Cum instalam Windows 1.0 pe un PC ultimul răcnet

May 14, 2020

« 1 2 | Vezi toate paginile»

Windows 1.0 a fost lansat în 1985, toamna. Datorită retro-compatibilității arhitecturii x86 acesta poate fi instalat și pe un sistem de ultimă generație. Cea mai nouă configurație pe care am rulat Windows 1.0 în modul real este un Ryzen 3900x, pe o placă de bază cu chipset X470, 32GB RAM DDR4 @ 3200 și o placă video RTX 2070 Super.

Revenind la mijlocul anilor ’80, Windows 1.0 a făcut o impresie decentă și cam atât, nu a fost luat foarte serios, drept dovadă nici nu sunt multe programe și jocuri dezvoltate pentru Windows 1.x si 2.x. Principalul atu al Windows 1 și anume posibilitatea folosirii unui mouse, venea într-o perioadă PC-urile obișnuite nu erau echipate în general cu mouse. Windows 3.x este la cu totul alt nivel și chiar este un sistem cu care poți să faci lucruri interesante, mai ales că ai la dispoziție Office, Photoshop, Premiere și alte sute de titluri disponibile. Cu Windows 3.11 te poți conecta la Internet folosind TCP/IP. Nu e de mirare că, cu toate limitările sale, Microsoft a retras efectiv Windows 3.11 de pe piață în 2008.

A fi sau a nu fi… sistem de operare

Pentru că Windows 1.0 pare să fie mai mult o interfață grafică pentru MS-DOS, s-a pus problema dacă acesta este cu adevărat un sistem de operare. Trebuie să ținem cont că Windows 1.0 funcționează cu propriile sale drivere pentru hardware ceea ce este cu mult peste nivelul unei simple interfețe grafice.

Driverele incorporate în Windows 1.01
Printre driverele de mai sus putem observa și HPLASER.DRV pentru imprimantele HP LaserJet introduse în 1984.

Stranger Things

Datorită mega-popularității serialului Stranger Things, care aduce un omagiu anilor ’80 , și care în ultimul sezon a ajuns în epoca Windows 1.0, Microsoft i-a făcut puțină reclamă anul trecut. Sezonul 4 care are loc în 1986 când are loc și evenimentul de la Cernobîlul și care se integrează de minune în povestea Stranger Things.

De unde obținem Windows 1.0?

Evident, nu de la Microsoft. Pentru sisteme de operare retro există un singur site de referință, iar acesta se numește winworldpc.com. În caz că winworld pică, o să pun spre download kitul la sfârșitul articolului.

Odată ajunși la pagina de descărcare, descărcăm și Windows 2.0 pentru că avem nevoie de driverul pentru mouse, respectiv fișierul mouse.drv. Windows 1.0 nu va colabora cu mouse-ul nostru pe PS/2 . (în 1985 nici nu era inventat standardul).

Nu mai am unitate dischete, ce fac?

Nicio problemă, nimeni nu mai are. După ce descărcăm kitul de instalare – care este o arhivă .7z de 528KB – vom folosi 7zip pentru a extrage kitul de instalare.

Arhivă în arhivă: fișierele noastre sunt conținute în 5 imagini de dischete. Pentru a face lucrurile extrem de simple, 7zip ne lasă să extragem din imaginile de dischete toate fișierele la un singur loc, utilizând comanda Extract Here.

După ce am selectat toate cele 5 imagini de dischete și am folosit comanda Extract Here, vom avea în același folder cele 155 de fișiere necesare pentru instalare. Microsoft folosește nume unice pentru fiecare fișier, singurul pentru care ni se va cere confirmare de suprascriere este fișierul readme.txt. Pe acesta putem să-l rescriem fără nicio grijă.

Back to DOS

Pentru că Windows 1.0 este mai mult o extensie pentru DOS și mai puțin un sistem de operare per se, din moment ce avem fișierele de mai jos pe o partiție bootabilă de DOS, putem porni instalarea. Windows 1.0. folosește o interfață de tip text pentru instalare și trebuie să ne exprimăm opțiunile folosind cifre sau litere: C to Continue, Q to Quit, Y pentru Yes și N pentru No etc.

