League of legends – cafteala multiplayer 5 vs 5

June 10, 2010

« 1 2 | Vezi toate paginile»

Dacă vrem să încercăm ceva nou (atenție, poate crea adicție) n-ar strica să aruncăm o privire către League of Legends, aka LoL de la Riot Games.  Riot Games s-a format în 2006 și de atunci s-au opintit să scoată pe piață acest joc de tip multiplayer online battle arenea, zis și MOBA. Versiunea alpha s-a putut testa anul trecut și, cu siguranță, a captat atenția internauților. În versiunea alpha au fost lansați 17 campioni: Alistar, Annie, Ashe, Fiddlesticks, Jax, Kayle, Master Yi, Morgana, Nunu, Ryze, Sion, Sivir, Soraka, Teemo, Tristana, Twisted Fate, Warwick. Acum sunt mai multi și, din cate am înțeles, periodic vor fi lansați noi campioni fără ca vechii campioni sa fie scoși la pensie. Varianta oficiala se poate descărca gratuit de pe leagueoflegends.com, pur și simplu ne facem un cont și trecem la treabă, jocul e gratuit.

Cerințe hardware?

Jocul nu este unul pretențios pe partea de hardware. Ce-i drept, nici grafica nu te dă pe spate. Ideea e că avem de a face cu un joc competitiv, unde o reacție întârziată contează enorm și te poate face să pierzi o luptă, poate chiar întreg meciul dacă lupta decisivă are loc spre sfârșitul jocului.  Așadar, cei de la RIOT Games s-au gândit cum să optimizeze LoL pentru un frame rate mare pe orice neam de calculator și nu să adauge efecte speciale care să încetinească jocul, mai ales în timpul unui „team fight” când sunt 10 campioni fiecare cu animațiile și vrăjile sale.

Chiar și-n aceste condiții avem nevoie de (măcar) un procesor la 2GHZ cu SSE2, 1 GB RAM (2GB în Vista/7) și o placă video cu suport Pixel Shader 2.0 (nVidia: de la seria FX 5xxx încoace | ATI: de la seria 9000 încoace).

Ce-s aia campioni?

Sa zicem ca jucam un Counter Strike 1.6 dar, dintr-o dată, nu toți teroriștii sunt la fel? Unul se face invizibil pentru câteva secunde, unul te poate îngheța pentru două secunde, unul poate sa te atace cu foc, altul cu gheață,  unul poate să te încetinească, altul poate să te orbească, unul poate sa aibă viata mai multă (#diehard), unul poate sa se teleporteze…  Ei bine, cred ca ați prins ideea, căci tocmai v-am explicat esența League of Legends. Când se joacă 5 vs 5 (într-o echipa toți campionii trebuie sa fie diferiți), fiecare campion are propriile sale abilitați. Unele abilități pot fi asemănătoare de la un campion la altul, dar în esența fiecare campion se remarcă prin ceva diferit. De aici si jucabilitatea foarte mare, pentru ca meciurile on-line nu seamăna între ele. Chiar dacă se joaca pe aceeași hartă, diferiți campioni înseamna diferite strategii, diferite animații și tot asa.

Skin-uri sau pe ce mai dăm banii

League of Legends e gratuit și așa va rămâne, probabil. Veniturile celor de la Riot Games se rotunjesc prin micro tranzacții pe care le faci în joc, în general cumpărând skin-uri pentru campionii preferați. Skinurile se cumpără cu Riot Points (RP), iar Riot Points se cumpără cu bani reali. De ce să-mi cumpăr skin? După ce faci câteva zeci de jocuri cu un campion precum Olaf ce ar fi ca la următorul joc, campionul tău să se cheme „Brolaf” și să fie îmbrăcat ca un student dintr-o frăție? (de unde și partea cu „bro”) Cu siguranță, skinul te mai scoate din monotonie iar adversarii deja sunt panicați, mergând pe ideea că… dacă ai skin la un campion e posibil să știi ceva meserie. Aceste skin-uri nu alterează cu nimic abilitățile campionilor. Din seria, nu poți cumpăra talentul cu bani… indiferent că ai cel mai nou și mai scump skin sau doar cu skin-ul de bază – abilitățile rămân 100% neschimbate, doar animațiile pot fi diferite. Cel mult, un skin foarte nou te poate duce în confuzie și, la prima întâlnire, să nu-ți dai seama cu cine urmează să lupți, eventual să-ți sub/supraestimezi adversarul.

