2009 11:54 pm

  @kratec

  Esti sigur ca acel subwoofer are intrare digitala? Subwooferele active (cu amplificare proprie) au in general o intrarea RCA analogica.

  Subwooferele care au intrare digitala sunt cele care echipeaza un sistem 5.1 digital. De fapt in aceste subwoofere se gaseste intr-o alta forma componentele unui receiver de sine statator – partea electronica de decodare si amplificarea. Avand in vedere ca receiverul Onkyo are in mod normal doar intrari SPDIF – nu poti folosi ca intermediar pentru a transmite semnalul digital mai departe la un alt sistem cu conexiune SPDIF. (acesta din urma trebuie conectat direct la sursa, adica la calculator in cazul de fata)

  Daca subwooferul pe care-l ai e unul activ, trebuie sa-l conectezi la iesirea pasiva (analogica) pentru subwoofer. (daca exista)

 23. Kratek on August 10th, 2009 1:43 pm

  deci ….subwooferul nu are intrare digitala…are left si right RCA…dar am un cablu gros (digital cred)e din ala cu filet…nu mai stiu cum ii spune.. la care mi sa spus de unde lam cumparat ca sa il pun la subwoofer la Mono si la amplificator acolo unde ii este locul la subwoofer….si cat despre cablul digital optic…mi sa spus ca merge..deajuns sa il conectez la computer la intrarea aia optica…si la amplificator la fel..si ar trebui sa mearga…apropo am intrebat si pe ei..dc nu se aude subwooferul…si nu stie…zice ca probabil e de la softwareul audio…am Realtek High definition..nu cred ca fie problema de la el…in fine…si mai specific odata..ca acel cablu analogic (orange) merge fara probleme…cu asta optic merg doar alea 5 boxe…

 24. Kratek on August 11th, 2009 11:44 am

  o las balta….nu merge in nici un fel…

 25. Dr.Moses on August 11th, 2009 3:18 pm

  “Deci”… la mine e simplu… Toate iesirile din statie sunt cu doua fire rosu si negru inclusiv pt subwoofer. Daca subowooferul n-are amplificarea lui ar trebui sa tai cablul ala la un capat si sa-l legi direct in statie – iar celalat capat sa-l infiletezi in subwoofer. Nu cred ca are nicio treaba softul.

 26. cristi on August 27th, 2009 12:42 pm

  am si eu o problema,la mine imi arata k este activata iesirea optica care este prin aia de la casti,si nush cum so dezactivez,imi distorsioneaza tot sunetul din difuzoare,ma poate ajuta cineva?

 27. Sergiu on August 31st, 2009 2:00 am

  Imi spune si mie cineva va rog care e mai de calitate ? Laptop Acer 8930 si un sistem 2.1 Edifier S730.Am toate intrarile pe sistem si pe laptop am S/PDIF de 3.5. Va multumesc anticipat…

 28. ceics on September 7th, 2009 8:08 pm

  Salutare,

  Se pune urmatoarea problema (vad ca nu a fost abordata): de scos sunet din iesirea optical-out a Playstation 3 pentru a avea sunet 5.1 in jocuri, separat de semnalul de imagine care trece printr-un cablu hdmi to dvi in monitor TFT.
  Sistemul audio 5.1 nu are intrare digitala, fie ea optic sau coaxial, primind analog semnal de la placa audio.
  Intrebarea e: cum se rezolva cel mai elegant aceasta problema:
  1) prin receiver cat mai ieftin care sa transforme semnalul digital out de la PS3 in analog 5.1 pentru sistemul audio sau
  2) de cumparat alta placa audio ieftina care sa suporte eventual optical in pentru a converti semnalul audio (placa curenta este un Audigy 2 ZS ce nu are intrari optice/coax) – in cazul asta ma gandesc ca ar trebui sa functioneze cumva in paralel cele doua placi audio

  3) … alta solutie?

  Multumesc in avans

 29. admin on September 11th, 2009 12:08 am

  Cea mai buna optiune este un receiver.

  Calitatea sunetului mai buna, pe langa PS3 se poate conecta si PC-ul prin cablu coaxial fara costuri suplimentare. (daca e o placa de baza cat de cat 100% are si iesire cel putin coaxiala).

  Eu folosesc receiver:

  Receiver conectat la Sony PS3 prin cablu optic

 30. ceics on September 11th, 2009 7:36 pm

  multumesc pentru info.
  ce receiver este cel din imagine?
  am vazut pe site-uri gen okazii modele precum exemplele de mai sus, gen receiver 5.1 Eltax AVR-250 etc – preturi de genul 200 – 300 RON.

  Sistemul meu 5.1 are 3 mufe analog (tip jack) pentru a primi semnal (rear, front si center+subwoofer). Am citit pe aici ca ar trebui asigurata mufa separata pentru subwoofer pentru un astfel de receiver (sper sa fi inteles bine)
  Ai idee daca asta e o problema?

  Merci inca o data.
  cx

 31. admin on September 12th, 2009 10:08 pm

  Modelul este Eltax AVR-280. Preturile pentru un receiver nu cu foarte mari pretentii nu depaseste in general 350 RON. Cele mai noi receivere au si suport pentru interfata HDMI si cele mai ieftine abia poti gasi pe la 500-550 RON.

  Orice receiver are iesirile amplificate, adica trebuie conectat firul de la boxe direct. Pentru subowoofer exista, in functie de receiver, doua optiuni: 1) conectat direct la o iesire amplifcata sau 2) conectata o iesire fara amplificare (pasiva). Pt a doua varianta subwooferul trebuie tinut in priza. Pentru a conecta boxele la receiver s-ar putea sa fie necesar sa tai niste fire.

 32. niku on October 27th, 2009 6:22 pm

  http://support.packardbell.com/asia/item/index.php?i=spec_Realtek_ALC660&pi=platform_ajax_am

  asta este placa de sunet,si un sistem de boxe z5500,care este ce mai buna varianta de sunet?pot face cumva sa scot opctic/coaxial?placa de sunet de la laptop nu are decat 2 iesiri jack,microfon si boxe.ce pot face?se aude rau de tot.

 33. Mihai on October 29th, 2009 11:58 pm

  Salut.
  Vreau sa imi achizitionez un LCD Sony Bravia in urmatoarea perioada si am o mare dilema. Plecand de la faptul ca doresc sa vad filmele pe LCD direct din calculator cu ajutorul unui cablu HDMI ( deci transport semnal video si audio prin acelasi cablu ) as vrea sa stiu daca sunetul ce pleaca prin calc si intra in TV poate fi transferat mai departe de la iesirea optica a LCD-ului intr-o intrare coaxiala a unui Home Cinema pentru redarea de 5.1 ( se pleaca de la premiza ca filmul rulat in calc este in DTS 5.1 iar home cinema evident stie dolby pro logic).
  Mai pe scurt se realizeaza fara problema transferul de sunet PC stereo – LCD (prin HDMI ) si LCD – Sistem sunet ( optic – coaxial ) in 5.1 ?
  Respect!

 34. CristiBV007 on November 5th, 2009 1:46 pm

  Salutare .. am si eu un Receiver Eltax AVR-280 … dar subwooferul suna slabutz ..are ceva daca utilizez receiverul pentru cele 5 canale pentru dolby prologic… si mai am un amplificator kenwood cu 2 boxe panasonic care se aud excelent in frecvente joase si ma gandesc sa folosesc amandoua … dar ma intreb … oare mai am acelashi efect de dolby prologic 2 ? cum scrie pe manual la AVR-280… si inca o intrebare .. daca las iesirea de la receiver de la subwoofer libera fara difuzor .. insa sa conectez toti satelitii ..se intampla ceva cu receiverul ? se defecteaza ceva ? multumesc anticipat ..stima .

 35. adrian on November 11th, 2009 11:49 am

  Buna ziua
  Am si eu o intrebare la care sper sa am si un raspuns:
  Se gaseste si adaptor jack S/PDIF la o iesire S/PDIF optica? Banuiesc ca este totusi un dispozitiv electronic nu doar un simplu jack adaptor dar indiferent de ce tip ar fi exista la noi asa ceva?
  Cu multe multumiri Adrian Trita

 36. admin on November 14th, 2009 12:25 am

  Sa inteleg ca doriti un convertor de la semnal SPDIF coaxial la semanal SPDIF optic? Este posibil asa ceva pt ca ambele interfete livreaza exact acelasi continut la nivel de biti, dar tehnologiile difera. Exista adaptoare capabile sa conveteasca semnalul SPDIF coaxial in semnal SPDIF optic si viceversa dar…costa niste banuti, gen 79.99$ cum ar fi jucaria celor de la MAUDIO din imaginea de mai jos.

  Convertor optic-coaxial si viceversa

 37. dragos on November 16th, 2009 2:14 pm

  salut.
  multumim pentru sfaturi.
  am si eu o intrebare: am un monitor samsung cu tunner mpeg 4 cu iesire optica. pe PC un creative x-treme audio http://us.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=873&product=15855&nav=1
  si un sistem audio 5.1 de la logitech http://www.cel.ro/boxe/boxe-logitech-x_530-l/
  vreau sa scot semnalul audio din tunner pe iesire optica si intrare pe spdif in placa de sunet si sa aud in sistemul 5.1
  se poate?
  intrebarea are sens pentru a sti daca pot cumpara un cablu de acest tip.
  un link cu acest model de cablu ar fi binevenit.
  multumesc anticipat.

 38. laurentiu-octavian cazan on November 26th, 2009 2:24 pm

  Salutare
  Ma chinui de cateva zile sa conectez o placa de sunet M-audio Revolution 5.1 (cu iesire digital coaxial) cu un sistem de boxe 5.1 JBL escxcite(mentionez ca are doar intrare coaxiala si optica)si nu reusesc.Panoul de control al placii audio spune ca trimite semnal la toate cele 5.1 boxe dar totusi nu se aude deloc.Nu stiu care este motivul.Am citit diverse forumuri si se pare ca iesirea digitala a placii de sunet nu este activa.
  Va rog ,stie cineva cum se poate face legatura ca sa pot auzi macar un sunet im boxe?Care ar fi solutia ?
  Va multumesc anticipat

 39. boitan on November 28th, 2009 9:51 pm

  Cu o placa de sunet Placa de sunet Creative X-Fi Surround 5.1 USB cu ce conexiune este mai bine sa ma leg la un sistem 5.1?
  1. Sa merg pe spdif optic?
  2. Sau cu 3 cabluri pe iesirile cu jackuri pentru center-sub, rear si front?

  Din cat am citit pe aici spdiful pleaca cu semnal stereo pe cand daca ies cu jackuri din placa de sunet o fac separat pe fiecare dintre cele 6 canale si castig in calitate.