Comanda subst

Ca să ajungem la minunatele ecrane de mai sus, nu putem rula setup.exe dacă acesta se află într-un folder pe litera C: (cel puțin, nu din prima încercare). Să nu uităm: suntem în 1985, iar cei de la Microsoft se așteptă în mod obligatoriu ca noi să pornim instalarea – întocmai ca niște oameni în toate mințile – de pe unitatea de dischete, adică A:

Așadar suntem într-un mic impas, pentru că o partiție FAT 16 de DOS va primi litera C: atunci când bootăm de pe ea. Din fericire, începând cu DOS 5, există comanda externă subst (externă: adică necesită fișierul subst.exe) prin care putem aloca o literă de unitate unui folder, inclusiv litera A. Sintaxa este următoarea:

subst [<Drive1>: [<Drive2>:]<Path>] 

subst A: C:\kit

După ce folosim comanda de mai sus, folderul C:\kit se va da drept unitatea A: și când scriem setup.exe totul merge conform planului, drept dovadă ecranul de mai sus prin care suntem anunțați că s-a finalizat instalarea. (Presupunem că în folderul „kit” sunt fișierele extrase adineauri. )

Pentru ca această comandă să funcționeze, e suficient să copiem fișierul subst.exe pe C:\ dacă nu avem o instalare completă de DOS, care include toate utilitarele.)

Să setăm și versiunea de DOS cu setver

Setver.exe, la fel ca și subst.exe, face parte tot din echipa specială DOS 5 (și următoarele) pusă pe „păcăleală”. Setver va face ca un program – care are nevoie de o versiune specifică de DOS – să creadă că versiunea curentă de DOS este fix cea de care are nevoie. Ca să ne iasă acest truc copiem setver.exe pe C: și adăugăm următoarea linie în config.sys:

DEVICE=SETVER.EXE WIN100.BIN 3.34

Windows 1.0 va crede că folosește DOS 3.34 și va porni în sfârșit.

Drive-ul cu Windows 1.0 accesat din Windows 10. În folderul Windows avem, firește, sistemul de operare. Avem subst.exe și setver.exe pe C:\ . Mai avem folderul Win1 din care am rulat setup.exe. Mai avem și edit.com ca să edităm config.sys, deși o putem face la fel de bine și din Windows 10

La mine s-a instalat dar n-a pornit. E momentul pentru VGASETUP.EXE!

Ce să vezi, și eu am pățit la fel. În cazul meu, problema era de la placa video RTX 2070 Super care n-a vrut să pornească în modul EGA care este implementat în driverul EGAHIRES.DRV, respectiv ccel mai bun mod de afișare din 1985. Deși RTX-ul e compatibil cu standardul VGA (introdus în 1987) și implicit și cu standardul anterior EGA – pur și simplu sistemul de bloca când intram în Windows. Rezolvarea vine odată cu instalarea unui driver VGA 640×480 și rularea VGASETUP.EXE – fișier pe care-l creează acest utilitar.

Faceți click pe imagine pentru a descărca driverul.

Ca să folosim acest driver trebuie să reluăm procesul de instalare și să copiem WIN1VGA.EXE în folderul de instalare, aceta va patchui niște fișiere și va crea un VGASETUP. EXE de pe care vom porni instalarea și vom putea selecta ca mod video VGA. Iată propriile sale instrucțiuni de instalare:

Instrucțiuni ~~~~~~~~~~~~
1. Extrageți toate fișierele de instalare Windows 1.0 într-un director pe hard disk. [ceea ce noi am făcut deja]    (de exemplu, C: \ WINSETUP).
2. Copiați WIN1VGA.EXE în acel director și rulați-l. Un nou driver și un nou program setup va fi creat.

Victorie! Avem Windows 1.0 perfect funcțional!

Kitul de instalare

Ce ar fi să avem toate fișierele de instalare Windows 1.0 deja dezarhivate într-un singur folder inclusiv driver-ul pentru mouse + driverul VGA gata instalat (pornim instalarea de pe vgasetup.exe) + subst.exe si setver.exe într-o singură arhivă de 554 KB?

https://www.pinzaru.ro/kit_windows_1.0.7z

« 1 2 | Vezi toate paginile»

Comentarii

Un comentariu la articolul “Cum instalam Windows 1.0 pe un PC ultimul răcnet”

  1. Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice | pinzaru.ro on January 29th, 2022 7:42 pm

    […] Da, putem începe lista chiar cu Windows 1.0 din 1985! Windows 1.0 nu este chiar un sistem de operare per se, mai mult o interfață grafica pentru DOS. Așadar, daca putem rula DOS pe un PC avem toate șansele să pornim și Windows 1.0. Și într-adevăr, se poate. Necesită puțina muncă driverul VGA, pentru care avem nevoie de un patch. Și mouse-ul PS2-ul necesită puțina atenție specială, întrucât în 1985 nici nu exista acest standard care a fost lansat de IBM tocmai in 1987. Din fericire, Windows 2.0 din 1987… este pregătit să lucreze cu mouși PS2 așa că vom împrumuta driverul de mouse de acolo. Stai un pic că eu am mouse pe USB? Nicio problemă, BIOS-ul emuleaza mouse-ul USB ca pe unul PS2… așa că va merge în Windows 1.0 și 2.0. Găsiți aici toate detaliile aici. […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.