Abandonware: criza conservării jocurilor video

May 18, 2011

« 1 2 3 4 5 | Vezi toate paginile»

Metoda Atari Corporation de „descărcare a mobilelor” va continua în depozitele sale și cuvântul s-a răspândit rapid în zonă. Cort Allen din Plesanton, California a fost un alt client al vânzării depozitului Atari. În timp ce Ansuini a cumpărat un dulap plin cu cod sursă VCS / 2600, Allen a achiziționat patruzeci și patru de dulapuri de la Atari. Dulapurile de depozitare Allen achiziționate nu conțineau niciun cod sursă Atari. Ceea ce Allen a găsit în interiorul cabinetelor s-ar dovedi totuși o uimitoare descoperire.

Allen avea nevoie de un tester de circuit integrat pentru afacerea sa, Quest Consulting. Auzise de la un angajat Atari că compania le vindea într-unul dintre depozitele sale situate pe Sycamore Drive din Milpitas, California. Allen s-a îndreptat spre depozitul Atari și va achiziționa un sistem de testare Megatest Q8000, utilizat pentru testarea PROM-urilor (memorie programată numai în citire). El își amintește o scenă haotică din acea zi:

“Am văzut cutii cu jocuri noi, nevândute, multe console de jocuri cu arcade, mobilier, dulapuri de fișiere, echipamente de birou, consumabile și altele. Existau 18 roți mari care trăgeau în docurile de încărcare pline în grabă de conținut din alte clădiri Atari din zonă. .“

Câteva zile mai târziu, Allen va fi informat despre o altă vânzare în care Atari vinde dulapuri pentru 2,00 USD bucata. Un prieten al lui Allen, care a împărțit spațiul de birou cu el, a achiziționat patru dintre aceste dulapuri și le-a adus în biroul său.

Allen s-a uitat în interiorul dulapurilor pe care prietenul său le cumpărase, a descoperit documentele lui Atari și a decis să călătorească la depozitul Atari, unde se desfășura o altă scenă haotică.

Allen nu voia dulapurile; în schimb, el dorea ceea ce era în interiorul dulapurilor. Este posibil să fi fost business ca de obicei la Atari, dar, după cum Allen își amintește de scenă, s-ar putea descrie că este tragic.

Istoria lui Atari a fost din nou descărcată din birouri de către roabe și a fost literalmente aruncată în depozitele de gunoi din afara.

Allen a întrebat un angajat Atari de pe docul de încărcare dacă poate cumpăra cele patruzeci și patru de dulapuri din lemn rămase. Angajatul Atari a fost de acord cu un preț de 2,00 USD pentru fiecare dulap, dar a insistat nevinovat ca conținutul fiecărui dulap să fie aruncat în coșul de gunoi. Acest lucru i-ar permite lui Allen să-i transporte acasă la o greutate mai ușoară. Allen a fost foarte atent să-l întrebe pe angajatul Atari dacă poate păstra documentele în dulapuri. Angajatul Atari dezgustat a fost de acord și vânzarea a fost finalizată. Allen ar fi transportat 350 de kilograme de dulapuri din lemn Atari care arhiva înapoi acasă.

În interiorul dulapurilor, Allen a descoperit un tezaur de diagrame de proiectare a cadrului de acuarelă pentru diverse jocuri publicate de Atari, inclusiv Namco’s Pole Position și Dig Dug . S-au găsit și diagrame de proiectare pentru jocurile proprii ale lui Atari, inclusiv grafică și lucrări de artă pentru Atari baschet și golf .

Grafica de design și lucrările de artă au apărut și pentru o misterioasă consolă numită „Kee Games Video Game System”. Au fost descoperite materiale de legătură de marketing cu magazinele Sears. În dulapuri au fost păstrate, de asemenea, probe de manual de instrucțiuni pentru versiunile în limbile franceză, germană, spaniolă și italiană ale unor jocuri Atari selectate.

Una dintre piesele mai fascinante găsite într-unul dintre dulapuri a fost interpretarea proprie a Atari Corporation a jocurilor pe care le-au acordat licența de la Nintendo la acea vreme. Lucrările de artă ale personajelor Mario și Luigi destinate cutiei de cartușe Atari și lucrărilor de artă manuală au fost găsite cu notări de departament.

În total, 2000 de piese diferite au fost conținute în dulapurile din istoria 1981-1983 a Atari Corporation. În 2007, Sotheby estimează că documentele valorau între 150.000 și 250.000 USD. O licitație a avut loc în iunie a acelui an, iar conținutul a fost inclus într-o vânzare intitulată „Cărți fine și manuscrise care includ americană”. O descriere detaliată a conținutului poate fi găsită în continuare pe site-ul web al Sotheby .

Articolele nu au reușit să vândă la licitația Sotheby’s din New York și Allen a plătit pentru ca acestea să fie trimise înapoi la casa sa. Încă ține tot conținutul dulapurilor, sperând să găsească un cumpărător și plănuiește să scoată orice încasare a vânzărilor către împrumuturile colegiului care îi împovărează pe cei doi copii ai săi.

“Așa cum credeam în momentul în care le-am achiziționat, documentația pe care o am acum conține o imagine în istoria lui Atari. Este o arhivă istorică a multor procese de gândire care au intrat în designul jocurilor lor. Vedeți desenele de mână designerul creativ a avut cum a întocmit personajele. Am cumpărat documentele la vremea respectivă pentru a păstra această istorie și pentru că acestea erau documentele „originale”, doar un set a existat vreodată, iar acestea au fost acel set. lucrarea de artă originală ar putea fi într-o zi valoroasă.

“Oricare dintre aceste motive a fost suficient pentru a achiziționa dulapurile și am păstrat aceste documente de mai bine de 25 de ani acum. Aș dori să văd că toate documentele rămân împreună. Sper că cineva va trece prin fiecare dintre cele 161″ ambalează „și produce o mică istorie a dezvoltării și designului fiecărui produs Atari.”

Acestea fiind spuse, Allen încă încearcă să decidă dacă va despărți sau nu piesele din documente sau le păstrează pe toate ca o colecție.

“Îmi place să cercetez documentele și mă bucur mereu de ceea ce văd. Cu toate acestea, nu sunt chiar persoana care ar trebui să dețină aceste lucruri; ele aparțin istoriei. Da, sunt foarte dispus să pun aceste articole la vânzare. Trebuie să să fie plasat într-o arhivă undeva. Ca și orice, valoarea este ceea ce cineva consideră că merită. De multe ori primesc oferte de la colecționari pentru unele dintre lucrările originale. ”

Pe o notă laterală, prietenul lui Allen a aruncat în cele din urmă cele patru dulapuri ale sale cu documente Atari ani mai târziu.

 

« 1 2 3 4 5 | Vezi toate paginile»

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.