  Astept si parerea voastra sa-mi confirmati daca rationamentul meu este bun

 40. admin on November 29th, 2009 7:36 pm

  In cazul unui Creative X-Fi Surround 5.1 USB cea mai convenabila solutie ramane cea analogica, altfel spus cea cu jackuri. Pe partea digitala placa poate fi folosita cu succes doar la filme.

 41. Radu on December 2nd, 2009 11:29 am

  Mai ne puteti spune si alte sisteme 5.1 cu S/PDIF in. Eu nu reusesc sa gasesc pe net ca nu prea se specifica lucrul acesta. Multumesc frumos!

 42. admin on December 3rd, 2009 7:26 pm

  Marile magazine de electronice vand receivere de firma, stacheta fiind undeva peste 700 RON. De exemplu in ALTEX:

  Receivere (spdif in optical/coaxial)

  Receivere ieftine doar in magazinele specializate pe echipamente audio.

 43. Savu on December 8th, 2009 1:36 pm

  Salut. Am si eu urmatoarea situatie. Placa de sunet Xonar D2 si AVR Harman Kardon AVR 255. Avr-ul stie sa decodeze cam toate formate existente si l-am legat la placa prin Spdif cu un cablu coaxial.

  Intrebare este acum pentru MKV-uri ce setare sa folosesc ca am 4 optiuni:
  -PCM
  -Dolby Digital Live
  -DTS Interactive
  -Spdif Pass-through

  Nu stiu care e mai buna si ma tot documentez de 2 zile fara un raspuns clar.
  Multumesc!

 44. Savu on December 8th, 2009 3:39 pm

  Cu scuzele de rigoare ultima setare este Spdif Loop-back sau cam asa ceva. Daca ma poate lamuri cineva raman recunoscator.

 45. admin on December 11th, 2009 7:30 pm

  Trebuie sa alegeti SPDIF PASS TROUGH – ceea ce inseamna ca semnaul SPDIF este trimis direct cartre receiver.

 46. MARIUS on December 12th, 2009 10:00 pm

  SALUTARE! AM O INTREBARE: CE SETARI TREBUIE SA FAC PENTRU CA PRIN HDMI SA POT TRANSMITE SI SUNETUL DE LA UN DESKTOP CATRE UN LCD CU HDMI?

 47. boitan on January 2nd, 2010 3:22 pm

  Conexiunea HDMI este A/V, adica are si video si audio. Pt. a avea si audio pe acea conexiune, trebuie sa instalezi driverul ATi HD audio de pe cd-ul placii video, iar dupa instalare vei avea inca o “placa” de sunet ATi HD Audio (care va scoate sunet numai pe conexiunea HDMI). Setezi apoi playerul cu care vizionezi filmul sa scoata sunetul pe placa ATi. Rezultatul? Vei avea sunet prin conexiunea HDMI

  Depinde ce placa video ai, in principiu respecti ce ti-am zis si rezolvi problema.

 48. romica on January 12th, 2010 1:37 am

  Salut. Am un televizor LG 32LH5000 care reda fisiere in format .mkv direct de pe portul USB. Din cate am citit in specificatiile televizorului pot scoate sunet digital 5.1 prin intermediul iesirii optice a televizorului, in concluzie imi trebuie un sistem de boze sau un home cinema care sa aiba intrare optica.

  Imi poate cineva recomanda un astfel de sistem, care sa nu depaseasca insa suma de 5-600 RON? Lansez intrebarea pentru ca pe majoritatea siteurilor care vand astfel de sisteme specificatiile nu sunt extrem de detailiate.
  Multumesc!

 49. guru on January 15th, 2010 1:45 am

  @Romica. Nu cred sa mai gasesti reciver in 500 RON, preturile s-au stabilizat undeva de la 650 in sus. Incearca sa cauti prin reateua cash&carry poate prinzi o oferta mai buna pt un model ramas pe stoc. Modelele mai noi de receivere suporta 7.1 prin HDMI si automat sunt putin mai scumpe. Cele cu o generatie in urma suporta sunet multicanal prin interfetele clasice, adica cele optice si coaxiale.

  E greu de facut o recomandare pentru ca nu putem vorbi de scule care sa multumeasca un audiofil si care sa coste 199$, undeva pe la 180E cu tot cu TVA la noi. Sunt scule pentru piata de consum cu o calitate excelenta pentru urchea nepretentioasa. E o intreaga teorie aici, nu intru in detalii.

  Cel mai bine e sa-ti orientezi alegerea dupa chestiile tehnice, e de preferat un receiver cu suport HDMI unuia fara…in rest dupa posibilitati, calitatea sunetului in mare e aceeasi. Eventual poti sa te orientezi spre un receiver care poate facea parte dintr-o categorie de pret superioara, gen 500-600$, si acum se vinde cu 200-250$ la mana a doua.

 50. ciprian on January 15th, 2010 1:49 am

  am un laptop sony vaio vgn ar 61 zu si un sistem home cinema panasonic sc pt 465 , pe care incerc sa le interconectez prin hdmi. am deschis control panel, sound, unde am o ferestra cu playback, recording, sounds. la playback, am 3 conexiuni: am realtek digital output (optical)
  speakers/headphones
  si digital output device (hdmi)
  am pus default pe realtek digital output , dar nu am sunet in sistemul home cinema.
  am inercat sa dau enable pe ultima conexiune, dar apare not conected, iar enable, test si default nu se pot selecta, si nu stiu de ce… playerul de la sistemul 5.1 cred ca trebuie pus pe AUX. nu stiu sigur in ce mod trebuie setat, ar mai fi usb, ipod, d-in, av,cd/dvd si fm care nu are legatura cu , conexiunea de la laptop. poate primes cun sfat care sa ma ajute….

 51. ciprian on January 15th, 2010 3:12 pm

  salutare
  intre timp am lamurit problema si stiu unde , ce nu a mers

 52. Dan11 on January 17th, 2010 10:57 am

  Cum pot activa dolby digital live la o placa Creative Elite Pro cu sistem 5.1 Logitech Z5500 avand in vedere faptul ca am incercat cu driverele de pe site-ul dumneavoastra si nu a functionat?
  Daca nu se poate, de unde pot cumpara oficial acest pachet? Mentionez ca in singurul loc unde se putea face o comanda online (http://buy.soundblaster.com/_creativelabsstore/cgi-bin/pd.cgi?page=product_detail&category=Software&pid=F2222DDN6Z2H2ADDEZD) Romania nu figureaza printre “norocosi”

 53. popa ciprian on January 31st, 2010 11:25 am

  salut….am si eu o intrebare pe care vreau sa v-o adresez : am un laptop acer travelmate 5520 si jack-ul de la casti l-am rupt din greseala calcand pe fir…..se poate folosi mufa de la microfon sau cea de intrare pe post de casti…..ptr amplificare ………..multumesc

 54. Dan11 on February 1st, 2010 8:31 am

  Am Creative Elite Pro cu sistem 5.1 Logitech Z5500 . Legatura intre consolele dispozitivelor e facuta cu cablu optic. La filme, (folosesc VLC media player) cand setez in vlc Spdif din meniul Audio, sunetul se aude “taiat” sau mai bine zis “in cadre”, intrerupt, desi pare a avea o calitate mult superioara sunetului emis pe optiunea 5.1. Ce trebuie sa fac pentru a putea folosi optiunea Spdif.
  Multumesc

 55. Cristi Vasiliu on February 12th, 2010 4:01 am

  Cu respect ma adresez celor ce pot sa raspunda la problema mea.

  Am un Logitech x530.
  Din cate ma pricep eu (si nu ma pricep foarte mult in domeniu, novice fiind), la spatele subwooferului sunt 4 iesiri analog pentru 4 din boxe plus inca o intrare pentru un cablu (nu stiu cum se numeste) pentru cea de’a cincea boxa, fata dreapta, pe aceasta aflandu’se si butonul de power.

  Am un inspiron 1720, si din cate am inteles de aici http://support.dell.com/support/edocs/systems/ins1720/en/om_en/html/media.htm#wp1067164, pot scoate sunet SPDIF de la conectorul S-video TV-out a laptopului (iesirea de la headphones neavand aceasta posibilitate) prin intermediul unui adaptor denumit “composite video adapter”. De aici il iau cu un adaptor SPDIF-analog (partea analog fiind 2 cabluri, unul negru si unul rosu), si il duc intr’un receiver cu intrare analog.

  Intrebarea mea, de fapt intrebarile sunt:
  1. prea multe cabluri pana la receiver, nu se altereaza sunetul ?
  2. cele 4 boxe de la 5.1 care au iesire analog le pot conecta la receiver, dar subwooferul ? el nu are nicio iesire, deci nu il pot folosi, nu ?
  3. as putea sa folosesc subwooferul impreuna cu boxa de care este legata, aceasta boxa avand o intrare de 3 fire, jack 3.5mm presupun, cu 3 culori verde, negru, orange ? adica sa conectez aceste 3 fire la receiver, putand astfel regla volumul si powerul pt subwoofer ?
  4. nu ar fi mai bine sa gasesc un laptop cu iesire SPDIF prin headphones ? si un receiver cu intrare digitala ?

  Multumesc anticipat.

 56. Stefi on February 20th, 2010 1:04 pm

  Mi-am cumparat de curand un laptop Asus k52jr-sx092d si sunt foarte multumit de el. Insa cand am vrut sa ma uit la un film in format hd am observat ca nu am prin ce sa scot sunet in format 5.1. Din cate am inteles eu, pe cablul HDMI nu se transmite semnal audio 5.1. Oricum televizorul meu nu are cum sa scoata un astfel de sunet. Am si un sistem home cinema de la Samsung care are intrare audio spdif dar nu am cum sa scot sunetul din laptop si sa-l trimit la sistemul 5.1.

  Am instalat windows 7 versiunea pe 64 de biti si cand intru in control panel>sound nu am decat 3 posibilati de a scoate sunetul: hdmi output, speakers si headphone. Driverul de placa audio l-am instalat de pe cd-ul care a venit cu laptopul si daca vreau sa-i dau update driver imi zice ca versiunea mea de driver ii up-to-date.

  Intrebarea mea este: cum as putea sa-mi dau seama daca prin iesirea de headphones de la laptop pot sa scot semnal optic folosind un minitoslink? Nu gasesc pe nicaieri prin control panel vreo optiune de a activa o astfel de iesire. Sincer sa fiu, nici nu stiu daca modeul meu de laptop poate sa scoata sunet in format 5.1, insa fiind un model foarte recent, mi-e greu sa cred ca nu a fost prevazut cu o astfel de posibilitate.