A fi sau a nu fi… copie DOTA

Avem de a face cu un multiplayer online battle arena asemanator cu DoTA. Nu mai intrăm in discuții dacă e o copie DoTA sau nu… Avem mai jos trailerul oficial.

YouTube player

Cum se joacă? Q, W, E + R

Fiecare campion are un set unic de abilități/vrăji care pot fi folosite pe tastele Q,W, E + R. La nivelul 1, putem activa o singură abilitate, la nivelul următor încă una, și la nivelul 3, da… ați ghicit, pe cea de-a treia abilitate. La nivelul 6 putem activa abilitatea cea mai puternică zisă și „ultimata”. Când creștem în nivel putem crește și nivelul unei abilități. De exemplu dacă pe Q făceam 150 damage la nivelul 3, la nivelul 4 o să facem 200 damage. Până la nivelul 18, creștem potența abilităților în ordinea pe care o considerăm noi necesară, astfel încât la nivelul 9 putem avea o prima abilitate ajunsă la potențialul ei maxim – în general Q, dar nu e o regulă.

Q – este abilitatea principală (dar nu obligatoriu). Lux, de exemplu, blochează într-un cerc de lumină până la 2 ținte dacă folosește Q.

W – este o abilitate care are, de obicei, un rol utilitar și care se maximizează spre finalul jocului.  De exemplu, (W) îți poate oferi un scut temporar. (W) poate face și damage, depinde de campion.

E – este, de regulă, ca și Q tot o abilitate de atac și se folosește și în combinații cu celelalte două.

R – este abilitatea cea mai puternică și o poți folosi că să închei socotelile cu un campion sau mai mulți, aceasta face și cel mai mult damage.

Cooldown

Nu putem folosi abilitățile în continuu, altfel cu greu am mai putea juca jocul urmând o oarecare strategie, ci pur și simplu ar însemna o bătălie nesfârșită cu tot felul de vrăji. După ce am folosit o abilitate aceasta intră în cooldown: adică nu se poate reactiva pentru un timp care de la campion la campion. (Q) poate avea cooldown de 10, 8, de 5 secunde etc. (W) poate avea 15 secunde sau chiar 40, iar (E) e cam la fel ca si (Q).

Ultimata (R) are cel mai lung timp de reactivare, în general pornește de la 100 de secunde. Abilitățile, în general, își reduc timpul de reactivare pe măsură ce creștem în nivel. De asemenea, putem cumpăra obiecte magice care reduc timpul de reactivare.

Cum se câștigă?

Te duci în baza adversă, distrugi Nexusul, câstigi jocul! Jocul nu are o limită de timp, dar o bătălie 5 vs 5 durează în general între 20 și 30 de minute. Echipa câștigătoare este cea care distruge prima Nexusul echipei adverse, care este bine păzit și nu poți ajunge la el din primele minute. Durează în general vreo 10-15 minute să te apropii de baza adversă dacă adversarii sunt mai slabi, dacă sunt bine grupați poate dura și mai mult.1

 Ca să ajungi în baza adversă, trebuie să treci de niște „turete” care – dacă intri în raza lor de acțiune de unul singur – te atacă și din câteva lovituri te pot omorî chiar dacă ai viața plină. Ca să treci de turete, trebuie să lași minionii să le atace. Scuze, ce-s aia? Da, cum se aude: minioni! Minonii sunt aliații tăi și de la începutul jocului ei pornesc spre baza adversă să distrugă turetele și nexuslui! Problema e că minonii sunt slabi, tureta îi poate distruge în general cu o singură lovitură. Chiar dacă au puțină viață, minionii pleacă cu regularitate din bază și sunt în timpul unui joc cu sutele. Ei bine, în timp ce minionii atacă tureta și sunt sacrificați unul câte unul, atunci și tu sau echipa ta poți ataca tureta și o poți distruge în 10-20 de secunde.

