Abandonware: criza conservării jocurilor video

May 18, 2011

« 1 2 3 4 5 | Vezi toate paginile»

un articol de John Andersen

Coșuri de gunoi, depozite de gunoi și incineratoare. Ștergere, ștergere și obsolescență. Aceste cuvinte ar putea descrie ce s-a întâmplat cu diferitele segmente ale industriei jocurilor video din țări din întreaga lume. Aceste segmente constau din codul sursă al jocurilor video, hardware-ul computerului propriu folosit pentru a crea un anumit joc video, diagrame de nivel, designul de personaje, documente de producție, materiale de marketing și multe altele.

Acestea sunt doar câteva elemente ale creării jocului care au dispărut – care nu vor mai fi văzute niciodată. Aceste elemente alcătuiesc jocuri de consolă de casă, handheld, PC și arcade pe care le-am jucat. Singura rămășiță a unui anumit joc poate fi numele său, sau versiunea finală publicată, deoarece există posibilitatea ca nicio altă copie fizică a creației sale să nu rămână.

Trecerea timpului, și chiar trecerea în neființă a echipei de dezvoltare a jocului, diminuează posibilitatea ca alte elemente să fie plasate în depozitare. Unele dintre aceste segmente sunt încă păstrate în dulapuri, dulapuri, unități de depozitare, mansarde, subsoluri și garaje. În curând se vor confrunta cu aceeași soartă a depozitului de deșeuri dacă nu vor fi salvate.

Ca comunitate de dezvoltatori de jocuri video, editori și jucători, trebuie să începem să ne punem câteva întrebări dificile, dar inevitabile. Unii cred că nu are rost să păstreze un joc video, susținând că jocurile sunt divertisment pe termen scurt, în timp ce alții nu sunt de acord cu această afirmație în întregime, considerând că industria se află într-o criză de conservare.

Unde merg diversele active ale unui singur joc video odată ce producția și publicarea sunt terminate? Cum sunt gestionate aceste materiale de dezvoltare după ce jocul este publicat în sfârșit și ce ar trebui să li se întâmple în mod inevitabil?

Într-un anumit sens, jocurile video se culcă atunci când sunt oprite, dar sunt trezite din nou la pornire. Existența tehnologiei în descompunere, a dezorganizării și a stocării deficitare ar putea, în teorie, ar putea trimite un joc la un somn de veci, astfel încât acesta să nu mai fie pornit niciodată.

De-a lungul anilor au apărut probleme de admitere cu privire la conservarea jocurilor video. Atunci când sunt prezentate întrebări privind relansările anumitor titluri de joc în timpul interviurilor cu dezvoltatorii, de exemplu, acești dezvoltatori ar dezvălui probleme legate de pierderea sau distrugerea materialului de producție a jocului. Anumite titluri de joc nu au putut vedea o relansare din cauza diferitelor probleme. O poveste a început să circule din codul sursă fiind pierdut cu totul pentru un RPG binecunoscut, împiedicând relansarea lui pe o nouă consolă.

Cercetările pentru acest articol au început în ianuarie 2009. Un chestionar pe tema conservării jocurilor video a fost trimis și dezvoltatorilor de jocuri video și editorilor din întreaga lume. Perioada 2009-2010 de cercetare și răspunsurile la chestionare primite de la industria jocurilor au relevat o realitate tragică – o realitate cu anecdote care nu au fost niciodată dezvăluite public până acum.

În timp ce mulți din industrie s-au arătat entuziaști să vorbească despre subiectul conservării jocului, au fost alții care au refuzat să comenteze sau să răspundă în întregime. Era evident că acesta era un subiect care trebuia cercetat minuțios, dar abordat cu sensibilitate. Nu este intenția acestui articol să punem o lumină negativă asupra celor care au neglijat artefactele jocurilor video. Intenția acestui articol este de a arunca o lumină asupra stării de conservare a jocurilor video și a încercărilor de a păstra pe viitor toate aspectele jocurilor video.

