Windows NT, XP, Vista sau 7/8. Am uitat parola?

January 6, 2012

Daca am uitat parola si calculatorul nostru rulează Windows XP, Vista sau 7 mai exista o speranta de a pune din nou stapanire pe calculator! Nu trebuie sa ne gandim imediat la reinstalare. Parola care ne da batai de cap va putea fi eliminata, dar nu o vom putea recupera. Acesta este un lucru foarte bun caci, din comoditate, lumea obișnuiește sa folosească aceeași parola pe o multitudine de conturi. În aceste condiții, dacă cineva ar obține parola de la Windows, are șanse sa intre mai apoi și în contul de mail, facebook etc. Dupa eliminarea parolei vom putea pune o noua parola daca consideram necesar.

De ce avem nevoie?

1. Software-ul gratuit cunoscut sub numele de Offline NT Password & Registry Editor.

2. O unitate optica capabila sa inscripționeze CD-uri si un CD gol sau un USB stick

Cu ce sisteme de operare este compatibil acest software?

Acest soft este testat de la Windows NT3.5 până Windows 8.1, inclusiv versiunile de server precum 2003, 2008 and 2012. De asemenea, merge pe orice versiune 64 bit.

Dacă calculatorul nostru nu este echipat cu o unitate optica putem folosi un stick usb bootabil pentru a rezolva treaba. Recomand UNetbootin pentru a crea stickul cu pricina.  Rufus e la fel de bun. Practic vom boota în Linux și vom altera niște fișiere din Windows.

Sa trecem la treaba!

1. Descarcam de aici Offline NT Password & Registry Editor. Acest fisier este o imagine ISO și nu trebuie copiat ca atare pe CD ci trebuie spus programului de inscripționare ca are de a face cu o imagine ISO (adică un fișier care conține in interior toate fișierele și structura unui CD) și acesta va fi inscripționat ca atare.

  • cd140201.zip (~18MB) – Bootable CD image. (md5sum: f274127bf8be9a7ed48b563fd951ae9e)
  • usb140201.zip (~18MB) – Files for USB install (md5sum: a60dbb91016d93ec5f11e64650394afb)

Pentru stick-ul bootabil,  programe precum Rufus sau UNetbootin – știu ce sa facă atunci când ii punem pe tava o imagine .iso – iar cat am clipi am un stick bootabil.

2. Repornim calculatorul și apăsam ESC/F8/F11/F12 ca sa intram în meniul de boot. De obicei la pornire, ne este afișat pentru scurt timp care este comanda care va deschide meniul de boot. Daca nu reușim sa dam de meniul de boot, intram în BIOS și schimbam ordinea de boot în asa fel încât PC-ul sa booteze de pe CD sau stick-ul USB mai întâi.

3. Odata ce am bootat de pe stick/CD programul va incarca singur driverele necesare pentru a accesa hardisk-ul si noua nu ne rămâne decât sa jucăm jocul cifrelor si litrelor! Interfața este una pur text!

Pentru început apăsam tasta 1 – „Edit user data and passwords

Mai departe, programul va descoperi ce utilizatori sunt înregistrați cu instalarea de Windows în cauza și ne va pune alte întrebări in mod text:

Răspunsul câștigător este iarăși 1 – Clear (blank) user password  – adică elimina parola utilizatorului

Victorie! Parola a fost ștearsa, si la urmatoarea intrebare apar q de la quit, ca sa parasim programul!

Acum scoatem stick-ul/CD-ul și când pornim Windows-ul nu ne mai cere nicio parola!

 

Comentarii

Un comentariu la articolul “Windows NT, XP, Vista sau 7/8. Am uitat parola?”

  1. BBB on May 11th, 2012 7:05 pm

    Confirm ca merge! Doar trebuie sa apasati in ordine comenzile si sa intelegeti ce scrie pe ecran.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.