3dfx Voodoo 1, accelerator grafic PCI

March 10, 2010

Fără nicio îndoială, acceleratoarele 3D produse de cei de la 3DFx Interactive sub brandul VooDoo au stârnit printre cele mai pătimașe pasiuni în rândurile gamerilor. 

Voodoo Graphics PCI

Mai jos avem un VooDoo prima generație, zis și VooDoo 1. Acesta se montează într-un slot PCI și dispune de 4MB RAM care rulează la 50Mhz, la fel ca și procesorul grafic.

3dfx VooDoo  de la Diamond Multimedia (c) 1997

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, restartam calculatorul și bootam în Windows 98 Second Edition sistemul de operare al gamerilor de acum 10 ani. PC-urile vremii erau echipate într-o măsura covârșitoare cu placi video PCI sau AGP de 2/4MB iar jocurile erau rulate în software mode, undeva la 320×240 sau 640×480, dacă hardware-ul permitea. PC-ul pe care l-am comandat în 1998 era echipat cu placa video de mai jos: un S3 Virge DX echipat cu 2MB RAM. Plăcile S3 erau foarte populare la acel moment datorită unei randări 2D optime, dar la partea 3D erau un semi-dezastru: funcțiile 3D erau slab implementate și un joc chiar dacă pornea, frame rate-ul era „suboptimal”.

Așadar, folosind randarea 2D, imaginea era în general patrățoasă și fără detalii, în special dacă era rulată la rezoluții de 320×240.  Un accelerator VooDoo  schimba cu totul înfățișarea unui joc. Sa ne oprim de exemplu Quake 1, luând un exemplu rapid de pe google images:

Accelerator 3D și nu placă video

Voodoo 1 a fost, este și va fi… doar un accelerator. Asta însemnă că rolul său este de a randa grafica 3D, fără să aibă atribuții 2D, cum ar fi afișarea interfeței din Windows/DOS. Pentru aceasta calculatoarele echipate cu VooDoo 1 necesită în continuare și serviciile unei placi video 2D, care poate cea fi on board sau dedicată. Conexiunea dintre cele două placi se face printr-un cablu tată-mamă VGA, ca în imaginea de mai jos. În principiu, nu există probleme de compatibilitate, am încercat un VooDoo 2 și cu o placa Radeon HD4850 și imaginea a fost afișată fără probleme la o rezoluție de 1680×1050. Pur și simplu placa VooDoo face bypass la imaginea 2D și nu o procesează deloc, e ca și cum am avea un splitter.

În funcție de soluția aleasă de producătorul plăcii (3dfx furniza doar chip-ul ) comutarea de la semnalul 2D la semnalul placa VooDoo se făcea fie prin componente pur electronice, fie prin niște relee mecanice. La plăcile cu relee pur și simplu se auzeau niște click-uri când placa VooDoo era pusă la treabă, în general odată ce era afișată superbul logo de mai jos:

Jocurile vechi continuă să aibă o anumită grație, în special dacă le randăm pe un monitor CRT și mai folosim și un VooDoo pe deasupra. Să nu uităm că monitoarele CRT au o gamă de culori mai bogată și nu au o rezoluție nativă, în sensul că imaginea nu de degradează dacă e setată la o rezoluție inferioară, precum 640×480. Nu același lucru putem spune și despre tehnologia LCD. Dacă rulăm un joc la 640×480 pe un LCD care are rezoluție nativă de 1680×1050 distanțele prea mari dintre pixeli vor deveni evidente și, astfel, nu vom aceeași calitate a imaginii ca pe clasicul CRT. Din acest motiv un joc randat la 640×480 pe un CRT va arată întotdeauna mult mai plăcut ochiului.

End of story: 3dfx – cumpărat de nVidia

A fost cât a fost frumos, cei de la 3dfx au făcut niște greșeli de management, produsele  nVidia au devenit pur și simplu mai bune, apoi 3dfx s-a îndreptat spre faliment și a sfârșit în ograda celor de la nVidia, care au pus mâna pe toate patentele lor. Comunitatea 3dfx însă nu s-a destrămat și avem la dispoziție drivere pentru toate versiunile de Windows curente, chiar dacă plăcile nu mai fac față la jocurile noi.

 

 

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.