Statutul societatii comerciale

July 1, 2008

Necesitatea statutului, ca al doilea act constitutiv, este impusă de specificul societăţii pe acţiuni, în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată.[1] Statutul nu repetă prevederile contractului de societate, ci doar le dezvoltă.

Datorită complexităţii acestor societăţi este necesar ca, pornind de la clauzele contractului de societate, statutul să reglementeze ceea ce le este propriu, în special aspectele legate de organizarea şi funcţionarea societăţii (adunarea generală, condiţiile de adoptare a hotărârilor, administrarea societăţii, controlul asupra gestiunii societăţii).

Din dispoziţiile legale rezultă că asociaţii au posibilitatea să aleagă între a încheia  două acte constitutive distincte – contractul de societate şi statutul – şi încheierea unui singur înscris, care să le cuprindă pe amândouă.[2]

În jurisprudenţă[3] s-a decis că, între cele două acte constitutive, contractul de societate este principalul act constitutiv. Prin urmare, nu s-a recunoscut calitatea de asociat unei persoane care a semnat statutul, fără să semneze contractul de societate.

Statutul trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii de valabilitate ca şi contractul de societate (art. 948 Cod civil).


[1] Stanciu Cărpenaru, Drept Comercial Român, ed. IV-a, editua All Beck, Bucureşti 2002

[2] Contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv. – Art. 5 alin. (3) Legea 31/1990 republicată

[3] C.S.J., s.com., dec.nr.33/1994 în “Dreptul” nr.2/1995

Comentarii

Avem 3 comentarii la articolul “Statutul societatii comerciale”

 1. Tolan Daniel on September 19th, 2011 2:33 pm

  Buna ziua,
  am o intrebare. Am un SRL si caut statutul societatii. Am gasit “Certificat constatator” si “Autorizatia de constituire”. Acestea reprezinta statutul?
  Multumesc !
  Cu respect
  Daniel Tolan

 2. CRINA on December 14th, 2011 6:04 pm

  AVETI UN MODEL PT STATUT S.A imi trebuie pt scoala pentru firma de exercitiu imi puteti trimite pe bcrina44@yahoo.com

 3. Jolanta on December 12th, 2015 2:34 am

  a zis:3 December 2012, 11:32 am Buna Ziua,Odata ce societatea este avtzaia pt codul CAEN 2041 Detergenti, sapunuri, produse de intretinere, putem fabrica orice ce tine de aceasta gama de la sapun lichid pana la solutie antimucegai ?Sau mai este nevoie de alte autorizatii suplimentare ?

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.