Asrock P45TurboTwins2000 – noul chipset P45 pe 65 nm, socket 775

December 15, 2008

Asrock ne propune o placa dotata cu un chipset de poate de dezirabil în momentul de față – Intel P45 – la un preț de retail care începe de la 350 RON. Este vorba de AsrockTurboTwins2000 placa echipata cu un northbridge P45 si  southbridge ICH10. Acest chipset fost lansat oficial în iunie și iată că în decembrie a ajuns pe mâinile mele. Față de chipsetul P35 care folosește o tehnologie de 90nm, P45 este pe 65nm la fel ca și cel mai nou chipset de la Intel, proaspăt lansat în noiembrie – respectiv Intel X58, nume de cod Tylersburg,.Cu X58 Intel a abordat și o noua arhitectura socket 1366 și echivalentul la un Core 2 Quad poartă denumire de Core i7. Probabil procesoare dual core vor fi denumite Core i5. Cu toate acestea, socketul 775 e încă mainstream și va mai fi vreo câțiva ani de acum încolo, căci noua arhitectura va fi destul de costisitoare. În special plăcile cu chipset X58 nu am văzut sub 1000 de lei, iar un kit cu un quad core i7-920 ne poate ajunge lejer la 2300 de lei.  Dacă avem deja un quad core pe 45nm din seria 9xxx nu avem suficiente motive pentru un upgrade costisitor. Din testele care s-au scurs pe net, i7-920 vs Q9550, diferențele sunt de sub 10%.

What’s in the box?

Placa celor de la ASRock se poate lauda 4 sloturi DDR3 și două sloturi DDR2. Evident, nu le putem folosi simultan, dar deja avem o placă cu 4 sloturi DDR3, ce putem să cerem mai mult?

Asrock P45 features

Spre deosebire de P35 4Core Twins, despre care am vorbit acum câteva luni, P45-ul chiar dacă face parte din același segment, este mai dotată cu tehnologii noi și mai puțin dotată pe partea de „legacy”. De data aceasta avem parte de ieșiri digitale SPDIF, dar unii dintre noi pot resimți lipsa porturilor clasice în special cel paralel. Eu de exemplu am o imprimanta HP LaserJet 5si pentru care am nevoie de port paralel. Cum nu exista nici măcar un header pe placa de baza pentru a putea beneficia de o conexiune paralela, am fost nevoit sa apelez la serviciile unei placi de extensie PCI – Paralel.

Chipul Jmicron care echipează placa de baza oferă funcționalitate eSATA prin prelungiri ale porturilor SATA interne, ceea ce înseamna ca trebuie sa facem conexiunea cu unul porturile din capătul celalalt al plăcii cu un cablu obișnuit SATA.

Porturi

Porturi Asrock P45 Turbo Twins 2000

BIOS

Asrock a reușit performanta sa scoată în doar câteva luni nu mai puțin de 7 update-uri, versiunea 1.8 fiind cea cu care am testat placa.  Update-ul se realizează foarte simplu, daca alegem sa-l facem din Windows.

Cat despre interfața  aceasta este destul de generoasa în opțiuni, deși unele opțiuni sunt grupate nu tocmai cum ne-am fi așteptat. Dacă BUS-ul și multiplicatorul îl putem seta de la secțiunea CPU, voltajul îl putem seta abia dupa ce am ajuns spre sfârșitul secțiunii Advanced > Chipset.

Overclocking și jumperi

Diferentele dintre placi echipate cu același chipset nu de multe ori intra în marja de eroare a benchmark-urilor atunci când procesorul functioneaza la parametri standard. Când alegem sa plătim mai mult cu 30-40% sau chiar dublu pentru o placa cu acelasi chipset o facem in parte pentru extra dotări dar mai ales pentru a putea beneficia de stabilitate in overclocking.

Dar de la una dintre cele mai ieftine placi din gama plăcilor echipate cu P45 la ce sa ne așteptam? Nu stiu. Dar vă spun la nu mă așteptam, la overclocking old school – prin jumeri. Așadar, pentru un overclocking cu șanse mari de reușită trebuie sa apelam la o serie jumeperi poziționați nu tocmai fericit din moment ce necesita scoaterea plăcii video dacă avem parte de una mai lunga – care forțează limitele standardului ATX. (precum Radeon 4850) Aflam de acești jumperi minune bineînțeles daca citim manualul, în rest ASRock nu face mare gălăgie in privința lor.

Acesti jumperi ne permit ca atunci cand facem overclocking, iar FSB-ul atinge valori de  1066/1333/1600 sa avem un FSB la memorii de 800 sau 1066Mhz. De exemplu, daca avem un procesor E5200 (FSB 800) si setam jumperii pentru un FSB  1333mhz (333) – putem tine procesorul la 1333 si memoriile la 800/1066 mhz. In lipsa acestor jupmeri am fi ajuns la cer cu FSB-ul memoriilor.

Concluzii?

Folosesc această placă de aproximativ doua săptămâni și mă declar mulțumit de achiziție și în special de preț, care mi se pare foarte competitiv. Motivul principal pentru care am ales-o a fost ieșirea digitală SPDIF și pentru pot să ies cu sunet digital direct în receiverul meu Eltax. Dacă vă faceți un sistem nou acum în decembrie 2008 placa se află în topul best-buy. Există și o variantă cu Wi-FI incorporat, daca sunteți dispuși sa măriți bugetul alocat plăcii de bază. Modelul cu Wi-Fi poartă denumirea de ASrock P45R2000-WiFi, deși arată identic la prima vedere, mai are în dotare încă un port gigabit (Dual GLAN) plus FireWire IEEE 1394.

 

 

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.