Windows 98 second edition, aniversarea de 10 ani (1999 – 2009)

August 9, 2009

Windows 98 reloaded, adică second edition

Acum 10 ani, mai exact în aprilie 1999, Windows 98 a cunoscut un update major sub denumirea de Windows 98 Second Edition (SE). Deși nu fost un produs revoluționar, Windows 98SE a rezistat pe piața mai mult decât se aștepta Microsoft. Revenim de îndată la ceastă idee. În anul 2001, am avut parte de doua lansări importante: Intel a scos pe piața  Pentium 4 iar Microsoft a lansat Windows XP. Ei bine, pasul către XP nu a fost făcut în mare grabă. În anul 2001, Windows 98 oferea cea mai buna compatibilitate cu programele existente, era mai puțin pretențios cu hardware-ul și asigura performante sensibil mai bune în jocuri. În anul 2004, la 5 ani după lansare, Windows 98 era sistemul de operare încă folosit pe 1/3 din PC-urile conectate la internet. Vrând, nevrând Microsoft a amânat cu 2 ani trecerea produsului pe linie moarta, ceea înseamna, în mare, înghețarea suportului tehnic și a update-urilor. Așadar, oficial Windows 98 a fost scos la pensie în iulie 2006.

 În amintesc că în vitrina unui magazin local (destul de important) Windows 98 încă mai putea fi achiziționat și la nivelul anului 2005, în plina epoca de glorie și maturitate a XP-ului. În iulie 2006 Microsoft i-a retras oficial suportul, iar la momentul actual, are o cotă de piață aprox 0.5%, adică un PC din 200 încă folosește Windows 98.

Windows 95 vs  Windows 98SE?

Spre deosebire de predecesorul sau, Windows 95  (imaginea de mai sus), Windows 98 nu a mai fost un produs la fel  de revoluționar. Deși a venit cu numeroase îmbunătățiri și suport pentru cele mai noi tehnologii, utilizatorul obișnuit nu s-a grăbit sa facă trecerea spre noul sistem de operare. În România acelor ani, ca de altfel și la nivel mondial, hardware-ul era foarte scump. Atât timp cat Windows 95 se descurca mai rapid cu 16 MB RAM multi utilizatori au preferat vechiul sistem de operare în dauna lui Windows 98.

Și totuși, ce a adus nou Windows 98?

WDM – cea de a doua ediție făcut o mica revoluție în privința driverelor. Este vorba aici de noul model de drivere Windows Driver Model (WDM). Acest tip superior de drivere a venit sa înlocuiască mai vechile drivere de tip VxD cu rădăcini în Windows 3.x. Windows XP folosește acest tip de drivere, dar și Vista dar viitorul Windows 7 care va fi lansat în octombrie.

Noua interfața grafica – Windows 98 a venit cu îmbunătățiri la nivelul graficii. Pur și simplu totul arată mai bine și are o aromă de Internet.

Suport pentru cele mai noi tehnologii de la momentul lansării: Windows 98 știe sa lucreze cu unități optice DVD, cunoaște tehnologia MMX, oferă suport plug and play pentru numeroase componente hardware, suport USB audio pentru plăci de sunet/căști pe USB.

Putem instala astăzi Windows 98 pe un Core 2 Quad

Da, putem instala fără mari probleme pe cel mai nou PC posibil.  Nu se pune problema ca aceasta să refuze să lucreze cu cele mai noi microprocesoare sau plăci de bază. Chiar și plăcile de bază care suportă UEFI, pot fi setate să emuleze clasicele rutine BIOS cu care Windows 98 se împacă atât de bine. Totuși, încet dar sigur producătorii de hardware și software au renunțat sau vor renunța la suportul pentru Windows ’98. Cine-si cumpăra hardware și software de ultima ora intenționează sa le folosească împreuna și cu un sistem de operare tot de ultima ora. Va trebui să avem în vedere că cu plăcile video din generația DX10 nu oferă drivere pentru Windows 98. Cu toate acestea, încă sunt desul de multe plăci valabile care se vor înțelege fără probleme cu Windows 98.

La nivel de drivere, nu întâmpinăm alte probleme majore. În afara plăcilor video, plăcile de sunet, webcam-urile, plăcile de rețea și așa mai departe, pot fi folosite fără mari bătăi de cap în Windows 98. Pentru USB în caz că avem probleme cu o placa de baza foarte noua, putem folosi o placa de extensie PCI-USB, acestea sunt ieftine si „gets the job done”.