  Va multumesc anticipat.
  Stefi

 57. andreiu on February 27th, 2010 8:20 pm

  as vrea sa cumpar D 3 DVD-ul vostru!

  eu am un DVD de 1 ban

  si stiu cum se foloseste un MP3 Player

 58. andreiu on February 27th, 2010 8:33 pm

  Mi-am cumparat de curand un laptop Asus k52jr-sx092d si sunt foarte multumit de el. Insa cand am vrut sa ma uit la un film in format hd am observat ca nu am prin ce sa scot sunet in format 5.1. Din cate am inteles eu, pe cablul HDMI nu se transmite semnal audio 5.1. Oricum televizorul meu nu are cum sa scoata un astfel de sunet. Am si un sistem home cinema de la Samsung care are intrare audio spdif dar nu am cum sa scot sunetul din laptop si sa-l trimit la sistemul 5.1.

  Am instalat windows 7 versiunea pe 64 de biti si cand intru in control panel>sound nu am decat 3 posibilati de a scoate sunetul: hdmi output, speakers si headphone. Driverul de placa audio l-am instalat de pe cd-ul care a venit cu laptopul si daca vreau sa-i dau update driver imi zice ca versiunea mea de driver ii up-to-date.

  Intrebarea mea este: cum as putea sa-mi dau seama daca prin iesirea de headphones de la laptop pot sa scot semnal optic folosind un minitoslink? Nu gasesc pe nicaieri prin control panel vreo optiune de a activa o astfel de iesire. Sincer sa fiu, nici nu stiu daca modeul meu de laptop poate sa scoata sunet in format 5.1, insa fiind un model foarte recent, mi-e greu sa cred ca nu a fost prevazut cu o astfel de posibilitate.

  Va multumesc anticipat.
  Stefi

  Asta a scris Stefi!

  Dar nu sti ..ce e …dar …. Stefi…e…

  Cred ca si el are tot 9 ani ca mine! suntem amici ! eu cu Stefi stam pe aceeasi strada!~

 59. marius on March 9th, 2010 2:38 pm

  salut.am un receiver onkyo 807 si imi voi cumpara un set d boxe paradigm pentru el.m ar interesa pentru filme..cum beneficiez de dts-hd si dts true hd dintr un laptop cu spdif?pot..sau tre sa cumpar o placa sau media center?va multumesc
  mentionez o laptopul este un asus g71gx gaming cu hdmi

 60. popa ciprian on March 14th, 2010 2:41 pm

  salut ,,puteti sa-mi raspundeti si mie va rog la o intrebare? am un laptop travelmate 5520 si iesirea jack am rupt-o calcand din greseala pe cablu ….intrebarea este : pot transforma analogul in output….multumesc

 61. Blog Okidochi.com on August 7th, 2010 10:33 pm

  Descarca Nero gratuit !…

  I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

 62. vlad on September 1st, 2010 4:25 pm

  Am un laptop care are S/PDIF in share cu jackul acela de la casti, am un receiver Megatone (sunt mai sus 2 poze DIG2 , cred ca sunt facute pe un asemenea receiver), am cumparat un cablu audio digital coaxial si un adaptor RCA- Jack 3.5mm , leam conectat toate ,toate setarile si la receiver e pus pe DIGITAL 2 , cand sa dau de la placa de sunet sa testeze iesirea S/PDIF nu se aude nimic, si de la codecuri am pus setat tot …si tot nu se aude nimic, sa fie oare busit receiveru ? … vreo solutie ??

 63. Alex Ivan on September 18th, 2010 11:05 am

  Salutare. O mica problema am si eu. Am un home cinema philips 5.1 cu intrare digital coaxial. MI am luat si eu media player care din pacate are iesire digital optic, in fine, am citit aici pe site ca exista un adaptor cu intrare optica si iesire coaxila, zis si facut, l am cautat, l am gasit si hai sa l pun in functiune. Am cumparat cablu optic, coaxial aveam si am inceput sa fac legaturile. Dupa ce am facut tot ce trebuia am observat ca nu merge …. Am inceput sa umblu pe la cabluri si am observat ca daca scot un pic cablul optic din adaptor, merge ! Cand il bag bine, adica normal cum ar fi, nu merge, cand il scot si de abia il bag in mufa optica, merge … Ciudat.. Ma gandesc ca nu asa trebuie sa mearga in modul normal .. Intrebarea mea este, de unde ar putea fi, de la cablu, am luat 2,ce-i drept la fel, aceeasi marca, amandoua la fel fac, de la adaptor ?

 64. marius on October 19th, 2010 4:19 am

  am shi eu o rugaminte nu shtiu cum pot separa muzica ce iese din leptop la amplificator shi la casti,din virtual dj ,ma refer la faptul k sa nu se auda aceeasi muzica shi in casti shi in boxe…

 65. Cristian on October 19th, 2010 11:43 am

  mai raspunde cineva pe aici ?

 66. cristian isac on November 22nd, 2010 12:22 am

  pot lega la un media player cu spdif un set boxe 5.1 cu intrari rca ? daca da cu ce ?

 67. dragoscx on November 22nd, 2010 9:57 am

  am un imac cu iesire optica si ma gandeam sa-mi iau un home cinema cu intrare optica (pentru ca e mai ieftin decat un receiver) pe care sa le leg printr-un cablu toslink (dreptunghiular in home cinema). poate fi asta o solutie fiabila? astept pareri! multumesc.

 68. vasile on November 23rd, 2010 10:45 am

  salut care ma ajuta si pe mine de unde cumpar cablu optic cu tot cu adaptor sau fara……….

 69. vasile on November 24th, 2010 5:06 pm

  am sistem z-5500 placa sunet creativ x-fi extrem music…..am luat cablu in care are o mufa toslink ptr consola si una toslink mini-plug 3,5mm ……..imi merge sa stiu dak mai instalez driverele ptr dolby live…….multumesc

 70. geo4040 on December 22nd, 2010 3:51 am

  salut;;;;;exista boxe mici pt laptop cu intrare semnal si alimentare pe usb?rog amanunte,multumesc

 71. Viorel on December 24th, 2010 9:49 am

  Unde gasesc sa cumpar cablu SPDIF coaxial ? (un pret aprox ? )
  Stie cineva daca reusesc sa “imperechez” un TV Philips LCD 32 PFL 3605H (care are doar iesire SPDIF) cu un 5.1 Logitech Surround Sound Speakers Z506 ?

 72. nicoara on December 24th, 2010 5:02 pm

  pai poti sa te duci sa cump[eri 2 mufe rca pentru cablu coaxial si cablu coaxial de 75 de ohmi maxim 10 metri ca sa mearga bine si ti-l faci tu si in felul asta iesi cel mai ieftin maxim 20 de lei eu asa mi am facut si merge ( cablu coaxial este cablul tv de obicei.. vezi si tu sa cumperi unu de inalta calitate ) se gasesc la magazinele electronice si o sa iti mearga acum depinde si de placa de sunet care o ai sa o setezi pe 5.1 sau televizorul daca nu ai hd tv ( adik posturi care transmit hd ) nu cred ca ai sanse sa mearga 5.1 ca televiziunea normala este doar stereo( 2 canale audio) 😉 si sa mai fi atent daca ai intrare in statia ta (5.1 Logitech Surround Sound Speakers Z506 ) de coaxial de obicei la aparaturile astea intrarile sunt optical iar iesirile sunt coaxial tre sa fi atent sa nu cumperi degeaba;) bafta tie smechere

 73. nicoara on December 24th, 2010 5:08 pm

  Alex ivan schimba cablul optic .. eu asa am facut si merge struna in plus sa nu ai cablul optic pe sub covor sau sa calci pe el ca dupaia face fitze si tre sa il schimbi din nou nu toate cablurile sunt bune si functioneaza bine in mare parte au probleme la mufa (ori nu merge la distanta care trebuie ori nu merge deloc:))) bafta si tie

 74. nicoara on December 24th, 2010 5:24 pm

  inca ceva .. mai baieti va dau un sfat de la un om care a trecut porin multe probleme de genu asta … LAPTOP-ul e un calculator portabil care sa te ajute sa iti faci treaba in locuri diferite .. dar cand vine vorba de audio 5.1 sau digital audio sau extra jocuri .. o sa va chinuiti si o sa cumparati adaptoare si cand le aveti pe toate observati ca nu merge ramaneti cu bani cheltuiti ..si o gramada de nervi ..si dezamagiri… cu bani care ii dati pe u laptop sa zicem de nivel mediu va faceti un super calculator cu tot ce ii trebe in el nu merita efortul cu laptop .. eh nu zic ca e frumos un laptop .. spatiu redus frumusete dar stiti voi .. baba sufera la frumusete asa ca inca mai tre sa avanseze tehnologia ca sa poti avea pretentii de la un laptop de nivel mediu “” baietasii lu tata nu va faceti iluzii ca sa nu aveti deziluzii” cand va cumparati ceva inainte tre sa va informati bine ce face acel ceva si ce vreti voi sa faca acel ceva ” si dupaia cumparati acel ceva daca merita 😀 ca multi intra in magazin : ” maaama asta il iau e de firma e frumos ..” dar cand ajungi acasa cu el incepi sa speri : oare face aia .. oare pot lega 5.1 oare oare oare .. si in final ultimul oare :” oare de ce nu m am gandit inainte ce imi trebuie defapt” bafta voua sarbatori fericite

 75. felix on January 20th, 2011 10:11 pm

  salut
  am citit cu interes postul tau care m-a edificat intr-o mare parte dar asi avea nevoie de o sugestie mai specializata si apelez la tine. Am o placa creativ SB0570 cu 4 iesiri jack 3,5 si vreau sa duc sunetul intr-un homecinema sony care are intrari optic sau coaxial ce cabluri ar trebui sa achizitionez
  merci mult anticipat

 76. Nicoara on January 21st, 2011 10:09 pm

  mai ai creative SB dar iti trebuie un adaptor pentru ea de spdif coaxial si optical asta se ia separat de placa si intra in pini de pe placa ta de sunet apoi cu cablu coaxial sau optic te duci in statia ta 😉 nu poti sa duci din jack care este iesire analogica in intrare digitala nu stiu daca exista convertor dar nu e prea eficient.. alti bani alta distractie nu e mare lucru adaptorul ala ca placa e destul de smechera si eu am la fel nu stiu exact seria daca e la fel dar cu siguranta trebuie sa mearga daca te uiti la placa ai mai multi pini de conectare pe ea ei acolo ai iesire digital in pinii aia mai iti trebuie convertorul ala e destul de ieftin nu stiu exact unde il poti gasi ca eu am primit la pachet! sa traiesti multi ani!

 77. Doru on February 4th, 2011 9:41 am

  Salut,
  Se dau un sistem home cinema Samsung HT-X20 si un tv lcd Samsung 40C650.
  Este posibil sa scot sunetul 5.1 din tv in sistemul 5.1.
  Stiu ca sistemul este destul de vechi.