În general, te lupți cu campionii adverși apărat de turetă, adică stai în raza ei de acțiune. Dacă campionul advers vine să te atace – trebuie să lupte și cu tine și cu tureta. După cum am spus, tureta ustură, nu poți suporta multe lovituri! Dacă sunt mai mulți campioni care te atacă sub turetă, cel mai probabil n-o să supraviețuiești, dar unul dintre ei, cel mai probabil, va fi omorât de turetă. (tureta nu poate ataca mai mulți adversari deodată)

 1. Am jucat și un joc de 60 de minute, când intram în bază la ei – fie ne omorau pe toți, fie mai scăpa câte unul din noi și fugea cât îl țineau picioarele. Doar că scenariul se repeta și când ajungeau ei în baza noastră. Practic ne omoram unii pe alții și nicio echipă nu reușea să finalizeze, deși eram foarte aproape și trebuia să dăm câteva lovituri în Nexus []

« 1 2 | Vezi toate paginile»

Comentarii

Avem 30 comentarii la articolul “League of legends – cafteala multiplayer 5 vs 5”

 1. Ra2_Steaua on July 17th, 2010 9:34 am

  Sal!!! Crezi ca merge pe un Radeon 9800 PRO? Stiu ca placa asta era foarte tare dar acum vreo 5 ani… Am incercat cu un Radeon 9550 dar nu a pornit. Un amic mi-a oferit gratis un 9800 PRO dar vreau sa stiu daca merge ca sa nu ma complic.

 2. admin on July 19th, 2010 7:38 pm

  Teoretic, trebuie sa mearga pe amandoua – jocul cere minim Pixel Shader 2.0 si atat 9550 si 9800 sunt din aceeasi generație si au PS 2.0. In schimb pe 9800 PRO care e pe 256 bit trebuie sa mearga chiar bine! Reinstalează Windows, DirectX, drivere etc – daca nu ti-a pornit e din alte cauze si nu pe baza de hardware. Sa nu-ti faca probleme si antivirusul, trece-l pe `game mode` daca are optiunea asta sau dezactiveaza-l.

 3. EM on August 2nd, 2010 3:46 pm

  Eu il joc pe un laptop Asus K42J si chiar merge bine. Placa video e GeForce 310M de 1 giga dedicat, care e destul de low asa ca si clasa dar e mai buna decat aia on board si am peste 60 fps la 1366×768. Apropos, m-am specializat pe Ashe si Morgana.:D (user emixxl98)

 4. lefantu__ on August 19th, 2010 5:53 pm

  Am jucat pina am ajuns la lvl 8 dar nu imi place deloc grafica, pe un 8800GTS cu grafica maximizata tot arata ca niște desene animate. Nu vreau sa arate ca si Crysis dar e slabuta rau grafica pentru 2010.

 5. Vev99 on August 20th, 2010 3:30 pm

  Am incercat jocul pe un Q6600 dar se misca extrem de prost. Am sub 30 de frameuri si placa video nVidia 7900GS nu e chiar panarama. Vreau sa zic ca am reinstalat Windowsul si tot la fel imi face, indiferent daca joc pe setari low sau full.

 6. admin on August 21st, 2010 8:35 am

  @Vev99 e posibil sa ai o supraincalzire la procesor, sa nu fi sarit coolerul si sa stea doar in 3 picioruse sau chiar mai putine si astfel sa fie un contact partial intre radiator si procesor. In Windows s-ar putea sa nu-ti dai seama, dar cand sta 100% in joc procesorul intra in protectie (ca sa nu iasa fum) si ruleaza la o frecventa inferioara, incopatibila cu gameplay-ul fluent.

 7. Madalin on August 29th, 2010 9:41 pm

  E misto cand te joci parte in parte cu altii de level mic. La inceput aveam impresia ca sunt tare! Acum sunt level 30 si cand intra cate un Jax sau Master prea fedati nu mai e asa fun ca nu pot sa le faci nimic.

 8. Katarina on September 20th, 2010 2:54 pm

  Eu joc cu Katarina – asasina. E un campion simplu pentru ca omor la greu si reusesc sa scap aproape de fiecare data. M-am plictisit deja, incerc sa ma invat cu Leblanc.