Va trebuie să ținem cont că lucrează doar cu sistemul de fișiere FAT32 și va trebui să luăm în considerare și mărimea partițiilor să nu fie mai mare de 32GB.

Unele jocuri mai noi vor refuza să pornească în Windows 98. Acest aspect se compensează cu jocurile mai vechi, care dacă au fost făcute pentru Windows 95/98 vor rula fără probleme, evident.

Internet?

Da, desigur. Browserele continuă să ofere suport pentru Windows 98. Este sigur să navigăm cu Windows 98? Depinde de cine ne ataca și dacă chiar vrea să acceseze umilul nostru PC. În principiu, cel mai nou virus va avea în vedere  sisteme de operare curente care se trag din familia Windows NT, avem în vedere Windows XP și Vista, bineînțeles. Un virus conceput să compromită niște fișiere de sistem din Windows Vista sau XP – este posibil să fie inofensiv în Windows 98, mai ales când este gândit să modifice anumite fișiere de sistem care nici nu există în Windows 98. Cu toate acestea, dacă cineva-și pune în minte să acceseze sistemul nostru cu Windows 98, va avea mai multe șanse de reușită, față de același sistem echipat cu Vista și updatat la zi.

De ce am mai folosi Windows 98?

Indiscutabil, pe calculatoarele mai vechi cea mai buna performanta o obținem  cu Windows 98. De asemenea, obținem și o compatibilitate foarte bună cu hardware-ul mai vechi. De exemplu, dacă dorim sa punem pe picioare un Pentium MMX la 233 Mhz, atât Windows 98 cât și PC-ul în sine se vor simți în largul lor. Windows 98 se mișca acceptabil și cu 16MB RAM, dar nu ar trebui să forțăm lucrurile și să-i oferim măcar 64MB RAM. Un asemenea PC poate fi încă util la o scoală din mediul rural, de ce să-l aruncăm?

Dacă nu se pune problema de hardware, e posibil să avem un software care e scris special pentru Windows 9x și nu va rula sau va rula cu probleme, pe Windows XP/Vista. La nivel de compatibilitate, Windows 98 are la dispoziție mii de programe scrise pentru Windows 95 & co. Windows 98 se va descurca bine și cu programele pe 16bit pentru Windows 3x. Să nu uităm de jocuri, unele jocuri mai vechi țin dinadins să nu pornească în Windows XP, chiar dacă activăm setările de compatibilitate.

Un alt motiv, poate fi bineînțeles, nostalgia. Dacă ne e dor de Windows 98, îl putem instala pe PC-ul nostru actual, mai ales că nu întâmpinăm probleme pe partea de hardware, cu excepția plăcii video. Chiar și așa, putem folosi în PC-ul nostru două plăci video, pe cea pentru Windows 98 o setăm ca placă primară în BIOS și pe cea mai nouă, care suporta DX10, o setăm ca placa primară din Control Panel în XP sau Vista. Dacă nu avem o placă de bază mai pompoasă cu două sloturi PCI-Express, putem folosi o placa video 3dfxVooDoo pe PCI. Dacă tot mergem pe varianta nostalgică, măcar să avem hardware care are un anumit statut istoric.

 

Comentarii

Avem 3 comentarii la articolul “Windows 98 second edition, aniversarea de 10 ani (1999 – 2009)”

  1. Windows Millenium (Me) – ediția milenară după 20 de ani | pinzaru.ro on October 24th, 2020 1:09 pm

    […] o nouă instalare, iar senzația de a avea sistemul la zi mă ținea mai aproape de Me în dauna Windows 98SE. În același timp, Windows Me nu putea fi restartat în modul MS-DOS pentru […]

  2. Biostar X470GTA placa de baza AM4 cu sloturi PCI clasice | pinzaru.ro on October 27th, 2021 8:28 pm

    […] în Windows 3.11 cat și în Windows 98SE mouse-ul și tastatura pe USB sunt recunoscute fără bătăi de cap, pentru ca sunt emulate din […]

  3. Windows 98 – episodul cu mouse-ul | pinzaru.ro on February 13th, 2022 8:59 pm

    […] avem un mouse perfect funcțional în DOS, în Windows 1.x, 2.x, 3.x, Windows 95 dar nu și-n Windows 98SE care este și cel mai nou sistem de operare dintre toate, ba chiar are suport nativ pentru […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.