Asrock P45TurboTwins2000 – noul chipset P45 pe 65 nm, socket 775
December 15, 2008
What’s in the box?
Placa celor de la ASRock se poate lauda 4 sloturi DDR3 și două sloturi DDR2. Evident, nu le putem folosi simultan, dar deja avem o placă cu 4 sloturi DDR3, ce putem să cerem mai mult?
Spre deosebire de P35 4Core Twins, despre care am vorbit acum câteva luni, P45-ul chiar dacă face parte din același segment, este mai dotată cu tehnologii noi și mai puțin dotată pe partea de „legacy”. De data aceasta avem parte de ieșiri digitale SPDIF, dar unii dintre noi pot resimți lipsa porturilor clasice în special cel paralel. Eu de exemplu am o imprimanta HP LaserJet 5si pentru care am nevoie de port paralel. Cum nu exista nici măcar un header pe placa de baza pentru a putea beneficia de o conexiune paralela, am fost nevoit sa apelez la serviciile unei placi de extensie PCI – Paralel.
Chipul Jmicron care echipează placa de baza oferă funcționalitate eSATA prin prelungiri ale porturilor SATA interne, ceea ce înseamna ca trebuie sa facem conexiunea cu unul porturile din capătul celalalt al plăcii cu un cablu obișnuit SATA.
Porturi
BIOS
Asrock a reușit performanta sa scoată în doar câteva luni nu mai puțin de 7 update-uri, versiunea 1.8 fiind cea cu care am testat placa. Update-ul se realizează foarte simplu, daca alegem sa-l facem din Windows.
Cat despre interfața aceasta este destul de generoasa în opțiuni, deși unele opțiuni sunt grupate nu tocmai cum ne-am fi așteptat. Dacă BUS-ul și multiplicatorul îl putem seta de la secțiunea CPU, voltajul îl putem seta abia dupa ce am ajuns spre sfârșitul secțiunii Advanced > Chipset.
Overclocking și jumperi
Diferentele dintre placi echipate cu același chipset nu de multe ori intra în marja de eroare a benchmark-urilor atunci când procesorul functioneaza la parametri standard. Când alegem sa plătim mai mult cu 30-40% sau chiar dublu pentru o placa cu acelasi chipset o facem in parte pentru extra dotări dar mai ales pentru a putea beneficia de stabilitate in overclocking.
Dar de la una dintre cele mai ieftine placi din gama plăcilor echipate cu P45 la ce sa ne așteptam? Nu stiu. Dar vă spun la nu mă așteptam, la overclocking old school – prin jumeri. Așadar, pentru un overclocking cu șanse mari de reușită trebuie sa apelam la o serie jumeperi poziționați nu tocmai fericit din moment ce necesita scoaterea plăcii video dacă avem parte de una mai lunga – care forțează limitele standardului ATX. (precum Radeon 4850) Aflam de acești jumperi minune bineînțeles daca citim manualul, în rest ASRock nu face mare gălăgie in privința lor.
Acesti jumperi ne permit ca atunci cand facem overclocking, iar FSB-ul atinge valori de 1066/1333/1600 sa avem un FSB la memorii de 800 sau 1066Mhz. De exemplu, daca avem un procesor E5200 (FSB 800) si setam jumperii pentru un FSB 1333mhz (333) – putem tine procesorul la 1333 si memoriile la 800/1066 mhz. In lipsa acestor jupmeri am fi ajuns la cer cu FSB-ul memoriilor.
Concluzii?
Folosesc această placă de aproximativ doua săptămâni și mă declar mulțumit de achiziție și în special de preț, care mi se pare foarte competitiv. Motivul principal pentru care am ales-o a fost ieșirea digitală SPDIF și pentru pot să ies cu sunet digital direct în receiverul meu Eltax. Dacă vă faceți un sistem nou acum în decembrie 2008 placa se află în topul best-buy. Există și o variantă cu Wi-FI incorporat, daca sunteți dispuși sa măriți bugetul alocat plăcii de bază. Modelul cu Wi-Fi poartă denumirea de ASrock P45R2000-WiFi, deși arată identic la prima vedere, mai are în dotare încă un port gigabit (Dual GLAN) plus FireWire IEEE 1394.
Comentarii
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.