MS-DOS 5.0, since 1991
May 16, 2020
MS-DOS 5.0 a fost lansat în iunie 1991 și, în mai puțin de un an, a făcut echipă câștigătoare cu Microsoft Windows 3.1, care a fost lansat în aprilie 1992 și s-a dovedit un succes pentru Microsoft.


MS-DOS 5.0 a fost prima versiune care a venit la pachet cu himem.sys, un manager pentru memoria superioară, care a fost mai apoi inclus în mod standard în toate versiunile ulterioare de MS-DOS. Acesta a mai venit și Microsoft Editor (edit.com) propriul editor text. În mare, versiunile viitoare au rămas la fel la nivel de funcționalitate.

Recunoașteți interfața?

MS-DOS 5.0 în 2020?

MS-DOS se poate instala pe orice PC care are BIOS. PC-urile x86 care nu mai au BIOS folosesc arhitectura UEFI care, în majoritatea implementărilor, oferă și un modul de backward compatibility (CSM – Compatiblity Support Module) care face ca PC-ul nostru să se comporte ca și cum ar avea BIOS. Cu suportul CSM activat și datorită arhitecturii x86 și a modului real, am instalat fără nici cea mai mică problemă MS-DOS 5.0 pe un Ryzen 9@3.8Ghz cu 32GB DDR4 și pe SSD în modul AHCI. Nici una dintre aceste specificații extraterestre pentru anul 1991 n-a intimidat în niciun fel sistemul de operare. În materie de spațiu de stocare, MS-DOS vine cu limitările FAT16, adică partiția maximă poate fi de 2GB. Cu binecuvânatarea BIOS-ului, MS-DOS va primi acces la SSD-urile noastre, le va vedea inclusiv pe cele nVME. Cum este și de așteptat nu dar nu va înțelege mare lucru din sistemul de partiții și fișiere curent, de exemplu în cazul unei instalari Windows 10, va recunoaște partiția de sistem care are aproximativ 500mb și singura care este „trendingul” vremii. În rest, prin intermediul BIOS-ului doar primii 8GB de pe un disc vor fi accesibili, asta înseamnă că trebuie să facem partiția FAT16 pentru DOS 5 la începutul discului.

Cum instalăm DOS 5?
În general, dacă e să lucrăm în DOS, fie pentru gaming retro sau ca să instalăm un Windows 3.x, este recomandabil să folosim DOS 6.22. Totuși dacă vrem musai să instalăm DOS5, o putem face cu UNetbootin. Eu, de exemplu am instalat de exemplu Windows 1.0 folosind DOS 5.
Cu Unetbootin e atât de simplu să facem un stick bootabil, încât poza de mai jos exemplifică tot procesul. Pur și simplu dăm „browse” ca să încărcăm imaginea de dischetă bootabilă cu DOS 5 și selectăm unitatea USB. Atât!

De unde luăm imaginea cu discheta de boot de DOS 5? De regulă, de pe allbootdisks.com.

Reclama MS-DOS 5
Comentarii
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.