Cum tranformăm slotul PCI-Express într-unul PCI clasic? Nimic mai simplu, folosim un adaptor!

June 17, 2020

Dacă ținem cu tot dinadinsul să avem un slot PCI în calculatorul nostru de ultimă generație – există soluția adaptoarelor PCI-E 1x la PCI. Aceste adaptoare nu necesită drivere, ele conțin un chip bridge care va traduce semnalele PCI pe BUS-ul PCI-Express și totul întâmplă la nivel de protocol, fără intervenția sistemului de operare. Am testat acest tip de adaptoare în Windows 3.x, Windows 95, Windows 98, Me, 2000 dar și-n Windows 10 și totul decurge fără probleme, exact ca și cum am avea un slot PCI adevărat.

Aceste adaptoare există în mai multe variante, dar una dintre cele mai convenabile soluții o reprezintă cele care se montează direct în slot și în care putem monta mai apoi o placă PCI. Dacă placa noastră PCI este de tip low profile aceasta va ajunge la dimensiunea unei plăci PCI normale și va încăpea într-o carcasă obișnuită.

Adaptor PCI – SATA VIA6421A conectat într-un sistem Ryzen 3900x/placă de bază Biostar X470 GTA

Dacă vrem să montăm o placă PCI de dimensiuni normale, precum o placă de sunet Creative Soundblaster Audigy trebuie să luăm în considerare dacă lățimea carcasei oferă aproximativ 5cm de extra spațiu. (în cazul în care preferăm să închidem și capacul lateral – ceea ce este absolut recomandat dacă avem un sistem de ventilație activ)

Rată de transfer

Rata de tranfer pe slotul PCI-E 1x este de 250MB/s, aproape dublu față de cei 133MB/s oferiți de standarul PCI. Așadar, nu se pune problema ca placa noastră adaptată într-un slot PCI-E 1x să ducă lipsă de lățime de bandă.

Cât costă?

Aceste adaptoare costă în jur de 10 dolari pe ebay și reprezintă o soluție ieftină dacă avem nevoie să reciclăm de hardware mai vechi într-o configurație foarte nouă. De exemplu, folosind o combinație dintre acest adaptor și o placă placă foarte ieftină PCI – USB cu chipset VIA putem obține suport USB de la Windows 95 OSR2 până la Windows 10, totul sub 20 de dolari.

Dacă dorim o singură placă dedicată care să facă același lucru folosind fix același chip de la VIA trebuie să plătim cel puțin dublu. (ceea ce am și făcut)

Comentarii

Avem 2 comentarii la articolul “Cum tranformăm slotul PCI-Express într-unul PCI clasic? Nimic mai simplu, folosim un adaptor!”

  1. Mihai Radu on July 1st, 2020 4:56 pm

    Salut! Ai probat cumva cu o placa de sunet Xonar? Un adaptor din asta e compatibil 100% cu o placa Xonar? Nu as vrea sa risc sa ard placa de baza sau placa de sunet.

    Am placa asta: https://www.asus.com/ro/Sound-Cards/Xonar_D1/

  2. pinzaru on July 3rd, 2020 5:04 pm

    In mod normal, o placa de sunet Xonar nu e mai cu moț decat o alta placa, deoarece trebuie sa fie conforma cu standardul PCI. In principiu, compatibilitatea e de 100%. In realitate, nici placa nici sistemul de operare nu stiu ca ma mijloc e vreun adaptor si functioneaza ca si cum ar fi intr-un slot PCI obisnuit. Eu am in unitatea mea 4 device-uri pe PCI care sunt legate prin chip-uri bridge la PCI-Express: o placa de sunet Creative ES1371, o placa video Vodoo 3 PCI, o placa de PCI-SATA (bagata in adaptorul din imagine) + o placa PCI-E – USB. Chipul brigde de pe placa de baza conecteaza 2 device-uri (Voodoo + Creative), iar celealte device-uri folosesc fiecare cate un chip bridge separa si toate device-urile se inteleg intre ele fara nicio problema.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.