Probleme cu memoria? Cum verificăm memoria RAM din Windows?
October 2, 2019
De ce să verific memoria RAM? Memoria ori funcționează, ori nu! Într-adevăr, de cele mai multe ori, un modul de memorie „ars” e bun de reciclat și nimic mai mult. Dacă se întâmplă ca modulul buclucaș să fie și singurul modul de memorie RAM din calculator, atunci PC-ul nostru va refuza să pornească și va scoate diverse beep-uri în funcție de modelul plăcii de bază, fie beep-uri repetitive, fie unul scurt și trei lungi sau alte combinații. Dacă auzim un asemenea concert de beep-uri, nu ne panicăm. În multe cazuri, erorile cu privire la memoria RAM pot proveni de la contactul imperfect cu placa de bază – situația se rezolvă dacă scoatem modulul cu pricina din slot și-l punem la loc.
Există totuși și situația când calculatorul nostru va porni și cu un modul de memorie care dă erori și acest scenariu ne poate da mari bătăi de cap. Într-o primă ipoteză, aceste erori pot fi cauzate de niște defecțiuni fizice care nu permit stocarea de date la o anumită adresă. Soluția? Înlocuim memoria. O altă situație, este atunci când memoria funcționează în afara parametrilor pentru care a fost concepută, a se citi „overclocking”. Fiecare memorie are o viteză de lucru, care se măsoară în megahertzi – cu cât mai mulți, cu atât mai bine. De exemplu, o memorie DDR4 care funcționează la 1866 Mhz poate transfera date cu maxim 14933.33MB (aprox 15GB/s) iar una care funcționează la 3200Mhz poate transfera date cu maxim 25600MB/s (aprox 25GB/s). Dacă placa de baza ne permite, putem crește frecvența de lucru a memoriei, dar există mari șanse aceasta să nu poată țină pasul și să stocheze datele eronat, aspect care va fi penalizat imediat de către Windows fie prin afișarea unui ecran albastru, fie prin alte mesaje de eroare. Soluția? Rulăm niște teste ca să vedem la ce frecvențe este memoria stabilă.
Cum verificăm dacă o memorie este perfect funcțională folosind uneltele puse la dispoziție de Windows?
Simplu: apelăm Windows Memory Diagnostic. E suficient să scriem în bara de căutare: mdsched
Acest utilitar nu va verifica memoria din sesiunea de Windows curenta, pentru că Windows-ul în sine ocupă o bună parte din memoria RAM și ar fi mare deranj dacă ar fi verificate în timp real chiar acele zone de memorie. În schimb, utilitarul va reporni calculatorul cu un minim de fișiere în memorie și va rula testele pe o perioadă de câteva minute bune, în funcție de câtă memorie RAM avem. Vom primi rezultatul analizelor pe loc, dar și când revenim în Windows, printr-un mesaj în aria de notificări.
În imaginea de jos, suntem in scenariul când Windows a detectat probleme cu memoria RAM și ne sfătuiește să luăm legătura cu producătorul PC-ului:
Comentarii
Avem 2 comentarii la articolul “Probleme cu memoria? Cum verificăm memoria RAM din Windows?”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
Salut!!Nu stiu sigur care e beleaua, dar am niste memorii DDR4 la 3200Mhz pe care le setez din profilul XMP la aceasta frecventa. Cand le verfic in Windows apar la 3200Mhz, dar daca le verific dupa cateva zile sau saptamani apar iarasi la 2133 si trebuie sa le fac iarasi setarea din BIOS. Fix asa au facut si primele seturi memorii si le-am schimbat fara probleme la pcgarage. Am ramas cu ele asa ca nu am mai avut chef sa le schimb din nou.
Hmm… probabil că memoriile tale nu sunt stabile la 3200Mhz motiv pentru care BIOS-ul se resetează din când în când. Sau poate se resetează din alte motive, gen overlock la CPU. Odată cu resetul memoria revine la frecventa default, care e 2133Mhz pt DDR4. Unele BIOS-uri când se resetează afișează un mesaj de eroare dar nu mai cer input de la utilizator, de tipul: „Press F1 to continue”, așa că tu pornești calculatorul și nici nu știi că s-a resetat BIOS-ul mai ales dacă nu ai dezactivat „boot logo display”. Eu as pune memoriile la 3000Mhz , 2900, 2866 etc până mă asigur că sunt 100% stabile.