  Multumesc.

 78. alin on February 11th, 2011 4:03 am

  buna la toata lumea foarte interesant despre spidfce doresc eu sa imi zicieti un siet ceva de unde sa cumapr un cablu coaxial,pentru ca la mine e coaxial intarea si nu stiu de unde si cum sa cumapre va rog care stiti sa ma ajutati multumesc

 79. Nicoara on February 11th, 2011 12:51 pm

  ma dorule ma pai daca esti tu baiat destept trebuie sa sti ca televiziunea transmite stereo ai acolo la lcd ul tau iesire audio (audio Out) si legi la sistemul tau ca ai intrare ( aux ) no si daca sistemu tau e smecher iti imparte el 5.1 iti reface semnalul(nu asa de perfect dar cat de cat) dar semnalul transmis de ei pe televiziune analogica este stereo nu stiu acum daca ai televiziune digitala cum e probabil atunci posibil e sa ai la lcd ul tau o iesire optical si la intrare in sistem tot optical(sau daca nu coaxial este acelas lucru doar cablu difera datele se transmit la fel) no poti lega si asa cu fibra optica dar daca nu ai tv digital.. nu ti mai fa iluzii ca si daca legi cu fibra optica tot stereo e:)) plus ca nu toate filmele transmit 5.1 sunt doar unele filme care au codecul necesar( te uiti dupaDolby Digital 5.1 sau DTS)..nu o sa transmita stirile niciodata 5.1:)) sau telenovela inima de tigan:))=)) salutare

 80. Nicoara on February 11th, 2011 12:55 pm

  cat despre tine alin mergi la electronice ( ca doar nu lafarmacie) si ori iti cumperi cablu gata facut ori iti faci tu unu ceri ccablu de 75 ohmi (la fel cum ai tu la televizor) si mai ceri 2 mufe rca pt cablu coaxial acu vezi sa iei mufa la dimensiuena cablului ( e mai ieftin sa il faci tu dar tre sa il faci calumea daca il faci) fi baiat destept am mai scris asta dar iti e lene sa cauti

 81. alin on February 12th, 2011 3:03 am

  bun nicoara am fost am luat un cablu exact cum ai zis tu, acum zim si mie cum fac deoarce in pc am out spidf si in Home cinema Scott DHX i120 am la fel, am conecta cablu intre ele si placa de sunet on bord realtek ALC888 nu mi a recunoscut nimika daca sti sa ma indrumi intr un fel chair te rog

 82. Nicoara on February 12th, 2011 12:29 pm

  Mai baiatule ma pai cum sa bagi out in out ? trebuie sa ai in placa de sunet out si la sistem tre sa ai input neaparat nu trebuie sa recunoasca nimic pur si simplu dai dvd pe optiunea digital si trebuie sa mearga dar vezi ca in dvd trebuie sa ai input nu out put ca nu poti baga iesire in iesire ..pff deci bagi cablu la dvd unde scrie spdif coaxial input nu out no bafta sper ca n ai cumparat cablu degeaba …si cablu sper ca nu e mai mare de 10 m plus ca tre sa mai faci la placa de sunet in setari sa mearga si iesirea digital dar doar dupa ce ai conectat calumea cablul dai in softul de la placa de sunet si ai acolo undeva sa bifezi pentru iesire digital bafta multa!!!!

 83. Nicoara on February 12th, 2011 12:35 pm

  Mai chiar imi pare rau trebuie sa te uiti si tu inainte sa cumperi cablu daca sistemu e compatibil cu spdif input daca are astfel de mufa .. am specificat mai sus in alt comment ca de obicei sistemele au optical spdif (cablu optic) pentru intrare si coaxial spdif pentru iesire..:( sper ca al tau sa aiba si intrare coaxial daca are vezi ca e musai sa mearga si trebuie sa fie din softul de la placa de sunet 😉 bafta

 84. alin on February 12th, 2011 3:02 pm

  bun merci pentru tot e out si dvd,altfel nu se poate deloc sa le pun intre ele ?
  incodata multumesc de sfaturii

 85. Nicoara on February 13th, 2011 12:05 am

  Pai se poate sa le pui daca ai la dvd optical input si al placa ta de sunet optical out cumperi fibra optica daca nu mergi pe analogic vezi ca ai la sistem neaparat auxiliar (aux) in spate si scoti din calculator de unde bagi tu boxele de calculator deci iti trebuie un cablu cu o mufa jack( ca aia de la boxe care intra in calc) si in partea cealalta la cablu sa fie doua mufe rca (una rosie si alta alba de obicei)si intra in auxiliar la tine in sistem 😉 problema aici e ca o sa ai doar stereo dar daca sistemul tau e destul de destept o sa iti imparta el la toate boxele si pentru mp3 mai bunde atat nu se poate dar daca vrei sa tre uiti la unj film care are codec Dolby Digital sau DTS atunci nu o auzi filmu cum ar trebui sa il auzi ci din 5.1 placa de sunet ti l face stereo si ti l reface sistemul tau dupaia eh asta e doar p[entru fitze! sa traiesti pa

 86. mihai on February 18th, 2011 12:14 am

  buna seara am si eu o intr va rog mult vreau sa bag un tv pe z5500 cum fac…? am tot incercat dar nu reusesc… la tv am doar mufe audio rca ( 2 mufe) ce trb sa fac mai exact cum ? sau nu se poate ? astept un rasp urgent daca se poate si pe mail o seara palcuta si ms mult.

 87. Nicoara on February 18th, 2011 5:16 pm

  pai ma mihaitza ia vezi daca ai la televizoru tau audio out atunci bagi in z5500 la auxiliar sau audio in conectezi un cablu intre ele! simplu:)

 88. Cucu on February 21st, 2011 2:19 pm

  Buna ziua.Am un monitor tv Samsung.Are mufa de casti si o iesire digitala ce foloseste cablu toslink.Incerc sa folosesc aceasta iesire a monitorului pentru tv cu placa de baza care are in/out optical.Placa de baza are iesire 5.1 si am acest sistem de boxe instalatNu am reusit sa ii dau de cap si poate puteti sa ma ajutati un pic.Multumesc mult.

 89. Mihai on February 22nd, 2011 10:54 pm

  Salut, imi place ce am gasit aici si sa vad daca ma poti ajuta si pe mine cu un sfat, incerc sa trimit sunetul din PC pe spdif catre amplituner si nu reusesc, daca ii dau spdif passtyrogh orri nu se aude ori se aude nasol, singura optiune e ac3 encode si nu imi place pt. ca modifica sunetul in dolby digital, pe cin d eu vreau sa-l folosesc “as is”. Folosesc cccp. Numai bine.

 90. PUIU on February 26th, 2011 10:52 pm

  Buna treaba.Am aflat rapid o gramada de lucruri demne de retinut pentru macar inca vreo 5 ani !
  Multa sanatate !

 91. Cristip on March 19th, 2011 12:29 pm

  Am un sistem simplu 5.1 Orion cu doua setari executate numai din telecomanda , 2.1 si 5.1 . In spate are conectori RC pe ” AUX ” pt setarea 2.1 si cinci conectari RCA pt intrare 5.1 . Am o placa de sunet simpla Genius Audio 5.a Chanel SM-Live Value 5.1 . De la aceasta placa am conectat la sistem prin 3 mufe 3.5 Jack la un capat si RCA la celalalt capat pt sistem . Nu se aude simultan Centralul cu Subwooferul , numai unul din ele . Am inteles ca nu se poate receptiona Real 5.1 . Dar daca l-as conecta la iesirea SPDIF ce este coaxial existenta in placa de baza Gigabyte as putea auzi in toate boxele in sistem 5.1 ?

 92. Mihai on March 21st, 2011 10:33 am

  Cristip daca nu ai intrare spdif la sistem nu prea ai ce face, iar faptul ca nu se aud boxele e de la o setare(la placa de sunet-soft) sau conexiune prost facuta.

 93. Cristip on March 21st, 2011 8:03 pm

  Mihai , la softul si driverele instalate ale placii de sunet Genius imi testeaza fiecare boxa in parte si functioneaza corect sistemul 5.1 . Dar la orice muzica sau radio online cu winamp se aude separat chestia intre central si subwoofer . De aceea ma gandeam sa folosesc mufa SPDIF a placii de baza dar intr-adevar nu am si la sistem asa ceva .
  Am vazut la un sistem ce abia ce l-am primit de la fratele meu care a renuntat la el , Daewoo Digital Home Cinema ca are intrare coaxial SPDIF . Dar cineva i-a modificat in mufele RCA existente in spate , inclusiv mufa coaxial , sa se poata conecta la PC doar stereo cu cablu aferent 2xRCA si 1-stereoJack . Nu am cum sa mai aflu ce anume a modificat , doar lipituri sau alte conectiuni intre componentele de pe placa existenta in dvd-player . Deci mufa coaxial este un canal si mufa denumita doar “Y” este celalalt canal . Mai are mufa EUROSCART care banuiesc ca tot iesire stereo ar putea scoate . 3 RCA pt video digital si Svideo . Legaturile intre sateliti si inclusiv subwoofer sunt cu cleme . Amplificatorul este incorporat in dvd-player si am observat ca ventilatorul functioneaza chiar si in stand-by caci telecomanda nu executa nimic legat de volum cand este conectat cum am zis mai sus .
  Pe asta as mai putea sa-l conectez la PC prin SPDIF din placa de baza ? Ca as anula legaturile facute in interior daca as vedea unde s-a lipit conectiunile . Iar pt eventualitatea unei iesiri stereo as folosi EUROSCARTUL .

 94. Mihai on March 24th, 2011 2:41 pm

  Din ce am citit eu spdif este digital in timp ce rca-ul este analogic, asa ca nu vad cum a putut cineva sa transforme o mufa digitala in analogic.
  La mine situatia e cam asa: pleca din calculator sunetul (cu ajutorul luii ffdshow audio) sunetul “as is” prin iesirea spdif intr-un receiver sony (cu decodare hardware dts, dd, etc.) si receiver-ul stie daca sunetul este dts, dd, stereo si il decodeaza in consecinta-pe 5+1 canale sau pe 2 canale.

 95. danyspaniolu on April 20th, 2011 10:43 am

  Buna ziua, am un laptop Asus G53JW-SX-119D care are doua iesiri de sunet – microfon si casti (are SPDIF si in meniul laptopului la sunet, imi apare iesire REALTEK DIGITAL OUTPUT si REALTECK HIGH DEFINITION AUDIO ). Laptopul are si EAX ADVANCED HD 5.0.
  Vreau sa conectez laptopul la sistemul Logitech Z5500 sa-mi dea iesire 5.1 si de-asemenea, vreau sa conectez sistemul audio la TV LED LG SL9500 si daca poate sa-mi dea si aici 5.1.
  Va rog sa-mi spuneti de ce fel de mufe am nevoie pentru a conecta laptopul la sistemul audio.

