Socket AM4, Ryzen 5, arhitectura Zen si un nou cooler…

November 16, 2017

Iată că noul socket AM4 este de găsit și la noi și recent am construit un astfel de sistem pentru un amic, fan AMD pe viață. Vestea bună e că noile procesoare pe AM4 sunt la alt nivel, mai aproape de nivelul celor de la Intel…  Revenind la partea cu noua configurație, zis și făcut!  Comandăm noi placa de bază, procesor și 16GB DDR4  și plănuim să reciclăm carcasa, sursa dar și un superb Cooler Master V8 care răcea un FX6300.  La o adică, AMD a fost constant în ultimii 15 ani: de la socket 754 lansat în 2003, la socket 939 și FM1/FM2/FM2+/AM2/AM3/AM3+ – montura pentru cooler a rămas neschimbată, de ce nu s-ar potrivi și la AM4?

Ei bine, până aici le-a fost coolerelor mai vechi!  Dacă la generațiile anterioare găurile de montare erau 48×96 mm, acum s-a modificat la de 54×90 mm în cazul socketului AM4. Unii producători de plăci de bază, oferă două seturi de găuri ca să puteți refolosi coolere mai vechi, de unde și concluzia că această schimbare nu are legătură cu regimul termic. Poate AMD a vrut să tragă un semnal, că socket AM4 este altceva. Eu, deocamdată, sunt încă în tabăra Intel cu workstation-ul meu HP Z220 motorizat de un i7-3770, chiar dacă arhitectura Zen pare foarte promițătoare, nu e o idee rea să stai deoparte când se lansează primele procesoare dintr-o generație nouă. Producătorii știu că ești dispus să plătești un preț de intrare… pe noua platformă și lasă loc ca performanța să fie crescută cu generația următoare, unde primești mai mult pentru ceea ce plătești.

Ryzen 5 1600 – un fel de i5, dar cu 6 core-uri

Odată cu socket AM4 a fost introdusa si arhitectura ZEN, care se apropie ca performante de ceea ce oferă Intel. Doar se aproprie, căci la capitolul IPC – instructions per clock – Intel stă mai bine. Drept dovadă i7-ul meu din 2012 cu 4 core-uri la 3.4 Ghz e cu 3% mai bun decât un Ryzen 5 1600 – cu 6 core-uri la 3.2 Ghz

Cu toate acestea, arhitectura Zen este acum mult mai puternică, au trecut vremurile când un procesor cu 8 core de la AMD, FX8300 de exemplu, era comparabil cu un Intel i3 dual core din generația a 4a. Vedeți testul de mai jos dacă nu vă vine să credeți.

UPDATE: AMD a pierdut un proces cu privire la procesoarele FX care deși, teoretic, dispun 8 nuclee acestea sunt dependente de niște resurse folosite la comun (1 singur FPU la 2 nuclee de exemplu) – ceea ce le reduce cu mult eficiența, după cum se poate observa și-n imaginea de mai jos.

Și totuși cât de puternică e noua arhitectură? Ei bine, modelele high end sunt mai ieftine decât omoloagele lor i7 și, în concluzie, oferă aproximativ aceeași performanță pe bani mai puțini. Aici AMD a nimerit-o! Acum câțiva ani, pur și simplu nu exista un procesor de top de la AMD care să te pună măcar pe gânduri. Acum când primești doar 5% în plus , dar trebuie să plătești 50% în plus i7-7700, chiar începi să-ți pui întrebări, nu?

 

 

 

 

Comentarii

Un comentariu la articolul “Socket AM4, Ryzen 5, arhitectura Zen si un nou cooler…”

  1. Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice | pinzaru.ro on October 27th, 2021 8:27 pm

    […] placa de bază high end socket AM4 cu 2 sloturi PCI clasice? Da, se poate, iar aceasta poartă numele de cod: Biostar […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.