Slotul PCI – since 1992

May 21, 2020

Ce se întâmpla în 1992?

  • Microsoft a introdus Windows 3.1  și a vândut peste un milion de exemplare în primele două luni de la lansarea sa pe 6 aprilie 1992.
  • Intel a lansat cipul 486DX2 pe 2 martie 1992, cu viteză dublă.
  • Linux a fost lansat sub licența publică generală GNU în 1992.
  • Wolfenstein 3D a fost lansat pe 5 mai 1992.
  • Adobe Photoshop 2.5 a fost lansat pentru Macintosh și pentru prima dată Windows în noiembrie 1992.
  • OpenGL a fost dezvoltat pentru prima dată în 1992.
  • Seagate a fost prima companie care a introdus un hard disk de 7200 RPM în 1992.
  • IBM a introdus ThinkPad, primul notebook al industriei cu un ecran TFT color de 10,4 inci și TrackPoint.

Pe lângă aceste evenimente, în 1992 a luat naștere și standardul PCI, prescurtare de la Peripheral Component Interconnect. Astăzi ne putem referi la acest standard ca la PCI clasic sau Conventional PCI, pentru a-l deosebi de PCI-Express – care e omniprezent și în formă maximă, ajuns deja la versiunea 4.0.

În mod tradițional, sloturile PCI folosesc culoarea albă, spre deosebire de standardul anterior – ISA -care avea sloturi complet negre.

PCI, PCI-Express x1 și x16

Rată de transfer

Un slot PCI pe 32bit poate transfera date cu o viteză 133MB/s. Back in 1992, nu exista dispozitiv care să folosească toată această lățime de bandă. În prezent – cu excepția dispozitivelor de stocare și a plăcilor video – slotul PCI oferă o lățime de bandă mai mult decât suficientă pentru plăci de extensie obișnuite, precum: plăci de sunet (inclusiv modele gaming/profesionale), tunere TV/satelit, plăci de extensie USB 1.1 și USB 2.0, plăci de rețea wireless B/G/AC, adaptoare PCI-Paralel/Serial, plăci de rețea de 10/100mbps sau chiar gigabit 10/100/1000mbps. Să nu uităm că la plăcile de rețea viteză este măsurată în biți și nu în baiți, iar 1000mbps însemna aproximativ 125MB/s

Mai găsim plăci de extensie cu slot PCI de cumpărat?

Plăcile de extensie PCI nu au dispărut cu totul, dar sunt mai mult un produs de nișă. Toate perifericele clasice precum plăcile de sunet, plăci de rețea cu fir sau wireless, adaptoare USB 3.0 etc sunt pe standardul PCI-E X1.

Placa de sunet Sound Blaster pe slot PCI-E 1X

Plăci de bază cu sloturi PCI

Sloturile PCI au făcut partea din dotarea standard a plăcilor de bază timp de 20 de ani. În general, plăcile de bază fabricate între 1995 și 2015 au sloturi PCI clasice. Sloturile PCI clasice au început să dispară din peisaj după ce producători precum Intel au renunțat la suportul pentru standardul PCI în chipseturile livrate producătorilor de plăci de bază.

În acest tabel putem observa că pentru socket 1155 doar chipseturile B65 și Q65 au suport pentru „Conventional PCI”. De remarcat că aceste chipseturi sunt destinate în general mediului business. Începând cu generația următoarea – socket 1150 – Intel a renunțat cu totul la suportul PCI.

În condițiile în care un anumit chipset suportă standardul PCI, un producător precum ASUS nu trebuie decât să conecteze sloturile PCI pe PCB-ul plăcii de bază și să facă conexiunile corespunzătoare către chipset. Nimic mai simplu. În lipsa unui suport nativ, trebuie să adaugi un chip suplimentar care să gestioneze perifericele PCI clasice, lucru făcut de unii producători și în prezent. Drept dovada, putem găsi și la ora actuală plăci de bază cu sloturi PCI clasice, pe platforme de ultimă generație, precum AMD AM4 sau Intel 1151 v2.

Chip ASMEDIA 1085 care se ocupă cu conversia semnalului PCI pe o conexiune PCI-Express
Aceste chip-uri bridge costa 2.88$ de cumpărat la liber. (probabil aproape de 1$ în cantități industriale) Chiar și în condițiile în care costurile pentru implementarea PCI sunt neglijabile, cererea pentru acest standard „legacy” rămâne în zona de nișă. În prezent, din oferta online a unui retailer am găsit 51 de plăci de bază care sunt echipate cu 1, 2 sau 3 sloturi PCI.

Biostar X470GTA socket AM4, chipset AMD X470 – un mix dintre modern și legacy

Una dintre cele mai moderne plăci de bază cu sloturi PCI a fost lansată în iulie 2019 de către Biostar și are la bază chipsetul X470. Aceasta placă suportă procesoarele de ultimă generație Ryzen 3000 și oferă două sloturi PCI clasice cu care ne putem face de cap în sisteme de operare mai vechi. De exemplu, am instala Windows 3.11 și Windows 98, cu placă video pe slot PCI. Mai multe detalii aici.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.