Slotul PCI – since 1992
May 21, 2020
Ce se întâmpla în 1992?
- Microsoft a introdus Windows 3.1 și a vândut peste un milion de exemplare în primele două luni de la lansarea sa pe 6 aprilie 1992.
- Intel a lansat cipul 486DX2 pe 2 martie 1992, cu viteză dublă.
- Linux a fost lansat sub licența publică generală GNU în 1992.
- Wolfenstein 3D a fost lansat pe 5 mai 1992.
- Adobe Photoshop 2.5 a fost lansat pentru Macintosh și pentru prima dată Windows în noiembrie 1992.
- OpenGL a fost dezvoltat pentru prima dată în 1992.
- Seagate a fost prima companie care a introdus un hard disk de 7200 RPM în 1992.
- IBM a introdus ThinkPad, primul notebook al industriei cu un ecran TFT color de 10,4 inci și TrackPoint.
Pe lângă aceste evenimente, în 1992 a luat naștere și standardul PCI, prescurtare de la Peripheral Component Interconnect. Astăzi ne putem referi la acest standard ca la PCI clasic sau Conventional PCI, pentru a-l deosebi de PCI-Express – care e omniprezent și în formă maximă, ajuns deja la versiunea 4.0.
PCI, PCI-Express x1 și x16
Rată de transfer
Un slot PCI pe 32bit poate transfera date cu o viteză 133MB/s. Back in 1992, nu exista dispozitiv care să folosească toată această lățime de bandă. În prezent – cu excepția dispozitivelor de stocare și a plăcilor video – slotul PCI oferă o lățime de bandă mai mult decât suficientă pentru plăci de extensie obișnuite, precum: plăci de sunet (inclusiv modele gaming/profesionale), tunere TV/satelit, plăci de extensie USB 1.1 și USB 2.0, plăci de rețea wireless B/G/AC, adaptoare PCI-Paralel/Serial, plăci de rețea de 10/100mbps sau chiar gigabit 10/100/1000mbps. Să nu uităm că la plăcile de rețea viteză este măsurată în biți și nu în baiți, iar 1000mbps însemna aproximativ 125MB/s
Mai găsim plăci de extensie cu slot PCI de cumpărat?
Plăcile de extensie PCI nu au dispărut cu totul, dar sunt mai mult un produs de nișă. Toate perifericele clasice precum plăcile de sunet, plăci de rețea cu fir sau wireless, adaptoare USB 3.0 etc sunt pe standardul PCI-E X1.
Plăci de bază cu sloturi PCI
Sloturile PCI au făcut partea din dotarea standard a plăcilor de bază timp de 20 de ani. În general, plăcile de bază fabricate între 1995 și 2015 au sloturi PCI clasice. Sloturile PCI clasice au început să dispară din peisaj după ce producători precum Intel au renunțat la suportul pentru standardul PCI în chipseturile livrate producătorilor de plăci de bază.
În condițiile în care un anumit chipset suportă standardul PCI, un producător precum ASUS nu trebuie decât să conecteze sloturile PCI pe PCB-ul plăcii de bază și să facă conexiunile corespunzătoare către chipset. Nimic mai simplu. În lipsa unui suport nativ, trebuie să adaugi un chip suplimentar care să gestioneze perifericele PCI clasice, lucru făcut de unii producători și în prezent. Drept dovada, putem găsi și la ora actuală plăci de bază cu sloturi PCI clasice, pe platforme de ultimă generație, precum AMD AM4 sau Intel 1151 v2.
Biostar X470GTA socket AM4, chipset AMD X470 – un mix dintre modern și legacy
Una dintre cele mai moderne plăci de bază cu sloturi PCI a fost lansată în iulie 2019 de către Biostar și are la bază chipsetul X470. Aceasta placă suportă procesoarele de ultimă generație Ryzen 3000 și oferă două sloturi PCI clasice cu care ne putem face de cap în sisteme de operare mai vechi. De exemplu, am instala Windows 3.11 și Windows 98, cu placă video pe slot PCI. Mai multe detalii aici.
Placi de bază industriale
În domeniul industrial nevoia de a păstra compatibilitatea cu hardware-ul mai vechi nu este un moft. Nu poți renunța la unele echipamente industriale de milioane de dolari doar ca să fii în trending cu ultimele apariții de piață. Din aceste motive, există așa zisele „plăci industriale” care pe lângă sloturile PCI oferă chiar și sloturi ISA care sunt contemporane chiar cu primul PC apărut pe piață în anul 1981.
De exemplu, producătorul DFI a incorporat 40 de ani de tehnologie pe o placă de bază care acceptă procesoare Intel generația 8 și 9.
- 9th/8th Gen Intel® Core™ with Intel® H310
- Rich I/O: 2 Intel GbE, 6 COM, 4 USB 3.1 Gen1, 6 USB 2.0
- Two independent displays: VGA + DVI-D / VGA + DP++ / DP++ + DVI-D
- 2 DDR4 DIMM up to 64GB
- Multiple expansion: 1 PCIe x16 (Gen 3), 1 PCIe x4 (Gen 2), 4 PCI, 2 ISA
Adaptor PCI-E to PCI
Nu în ultimul rând dacă ținem cu tot dinadinsul să avem un slot PCI în calculatorul nostru de ultimă generație – există și soluția adaptoarelor PCI-E 1x la la PCI. Aceste adaptoare există în mai multe variante, dar una dintre cele mai convenabile soluții o reprezintă cele care se montează direct în slot și în care putem monta mai apoi o placă PCI. Dacă placa noastră PCI este low profile aceasta va ajunge la dimensiunea unei plăci PCI normale și va încăpea într-o carcasă obișnuită. Dacă vrem să montăm o placă PCI de dimensiuni normale, trebuie să vedem dacă ne permite carcasa în cazul în care preferăm să închidem și capacul lateral. (ceea ce este absolut recomandat dacă avem un sistem de ventilație activ)
Comentarii
Avem 4 comentarii la articolul “Slotul PCI – since 1992”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
[…] configurație a fost suplimentată cu hardware adițional compatibil: respectiv o placă video PCI Voodoo 3 3000, o placă de sunet PCI Creative PCI64 și o placă PCI-E cu chipset VIA 6212L pentru […]
[…] deja avem hardware compatibil cu Windows 9x dar este pe slot PCI clasic atunci ne putem orienta către un adaptor PCI-E – PCI. Aceste adaptoare vor transforma slotul […]
[…] o placă de rețea compatibilă. Vorbim de mijlocul anilor ’90 când plăcile de rețea pe slot PCI erau destul de comune, am găsit o placă cu chipset Winbond, de 100mbps, cu suport pentru NT […]
[…] gen. 8 & 9, vine la pachet cu 2 două plăci de rețea gigabit, 1 slot x PCI Express 3.0, 4 sloturi PCI și 2 ISA. De asemenea, vine cu o armată întreabă de porturi (7 porturi seriale) și porturile […]