Unele dintre răspunsurile primite pentru acest articol au scos la iveală o realitate tulburătoare, dar chestionarul le-a permis unor profesioniști din industrie să explice modul în care au intrat într-un „mod de salvare”, urmărind casetele de software și hardware vechi în cele mai puțin probabil locații.

Întrebarea generală pusă a fost: cât de important este ca dezvoltatorii și editorii de jocuri să își păstreze jocurile video pentru publicul viitor?

Această întrebare a fost adresată dezvoltatorilor și editorilor de jocuri video din Europa, Japonia și America de Nord pentru acest articol. 61 de dezvoltatori și editori au fost contactați, iar 14 au răspuns.

Microsoft Game Studios, Nintendo of America și Sony Computer Entertainment of America au fost producătorii de console de jocuri video care au răspuns.

Dezvoltatorii și editorii de jocuri video care au răspuns au fost: Capcom, Digital Leisure, Gearbox Software, Intellivision Productions, Irem Software Engineering, Jaleco, Mitchell Corporation, Namco Bandai Games, Sega, Taito și Throwback Entertainment. Multe dintre aceste companii au produs, de asemenea, jocuri arcade cu monede, iar unele au fost implicate anterior în fabricarea consolei de jocuri.

Răspunsurile și declarațiile lor complete vor fi prezentate în întregime la sfârșitul ultimei tranșe a acestui articol. O rezumare a comentariilor lor a dezvăluit cum fac măsuri pentru a-și păstra moștenirile de jocuri video, în timp ce alții au povestit atât pierderi, cât și salvare.

Irem Software Engineering a dezvăluit că nu are un cod sursă intact din anii 1980, dar păstrează ROM-uri pentru aproape toate jocurile lor. Irem și-a exprimat îngrijorarea că hardware-ul care ajută la menținerea acestor ROM-uri se va descompune în curând, temându-se că piesele și inginerie umană folosite pentru a le menține vor fi în curând învechite.

Taito a dezvăluit că unele dintre materialele promoționale asociate jocurilor sale s-au pierdut. Acesta a dezvăluit că își protejează media de jocuri pe baza politicilor interne și a standardelor ISO. În anumite cazuri, Taito a transferat datele vechi ale jocului consolei pe suporturi fiabile și sigure, păstrând în același timp hardware, ROM-uri și placi de circuit imprimate pentru jocurile sale arcade. Taito consideră eliberarea multor jocuri mai vechi pe platformele mobile și compilări ale consolei, cum ar fi „Taito Legends”, fiind o formă importantă de protecție.

Digital Leisure a dezvăluit că codul sursă original pentru Dragon’s Lair și Mad Dog McCree a fost fie pierdut, fie nu a putut fi accesat din cauza materialelor pe care a fost stocat. Digital Leisure ar ajunge să lucreze cu personal extern și fani pentru a re-crea o versiune autentică arcade a acestor jocuri pentru noile re-lansări ale platformei. Digital Leisure și-a exprimat, de asemenea, frustrările de a nu fi capabili să dobândească drepturile de a relansa jocuri mai vechi de laserdisc pe noile platforme, datorită faptului că materialul sursă original pentru anumite jocuri cu laserdisc nu mai există.

Throwback Entertainment a dezvăluit „coșmarul său logistic” de gestionare a achiziției a 280 de titluri de jocuri diferite pe care le-au achiziționat dintr-o licitație a proprietăților Acclaim Entertainment. Planul Throwback este de a construi un centru de date care utilizează computere, sisteme de rețea și unități externe achiziționate prin licitații eBay pentru salvarea codului sursă. Acest cod sursă s-a acumulat pe o perioadă de 25 de ani la birourile care acum au fost defuncte Acclaim Entertainment, anterior cu sediul în Glen Cove, New York.

« 1 2 3 4 5 | Vezi toate paginile»

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.