  Multumesc frumos!

 96. Cosmin on April 28th, 2011 11:40 am

  pe iesirea unei placi audio(creative X-Fi XtremeMusic) de la un pc pentru intrarea la un receiver, se poate folosi cablu 3.5 mm to rca stereo si nu mono? (mono nu gasesc )

 97. Cristip on May 15th, 2011 11:04 am

  Am rezolvat cu placa de sunet punand ultimele drivere . Cu sistemul am lasat-o balta din lipsa de timp concentrat . In schimb am aflat modificarea la mufe facuta de fratele meu . Niste conexiuni luate din amplificator si puse pe mufe , deci nu este iesire digitala acum .

 98. Ionut on May 26th, 2011 1:23 pm

  Sunt nou pe aici si as vrea sa va cer ajutorul intr-o problema.Am acasa un Logitech Z5500 pe care as vrea daca se poate sa il conectez la un tv cu ecran plat(nu plasma sau lcd)Este un model de tv cu ecran plat de la Samsung.Consola Logitech-ului are pentru intrare de sunet un cablu cu trei mufe(nu stiu cum se numesc, care atunci cand foloseam calc stiam sa le bag in placa de sunet a acestuia.Insa la tv-ul meu singurele iesiri sunt trei mufe pe partea stanga undeva sus cum te uiti.Nu stiu nici ce mufe imi trebuie si am uitat sa va spun ca tv-ul este conectat la un decodor de-al rcs-ului digimax dintr-ala care la randu-i are si el niste mufe de semnal audio cam identice cu ale tv-ului.Cum conectez sistemul la tv?sau sistemul la decodorul ala?si ce mufe trebuie sa iau?va multumusc anticipat pentru ajutorul vostru.cu stima.

 99. Edy on June 3rd, 2011 6:32 pm

  Salut,
  Am primit o consola i/o creative x-fi elite pro sb0510. Precizez ca nu am si placa de sunet. Consola are printre alte conectice optical in/out, spdif, rca, o conectare DIN care cred ca lega volumul de la sistemul de boxe Creative 7.1 si mai are o conectare ad_link. Pot folosi la un laptop aceasta consola? Ce placa de sunet externa mi-ar trebui?

 100. ciprian on June 23rd, 2011 7:33 pm

  am cumparat un tv samsung led,si am un amplificator intervision care nu are iesire cablu optic,si nu stiu cum sa fac sa-mi redea sunetul din tv in sistem.tv are iesire cablu optic

 101. Mihai on June 24th, 2011 1:42 pm

  Ciprian, scoate sonorul din iesirea stereo a TV – ului(are sigur) si conecteaza-l la amplificator, Dezavantajul este ca nu vei avea sunet digital(HBO HD si ceilalti).

 102. Victor on June 28th, 2011 10:38 pm

  salutare!

  Am o problema in a face o conexiune intre receiver-ul digi de la rds si un home cinema (http://www.emag.ro/sisteme_home_cinema/sistem-home-cinema-pioneer-dcs-370-360w–pDCS-370). Am ales versiunea standard, cu cele doua mufe, rosu si alb dar am semnal audio in doar 2 boxe. Doresc 5.1. Receiver-ul de la rds are si intrare optica SPDIF. Home cinema-ul nu are asa ceva, doar hdmi, scart.
  Care cunoasteti o varianta de a avea un sunet mai bun va rog nu ezitati sa-mi dati o mana de ajutor.

  Va multumesc!

 103. Disable on July 10th, 2011 12:39 pm

  @Ionut: cel mai simplu e sa folosesti un cablu coaxial intre receptorul RDS si boxele Z5500. Asa poti asculta programele de radio fara sa pornesti tv-ul

 104. anda on July 13th, 2011 11:33 am

  buna ziua ma puteti ajuta si pe mn va rog?am pus combina la pc-u ,prin cd-u se aude perfect dar la pc se aude decat o parte

 105. ionut d on July 16th, 2011 9:52 am

  Salut,

  Am citit pe-aici comentariile si am vazut ca se dau solutii diverse. Totusi pentru situatia mea nustiu ce-ar merge mai bine. Am un TV Samsung 37D5500 care are iesire audio optica. Boxele care le aveam de ceva timp sunt Genius 5.1 (cred ca e model 5000 sau 5005 nustiu exact). Spuneti-mi va rog care e cea mai buna solutie sa fac sunetu 5.1 cand privesc filme mkv pe TV. Ca sa scot de pe laptop la boxe foloseam o placa audio externa Creative X Fi Surround Usb, dar n-o pot folosi la TV, TV-ul nu scoate sunet prin USB.

  Va multumesc mult!

 106. andrei on August 17th, 2011 9:46 pm

  Buna, am un sistem 5.1 Logitech z5500. Am un laptop hp pavilion dv6 . cum fac si eu sa mearga 5.1? cablul de la sistem are 3 intrari si 3 iesiri, eu la calc am doua (boxele si microfonul). Pot rezolva cu un cablu coaxial?
  Va multumesc

 107. Disable on August 25th, 2011 6:11 pm

  @ andrei: iti trebuie un cablu cu mufe tata, stereo la ambele capete. Unul il pui la pc, audio out, altul la boxe in oricare mufa stereo 1, 2, 3 . Setezi din telecomanda stereo1(2,3) si e ok. Daca vrei 5.1 dedicat trebuie sa ai la laptop iesire audio optica sau coaxiala. Oricum, un mp3 nu e 5.1, pc-ul il scoate stereo iar boxele il transforma in 5.1

 108. Alexukiller on September 2nd, 2011 1:09 pm

  Salut. Am si eu o combina Panasonic SC-PM-4-ES si as vrea sa ma conectez la un laptop acer 7730z, ce cablu imi trebuie ca sa ma conectez daca combina are iesire doar de music port si casti si cum trebuie sa fac???

 109. Mihai on September 7th, 2011 9:12 pm

  Ce intrare are combina si ce iesire are laptop-ul? Cele doua trebuie combinate

 110. Alexukiller on September 9th, 2011 12:33 pm

  Laptop-ul are mufa jack, iar combina tot mufa jack alba.

 111. Mihai on September 12th, 2011 6:03 pm

  Laptop-ul are iesire jack stereo(mini, normala)? Combina are intrare sau iesire acolo unde te uiti? Practic duci de la iesire laptop la intrare combina si gata ai sunet stereo in combina.

 112. Alexukiller on September 12th, 2011 6:44 pm

  Laptop-ul are iesire jack stereo normala si combina are intrarea in fata. Si daca le combin pot sa ii dau muzik din laptop sa nu mai umblu la combina nu? Sau daca mai treb sa instalez vreun program in laptop sau cva? Mz pt explicatii.

 113. Disable on September 13th, 2011 10:06 am

  Doar bagi cablul si setezi din combina AUX sau ceva asemanator

 114. Draghici on October 8th, 2011 3:55 pm

  Sal. am si eu o intrebare detin o plac baza Asrock Fatal1ty profesional si un logitech z5500 daca cumpar un cablu optic toslink obtin sunet 5.1 in boxe placa baza are iesire optica

 115. Disable on October 10th, 2011 1:19 pm

  Are fermecatule si optic si coaxial digital. De ce nu te uiti in manualul placii de baza?

 116. Draghici on October 10th, 2011 9:31 pm

  nu m-ai inteles Disable normal ca are optical si coaxial dar momentan sint pe realteck hd si pe win 7 64 bit nu-mi da voie sa fac setarile pentru a activa 5.1 dar la mine se aude doar in 3 difuzoare+subwofer si ma gandeam daca cumpar optical le activeaza automat .cu respect sint putin cam novice.

 117. Disable on October 11th, 2011 9:32 am

  Sorry. Am si eu boxe ca ale tale si ar trebuii ca orice semnal intra in ele sa fie transformat in 5.1(sau mai sunt si alte combinatii) Acum, cu cablu optic la mine se activeaza sunetul automat in toate boxele dar doar la un film cu sunet DTS, THX sau DOLBY o sa ai cam ce doresti tu(un sunet de exceptie) Vezi si la setarile din windows sa fie implicit pe Digital Output.

 118. Draghici on October 11th, 2011 6:25 pm

  Mersi Disable sa traiesti

 119. botosel on October 17th, 2011 7:11 pm

  salut am o problema
  am un lcd samsung full hd si vreau sa-l conectez la pc , mi-am cumparat un cablu hdmi am realizat conexiunile se vede impecabil doar ca nu reusesc sa setez sunetul, am facut o conexiune intre placa de baza si placa video cu un cablu ca cel din imagine http://www.evga.com/products/moreInfo.asp?pn=W000-00-000070&family=Accessories%20-%20Hardware dar tot nu merge. Trebuie sa mai cumpar alt cablu , sunetul nu este transmis prin hdmi? ce alte setari sa fac? Va multumesc!

 120. Disable on October 18th, 2011 10:44 am

  Cablu hdmi e conectat intre tv si placa de baza sau tv si placa video ?

 121. botosel on October 18th, 2011 8:31 pm

  intre tv si placa video, legatura cu placa video e printr-o mufa ca in linkul postat mai sus de mine

 122. Disable on October 19th, 2011 10:51 am

  Nu cred ca ai sa reusesti asa. Pune un cablu de sunet intre pc si televizor sau asculta in boxele calculatorului. Ca sa mearga din prima cablu hdmi trebuie sa fie intre placa de baza(daca are) si tv si lucru foarte important, hdmi-ul tre sa fie acceiasi versiune(pc, tv, cablu) Mufa de care spui ca e la placa video e DVI, aia suporta doar imagine.

 123. botosel on October 19th, 2011 7:34 pm

  pot asculta in boxele pc-lui dar sunt varza
  ok am inteles mufa hdmi care o am e doar pt imagine , am pus un cablu de sunet intre pc si tv dar nu merge, in control panel la sounds >change system sound> playback am ca default speakers si not plugged in headphones iar la recording am ca default digital audio (s/pdif) si not plugged in 2 microphones si line in….adica dupa ce introduc mufa audio intre tv si pc nu-mi apare nimic altceva sa setez.
  In schimb daca folosesc tv ca monitor (nu ca al doilea monitor cum vreau eu) printr-o mufa vga vga si conectez si mufa audio merge, doar ca trebuie de fiecare data sa desfac mufa de la pc si sa o conectez pe cea de la tv.
  din cate am mai citit eu am 2 solutii cea folosita ca tv in loc de monitor si schimb mufele de fiecare data(si mi-am cumparat o mufa hdmi de pomana) sau sa-mi cumpar un sistem audio si sa folosesc mufa hdmi….
  Speram sa fie o solutie la ce am eu acum, oricum merci mult pentru informatii
  in manualul tv-ului scrie dc conectez un cablu hdmi si nu aud sunet sa verific versiunea hdmi a dispozitivului extern sa nu fie mai veche de 1.3 si dc e sa-i fac un update….

