GeForce seria 7 în Windows 98

May 3, 2020

Ultimele plăci pentru care nVidia a oferit suport oficial pentru Windows 9x au fost cele din seria 6. Seria 7 a fost lansata în 2005 când Windows 98 încă era prezent pe piață (aprox 10%) și primea update-uri de la Microsoft. (suportul oficial a încetat în iulie 2006). Din aceste motive, unii producători au lansat plăci video din seria 7 la pachet cu drivere pentru Windows 98. În același timp, pasionații de Windows 9x nu au stat degeaba și au compilat diverse versiuni de drivere oficiale și neoficiale pentru a prelungi suportul pentru Windows 98. Unul dintre aceste drivere poartă denumirea de:

Tweaked Unofficial NVIDIA Display Driver 82.69 for Windows 98/98 SP1/98 SE/ME
Version 1.03
Modded by Maximus-Decim
12-22-2008
Acest driver suportă de la GeForce-ul original până la modele mai noi, chiar din seria 8.

Am probat acest driver cu un BFG 7600GT OC 256MB pe PCI-Express.

Trebuie să avem în vedere că plăcile video PCI-Express pot sau nu funcționa în Windows 98 la capacitatea lor maximă, în sensul că le putem scoate din regimul de placă „Standard PCI” și le putem instala driverele. Windows 98 este, bineînțeles, mult mai prietenos cu plăcile video pe slot AGP și PCI. În funcție de modelul plăcii de bază, de BIOS și de placa video în sine instalarea poate decurge absolut normal (de exemplu, am instalat o placă video ATI X700 și n-a fost nici cea mai mică problemă, am avut rezoluție full HD la repornire și totul OK) sau placa video poate să nu fie recunoscută și driverul să refuze instalarea. Mai departe, la o instalare forțată pot apărea alte probleme, cum am pățit și eu cu 7600GT-ul de mai jos.

Dacă sistemul de se blochează la o instalare nereușită de drivere, accesăm partiția cu Windows 98 din Windows 10, dăm o căutare la fișierele instalate în folderul Windows și le ștergem. (e suficient și NVDISP.DRV - NVIDIA display driver) Dacă Windows 98 nu mai găsește driverele anterior instalate, nu va da nici un mesaj de eroare ci va trata placa video ca Standard PCI.

Ei bine, am reușit să instalez 7600GT-ul de mai sus cu driverele în cauză. Instalarea a mers fără probleme, însă mai am de rezolvat vreo câteva puzzle-uri până totul să fie funcțional.

Work in progress

Am instalat driverele manual, placa a fost recunoscută corect și instalarea a mers ceas. La repornirea, am avut parte de o rezoluție ciudată 720x576x16bit.

Am instalat apoi driverele din installer si placa a pornit in 640×480 pe 256 de culori. De data asta am avut parte de rezoluții Full HD dar, efectiv, nu mergea decât 1366×768 pe 16bit.

Singurul joc care a vrut sa pornească a fost venerabilul Unreal. Totuși, ținând cont că am testat pe puțin vreo 15 plăci video pe aceeași instalare de Windows 98 posibil să fie de acolo o problemă. Însă rezultatele sunt încurajatoare, mai ales că 7600GT poate fi instalată cu succes și în Windows 10.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.