 9. Mezoo on September 22nd, 2010 9:14 am

  Am facut o pauza de LoL pina nu schimba astia cablurile la net. Pingul e ok dar ma deconectez fara numar. Jumatate de meciuri le pied din cauza netului. Sunt la o retea de cartier (Delta) care a fost cumparata de RCS dar acum parca merge si mai prost. Astept sa schimbe cablurile, switch-urile, sa faca ceva. Sfatul meu, nu jucati daca aveti net prost.

 10. Marian on September 29th, 2010 9:36 am

  Am un calculator dual core AMD 4800+, 1.5 giga ram si o placa video nVidia FX5200 128 cu 128. Vreau sa duc calculatorul asta la tara. Nepotul meu a zis clar ca vrea sa joace jocul asta dar nu sunt convins ca o sa mearga foarte bine. Eu joc doar Call of Duty care se misca bine spre foarte bine. Ce upgrade mai trebuie sa ii fac?

 11. admin on September 30th, 2010 2:13 pm

  Procesorul si memoria RAM sunt in regula. Placa video e jale: 1) e model 2003 2) e prima generatie care suporta Pixel Shader 2.0 3)e cea mai slaba din serie, nu exista ceva mai slab in seria Geforce Fx 5xxx. Iti recomand un HD4850: https://www.pinzaru.ro/13/this-is-spartaaa-radeon-4850/ – sunt aparute acum 2 ani dar inca foarte valabile si am vazut la preturi f bune.

 12. LOOOOOOOOL on October 2nd, 2010 9:55 am

  Pe un Radeon HD4730 care e mai slab decat 4850 si joc LoL pe setarile maxime la 1680×1050. Am dat tot la maxim inclusiv Anti Aliasing si stau lejer in 100fps. Jocul se misca bine daca ai componente noi, nu din gama de top, dar sa fie ca vechime de 2-3 ani maxim.

 13. Cristi on October 22nd, 2010 1:04 pm

  Dupa multe CS 1.6 am zis sa incerc si altceva pentru ca m-a rugat un amic sa fac echipa cu el. Parerea mea e in LOL nu e 100% skill cum e la Counter. La CS trebuie sa ai o mana buna si putina strategie. La Lol trebuie sa stii campionii, sa stii ce itemuri sa cumperi, sa cumperi un item ca sa combati alt item, sa joci cu un campion care poate sa contracareze alt caompion. Skill e maxim 25%. Practic e ca la scoala, trebuie sa vii cu lectia invatata si foarte multi jucatori noi nu cred ca vor avea rabdare sa invete cum merg lucrurile.

 14. CoCoCanal on October 22nd, 2010 6:42 pm

  @Cristi vorbești prostii! Iti trebuie skill la LOL, cu galeata! Bine, la inceput obtii rezultate mai bune daca cunosti mai bine campionii, in special ce abilitati are fiecare. Dupa ce avansezi si ai multe jocuri esti cuplat cu alti jucatori de nivel cu tine si aia stiu si ei cu ce se mananca. Deci…. singura metoda sa invingi e sa ai mai mult skill, sa poti sa te feresti de o lovitura sa faci un flash cu trebuie, sa stii cand cineva are spellurile in cooldown. Capisci?

 15. Cristi on October 22nd, 2010 7:39 pm

  Nu am ajuns la nivelul ala incare se joaca doar pe skill, sunt level 28 si la nivelul meu…castig mai mult pe cunostinte pe care le am decat pe nu stiu ce skill extraordinar.

 16. Heimer on January 6th, 2011 8:50 am

  Am facut echipa cu un verisor acuma de sarbatori si a fost fain in 2. Varu statea mai mult prin tufisuri cu Nidalee si incearcam ambuscade. Ce nu-mi place e ca poti sa pierzi daca ai variatii de retea. Am avut cand ping mic, cand mare. Locuiesc in Ulm (Nemția) si netul e in general OK dar cred ca e problema de servere de LOL. Ar trebui sa mai bage bani in servere. Pe youtube daca intri si se incarca un clip in 5 minute nu te mai uiti deloc.

 17. HalepFTW on January 29th, 2011 2:57 pm

  E doar o copie de DOTA la care se face si multa reclama! Prefer sa joc WoW pina pic decat Liga legendelor ratate!