 124. botosel on October 19th, 2011 7:52 pm

  placa video e nvidia geforce 9600gt suporta hdtv out iar placa de baza e gigabyte ga-ep31-ds3l audio suporta : realtek alc888 codec/ high def audio/ 2/4/5.1/7.1 canale/ s/pdif in si out si suport for cd in
  zi-mi si mie ce sa fac o sa-mi iau un sistem mai incolo dar sper sa nu am iar probleme de conexiune gen versiune mufa 🙁
  Merci dau o bere cand ajungi prin onesti 🙂

 125. botosel on October 19th, 2011 8:21 pm

  am aflat ca un cablu hdmi spre deosebire de dvi transmite atat video cat si audio
  in schimb nu am gasit ce versiune de cablu am dc e mai mica de 1.3
  E314459 F(sau R)U AWM 20276 80 C 30V VW-1 poate reusesti sa afli tu

 126. Disable on October 19th, 2011 8:23 pm

  Vad ca placa de baza are 1 x optical S/PDIF Out connector, de ce nu conectezi sunetul prin iesirea asta? La samsung nu ai port usb? daca da pune un firmware mai nou(care il deblocheaza) si vezi filme(muzica, foto) direct de pe el. Pt un sistem cumparat mai tarziu sa iei o placa de baza cu hdmi pe ea iar procesorul sa fie un i3(sa zicem)care are gpu integrat in el.Atunci o sa vezi filme fara probleme doar prin simpla conectare a cablului.

 127. botosel on October 19th, 2011 8:39 pm

  nu am cablu de sunet optical imi voi cumpara maine….sper sa mearga
  nu cred ca imi voi cumpara alta palca de baza…doar sa-mi schimb tot compul
  am port usb dar cu firmware asta m-ai aranjat sa vad maine ce fac cu cablul optic si mai vb
  merci

 128. botosel on October 19th, 2011 8:49 pm

  http://www.tomshardware.co.uk/forum/327595-15-audio-spdif-cable-nvidia-gtx260-hdmi uite la comentarille astora
  cabluas putea sa folosesc cablul asta ?

 129. Disable on October 20th, 2011 11:00 am

  Merge daca televizorul(nu ai spus ce model e) are mufe rca pt asa ceva. Da are sigur ca mai toate modelele noi au conectica de tot felul. Oricum, incearca sa debolchezi portul usb printr-un firmware modificat(multe modele samsung au player video incorporat) si scapi de o multime de probleme 😉

 130. botosel on October 20th, 2011 1:04 pm

  nu a mers nici cu cablul acela, dar am ajuns intr-un flanco si mi-a zis un baiat de-acolo sa fac update la placa video si sunet si ca prin minune mi-a vazut sunetul televizorul
  folosesc numai cablul hdmi
  merci de ajutor te astept cu berea 🙂

 131. Draghici on November 17th, 2011 7:07 am

  Salut ce e mai bun optica sau coaxial digital-si de ce – ms anticipat

 132. Disable on November 17th, 2011 11:38 am

  Amandoua sunt la fel de bune. Coaxial trimite semnalul prin impulsuri electrice, optical, prin impulsuri luminoase

 133. Draghici on November 17th, 2011 12:33 pm

  Mersi Disable sa ne traiesti ca trebuiesti

 134. adrian on November 30th, 2011 10:30 pm

  Cred ca am o problema in pc de cind am instalat windows 7 , caci pe XP nu aveam asa ceva.
  Am o placa de sunet ASUS Xonar D2 ci in windows XP in vlc daca puneam 1 film cu sunet AC 3 say DTS si selectam din vlc S/PDIF Riciverul raspundea automat la setare adica trecea automat pe dolby digital sau dts.
  Acum insa este o problema cind selectez S/PDIF nu mi se aude nimic ci am incercat toate optiunile din VLC dar nimic :(::(.
  cum am reusit dar pare prea nasol sa pun filmul sa selectez 5.1 apoi sa ma duc in setarile placi de sunet si sa dau si acolo pe dolby sau pe DTS depinde de codec audio are filmu . Cea ce mie mi se pare o chiestie absurda fata de XP care facea automat . Va multumesc si astept ori ce sugestie.

 135. adrian on November 30th, 2011 10:32 pm

  Am uitat sa mentionez caci am numai CCP codecul instalat si facute setarile cum este mai sus ci asa le aveam si pe XP.

 136. adrian on December 1st, 2011 12:11 pm

  si problema ar fi ca daca selectez S/PDIF din vlc nu mi se aude nimic ori cu codecul instalat ori fara numai daca selectez 5.1 sau stereo se aude nu stiu care ar fi problema si revin pe windows XP mergea perfect cu codecul setat cum este mai sus pe windos 7 nu mai vrea 🙁

 137. Disable on December 1st, 2011 3:21 pm

  Apasa win+x, acolo la volum apasa pe difuzor, iar in fereastra care iti apare la Playback dai click dreapta pe SPDIF si selectezi Set as Default device. Asa ar trebuii sa mearga(nu uita sa revii inapoi la vechea setare dupa ce vezi filmul)

 138. adrian on December 1st, 2011 4:53 pm

  am instalat draiverul de pe cd original ci merge ok dar lipsec unele setari care erau in draiverul luat de la ASUS cel nou pentru windows 7 .
  ci nu este nimic in plus la playback dar acum merge perfect daca selectez S/PDIF din vlc imi raspunde riciverul la setare .
  in nainte nu mi se auzea nimic chiar nu stiu dc.
  daca cu cel de pe cd merge si cu cel de la ei de pe site nu cred ca este draiverul de vina,.

 139. Ionut on December 11th, 2011 2:51 pm

  Buna ziua,
  De ceva timp am o mare problema si nu stiu cum sa o rezolv.
  Vreau sa scot sunetul de pe televizor pe sistemul 5.1 Genius (nu stiu ce cod are, dar e varianta aceea de 120W).
  Tv-ul are iesire optica iar sistemul are clasicele mufe jack (3 la numar).
  Ce adaptor sau cablu imi trebuie pentru a face legatura intre ele??
  Multumesc anticipat pentru ajutor.

  Cu stima,
  Ionut

 140. adrian on December 11th, 2011 4:07 pm

  Eu cred ca nu prea poti de la optic la RCA.
  Numai daca are si televizorul RCA – RCA sau sistemul OPTIC – televizor OPTIC.

  Si daca au iti trebuie 1 cablu OPTIC S/PDIF.

  Poate tia fost de ajutor

 141. dorin on December 12th, 2011 8:44 am

  Foarte util mi se pare articolul insa as avea o curiozitate: unde pot sa gasesc citez :
  “receiverele home theathre ale caror preturi incep de la 100 de euro “.Multumesc anticipat si mi-as cumpara maine un reciever la 100 e .

 142. gabriel on December 26th, 2011 1:05 pm

  salut…am o problema…as vrea sa imi iau un laptop si sa il conectez la o statie…de ce anume as avea nevoie?sau sa conectez un PC la o statie de asemenea,ce mi-ar trebui?

 143. adrian on December 26th, 2011 4:13 pm

  statie stereo de amplificare ??

 144. Disable on December 27th, 2011 12:06 pm

  Acuma imi dau si eu cu parerea. STATIE DE EPURARE ??? 😉

 145. Alex on December 28th, 2011 11:34 am

  Vreau si eu sa stiu daca se poate lipi un cablu optic. Am la masina si este foarte scump de inlocuit.

 146. Andutza on December 29th, 2011 7:16 pm

  Salut. Sunt novice in chestii de tehnica, dar ma bag si eu in seama cu urmatoarea problema: Am un home cinema samsung ht-x20 atasat la un LCD full hd. Mai nou am primit si un dvd care reda full hd..etc. clar mai nou si mai performant ca samsung-ul meu. doar ca… dvd-ul ( un LG dvx482h ) nu are decat mufa de sunet stereo si spune ca nu suporta format dst si pt asta trebuie un amplificator . uffff. sunt in mare dilema…nu stiu daca sa mai fac schimbul (sa inlocuiesc home-cinema-ul). sau..exista variante prin care pot atasa dvd-ul sistem 5+1? ca nu prea pricep faza cu amplificatorul. si cam la ce bani m-ar duce..ca daca dau o caruta pe asta, n-am facut nimic.
  multumesc frumos de feed-back.

 147. Vlad on January 6th, 2012 2:52 am

  Salutare, am si eu o mica problema legata de o statie de sistem SEG-DVR210. Explicati-mi si mie cum trebuie sa fac conexiunea intre statie si laptop astfel incat sa mi se auda pe toate canalele. Prin conexiunea cu cabluri de tip aux rosu si alb nu mi se aude decat pe canalul “front”. Multumesc anticipat.

 148. Nicu-Timisoara on January 15th, 2012 5:49 pm

  Salut,

  Va rog suport pentru conexiune audio intre:
  – PC ( MB:Gigabyte, GA-880GMA-UD2H, optical S/PDIF Out
  – Philips home theater HTS3357/12, Intrare coaxială digitala

  Singura solutie ar fi un Convertor optic-coaxial CONV-OPTCOAX?

  http://www.elfast.ro/shop/produse/7-cabluri-pcaudio-video/121-cabluri-si-adaptoare-audio-optice/2428-convertor-optic-coaxial-conv-optcoax.html

  Daca da, fiind incepator, va rog sa ma ajutati cu info: de ce cablu optic am nevoie? (TOSLINK rotund sau..am vazut ca sunt mai multe tipuri..) ce cablu coaxial M-T?

  Multumesc pentru intelegere,

 149. Bogdan on January 16th, 2012 11:59 pm

  Salut…am si eu nevoie de ajutor…am o placa de baza gigabyte ga-g41mt-d3v, audio integrat ICH7 si un sistem 5.1 logitech x-530…dar nu reusesc sa il conectez…culorile mufelor nu corespund…la placa sunt albastru, verde, portocaliu (acesta fiind pentru microfon), iar la sistem sunt negru, verde si portocaliu…ma puteti ajuta? Va multumesc.

 150. PUIAC on January 19th, 2012 10:57 am

  Dupa folosirea unui z5500 pe intrarea optica,dupa terminarea CD-ului am uitat pornita instalatia.Dimineata ,desi pe panoul z5500 totul era normal,nu am mai reusit sa scot nici un ,,zgomot” in niciun mod.In panoul z a crapat un integat(fizic,i-a zburat o bucata).
  Are cineva o solutie de inlocuire a panoului cu altceva ?

 151. MARIO PESAMOSCA on January 19th, 2012 1:28 pm

  FELICITARI PT ACEST SITE INFORMATIV. AM O INTREBARE CARE M-AR LAMURI SA IMI CUMPAR CE DORESC. LA UN HOME CINEMA 5.1 SUNETUL THX ESTE MAI PERFORMANT CELUI CLASIC ( DOLBY ) . AM GASIT UN BRAND GERAMAN PE NUME TEUFEL- NU AU FRANCIZA LA NOI , SI VREAU SA CUMPAR UN SISTEM 5.1 LA UN PRET DE 1000 DE EURO. ADEVARAT FOARTE SCUMP INSA VREAU SA IL CUPLEZ CU RECEVERUL DE ACASA ONKYO 609 TOT CU THX INCORPORAT. MERITA SA MERG PE ACEST SEGMENT DE SUNET TINAND CONT CA SI RECECERUL ESTE TOT CERTIFICAT THX ? MERCI SI O ZI BUNA.

 152. Mihai on January 20th, 2012 5:08 pm

  Buna alegere, dar Onkyo a fsot fara boxe?

 153. MARIO PESAMOSCA on January 20th, 2012 8:00 pm

  dap,, receverul este separat. exista si recever plus boxe .. certificate thx , insa ma gandesc ca boxele teufel 5.1 thx ar trebui sa fie compatibile.

 154. MARIO PESAMOSCA on January 20th, 2012 8:02 pm

  eu am doar receverul onkyo 609. sistemul 5.1 nu il am.

 155. Mihai on January 21st, 2012 11:22 am

  Atunci cind cumperi boxele ai grija la subwoofer sa fie activ sau pasiv, nu stiu cum iese semnalul din receiver.

 156. obi on January 22nd, 2012 2:57 pm

  salut.

  doresc sa achizitionez un astfel de produs http://www.johnlewis.com/231328676/Product.aspx?source=63320 .dar cum nu ma pricep indeajuns, cer parerea celor cu experienta …sa imi spuna daca pot conecta la un laptop banal, prin sigura posibilitate pe care o vad eu, iesirea audio din laptop de 3.5mm jack.
  rog sa va dati parerea.
  multumesc 🙂

 157. Mihai on January 23rd, 2012 3:15 pm

  Arata bine sistemul si pare facut cu simt de raspundere, mai ales receiver-ul.

 158. daddy2285 on February 5th, 2012 6:46 pm

  Servus,am o placa de sunet externa cu iesiri 3 analog 1 iesire optic si 1SPDIF coaxial si 2 boxe active care nu au intrari pentru cablu coaxial sau optic,cum le pot conecta?ms

 159. Mihai on February 6th, 2012 11:10 am

  Conectezi de la placa audio un cablu stereo cu patru rca-uri la boxe si gata.

 160. misu on February 20th, 2012 8:09 pm

  salut
  am un home cinema samsung ht-z 120, si as dori sa-l leg la laptop, problema este ca fara placa de sunet extern nu functioneaza, mi-as cumpara o placa de sunet usb creative x-fi , si as dori sa va intreb dac e posibil sa-l leg doar simplu prin jack 3,5 mm, pt ca prin cablu optic nu pot pt ca nu are home cinema-u intrare cablu optic . multumesc!

 161. botosel on February 23rd, 2012 8:39 am

  Nu ma prea pricep dar daca laptopul si homecinema au borne pentru mufa hdmi le poti conecta asa, sa faci si un update la driverul de sunet. Poti sa te duci intr-un magazin de specialitate sa intrebi sau chiar intr-unul gen flanco, eu acolo am aflat raspunsul dupa ce am cautat si pe net si la alte magazine vreo saptamana.

 162. ionut calugaru on March 4th, 2012 12:36 pm

  Am si eu o intrebare ,am un laptop hp dv6 si un home cinema Panasonic si nu stiu cu sa le conectez sa scoata 5.1

 163. colosalu on March 4th, 2012 4:49 pm

  pai depinde daca are placa de suneti 5.1 laptopu si daca da ar tr sa mearga cu citeva setari facute in player

 164. ionut calugaru on March 4th, 2012 10:46 pm

  Si cum pot afla daca are placa de suneti 5.1?

 165. colosalu on March 5th, 2012 11:14 am

  din cite am vazut ai HDMI pe el Riciverul sau sistemul tau are asa ceva daca da este rezolvata .

 166. ionut calugaru on March 5th, 2012 9:35 pm

  nu am HDMI pe sistem

 167. colosalu on March 5th, 2012 11:59 pm

  dami ce model ai de sistem ca vad ca laptopul tau nu are iesire %.1 Jack poate rezolvi cu 1 placa de sunet prin usb 5.1

 168. ionut calugaru on March 6th, 2012 6:45 pm

  Panasonic SC-HT 335

 169. colosalu on March 6th, 2012 11:36 pm

  Te deranjeaza daca este pe usb pentru laptop alta solutie nu ai avea………

 170. ionut calugaru on March 7th, 2012 6:10 pm

  nu ma deranjeaza, da ce trebuie sa fac?

 171. colosalu on March 8th, 2012 12:21 am

  Pai ar trebui sa iti cunperi 1 placa 5.1 7.1 prin Usb si ai rezolvat .
  Te uiti si u pe net care ar fi mai ok si depinde pentru ce iti trebuitie la ce sa o folosesti . Spor la treaba.

 172. Alex on March 14th, 2012 9:21 am

  Salut.
  Am si eu intrebare: pot conecta un calculator la o combina care are numai iesire pentru music port? Ce cablu imi trebuie?

 173. colosalu on March 14th, 2012 4:16 pm

  Daca nu are intrare AUX auziliar nu prea poti sa o connectezi.

 174. Andreigave on March 21st, 2012 6:04 pm

  salut !
  de curand sunt posesorul unor monitoare multimedia: behringer ms40 pe care le-am cumparat pentru a imbunatati sunetul unu lcd samsung.
  Asa.. problema e urmatoarea : desi atat tv-ul cat si boxele au iesire digitala optica , la conectare ele nu functioneaza.
  e posibil sa nu fie compatibile ?
  la laptop prin cablu normal boxele functioneaza foarte bine. merci

 175. colosalu on March 21st, 2012 9:51 pm

  Uitate la televizor daca este activata iesirea optica poate este pe cea cu RCA . Tnx

 176. silviu on April 9th, 2012 9:36 pm

  Sal tuturor,am si eu o problema si vreau sa stiu daca ma puteti lamuri.Am o combina Sony Mhc Ec79 conectata la calc. care nu are iesire pentru subwoofer.Daca iau un sub activ si un splitter pentru placa d sunat k sa conectez si combina si sub-ul la placa d sunet voi9 avea rezultatul dorit?adik sub-ul activ trebuie sa-l iau neaparat cu crossover pt frecventa pe langa butonul d volum care il au toate sub-urile active?pt k am obs k unele sub-uri active nu au al doilea buton d reglaje(crossoverul) si nu stiu cum ma va afecta daca iau un sub fara crossover,deci semnal ar primi d la placa d suntet,mai tare l-as pute da din butonul de pe spatele lui,dar cum voi seta frecventa pt intensitatea bassului?Astept un raspuns,pt k nu as vrea sa-mi iau sub-ul si apoi sa nu fiu multumit de performantele lui fiind conectat direct la placa de sunet a calculatorului,Multumesc anticipat.

 177. colosalu on April 10th, 2012 6:47 am

  subwoferu daca este activ il poti connecta la combina sau daca nu la iesirea de sub de pe placa de sunet la pc.

 178. silviu on April 10th, 2012 7:16 pm

  Da ms Colosalu,dar nu am iesire pt sub la combina,nu am decat iesirile pt boxele combinei ,iar eu am o placa de sunet onboard pe placa de baga gigsbyte,am o placa de sunet Realtek AC 97 care nu are decat 3 iesiri la ea alea colorate albastru,verde si roz,nu cred k am iesire speciala pt sub.Am fost la Domo si mi-am gasit un sub activ Yamaha YST-SW012 dar care mi l-a probat un angajat de acolo la o statie,mi-a zis k fara statie nu are rost sa-l iau pentru k, placa de sunet de la calculator nu ma va ajuta nici macar sa fac sa miste putin difuzorul de la sub,si ti nsa mentionez k subul nu avea decat controlul volumului si buton d oprire pe el,nu avea buton pt crossover si alte reglaje si kiar nu am la cine sa apelez sa fac testul la placa de sunet a calculatorului cu un sub activ.Doar daca ar avea cineva un sub activ si sa-l lege la placa de sunet sa vad cum scoate,altfel nu rezolv nimic,nu vreau sa dau banii degeaba.

 179. colosalu on April 11th, 2012 7:17 am

  cu subwofer activ te pot ajut eu am 1 in garantie pretul este convenabil daca te intereseaza.
  si il poti pune la placa ta de sunet dar iti trebuie 1 cablu care sa aibe 1 jack stereo care sa aibe 2 iesiri baba stereo .
  1ptr combina si 1 ptr subwofer.
  http://www.conectica.ro/display/1-66-16303-Cabluri_audio_video/Cablu_audio_spliter_CCA-415W.html
  sau
  http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=742147

 180. balint adrian on April 20th, 2012 1:28 am

  salut am si eu o problema ,,,cn ma poate ajuta va rog frum …..miam luat un tv nou samsung are iesire jack3,5 dar nu functioneazace pot face ca sa pot scoate sunetul din el si sal adaud intrun home cinema,oare merge cu fir optic?sau prin hdmi catre sistem se poate transmite sunetul?va rog mooooolt ajutatima MULTUMESC!

 181. colosalu on April 20th, 2012 9:25 am

  Da prin Optic si HDMI transmite sunet dar acum depinde si de ce sistem ai u acolo daca nu are porturi HDMI sau Optic S/PDIF nu prea ai avea cum…..

 182. balint adrian on April 21st, 2012 7:45 am

  prin hdmi am incercat dar nu merge nu scoate sunet in sistemu home cinema se aude doar in tv
  are o gaura cu lumina aia cred ca o fi de la optic ,,,si ala sistemu are la fel doar ca fr lumina,,,daca imi iau un cablu de ala merge sigur

 183. balint adrian on April 21st, 2012 7:48 am

  daca as [utea remedia problema cu mufa jack ar fi fost mult mai simplu,oare se poate face cv ca sa folos si aceasta mufa de la tv ?
  de la setari nu e sigur ca am umblat la toate

 184. balint adrian on April 21st, 2012 7:54 am

  si inaca o intrebare daca nu deranj…prin cablu optical se transmite doar sunetul audio sau ce se mai poate transm???