 18. And on March 14th, 2011 7:01 pm

  Ce campioni folositi mid cel mai des contra Katarina? Eu am o problema cu ea mi se pare foarte scarboasa ca nu am timp sa reactionez.

 19. CoCoCanal on March 14th, 2011 8:05 pm

  Contra Katarina ai nevoie un campion care s-o scoata din ultimata. Eu aleg Fiddle contra Kataria si pot s-o scot din ultimata. Primesc hate la faza asta dar e o solutie buna in jocul de echipa.

 20. Gia on May 25th, 2011 11:18 am

  Pffff…..(%#$@!) imi da eroare la instalare si nu stiu ce sa fac………… Am dat repair, am dezinstalat, am desrcarcat din nou. Ati patit si voi?

 21. CoCoCanal on May 25th, 2011 10:56 pm

  Pentru Gia: instaleaza pe D: sau alta litera, este posibil sa ai bad-uri pe C.

 22. Amir on June 30th, 2011 4:31 pm

  A incercat cineva sa joace de pe hotspot mobil? Urmeaza sa lucrez intr-o zona fara retea si nu stiu daca sa comand un router cu cartela SIM de la Vodafone. Am incercat de pe stick Digi dar aveam ping de 250ms si nu mi-a placut deloc. Daca de pe router ar fi sub 100 ms as fi multumit.

 23. guru on August 1st, 2011 9:49 pm

  Fa un hotspot de pe telefonul mobil pe Voda si vezi cum se misca, nu cred ca o sa fie mare diferenta fata de un router dedicat. La anul am inteles ca o Vodafone o sa introduca prima retea 4G si o sa fie alta mancare de peste! Pe 3g nu poti sa te astepti la minuni.

 24. Amir on August 21st, 2011 8:57 am

  Mi-am luat un Samsung Galaxy SII care e tare pe partea de wireless: ==WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot==si am facut hot spot. Daca il lasi pe baterie se duce intr-o ora cred. Mi-a mers acceptabil, aveam 130ms ping, se misca bine, nu simteam lag. Nu am luat in calcul ca s-ar putea sa ma sune cineva cand ma joc :)))))))))))))

 25. Machoman on March 12th, 2012 10:47 am

  Stie cineva cum sa fac să nu mai am lag în joc?? Am un sitem un sistem nou luat din Altex i3-2100, 8GB RAM si placa video GTX260 pe care o am de vreo 2 ani dar e inca in top 10. Pe sistemul asta ar trebui sa zboare Lolul dar am 30-40 fps pe medium si daca dau pe low tot cam pe atat.

 26. guru on March 12th, 2012 6:29 pm

  @Machoman – e posibil sa ai un virus care iti tine procesorul in 100%, asa cand te dai prin Windows e posibil sa nu-ti dai seama, dar cand procesorul e pus la treaba isi arata limitele.

 27. Mij on June 16th, 2012 3:12 pm

  E misto jocul in echipa si mult mai tactic fata de CS. La Counter daca dai peste un camper care sta dupa o cutie mori si tu si coechiperul in 2 secunde si degeaba comunicati. La lol tactica e diferita, nu poti muri chiar asa instant decat mai pe final dupa ce s-au fedat toti.

 28. guru on June 16th, 2012 6:13 pm

  @Mij – corect, aici se comunica mai mult, „vezi ca eu stau in tufis”, ”vezi ca e gata ultimata”, ”da-i stun acum” si tot asa. Cand joc support cu Ashe tot timpul comunicam cand dea stun cu ultimata.

 29. ZigaZiga on November 21st, 2012 4:54 pm

  Joc de 2 luni cu Ziggs si castig mid in prostie, lumea nu stie sa se fereasca de bombe. Sigura cu care am meciuri mai nasoale e Ahri, dar doar daca e smurf.

 30. Valorant – sau ce se întâmplă dacă mixăm League of Legends, Counter-Strike și Fortnite | pinzaru.ro on October 24th, 2020 1:04 pm

  […] first person shooter” 5 vs 5 lansat de către RIOT Games, nimeni alții decât producătorii League of Legends. Pe lângă LoL, compania mamă – Tencent – mai deține o cotă parte și foarte […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.