 185. colosalu on April 21st, 2012 9:00 am

  Deci s ainteleg u vrei sa iei sunetul din televizor programele TV.
  Daca specificai mai susera mai simplu :).
  Da prin otic merge sigur dar pina sa cunperi cablu uitate daca scrie S/PDIF OUT.
  Si atunci tr sa unbli prin setari sa activezi iesirea optica si la sistem .
  Daca era din PC si aveai placa video N vidia mergea sunetul si prin HDMI.

 186. balint adrian on April 22nd, 2012 5:33 am

  am gasit in tv la setari spdif out si ,gaura cu lumina rosie ,la sistem e simplu ca am optiunea optical la imput…am si la pc n vidia merge dunetul prin hdmi dar eu vreau sal folosesc la canale tv si de aceea cred ca ar trebui sami procur un cablu optical nui aja ?cablu optical si mai cum se numeste???

 187. colosalu on April 22nd, 2012 2:38 pm

  Arunca 1 ochi aici cred ca aici gasesti cablu de care ai nevoie Bafta.
  http://www.vitacom.ro/Category/632/Cabluri-optice.html
  Si daca are out tv optic si sistmu in atunci poti folosi .
  Bafta si spunemi daca ai reusit.

 188. balint adrian on April 22nd, 2012 8:56 pm

  ok ms mult pt ajutor…dupa ce imi iau o sa te anunt .bafta

 189. balint adrian on June 1st, 2012 9:36 pm

  salut///
  incerc sa intru pe fb si nu reusesc
  parola si adresa e buna

  dc nu merge?

 190. Steli on June 1st, 2012 10:36 pm

  Salutare, am si eu urmatoarea problema:
  Vreau sa scot de pe plasma LG sunetul printr-un cablu Toslink pe sistem Home Cinema E-Boda si nu reusesc sa fac setarile pe partea de dvd player a sistemului. DVD player-ul are intrarile pentru boxe si subwoofer , o intrare stereo RCA pe care conectez laptopul cu Jack, dar merge doar stereo pe boxele Front, o intrare optica si cam atat cu sunetul pe DVD player.
  Ajuta-ma sa scot de pe iesirea de TV sunetul prin sistem, daca se poate, altfel nu vad rostul mufei optice.
  MS

 191. jack on June 3rd, 2012 10:51 pm

  Salut, am un receiver AV si are doua intrari SPDIF, vreu sa cumpar o placa de sunet cu iesire SPDIF, daca o sa leg receiverul la placa de sunet prin acest cablu o sa am sunet 5.1 daca receiver-ul este setat corespunzator si la fel si placa? Si inca o intrebare, receiverul de la romtelecom dolce are iesire SPDIF, daca o leg la receiver si se transmite 5.1 pe un post o sa am si eu aces sunet? Multumec!

 192. colosalu on June 4th, 2012 12:23 pm

  nu cred ca este pe televiziune prin cablu sa transmita dolby sau 5.1 dar daca selectezi multi chanel stereo din el ti se va auzi 5.1
  Chiar si pentru filme de pe pc nu o sa iti mearga 5.1 real tr facute niste setari altfel vei avea stereo pe toate boxele.

 193. jack on June 4th, 2012 1:07 pm

  Sunt incepator in domeniul acesta, si mi-ar prinde bine orice informatie, credeti ca ar fi mai bine sa folosesc cele trei mufe jack ale placi sau mai bine ma duc pe spdif? Am inclinat spre spdif pt ca as vrea sa am cat mai putine cabluri si m-am gandit ca, si sunetul va fi de o calitate superioara. Multumesc

 194. colosalu on June 4th, 2012 8:54 pm

  da este ok SPDIF optic nu pune pe RC A chiestia este ca prin televiziunea prin cablu nu prea are rost sa te stresezi.
  Numai la filmele din pc daca ai o placa de sunet decenta si 1 Program care stie sa transmita direct catre riciver sunetul dolby sau AC3.
  Daca nu dai multi chanel stereo si este ok .

 195. jack on June 4th, 2012 9:02 pm

  Multumesc pentru raspunsuri, oricum am sa leg si receiverul dolce la receiverul av pt a putea avea sunet in boxe de la tv cand am sa am nevoie. Vreau sa achizitionez o placa de sunet cu iesire spdif, ma gandesc ca o sa fie o placa “decenta” din moment ce o sa aiba iesire spdif si este de la un producator mai cunoscut… sau pot sa o dau in bara?:) O seara placuta!

 196. colosalu on June 5th, 2012 5:48 pm

  Cel mai bine cauti si u reviewuri acum depinde pentru ce o vei folosi bafta in continuare .
  Si imi pare bine ca am putut sa te ajut.

 197. jack on June 5th, 2012 9:56 pm

  daca citesc reviewuri ajung sa-mi dublez bugetul, la fel cum am facut cu sitemul 5.1:) oricum, o parere nu strica, multumesc inca odata!

 198. Aura R on July 1st, 2012 3:29 pm

  Buna! Am o nevoie de putin ajutor. Am un laptop la care am conectat niste casti de telefon pt. a asculta muzica. In casti s-a auzit stereo pana acum cateva zile, cand,
  nu stiu din ce cauza, nu se mai aude sunet decat intr-o singura casca . Am schimbat setul de casti cu altele si rezultatul este acelasi. Stiti care ar putea fi cauza acestei bruste schimbari?Astept niste sfaturi. Multumesc

 199. colosalu on July 2nd, 2012 1:13 am

  Cam dubioasa chiestia .
  Daca nu tia umblat nimeni la laptop sau alte cele sa nu fie de la draiverul placi de sunet .
  Si daca nu uitate prin setari plaier sau placa de sunet sa nu ai setata pe left sau right balance.

 200. Aura R on July 3rd, 2012 2:18 pm

  Cam dubioasa si enervanta! Pt. a vedea setarile placii de sunet unde sa ma uit? Eu nu ma pricep la computere. M-am uitat in device manager la sound, video and games contollers, dar pt. toate zice ca “lucreaza bine”. Despre player nu stiu ce sa zic pt. ca nici nu stiu care ar fi acela. Niste sugestii poti sa-mi dai? Multumesc. Eu cam am obiceiul de a aseza agenda cu notite pe tastatura laptop-ului. E posibil sa fi apasat pe vreo tasta care a cauzat anomalia?

 201. Aura R on July 28th, 2012 2:30 pm

  Am rezolvat-o! Nu este contact perfect intre mufa si laptop! Multumesc pt. ajutor

 202. Dragos U on August 4th, 2012 4:12 pm

  Salut. Recent mi-am cumparat un Sony DAV-DZ320 si normal ca nu am stiut ca nu are audio input. Deocamdata il folosesc printr-o improvizatie –> Scart Tv-out din sistem cu audio in (laptop)( jack 3,5 mm) merge pana la 25 volum dupa care face interferente si bazaie. Cum as putea sa il conectez altfel(mai bine)? m-am mai gandit la solutiile VGA out din laptop – HDMI in sistem sau HDMI out din laptop si sa ii gasesc adaptor la DMPORT. (nu ma pricep la electronice dar ma descurc improvizand) Astept o parere. Multumesc!

 203. Merlin on August 10th, 2012 2:17 am

  Salut!

  Am urmatorul sistem PC :

  Placa de baza Asus P5p43td pro cu chipsetul de sunet realtek alc887. Stiu, este onboard, slab si mai stiu eu ce….insa am gasit la ei pe site in manualul placii audio (da, exista si asa ceva:p)

  The ALC887 supports host audio controller from the Intel ICH series chipset, and also from any other HDA compatible audio controller. With EAX/Direct Sound 3Dcompatibility, and software utilities like environment sound emulation, multiple-band software equalizer and dynamic range control, optional Dolby ® PCEE program, DTS® CONNECT™ program, the ALC887 provides an excellent home entertainment package and game experience for PC users.

  luat de aici -> http://www.hardwaresecrets.com/datasheets/ALC887.pdf

  Ca sistem HC , am un sistem Samsung (iarasi nu aruncati) HT-D330 , am aflat prea tarziu ca nu are si DTS iar in filme m-am chinuit enorm ca sa le fac sa mearga .. in cele din urma datorita filtrului ac3 bine setat mi-a mers!

  Dupa ce am rasuflat usurat, bineinteles ca nu m-am multumit cu putin si am zis sa merg si mai departe – sunetul 5.1 in jocuri !

  Teoretic daca placa audio stie de Dolby, la fel si receiverul Samsung (afara de DTS stie de toate…) ar trebui sa-mi mearga cu acele codecuri de la Dolby … zic si eu ! Incat sunetul sa nu mai fie stereo in timp real, ci 5.1 . Doar ca nu stiu de unde sa le iau codecurile, le-as si cumpara cu 5$ numai sa mearga !!! Am cam ajuns la capatul rabdarilor sa stiti … toata ziua pe forumuri/google caci dintre cunoscuti nu ai cu cine, nu stie nimeni din astea:)

  Si da, folosesc conexiunea optica intre HOme Cinema si PC si nu vreau sa renunt la ea nici mort!

  Ca placa de sunet ce ziceti de asta (nu as vrea sa mai investesc in asa ceva, bugetul este foarte limitat la ora actuala) – > http://www.emag.ro/placi_sunet/placa-de-sunet-asus-xonardg-51-channel-pci-bulk–pXONAR-DGBulk#ocazii

  Va multumesc pentru orice sfat si ajutor! Extraordinar de bine facut siteul si documentat!

 204. Mihai on August 22nd, 2012 7:19 pm

  Sa stii ca am incecat si eu cu o placa dedicata, a fost un fis, toata treaba sta in ac3, la mine e setat sa scoata sunetul “as is” si totul e ok, la tine e o problema ca nu ai DTS, receiver-ul meu are si stie sa decodeze – DTS atunci cind e multi channel. Sfatul meu e sai ai rabdare si sa-ti iei la reducere un sistem Logitech certificat THX si ai sa ramii “stuchefiat”.

 205. Razvan on January 29th, 2016 6:46 pm

  Salut! Am un player BDP 7200 ce are iesire S/PDIF,am cumparat un cablu optic ce are si un adaptor de 3.5mm. Acest adaptor trebuie conectat la iesirea coaxiala,sau trebuie un alt gen de adaptor?

  http://www.mediagalaxy.ro/cablu-audio-optic-hama-42973-adaptor-3-5-mm

  Acesta este cablul si adaptorul. Vreau sa ma conectez cu playerul la un receiver.

 206. 2020 – Hardware compatibil cu Windows 9x care poate fi cumpărat de nou | pinzaru.ro on January 31st, 2022 11:57 pm

  […] de la ESI (U24 XL), aceasta a fost recunoscută fără probleme și în Windows 98SE și pot folosi ieșirea optică. În Windows 98/Me vor funcționa toate dispozitivele audio generice: plăci de sunet USB ieftine […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.